Jeśli możesz sprecyzuj jakie, dla potomnościMichalStajszczak pisze: Jeśli chodzi o tłumaczenie na stronie Rebela, to też zawiera błędy.

Jeśli możesz sprecyzuj jakie, dla potomnościMichalStajszczak pisze: Jeśli chodzi o tłumaczenie na stronie Rebela, to też zawiera błędy.
Tak na szybko, to pamiętam dwa. Pierwszy błąd to literówka (a właściwie cyfrówka) skopiowana bezmyślnie z angielskiego tekstu przepisów (w niemieckim tekście jest dobrze). Chodzi o tekst na górze str. 4pan_satyros pisze:Jeśli możesz sprecyzuj jakie, dla potomności
Losowo dobierz sześciokątne płytki z czarnym rewersem i umieść odkryte na czarnym magazynie na środku planszy (dobierz 2 do 8 płytek w zależności od liczby graczy).
W tym miejscu brakuje istotnego uściślenia. Na miejscu pozostają płytki statku, kopalni i zamku z wyjątkiem płytek z czarnym rewersem. Płytki statku, kopalni i zamku z czarnym rewersem powinny zostać usunięte z planszy, ponieważ na ich miejsce mogą wejść inne płytki z czarnym rewersem. Oczywiście to też nie jest trudne do wydedukowania, ale przepisy pozostawiaja niedopowiedzenie.Na początku każdej fazy:
- Usuń wszystkie sześciokątne płytki pozostałe na planszy i zwróć je dopudełka (oczywiście nie jest to czynione przed pierwszą fazą).
(Uwaga: Płytki statku, kopalni i zamku mogą pozostać na miejscu ponieważ są takie same!)
Ja znam jeden błąd w instrukcji angielskiej (może jest też w polskiej) - przy remisie tie breaker to ilość wolnych pól. Poprawna reguła znajduje się w niemieckiej instrukcji (potwierdzona też na bgg). Tylko że nie pamiętam czy mniejsza czy większa ilość wolnych pól daj zwycięstwo, nie mam reguł przy sobie.pan_satyros pisze:Jeśli możesz sprecyzuj jakie, dla potomnościMichalStajszczak pisze: Jeśli chodzi o tłumaczenie na stronie Rebela, to też zawiera błędy.
To faktycznie dziwne, dlaczego "including all of its effects" zostało przetłumaczone jako "bez względu na efekt"Dzika Mrówka pisze:Dla mnie najpoważniejszym błędem w polskiej instrukcji jest opis działania Ratusza.
To dziwne, skoro część błędów w polskiej instrukcji jest wynikiem błędów w instrukcji angielskiej.Wookie pisze:Ja sam korzystałem z angielskiej instrukcji i nie miałem żadnych problemów/wątpliwości.
czy coś oprócz rozwiązywania remisu (który u mnie nie nastąpił) są jeszcze jakieś poważne błędy w angielskiej wersji?MichalStajszczak pisze: To dziwne, skoro część błędów w polskiej instrukcji jest wynikiem błędów w instrukcji angielskiej.
Ja już będzie dobra wersja to poprosimy o info.DDP pisze:Jako tlumacz polskiej instrukcji bije sie w piers za zle przetlumaczenie ratusza (zmeczenie?). Natomiast reszta bledow to wina oryginalu, nie moja ale juz sie tym zajmuje (poprawianiem).
Nie zostało poprawione to, o czym pisałem przed tygodniem:DDP pisze:Jesli znajdziecie jeszcze jakies bledy
MichalStajszczak pisze:Chodzi o tekst na dole strony 3: Na początku każdej fazy:- Usuń wszystkie sześciokątne płytki pozostałe na planszy i zwróć je do pudełka (oczywiście nie jest to czynione przed pierwszą fazą).(Uwaga: Płytki statku, kopalni i zamku mogą pozostać na miejscu ponieważ są takie same!)
W tym miejscu brakuje istotnego uściślenia. Na miejscu pozostają płytki statku, kopalni i zamku z wyjątkiem płytek z czarnym rewersem. Płytki statku, kopalni i zamku z czarnym rewersem powinny zostać usunięte z planszy, ponieważ na ich miejsce mogą wejść inne płytki z czarnym rewersem.
hm, zdarza się, że żółte kafelki decydują, ale na pewno nie zawsze (a wręcz u nas rzadziej niż częściej).Moje zarzuty póki co są niewielkie. Pominę tragiczne wykonanie bo to wszak Alea i dziwić się brzydocie ich gier to jak być zaskoczonym że Essen jest w październiku.Otóż wszystkie nasze cztery partie wygrała osoba która miała więcej punktów z żółtych kafelków. Niby to normalne, ale wolałbym nieco bardziej eleganckie rozwiązanie np że mogę olać żółte i zabudować cała planszę i w ten sposób wygrać. A tak się, chyba nie da. Może się mylę, jeśli tak to super.
No w naszej ostatniej partii Ala wyciągnęła na żółtych prawie 50 punktów. 3 vp za każdy rodzaj sprzedanego dobra to jest potencjalnie 18 punktów, żaden inny pojedynczy kafel w tej grze nie da ci tyle punktów.folko pisze:U nas ostatnio wygrała osoba hodująca... owieczkiSporo na nich zarobiła. Ja miałem nawet wrażenie odwrotne do Twojego, że żółte są mało warte
u nas najpopularniejszym kafelkiem jest budynek dający 4ech roboliże jeśli wyjdzie kilka dobrych żółtych punktujących to nie branie ich oznacza przegraną
No ja nie mam z tymi żółtymi jakiegoś wielkiego problemu - potestuję to jeszcze.cezaras pisze:u nas najpopularniejszym kafelkiem jest budynek dający 4ech roboliże jeśli wyjdzie kilka dobrych żółtych punktujących to nie branie ich oznacza przegraną
a żółte mogą czekać
co kraj, to obyczaj...