[Gdynia] Środowe wieczory w SHAGA

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1114 times

Re: [Gdynia] Środowe wieczory w Caffe Anioł

Post autor: Odi »

Generale Surmicki, wasz raport czytało się z przyjemnością. Szkoda tylko, że to zapis klęski... :wink:

Pragnę zauważyć, że angielski tytuł karty 'Dodatkowe suczki' został sterylnie wyprany z podtekstu 8)
W sumie trudno się spodziewać, żeby napisali 'Additional bitches' :wink:

Też sobie przejrzę zasady robinsona.

A wczoraj rozegrałem trzy partie solo w OiR. No i powiem Wam, że rozgrywki przebiegały zupełnie inaczej niż podczas tego naszego środowego starcia.
Wszystkie zakończyły się wygraną Polaków, pomimo stosowania przez agresorów różnych strategii (ciekawą opcją jest np odpuszczanie wsparcia natarć, aby zbombardować w silnej eskorcie Śląsk, Trójmiasto i Warszawę). Gracz Polski ma sporo możliwości elastycznego reagowania, a gdy dojdzie mu choćby jedna eskadra myśliwców NATO, to już zaczyna mieć przewagę. We wszystkich partiach miałem 4-5 punktów za zestrzelone rosyjskie eksadry, a Rosjanin zdobywał maksymalnie jeden z głównych ośrodków przemysłowych kraju, co - w ogólenym rozrachunku - nie pozwalało mu przekroczyć granicy 10 punktów.
Problem robi się wtedy, kiedy żadna eskadra NATO nie dojdzie (tak jak w naszej grze) i jednocześnie szybko stracimy jakieś samoloty w walkach myśliwskich lub atakach rakietowych (jak w naszej grze). W tym sensie gra jest losowa, choć zaczynam to postrzegać jako... zaletę. W sensie fabularnym i kreowania wyzwań dla gracza polskiego, ta losowość bardzo uatrakcyjnia rozgrywkę.

Generalnie, tak jak myślałem po pierwszej partii, że gra jest źle policzona i raczej kichowata, tak teraz mam ochotę na kolejne rozgrywki i dalsze sprawdzanie czy można wygrać Rosjanami (tak, tak.... Jesli sytuacja nie ułoży się pechowo, to Polacy mają przewagę w dłuższej perspektywie)

A w ogóle, gra ma fajny potencjał solo. Przydzielając karty natarcia, czy zarządzając eskadrami rosyjskimi, nie czułem żadnej schizofrenii. No a potem kombinowanie Polakami w jaki sposób powstrzymac natarcia dawało bardzo dużo przyjemności.
Awatar użytkownika
surmik
Been thanked: 1 time

Post autor: surmik »

W takim razie trzeba sprawdzić kilka wariantów:
1) Ustalamy, że w początkowej ręcę ZBiR ma atak rakietowy i rzut kostą na atak na f16 się udaje. Czy Polska może wygrac taką grę?
2) Ustalamy, że pierwsza karta NATO to dodatkowa eskadra. Czy ZBiR może wygrać taką grę?

Czy dobrze pamiętam, że Polacy maja kartę blokującą atak rakietowy?
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

ad 1) Potestujemy. Jeśli jednak gracz ZBiR nie będzie dobierał dodatkowych kart natarć (właśnie tak, jak robił to Bartek) i nie dolosuje z kart NATO nowych eskadr, to raczej nie widzę szans na zwycięstwo. Co do karty - tak, mają. Mogą jej użyć nawet w I turze, jeśli oczywiście ją dolosują...
ad 2) Generalnie, jak się wydaje, Rosjanie mają trudniej. Jedna dodatkowa eskadra NATO na początku sprawia, że będzie jeszcze trudniej. Cztery dobre eskadry myśliwskie + 2 MiGi (które mogą być użyte razem), dają 3 pewne zestrzelenia co rundę, a 4 lub więcej przy podjęciu pewnego ryzyka. Gracz rosyjski ma 10 eskadr myśliwców w puli. Po dwóch-trzech turach przestaje mieć czym osłaniać bombowce, które zaczynają padać jak muchy. Problemem będzie 'tylko' powstrzymanie natarć przez te dwie-trzy tury... Mogą tez Rosjanie próbować wtedy atakować p-lot i lotniska. Hm. No tu widzę więcej szans mimo wszystko.

Kurde, ta gierka zaczyna być ciekawa :)
Awatar użytkownika
surmik

Obawiam się troche o jej schematyczność. No i dojście do wniosku, że wszystko jest zależne od dociągu kart.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Pierwsza obawa zapewne się potwierdzi.

Druga... Na pewno dociąg kart wpływa znacząco na zasoby graczy. Natomiast z tymi zasobami można chyba coś wykombinować. Gracz polski więcej, gracz rosyjski mniej. Zobaczymy.
Awatar użytkownika
surmik

Zagrałem w Robinsona solo, wygląda bardzo dobrze, w żadną inna grę nie grało mi się tak dobrze solo. Jedna rzecz, która graliśmy źle i mogła mieć spore znaczenie to to , że chmury zimowe wymagają poświęcenia drewna niezależnie od poziomu dachu, dach odejmuje się tylko od chmur deszczowych. Dodatkowo mieliśmy sporo szczęścia bo z tego co pamiętam kilka razy wylosowaliśmy puste kości ataku zwierząt.
Awatar użytkownika
Agrowal

Post autor: Agrowal »

Mam pytanie, planujecie w środę grać w Robinsona bo na gramy się nie załapałem, a z opisów i waszych relacji brzmi bardzo ciekawie :) ?
Grzegorz
Awatar użytkownika
surmik

Mogę przynieść :)
Awatar użytkownika
Majek10

Post autor: Majek10 »

surmik pisze:Zagrałem w Robinsona solo, wygląda bardzo dobrze, w żadną inna grę nie grało mi się tak dobrze solo. Jedna rzecz, która graliśmy źle i mogła mieć spore znaczenie to to , że chmury zimowe wymagają poświęcenia drewna niezależnie od poziomu dachu, dach odejmuje się tylko od chmur deszczowych. Dodatkowo mieliśmy sporo szczęścia bo z tego co pamiętam kilka razy wylosowaliśmy puste kości ataku zwierząt.
Pamiętaj, że najpierw rozpatrujesz chmury zimowe za każdą oddaje się 1 drewno a potem do chmur deszczowych dodajesz zimowe i porównujesz z pozimem dachu.

p.s. czy będzie można do Was wstąpić i pograć w jakąś środę?
Awatar użytkownika
surmik

O dodaniu chmur zimowych do deszczowych pamiętaliśmy. Po prostu od obu odejmowaliśmy dach.
Wpaść oczywiście można. Ja będę w środę od 17 do 22 :)
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 397 times
Been thanked: 936 times

Post autor: BartP »

Jaki plan na jutro? Ile osób będzie i w co pykamy?
Awatar użytkownika
surmik

Ja najprawdopodobniej będę o 17 albo nawet wcześniej. Wezmę zestaw standardowy: Innowacje, Burgundie, Robinsona, cos tam na dwie osoby w razie czego. Z chęcia zagram w tą nową grę Ruhrcośtam 17ileśtam o węglu w zagłębiu rury ;) W Age of Industry, Steam, Brass itp. itd.
Awatar użytkownika
BartP
Administrator

Ok, coś tam wezmę, ale lepiej byłoby planować, gdybym wiedział, ie osób będzie. Co najmniej 3, tak? Ktoś jeszcze się pisze?
Awatar użytkownika
Havelock

Post autor: Havelock »

Ja będę, może i Anka wpadnie, z chęcią na Robinsona.
Awatar użytkownika
BartP
Administrator

A ja właśnie celowo pytałem, bo jednak kooperacja nie do końca mi leży i wolałbym ominąć Robinsona :P. Nie żeby to była zła gra, ale znam mnóstwo bardziej frapujących ;].
Awatar użytkownika
surmik

Ja w razie czego z chęcią udostępnie Robinsona a zagram w coś innego niekooperacyjnego.
Odi też powinien być :)
Awatar użytkownika
Barbus

Post autor: Barbus »

Może wbiję z X-Wingiem. Dam cynk wieczorem.
Awatar użytkownika
Barbus

Odpadam. Może za tydzień wpadnę, jak mi gips zdejmą.
Awatar użytkownika
Havelock

Post autor: Havelock »

Marek, mam nadzieję, że wytłumaczyłbyś Robinsona?
Awatar użytkownika
Barbus

Ja bym na waszym miejscu nie siadał do tej gry bez dwukrotnego przeczytania instrukcji i FAQ.
Awatar użytkownika
surmik

[Gdynia] Środowe wieczory w Caffe Anioł

Wytlumacze. Zasady nie sa az takie zle ;)
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

BartP pisze:A ja właśnie celowo pytałem, bo jednak kooperacja nie do końca mi leży i wolałbym ominąć Robinsona :P. Nie żeby to była zła gra, ale znam mnóstwo bardziej frapujących ;].
Czy Orła i Gwiazdę zaliczasz do frapujących? 8)
Awatar użytkownika
BartP
Administrator

Po tej jednej rozgrywce nie, ale zagram, bo to długie nie było.
Awatar użytkownika
surmik

Ale Orła i Gwiazdę czy Orły i Rakiety bo to dwie różne gry są a o tej pierwszej wiele można powiedzieć ale nie, że jest krótka :mrgreen:
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Szczególarz :wink:

Ja jestem przeziębiony dość mocno. Ogólnie czuję się słabo, ale na jedną partyjkę OiR przyjdę. Tym razem chętnie zagram Rosjanami.
ODPOWIEDZ