(Warszawa) Agresor - Piątek WIBHiIŚ PW

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Pierzasty
Has thanked: 3 times
Been thanked: 20 times

Re: [Warszawa] AGRESOR Piątek Inżynieria Środowiska PW

Post autor: Pierzasty »

Jednoróg pisze:Czy "nowych na forum" chętnych do gry też przyjmujecie? ;P ;)
Jasne, tylko się najlepiej z kimś umów, bo nie zawsze jest miejsce do gry ;)
Jednoróg

Post autor: Jednoróg »

To ja się zgłaszam do tych wieloosobowych gier historycznych
Chcę
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 145 times
Been thanked: 487 times

Post autor: KubaP »

Kostyr pisze:Jeśli jest jeszcze jakieś miejsce przy Diunie to rezerwuję.
Postaram się przebić przez instrukcję.
KubaP pisze:Wiem, że pytanie troszeczkę offtopicowe, ale:
Jakiś czas temu zanabylem Republic of Rome, wydanie 2009 (chyba, taki jest (c) na pudełku). Ja i mój kolega chętnie się nauczymy grać (bo instrukcja mnie przerosła). W zwiazku z tym: czy ktoś w ciągu tygodnia, może być równie dobrze w godzinach porannych, czy popołudniowych, nie chciałby pograć i pouczyć? Dojedziemy gdziekolwiek w Warszawie, najlepiej zebrać 6osobowy skład.
7 stycznia o 10:00 będzie Republic of Rome, zainteresowani ?

Co do waszego RoRa na 6 stycznia, odradzam.
Gra potrafi zająć cały dzień, wszystko zależy od znajomości gry,ilości osób i przede wszystkim wybranego scenariusza (wczesna, średnia i późna republika + możliwość grania w 2 lub nawet wszystkie epoki).
Do normalnej gry potrzeba dysponować minimum 6 godzin, oczywiście wczesna republika potrafi skończyć się bardzo szybko - brak współpracy pomiędzy graczami + pech z kart wojen.

PS. Zamiast dołączonej instrukcji polecam wersje uporządkowaną przez graczy - Streamlined RoR Rules
Bardzo chętnie, gdzie się zapisywać?

I jedna sprawa - potrzebuję dwóch koszulek żółtych (małe american) FFG. Na zbyciu mam 5 zielonych (duże american) :) Ktoś chętny?

Ktoś pytał o Czarne Historie - mam wersję "Głupie śmierci", czy jakoś tak, generalnie o Nagrodach Darwina. W najbliższy piątek nie będę grał (chyba, że jest coś, co się skończy do 19:30), ale mogę wpaść w piątek po te koszulki i przynieść Czarne Historie.
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
berem
Been thanked: 7 times

Post autor: berem »

Co do wieloosobówek historycznych to ustaliliśmy na innym forum gier strategicznych, że będą 2 ekipy po 3 osoby i spotkanie odbędzie się w sali 17 czyli tzw Starej Kotłowni.
3 osoby zaawansowane będą grać na jednej mapie i pomagać 3 osobom na drugiej mapie. Każdy może mieć swego opiekuna.
2 z 3 osób mniej zaawansowanych będzie grać pierwszy raz ale już otrzymali tłumaczenia i inne potrzebne materiały.
Można się jeszcze dołączyć ale by nie tracić czasu na zapoznawanie się z instrukcją to wypadałoby zapoznać się z tymi materiałami wcześniej. Jeśli ktoś nie grał w ogóle w gry tego typu co Napoleonic Wars to potrzeba sporo czasu by dobrze się zapoznał z tym wszystkim; też z wydarzeniami na kartach które mogą wystąpić w grze. Ja mogę podesłać materiały mailem.
Chociaż gdy będzie się grało na 5 osób to jest łatwiej dla naprawdę początkującego gracza bo otrzyma Prusy i będzie miał czas w trakcie rozgrywki na zapoznanie się z systemem bo ten kraj raczej dołącza się do gry aktywnie dopiero po pewnym czasie.
Awatar użytkownika
Pierzasty

KubaP pisze:I jedna sprawa - potrzebuję dwóch koszulek żółtych (małe american) FFG. Na zbyciu mam 5 zielonych (duże american) :) Ktoś chętny?

Ktoś pytał o Czarne Historie - mam wersję "Głupie śmierci", czy jakoś tak, generalnie o Nagrodach Darwina. W najbliższy piątek nie będę grał (chyba, że jest coś, co się skończy do 19:30), ale mogę wpaść w piątek po te koszulki i przynieść Czarne Historie.
Nie pamiętam czy to żółte, ale powinienem mieć trochę małych do SMCivilization. Jeśli to te same, to mogę przynieść w piątek. A zielonych nigdy za dużo :)

I chętnie pożyczyłbym Czarne Historie :)
Jednoróg

Post autor: Jednoróg »

berem pisze:Co do wieloosobówek historycznych to ustaliliśmy na innym forum gier strategicznych, że będą 2 ekipy po 3 osoby i spotkanie odbędzie się w sali 17 czyli tzw Starej Kotłowni.
3 osoby zaawansowane będą grać na jednej mapie i pomagać 3 osobom na drugiej mapie. Każdy może mieć swego opiekuna.
2 z 3 osób mniej zaawansowanych będzie grać pierwszy raz ale już otrzymali tłumaczenia i inne potrzebne materiały.
Można się jeszcze dołączyć ale by nie tracić czasu na zapoznawanie się z instrukcją to wypadałoby zapoznać się z tymi materiałami wcześniej. Jeśli ktoś nie grał w ogóle w gry tego typu co Napoleonic Wars to potrzeba sporo czasu by dobrze się zapoznał z tym wszystkim; też z wydarzeniami na kartach które mogą wystąpić w grze. Ja mogę podesłać materiały mailem.
Chociaż gdy będzie się grało na 5 osób to jest łatwiej dla naprawdę początkującego gracza bo otrzyma Prusy i będzie miał czas w trakcie rozgrywki na zapoznanie się z systemem bo ten kraj raczej dołącza się do gry aktywnie dopiero po pewnym czasie.
Jeśli możesz to podeślij materiały na tomek.jednorowski@gmail.com ;)
Chcę
Awatar użytkownika
KubaP

Pierzasty pisze:
KubaP pisze:I jedna sprawa - potrzebuję dwóch koszulek żółtych (małe american) FFG. Na zbyciu mam 5 zielonych (duże american) :) Ktoś chętny?

Nie pamiętam czy to żółte, ale powinienem mieć trochę małych do SMCivilization. Jeśli to te same, to mogę przynieść w piątek. A zielonych nigdy za dużo :)

I chętnie pożyczyłbym Czarne Historie :)
Mi do BSG potrzebne, jak wpadnę tak ok 19:30 na szybką wymiankę, będzie git? Czy może będzie coś grane krótkiego wcześniej, żeby się dosiąść?
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
Eira

Post autor: Eira »

to ja prosiłam wczesniej o Czarne Historie, więc w razie co ustawiam się do kolejki :-) jakby co, tez bedziemy w piątek
Valar dohaeris
Awatar użytkownika
Pierzasty

@KubaP: To chyba te same, więc postaram się pamiętać. Chętnie przyjmę zielone do Descenta :)

@Eira: Te Czarne Historie to ze względu na Ciebie pytałem :P proponuję żeby kto je pożyczy odłożył dla siebie część kart, żeby mieć przyjemność z odgadywania niewidzianej reszty :D

To co, Diuna w piątek? Czy zostawiamy na Sylwestra?
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

Wpadam o 17:00. Będę miał Ora et Labora. Jak nie będzie chętnych albo innych ciekawych propozycji (a coś mało osób się zapowiada), to zwijam się do domu.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
Eira

w takim razie dzieki Pierzasty za pamieć :-)

Kamil stwierdził że tym razem przyjedziemy na żywioł (istne szalenstwo! :D) ale Diunę mozemy zawsze wziąść, żaden problem.

My za to zaczynamy się rozglądać za ekipą do Twilight Imperium 3 ed. Chcielibysmy zaczac jakos po nowym roku, ze wzgledu na dlugi czas rozgrywki raczej musi być to inne miejsce niz politechnika, jesli jest ktoś chętny dajcie znać.
Valar dohaeris
Awatar użytkownika
Pierzasty

Zastanawiałem się raczej, czy nie wziąć mojej Diuny i nie zagrać na klasycznych zasadach. Kto chętny, niech da znać :)
Awatar użytkownika
KubaP

Eira pisze:w takim razie dzieki Pierzasty za pamieć :-)

Kamil stwierdził że tym razem przyjedziemy na żywioł (istne szalenstwo! :D) ale Diunę mozemy zawsze wziąść, żaden problem.

My za to zaczynamy się rozglądać za ekipą do Twilight Imperium 3 ed. Chcielibysmy zaczac jakos po nowym roku, ze wzgledu na dlugi czas rozgrywki raczej musi być to inne miejsce niz politechnika, jesli jest ktoś chętny dajcie znać.
Na rogu Wilczej i Poznańskiej jest taka knajpa "Kwadrat". Oni są dość przychylni planszówkowiczom, nawet tam jakieś Carcassonne leży. No i jest piwo :D
Awatar użytkownika
Vidocq

Post autor: Vidocq »

jax pisze:Wpadam o 17:00. Będę miał Ora et Labora. Jak nie będzie chętnych albo innych ciekawych propozycji (a coś mało osób się zapowiada), to zwijam się do domu.
Jacku jak mi wytłumaczysz to ja bym spróbował :)
Wreszcie będę :)
Żonka puściła i czas mam.
Nec Hercules contra plures
Moja skromna kolekcja
Awatar użytkownika
Keleno

Post autor: Keleno »

Pojawię się około 16tej, Lothar też planuje :)
Awatar użytkownika
zephyr
Been thanked: 1 time

Post autor: zephyr »

TI an PW można czasami zagrać w soboty albo niedziele (jak akurat wśród chętnych do gry trafi się klucznik)
knajpa może być słabym pomysłem - gra wymaga mnóstwa miejsca i czasu

Ja zamierzam się jutro pojawić. Ora & labora brzmi dobrze (jeszcze nie grałem).

Szukam chętnych do Yomi - gra bardzo mi się podoba ale jest specyficzna - symulator karciany fighterów w stylu Street Figtera, Tekkena czy Soul Caliboura. Podstawowa mechanika Atak-Blok-Rzut czyli papier kamień nożyce + komba, specjalne zdolności itd. Jak ktoś nie czuje klimatu nie polecam, bo mechanika będzie się wydawać dziwaczna. Gra 2 osobowa, ale mam 10 talii czyli nawet i 5 par można złożyć.
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
Awatar użytkownika
Kostyr

Post autor: Kostyr »

Eira pisze:My za to zaczynamy się rozglądać za ekipą do Twilight Imperium 3 ed. Chcielibysmy zaczac jakos po nowym roku, ze wzgledu na dlugi czas rozgrywki raczej musi być to inne miejsce niz politechnika, jesli jest ktoś chętny dajcie znać.
To już nie musicie szukać :).
TI3 to jednak z moich ulubionych gier i staram się organizować ludzi tak mniej więcej 1 na miesiąc.
Należy jednak pamiętać, że to jest długa gra i trzeba mieć cały dzień zarezerwowany na nią (najlepiej 10h).
Właśnie z powodu jej długości tylko weekendy dostarczają niezbędnego czasu na skończenie partii.
Przypominam - AGRESOR udostępnia miejsce do grania przez cały weekend.
Zazwyczaj w TI3 gramy w soboty od 10:00 w sali 516, myślę że miejsce do grania ustalone :).

Jeśli chcecie to wstępnie możemy umówić się na 14 lub 15 stycznia, resztę ekipy zorganizuję, gram z w miarę stałą ekipą :).
Awatar użytkownika
Gordon_DeCron

Post autor: Gordon_DeCron »

Kostyr pisze:
Eira pisze:My za to zaczynamy się rozglądać za ekipą do Twilight Imperium 3 ed. Chcielibysmy zaczac jakos po nowym roku, ze wzgledu na dlugi czas rozgrywki raczej musi być to inne miejsce niz politechnika, jesli jest ktoś chętny dajcie znać.
To już nie musicie szukać :).
TI3 to jednak z moich ulubionych gier i staram się organizować ludzi tak mniej więcej 1 na miesiąc.
Należy jednak pamiętać, że to jest długa gra i trzeba mieć cały dzień zarezerwowany na nią (najlepiej 10h).
Właśnie z powodu jej długości tylko weekendy dostarczają niezbędnego czasu na skończenie partii.
Przypominam - AGRESOR udostępnia miejsce do grania przez cały weekend.
Zazwyczaj w TI3 gramy w soboty od 10:00 w sali 516, myślę że miejsce do grania ustalone :).

Jeśli chcecie to wstępnie możemy umówić się na 14 lub 15 stycznia, resztę ekipy zorganizuję, gram z w miarę stałą ekipą :).

W takim razie ja bardzo chętnie. Wydaje mi się że 14/15 stycznia będę miał wolny więc termin też mi pasuje :D

PS: Jutro ( 30 grudnia ) niestety nie damy rady się z Eirą pojawić.
Awatar użytkownika
KubaP

Gordon_DeCron pisze:
Czyli nie brać Czarnych Historii, si? Jakby Wam sie paliło, to jestem w okolicach M Stokłosy, mogę pożyczyć.
Awatar użytkownika
Eira

Przepraszam, wypadło nam cos w ostatniej chwili. Szkoda w sumie, bo chciałam sobie popatrzeć na Ora et labora. Duzo dobrego się nasłuchałam o tej grze.
Dzieki Kuba, w takim razie jutro Cie nie bede fatygować, i nie pali się nigdzie :D Napewno znajdzie się jeszcze okazja przy jakimś piątkowym spotkaniu.

Kostyr to swietnie, bo tez mówiliśmy własnie o tym, że fajnie byłoby mieć do tego typu gry jakaś w miarę stalą ekipę. Wiemy, że to duża kobyłka i ile czasu mniej więcej zajmuje. Ja nawet miałam uroczy zamiar pomalowania figurek przed świętami, ale gdy gra przybyła po rozpakowaniu stwierdziłam...że pewne rzeczy mogą zaczekać XD
Valar dohaeris
Awatar użytkownika
Pierzasty

KubaP pisze:
Gordon_DeCron pisze:
Czyli nie brać Czarnych Historii, si? Jakby Wam sie paliło, to jestem w okolicach M Stokłosy, mogę pożyczyć.
Ej no kurde, byłem pierwszy :? poza tym jak nie chcesz koszulek, to nie :roll:
Awatar użytkownika
Micelius

Post autor: Micelius »

Jak najbardziej zapisuję się do Ora et Labora! :P
Ach, jak ja marzę, żeby poorać - i polaborać! :mrgreen:
Ten entuzjazm może się wydać podejrzany, ale jest szczery. 8)

Hm... czy jest sens przynosić deser? Jakś małą smaczność jednak pewnie wezmę (Mykerinos, Bumerang, ew. Syllę)
Niech garby waszych wielbłądów będą zawsze tłuste!
Awatar użytkownika
KubaP

Pierzasty pisze:
KubaP pisze:
Gordon_DeCron pisze:
Ej no kurde, byłem pierwszy :? poza tym jak nie chcesz koszulek, to nie :roll:
Ty to nie masz szczęścia do mnie, co? :D

Jasne, że przyniosę te Czarne Historie i przyniosę koszulki :D Będę ok 19:30 dosłownie na sekundę. Gdzie Cię szukać?
Pozdr,
K
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

Micelius pisze:Jak najbardziej zapisuję się do Ora et Labora! :P
Ach, jak ja marzę, żeby poorać - i polaborać! :mrgreen:
Ten entuzjazm może się wydać podejrzany, ale jest szczery. 8)
Micelius, czarno widzę skończenie _tej akurat_ gry z Tobą w składzie.
Zatem zgłoszenie warunkowo przyjęte, ale w przypadku przestojów zastrzegam sobie prawo wstania od stołu, spakowania gry i po prostu pójścia do domu. Ta gra wręcz błaga o paraliż decyzyjny i jeśli ktoś ma ku temu skłonności, to będzie trwać w nieskończoność. _Naprawdę_ nie ma sensu optymalizować na maks w tej grze w pierwszej rozgrywce - i tak się nie uda, gra jest zbyt złożona, trzeba poświęcić pierwszą rozgrywkę na rozpoznanie.

Tak tylko ostrzegam :twisted: [nie chcę powtórki z ostatniej 4-godzinnej Agricoli...]

[Vidocq - miejsce zaklepane :) ]
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
Micelius

Post autor: Micelius »

Jax - cóż, w ost. Agricoli sama rozgrywka trwała 3h, reszta to dyskusje :lol:
Może lepiej przynieś kostkę, zobaczymy, czy Ty myślisz błyskawicznie :twisted:
Niech garby waszych wielbłądów będą zawsze tłuste!
ODPOWIEDZ