Android: Netrunner (Richard Garfield, Lukas Litzsinger)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
mbork
Kontakt:

Re: Android: Netrunner

Post autor: mbork »

Hiu pisze:Rozumiem, ze dyskusja na temat rozgrywek bedzie nasycona podobnym ladunkiem emocjonalnym ;) jako ze strasznie mnie ciekawi, jaki jest odbior gry - ktorej juz wszystko wiadomo - oczekiwania sa wielkie - i co bedzie jak sie na niej rece polozy i pierwsze partie przeturla ...
Ratunkuuu!!! To ja zamówiłem grę z... kostkami? :cry:

(No dobra, żartuję, lubię np. Stone Age'a.

Edycja: popatrz na posty Andy'ego, moje i paru innych o RftG. Myślę, że tu będzie podobnie. :D
Awatar użytkownika
Brylantino
Been thanked: 216 times

Post autor: Brylantino »

Słabo to widzę... dopiero co Netrunner wszedł do 3trolli, a już z 20 egzemplarzy każdego data packu zostały po 2-3... Ciekawe, czy szykuje się szybko jakaś dostawa, bo wątpię aby choć jeden został do 10 lipca, a wtedy planowałem nabyć parę.
Awatar użytkownika
Aduanath
Been thanked: 1 time

Post autor: Aduanath »

Brylantino pisze:Słabo to widzę... dopiero co Netrunner wszedł do 3trolli, a już z 20 egzemplarzy każdego data packu zostały po 2-3... Ciekawe, czy szykuje się szybko jakaś dostawa, bo wątpię aby choć jeden został do 10 lipca, a wtedy planowałem nabyć parę.
To zamów teraz z opcją przedpłaty, a w uwagach (czy tam w mailu już po złożeniu zamówienia), napisz, że wpłata pójdzie 10 :) . Nie powinno być z tym problemu :)
Nasza kolekcja - ciągle się rozwija :)
Awatar użytkownika
Hiu
Been thanked: 2 times

Post autor: Hiu »

mbork pisze:
Hiu pisze:Rozumiem, ze dyskusja na temat rozgrywek bedzie nasycona podobnym ladunkiem emocjonalnym ;) jako ze strasznie mnie ciekawi, jaki jest odbior gry - ktorej juz wszystko wiadomo - oczekiwania sa wielkie - i co bedzie jak sie na niej rece polozy i pierwsze partie przeturla ...
Ratunkuuu!!! To ja zamówiłem grę z... kostkami? :cry:

(No dobra, żartuję, lubię np. Stone Age'a.

Edycja: popatrz na posty Andy'ego, moje i paru innych o RftG. Myślę, że tu będzie podobnie. :D
RftG to zlo ;) poczekam na wylew emocji tutaj :)
Awatar użytkownika
Brylantino

Aduanath pisze:
Brylantino pisze:Słabo to widzę... dopiero co Netrunner wszedł do 3trolli, a już z 20 egzemplarzy każdego data packu zostały po 2-3... Ciekawe, czy szykuje się szybko jakaś dostawa, bo wątpię aby choć jeden został do 10 lipca, a wtedy planowałem nabyć parę.
To zamów teraz z opcją przedpłaty, a w uwagach (czy tam w mailu już po złożeniu zamówienia), napisz, że wpłata pójdzie 10 :) . Nie powinno być z tym problemu :)
Wątpię aby na to poszli, zwłaszcza iż w regulaminie jest wyraźnie, że realizacja zamówienia przy płatności przelewem, jest dopiero rozpoczynana jak wpłata zostanie zaksięgowana.
Awatar użytkownika
Aduanath

Post autor: Aduanath »

Brylantino pisze:
Aduanath pisze:
Wątpię aby na to poszli, zwłaszcza iż w regulaminie jest wyraźnie, że realizacja zamówienia przy płatności przelewem, jest dopiero rozpoczynana jak wpłata zostanie zaksięgowana.
No właśnie. Mają produkt na stanie, wpłacasz, jak kasę dostaną, to robią paczkę i wysyłają. A nie mogą sprzedać czegoś, co już ktoś zamówił (po złożeniu zamówienia ze stanów magazynowych w kompie produkt jest ściągany, a nie po wysyłce). Tylko mailem ostrzeż, że kaska będzie później, a nie w ciągu 2 - 3 dni :D . Potem, jak już kasa pójdzie, możesz się dodatkowo przypomnieć, że kasę już wysłałeś i zapytać, kiedy paczkę wyślą :) . Tak się czasem robi. Pracuję w sklepie wysyłkowym (nic związanego z grami) i taka opcja jest możliwa, w kilku sklepach internetowych z planszówkami, wiem, że też tak można :D

edit. Paczka już w domu. Ja jeszcze w pracy, ale wieczorem będzie wielkie koszulkowanie :D
Nasza kolekcja - ciągle się rozwija :)
MsbS
Has thanked: 71 times
Been thanked: 83 times

Post autor: MsbS »

Dopiero dzisiaj zrobiłem (pre)order, więc dopiero drukuję instrukcję. Rzuciła mi się w oczy jedna rzecz, która może być myląca - nazwanie zdolności lodu (subroutine) podprogramami. W momencie kiedy karty mają rodzaje i podrodzaje, a słowo 'program' odnosi się do kart programów runnera, użycie słowa 'podprogram' jest trochę niefortunne.

Pewnie potem jak się otrzaskam będzie OK, ale na początek widzę potencjalne źródło problemów.

Co do lepszych pomysłów - nasuwa się 'procedura', i tłumaczowi chyba też się nasuwało (strona 22, 'Omijanie lodu' - 'Żadna procedura na ominiętym lodzie nie zostaje złamana').
mbork
Kontakt:

Słuszne uwagi. Z drugiej strony: jeśli ICE to program, to jego część jest sensownie nazwać podprogramem. (Poza tym, mogę się mylić, ale w dobie OOP i wszechobecnych "metod", "podprogram" brzmi tak fajnie oldskulowo. "Procedura" w sumie też, ale...)
mbork
Kontakt:

Pytanie z innej beczki: mój A:NR przyjdzie do mnie najwcześniej jutro, a okazję do gry będę miał najwcześniej w przyszłym tygodniu, i to raczej z n00bami (ja chociaż czytałem instrukcję...). Czy octgn.net jest dobrym pomysłem, żeby się trochę nauczyć?
Awatar użytkownika
Brylantino

Poszedłem za waszą radą i zamówiłem sobie koszulki + 3 dodatki ;) Pozostałe 3 pod koniec lipca się domówi :P Jeszcze tylko zorganizować dwójki.
mbork
Kontakt:

Właśnie dostałem maila od paczkomatów, że paczka nadana. Ciekawe, czy do jutra zdążą...
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Octgn jest dobrym programem do nauki netrunnera jak już znasz octgn :/

Ale ludzie są bardzo przyjaźni i jak powiesz ze chcesz się nauczyć netrunnera i obsługi octgn to Cię ktoś powinien przygarnąć ;)
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 648 times
Been thanked: 313 times

Post autor: Markus »

Dla ochłody emocji: pierwsze gry mogą być ciężkie i jakis taki nie teges :) NIE zniechęcać sie tym. Tylko grać! Zaskoczy po którejś rozgrywce. Taki urok NR. Trochę chaotyczny na początku.

Mam nadzieję ze Galakta będzie wspierała turnieje NR w conajmniej takim stopniu jak wspierala w poczatkowym okresie invazje.

Udanych gier!
mbork
Kontakt:

Markus pisze:Dla ochłody emocji: pierwsze gry mogą być ciężkie i jakis taki nie teges :) NIE zniechęcać sie tym. Tylko grać! Zaskoczy po którejś rozgrywce. Taki urok NR. Trochę chaotyczny na początku.
Spoko. Przeszedłem RftG, przeszedłem Innovation, przejdę i A:NR.
Awatar użytkownika
Jasiek22

Post autor: Jasiek22 »

Zaczęło się... :twisted:
Awatar użytkownika
Brylantino

Jeszcze się nie zaczęło, bo więkoszść czeka na swoje egzemplarze ;) Jestem ciekaw "pierwszego wrażenia", jakie będą tutaj wypisywane :) Sam jestem ciekaw swojego, ale jeszcze moja paczka nie została wysłana niestety :(
bazyn

Re: Odp: Android: Netrunner

Post autor: bazyn »

mbork pisze:Pytanie z innej beczki: mój A:NR przyjdzie do mnie najwcześniej jutro, a okazję do gry będę miał najwcześniej w przyszłym tygodniu, i to raczej z n00bami (ja chociaż czytałem instrukcję...). Czy octgn.net jest dobrym pomysłem, żeby się trochę nauczyć?
Jeżeli w opisie gry zaznaczysz ze chcesz poznać anr to jestem przekonany że szybko znajdziesz chętnego. Mili ludzie tam są
Mam
Chcę

Pragnę poznać: Above and Below, Arcadia Quest, Clank!, Pathfinder, Trickerion, Blood Rage, Mechs vs Minions
Awatar użytkownika
Brylantino

bazyn pisze:
mbork pisze:Pytanie z innej beczki: mój A:NR przyjdzie do mnie najwcześniej jutro, a okazję do gry będę miał najwcześniej w przyszłym tygodniu, i to raczej z n00bami (ja chociaż czytałem instrukcję...). Czy octgn.net jest dobrym pomysłem, żeby się trochę nauczyć?
Jeżeli w opisie gry zaznaczysz ze chcesz poznać anr to jestem przekonany że szybko znajdziesz chętnego. Mili ludzie tam są
Większym problemem IMO jest obsługa samego octgn, anizeli gra w Androida. Sam przez chwilę byłem zainteresowany, ale jak zobaczyłem wszystkie te skróty klawiszowe itp. itd. to sobie odpuściłem.
mbork
Kontakt:

Brylantino pisze:
bazyn pisze:
Większym problemem IMO jest obsługa samego octgn, anizeli gra w Androida. Sam przez chwilę byłem zainteresowany, ale jak zobaczyłem wszystkie te skróty klawiszowe itp. itd. to sobie odpuściłem.
Skórty klawiszowe? Już go lubię! Myszka, rozwijane menu i bomba atomowa to najgorsze wynalazki XX wieku. Ja od 12 lat używam Emacsa, skrótów klawiszowych się nie boję. :lol:
bazyn

Post autor: bazyn »

Brylantino pisze:
bazyn pisze:
Wszystko jesteś w stanie zrobić za pomocą myszki. Skróty ułatwiają ale ja używam zaledwie kilku. To jak grac tez najlepiej wyjaśni przeciwnik. Jest dużo łatwiej niz się wydaje :)
Mam
Chcę

Pragnę poznać: Above and Below, Arcadia Quest, Clank!, Pathfinder, Trickerion, Blood Rage, Mechs vs Minions
Awatar użytkownika
Brylantino

Toś teraz mi wbił ćwieka... :P Zobaczymy, jak nie będzie z kim grać fizycznie, jak już dostanę podstawkę, to spróbuję jakoś to ogarnąć.
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 86 times
Been thanked: 201 times

Post autor: Andy »

Pierwsze wrażenia: wszystko bardzo piękne, ale dlaczego litery na kartach takie małe!? Dla Was młodych to nieistotne, ale grać będą też nieco starsi! Lubie flejwor teksty, ale nie kosztem funkcji kart.

No nic, okulary na nos i wracam do sprawdzania kompletności zestawu.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
Andy

OK, wszystko jest :)

Doradźcie na szybko, którą korporacją i którym netrunnerem powinno zagrać pierwszą partię dwoje absolutnych debiutantów? Słyszałem, że zalecany w instrukcji zestaw Jinteki - Kształcerze nie jest podobno najlepszy.
Awatar użytkownika
zedd

Post autor: zedd »

Andy pisze:OK, wszystko jest :)

Doradźcie na szybko, którą korporacją i którym netrunnerem powinno zagrać pierwszą partię dwoje absolutnych debiutantów? Słyszałem, że zalecany w instrukcji zestaw Jinteki - Kształcerze nie jest podobno najlepszy.
Vote for Anarch vs Weyland.
Awatar użytkownika
Andy

Dzięki, rozstawiam! :)
ODPOWIEDZ