Agricola (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
Re: Agricola
Z drugiej strony jeżeli mamy trzymać się nazewnictwa itd to owych pomocników nie powinno być więcej niż członków rodziny. Bo jak, 3 osoby w chacie a są 4 "specjalizacje"? A w sumie, może jeden jest super wyszkolony i ma dwa zawody.
Absurd, nonsens - pomocnik, nazwa dobra jak inne. Poza tym jest wielu innych "pomocników" których nazwy nie mają nic wspólnego z należeniem do rodziny.
Absurd, nonsens - pomocnik, nazwa dobra jak inne. Poza tym jest wielu innych "pomocników" których nazwy nie mają nic wspólnego z należeniem do rodziny.
- gafik
- Has thanked: 56 times
- Been thanked: 125 times
Eee... Szukanie dziury w całym.Highlander pisze:Mam pytanie odnośnie polskiego tłumaczenia Agricoli. Czy ktoś się orientuje dlaczego "Occupation" przetłumaczono jako "Pomocnik" - czy to było przeoczenie czy celowe?
Przecież "Occupation" oznacza "zawód, profesję, zatrudnienie", czyli jak rozumiem Uwe wprowadził te karty jako formę specjalizowania się członków rodziny. Na specjalizowanie się trzeba poświęcić czas (akcję + żywność), a w efekcie pewne rzeczy potrafimy zrobić efektywniej, niemniej nie dostajemy dodatkowych akcji z którymi kojarzyłby się pomocnik przy gospodarstwie. Nie mówiąc już o tym że pomocnicy tacy jak "Głowa rodziny" wyglądają śmiesznie.
Jeśli to naprawdę było przeoczenie tłumacza, to mam nadzieję że poprawią to w kolejnej edycji
Occupation Można potraktować jak zatrudnienie pomocnika - rodzaj doradcy (managera?), który nie wchodzi w skład rodziny, ale za małą opłatą pomaga w zarządzaniu gospodarstwem - im więcej ich, tym jest ono bardziej efektywne...

- krecilapka
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 254 times
Hmmm... no właśnie IMHO w instrukcji NIE MA tego bardzo jasno napisanego, stąd wątpliwości.Lucf pisze: BTW skoro 2 lata wszyscy grali w Agricolę tak, że można brać zwierzaki z planszy prosto do gara to nie widzę powodu, aby to zmieniać : ) (...) W instrukcji jest tak, że można.
Jest ustęp o nowonarodzonych zwierzątkach:
Ani młodych, ani ich rodziców nie można przetworzyć na żywność tuż po narodzinach. Muszą najpierw trafić na pastwisko, do obory lub do domu!
To właśnie wiele osób kieruje na tor myślenia, że podobnie jest z pobieranymi zwierzakami.
Przeczyć temu może sformułowanie karty np.:
Hodowla dzików (K, P): Jeśli posiadasz Palenisko, Kuchnię, Kącik kuchenny albo zatrudniasz Masarza lub Rzeźnika, możesz natychmiast przetworzyć otrzymane dziki na żywność.
Jeśli poczyni się założenie, że NATYCHMIAST oznacza pominięcie posiadanie stosownego miejsca, można tak grać.
Ale z hardcorowcem który "natychmiast" odnosi tylko do fazy gry już nie. Bo wtedy przetworzyć mogę w dowolnej fazie gry, ale najpierw muszę mieć miejsce w zasobach

- Bea
- Been thanked: 6 times
W Cavernie, która powiela większość zasad Agricoli, jest ustęp, gdzie jest wyraźnie napisane, że można tak robić. Przypuszczam, że w Agricoli też gdzieś musi to być.krecilapka pisze:Hmmm... no właśnie IMHO w instrukcji NIE MA tego bardzo jasno napisanego, stąd wątpliwości.Lucf pisze: BTW skoro 2 lata wszyscy grali w Agricolę tak, że można brać zwierzaki z planszy prosto do gara to nie widzę powodu, aby to zmieniać : ) (...) W instrukcji jest tak, że można.
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Jeśli gracz otrzymuje podczas gry materiały budowlane, zboże, warzywa lub żetony żywności, umieszcza je obok swojej planszy w zasięgu wzroku wszystkich graczy. Zwierząt nie wolno umieszczać poza planszą. Muszą one zostać umieszczone w gospodarstwie [...] Zwierzęta, które nie mogą zostać umieszczone w gospodarstwie, muszą zostać zwrócone do zasobów ogólnych lub natychmiast przetworzone na żywność (o ile to możliwe). W tym celu trzeba posiadać np. Palenisko lub Kuchnię.
O to chodzi?
- krecilapka
W tym przypadku - niestety - pierwszeństwo ma to co jest w instrukcji, a nie co się przypuszczaW Cavernie, która powiela większość zasad Agricoli, jest ustęp, gdzie jest wyraźnie napisane, że można tak robić. Przypuszczam, że w Agricoli też gdzieś musi to być.

A jest tylko to co już wymieniłem. Co pozostawia margines na dyskusję. Niestety

- bogas
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 670 times
No niestety, dyskusji nie będzie. A jeśli w ferworze walki przeoczyłeś post Trolliszcze ze stosownym cytatem z instrukcji to tutaj jeszcze razkrecilapka pisze:A jest tylko to co już wymieniłem. Co pozostawia margines na dyskusję. Niestety.
Jeśli gracz otrzymuje podczas gry materiały budowlane, zboże, warzywa lub żetony żywności, umieszcza je obok swojej planszy w zasięgu wzroku wszystkich graczy. Zwierząt nie wolno umieszczać poza planszą. Muszą one zostać umieszczone w gospodarstwie [...] Zwierzęta, które nie mogą zostać umieszczone w gospodarstwie, muszą zostać zwrócone do zasobów ogólnych lub natychmiast przetworzone na żywność (o ile to możliwe). W tym celu trzeba posiadać np. Palenisko lub Kuchnię.
- krecilapka
- pabula
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 96 times
Osoby zainteresowane Mistrzostwami drużynowymi w Agricolę 2vs2 zapraszamy na Bojty:
http://www.boiteajeux.net/forum/viewtop ... 83#p209383
Zapisy są parami więc szukajcie osoby do pary i zapisujcie się.
http://www.boiteajeux.net/forum/viewtop ... 83#p209383
Zapisy są parami więc szukajcie osoby do pary i zapisujcie się.
- ananas
- Been thanked: 4 times
Są w dodatku Agricola: The Goodies Expansion.Acaraje pisze:A ja mam pytanie odbiegające od dyskusji... skąd wziąć naklejki na pionki chłopów?
Piękniej wygląda żołnierz poległy w bitwie niż wolny w ucieczce.
Witam serdecznie,
zapewne pytanie się powtórzy jednak, przeskoczyłem kilka stron i nie znalazłem odpowiedzi.
1. Czy aby zrobić nowego członka rodziny, muszę wykorzystać dwa pionki ?
2. Czy podczas fazy żywienia, mimo iż posiadam potrzebne racje żywnościowe mogę wymienić powiedzmy jeden znaczki (zwierzę/zboże) na znacznik żywności ?
3. Czy istnieje jakieś pudełko mieszczące wszystkie elementy z gry, które można zakupić, dobrze by było gdyby owe pudełko miało miejsce na dodatki.
zapewne pytanie się powtórzy jednak, przeskoczyłem kilka stron i nie znalazłem odpowiedzi.
1. Czy aby zrobić nowego członka rodziny, muszę wykorzystać dwa pionki ?
2. Czy podczas fazy żywienia, mimo iż posiadam potrzebne racje żywnościowe mogę wymienić powiedzmy jeden znaczki (zwierzę/zboże) na znacznik żywności ?
3. Czy istnieje jakieś pudełko mieszczące wszystkie elementy z gry, które można zakupić, dobrze by było gdyby owe pudełko miało miejsce na dodatki.
- gafik
Bo to nie ten działbobi pisze:Witam serdecznie,
zapewne pytanie się powtórzy jednak, przeskoczyłem kilka stron i nie znalazłem odpowiedzi...

1. Nie
2. Tak, zamiast wykorzystywać zgromadzoną żywność możesz zjeść surowe zboże lub zwierzaka (ale musisz mieć piekarnik).
3. Jakieś pudełko na pewno istnieje (100%)
Nie wiem czy takie pytanie już było... ale czy komuś w w wariancie solo udało się zdobyć 50, albo i więcej punktów? Ja jestem po drugiej rozgrywce w wariancie solo i mój rekord to 27... coś słabo 

Ściślej - wynik powyżej 50pkt można uznać za 'zwycięstwo' - choć w grze solo dużo zależy od kart pomocników jakie spadną. Pograj jeszcze parę razy, mi się udało wykręcić powyżej 50 przy którejś z rzędu partii solo (grałem online, nie pamiętam adresu strony, jest do znalezienia na forum)
- gafik
Tak, kilka razy udało mi się zrobić 50+
Tutaj można potrenować --> http://www.boiteajeux.net/index.php?p=creer
Tutaj można potrenować --> http://www.boiteajeux.net/index.php?p=creer
Czy ja wiem , czy taki bezsensu... mi tam cholernie się podoba , i tak jak kiedyś usłyszałem w recenzji Game Troll TV że jest to jeden z lepszych trybów solo, to i ja też się z tym muszę zgodzić. Taki fajny trening przed kolejnymi potyczkami z innymi graczami...
-
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Nie jestem pewna, czy kiedykolwiek udało mi się w trybie solo zrobić mniej niż 50...
Pewnie za późno powiększasz rodzinę, a to jest kluczowe.
Pewnie za późno powiększasz rodzinę, a to jest kluczowe.
- gafik
No nie wiem... może to wina podstawowej talii?
Zapuściłem tak na szybko solówkę, ale z wszystkimi taliami i mi wyszło tak:
W sumie to użyłem tylko 2 kart spoza podstawowych.
Nie optymalizowałem, grałem raczej intuicyjnie.
Sądzę, że gdybym poświęcił więcej czasu na rozkminianie kolejności ruchów to kilka(naście) punktów bym jeszcze zrobił.
Moja główna taktyka to pozwolenie surowcom na kumulację i branie dużo na raz.
zatrudnienie pomocnika, jesli pasuje, potem dodatkowy ludź, potem zabezpieczenie żarcia...
Zapuściłem tak na szybko solówkę, ale z wszystkimi taliami i mi wyszło tak:
Spoiler:
Sądzę, że gdybym poświęcił więcej czasu na rozkminianie kolejności ruchów to kilka(naście) punktów bym jeszcze zrobił.
zatrudnienie pomocnika, jesli pasuje, potem dodatkowy ludź, potem zabezpieczenie żarcia...
Powiększenie rodziny to główny środek do osiągnięcia celu jakim jest wysoka punktacja. Z gier w kilka osób widze, że czasami warto przez 3/4 gry nie mieć nic, przygotować grunt i potem wystrzelić niż ciułać mało efektywne akcje. Oczywiście przy grze z żywym przeciwnikiem można się na tym przejechać (blokada kluczowej akcji i jest się pozamiatanym), ale przy solo. Można zaplanować praktycznie całą grę.gafik pisze:No nie wiem... może to wina podstawowej talii?
Zapuściłem tak na szybko solówkę, ale z wszystkimi taliami i mi wyszło tak:W sumie to użyłem tylko 2 kart spoza podstawowych.Spoiler:
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 08:45 przez Czochrun, łącznie zmieniany 1 raz.