Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
vojtas
Has thanked: 23 times
Been thanked: 83 times

Re: Eldritch Horror

Post autor: vojtas »

vinnichi pisze:Jak już robimy takie przygotowania to może ktoś poleci soundtrack pod sesję. To lata 20 więc pewnie jakiś jazz w chicagowskim stylu się dobrze sprawdzi, do tego przydałoby się trochę ponurej nuty. Co tam zapuszczaliście grając w AH?
Kerovnian "Far Beyond, Before the Time". Muzyka stworzona z Lovecraftem w pamięci.

Tak jak kolega wyżej wspomniał Dark Ambient. Jeśli nie jest ci znajomy, oto miniprzewodnik po podgatunkach tej rodziny:
https://www.youtube.com/watch?v=r6nLKCJdUvk
https://www.youtube.com/watch?v=8fLVSVQXRyU
https://www.youtube.com/watch?v=umQ-3PlTS84
https://www.youtube.com/watch?v=uoi_1YC88G8
https://www.youtube.com/watch?v=m3St6vHlmOo
( miłych koszmarów! :D )

Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth bywa miejscami zbyt dynamiczny i przytłaczający, choć sam soundtrack jest bardzo dobry. Najlepsza muzyka to taka, która pogłębia klimat, ale też nie przeszkadza.

@Rocy7

Polecam organizer, który mieści się w pudełku. Ja poszedłem z Robinsonem do sklepu wędkarskiego. :D Dobrałem idealne pudełeczko, niemal "uszyte" na miarę. Miałem 2 podstawowe wymagania: dużo przegródek i wyjmowane ścianki wewnętrzne.

EDIT: Sprawdziłem, jest to pudełko firmy Jaxon, model RF-3003 o wymiarach 24 x 13 x 4 cm (18 komórek).

Obrazek

Idealne do dużych pudeł Portalu, oczywiście po uprzednim wyciągnięciu kartonowej wypraski.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2014, 00:26 przez vojtas, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1380 times
Been thanked: 839 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

vojtas pisze: Kerovnian "Far Beyond, Before the Time". Muzyka stworzona z Lovecraftem w pamięci.

Tak jak kolega wyżej wspomniał Dark Ambient. Jeśli nie jest ci znajomy, oto miniprzewodnik po podgatunkach tej rodziny:
https://www.youtube.com/watch?v=r6nLKCJdUvk
https://www.youtube.com/watch?v=8fLVSVQXRyU
https://www.youtube.com/watch?v=umQ-3PlTS84
https://www.youtube.com/watch?v=uoi_1YC88G8
https://www.youtube.com/watch?v=m3St6vHlmOo
( miłych koszmarów! :D )

Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth bywa miejscami zbyt dynamiczny i przytłaczający, choć sam soundtrack jest bardzo dobry. Najlepsza muzyka to taka, która pogłębia klimat, ale też nie przeszkadza.
Ufff a ja myślałem że Apex Twin jest pokręcony :D dobre, zapuściłem narazie pierwszy z listy!! Dzięki
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 686 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

vinnichi pisze:Jak już robimy takie przygotowania to może ktoś poleci soundtrack pod sesję. To lata 20 więc pewnie jakiś jazz w chicagowskim stylu się dobrze sprawdzi, do tego przydałoby się trochę ponurej nuty. Co tam zapuszczaliście grając w AH?
Co nieco do Lovecrafta i nie tylko: http://pelnapara.znadplanszy.pl/2014/02 ... d-planszy/
Awatar użytkownika
vinnichi
Kontakt:

No jest zapas na kilka ładnych spotkań, dziękuję :-), szkoda że to jeszcze miesiąc czekania..
you tube
Awatar użytkownika
sirafin
Been thanked: 151 times

Post autor: sirafin »

pan_satyros pisze:
Co nieco do Lovecrafta i nie tylko: http://pelnapara.znadplanszy.pl/2014/02 ... d-planszy/
Mocne! Świetna ściąga.

Co do klimatów horrorowych, serdecznie polecam tę płytę (polecam też kliknąć i odsłuchać fragment ;))
Obrazek
BECAUSE I'M BATMAN!

Moje planszówki
Kiler
Has thanked: 4 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Kiler »

Rocy7 pisze:zadam Ci proste pytanie, czy w ogóle grałeś w tą grę czy wypowiadasz się z pozycji Ex cathedra?
Owszem proste i może Cię to zdziwi ale już na pierwszą jego cześć odpowiedziałem w poprzednim poście:
"wierzę na słowo bo gry nie miałem w rękach po angielsku, więc nie wiem co tam jest na kartach albo w tej drugiej instrukcji, o której wspomina instrukcja :D"
Natomiast co do drugiej części pytania to wypowiadam się z pozycji gracza, który jest zainteresowany produktem, o którym dyskutujemy, czyli EH w wersji polskiej.

Co prawda mógłbym również zapytać o to samo czy grałeś w ogóle w polską wersję tej gry czy wypowiadasz się z pozycji Ex cathedra? Jednak nie do końca rozumiem co to pytanie ma do rzeczy?
Rocy7 pisze:Bo w praktyce mi np. ta czynność kojarzy się z "rozmnożeniem", gdyż z reguły polega ona na dołożeniu dodatkowych żetonów do już leżących na planszy i ja nie mam żadnych problemów z tym tłumaczeniem.
Czyli śmiało można by zastosować taki termin np.
- Robinson Crusoe - gdy na odkrywanym kafelku wyspy znajduje się symbol odkrycia to rozmnażamy żeton odkrycia
- Blood Bowl - zawodnik z umiejętnością oszustwa rozmnaża żeton oszustwa podczas fazy rozgrywki
- Battlestar Galactica - po wylosowaniu karty ataku Cylonów - rozmnażamy statki cywilne i cylońske
To są analogiczne sytuacje odkrywanie/losowanie żetonów i dokładanie ich na plansze a ja nadal nie wyobrażam sobie żeby używać takiego określenia ; )

a już najgorsze co mogłoby się trafić, oczywiście trochę przejaskrawiając, to np:
a)
tekst karty z AH
"...Powracasz do Arkham. Jeśli nie, światło to pułapka zastawiona przez jedno z zamieszkujących okolicę stworzeń.
Pojawia się się potwór!"

tekst karty z EH
"...Powracasz do Arkham. Jeśli nie, światło to pułapka zastawiona przez jedno z zamieszkujących okolicę stworzeń.
Rozmnóż potwora! (albo najlepiej Rozmnaża się potwór! :D)"

b)
tekst karty z AH
"Zdajesz sobie sprawę, że ogar spogląda na Ciebie poprzez wieki.
Jeśli w puli potworów znajduje się Ogar z Tindalos, pojawia się"

tekst karty z EH
"Zdajesz sobie sprawę, że ogar spogląda na Ciebie poprzez wieki.
Jeśli w puli potworów znajduje się Ogar z Tindalos, rozmnóż go"

c)
tekst karty z AH
"...zdaj test Szczęścia (-2)[2]2, albo pojawiają się dwa potwory! Jeśli pokonasz potwory, albo w ogóle się nie pojawią, wylosuj..."

tekst karty z EH
"...zdaj test Szczęścia (-2)[2]2, albo rozmnóż dwa potwory! Jeśli pokonasz potwory, albo w ogóle ich nie rozmnożyłeś, wylosuj..."

d)
tekst karty z AH:
"Nie jesteś tu bezpieczny. Pojawia się potwór!"
tekst karty z EH:
"Nie jesteś tu bezpieczny. Rozmnóż potwora! (rozmnaża się potwór :D):

byłoby git faktycznie :) aż czuć ten klimat "Przedwiecznej grozy" :D
Spoiler:
Awatar użytkownika
Epyon
Been thanked: 8 times

Post autor: Epyon »

Dodatek do EH ma przypłynąć 30 kwietnia. Tak się trochę łudzę, że polska wersja podstawki płynie razem z nim. ;)
Awatar użytkownika
Rune
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Rune »

Obyś okazał się nieomylną wyrocznią ;)
Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Awatar użytkownika
vinnichi
Kontakt:

Miejmy nadzieję że w tym czasie gwiazdy będą w porządku ;)
you tube
Awatar użytkownika
hadrian
Has thanked: 91 times
Been thanked: 21 times

Post autor: hadrian »

Myślę, że już jesteśmy przyzwyczajeni że tłumacze posługują się słownikowymi tłumaczeniami słów specjalistycznych. Osoba z kręgu widzi na pierwszy rzut oka śmieszność takiego kwiatka, ale przecież nikt się zniży do tego by dać graczom tłumaczenie do korekty ;)

Standardowymi tłumaczeniami słowa spawn są ikra, skrzek, rozmnażanie. Jednak jeśli sprawdzimy chociażby na Ling.pl to trochę niżej znajdziemy bardzo ładną definicję:
2. In gaming, meant to indicate where (spawn-point) and when a player comes to life (or re-spawns) after being killed. Opposite of frag. @comment from Greg Hecht , 11 Mar 1999

Także najbliżej w polskim języku wypada zwrot "pojawiać się". Najśmieszniejsze jest to, że w AH był on często używany i wystarczyłoby go podkreślić i przenieść do EH. Może tłumacz chciał przenieść słowo kluczowe w postaci jednego słowa kluczowego, polski język jest jednak bogatszy i myślę że nikomu by nie przeszkodziło gdybyśmy zamiast słowa mieli zwrot kluczowy ;)
Large Hadrian Collider
Awatar użytkownika
sirafin

@Kiler
Wychodzę z założenia, że po zapoznaniu się z grą, każdy oceni sobie sam, czy opisane przez ciebie sytuacje są analogiczne. Przyjmuję do wiadomości, że tłumaczenie ci się nie podoba. Szkoda. Nie zamierzam jednak z tego powodu się obrażać :) Mam nadzieję, że większość będzie się dobrze bawić przy polskiej wersji i poczuje klimat w grze.

Wesołych Świąt dla fanów macek ;)
BECAUSE I'M BATMAN!

Moje planszówki
Kiler
Has thanked: 4 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Kiler »

@Hadrian
Podpisuję się pod tym wszystkimi mackami 8)
sirafin pisze: Wychodzę z założenia, że po zapoznaniu się z grą, każdy oceni sobie sam, czy opisane przez ciebie sytuacje są analogiczne.
Dokładnie : ) szkoda, że mnie już przeczytanie instrukcji zniechęciło do zapoznania się z resztą :(
No mechanicznie ciężko nie znaleźć analogii, a przykłady można by jeszcze (roz)mnożyć ; )
sirafin pisze:Przyjmuję do wiadomości, że tłumaczenie ci się nie podoba. Szkoda. Nie zamierzam jednak z tego powodu się obrażać :)
W żadnym miejscu nie próbowałem nikogo obrażać : )
sirafin pisze:Mam nadzieję, że większość będzie się dobrze bawić przy polskiej wersji i poczuje klimat w grze.
Również życzę tego wszystkim : )
sirafin pisze:Wesołych Świąt dla fanów macek ;)
I oby gwiazdy były w porządku!
Spoiler:
Awatar użytkownika
ChlastBatem
Has thanked: 12 times
Been thanked: 28 times

Post autor: ChlastBatem »

A takie coś się nada na pudełko do elementów z EH? Pomieści wszystko? Zawsze można kupić dwie sztuki.

http://www.rebel.pl/product.php/1,52/23 ... rtray.html

PS: do Robinsona idealne :)
Awatar użytkownika
Hiu
Been thanked: 2 times

Post autor: Hiu »

plytkie to to.... glebsze lepsze...
Awatar użytkownika
Rocy7
Been thanked: 6 times

Re: Odp: Eldritch Horror

Post autor: Rocy7 »

sirafin pisze:@Kiler
Wychodzę z założenia, że po zapoznaniu się z grą, każdy oceni sobie sam, czy opisane przez ciebie sytuacje są analogiczne. Przyjmuję do wiadomości, że tłumaczenie ci się nie podoba.
wiesz mi sie wydaje ze mu nie tyle sie nie podoba tlumaczenie( wtedy poczekal by na polska wersje i sprawdzil calosc) moim zdaniem to szukanie problemow na sile po prostu.
Awatar użytkownika
vinnichi
Kontakt:

Hej przygotowałem sobie na własne potrzeby pdf print friendly z instrukcją, jeśli komuś też potrzebna to proszę wysłać na PW adres mail.
you tube
Einar

Post autor: Einar »

Chciałbym się upewnić względem koszulek.

http://www.fantasyflightgames.com/edge_ ... 2&esum=249

Zgodnie z tą stroną to będzie:

żółte: 41 x 63 mm, zielone 56 x 87, czy dobrze to rozkminiłem?

I czy tą grę naprawdę trzeba zakoszulkować? Szukam gry dla trybu solo (Mage Knight podszedł bardzo, Robinson tak średnio) i rozpatruje w razie czego możliwość sprzedaży jeśli nie przypasuje. No i chciałbym wiedzieć czy jest sporo tasowania i trzymania kart w ręce?
Awatar użytkownika
Rocy7
Been thanked: 6 times

Re: Odp: Eldritch Horror

Post autor: Rocy7 »

Einar pisze:No i chciałbym wiedzieć czy jest sporo tasowania i trzymania kart w ręce?
wielkosci kart nie pamietam. W kwestii tasowania to jest na poczatku partii, w trakcie gry rzadko sie tasuje. Nie ma tu kart do zagrywania z reki, ekwipunek lezy obok postaci z reguly.
Awatar użytkownika
Hiu
Been thanked: 2 times

Post autor: Hiu »

to jest FFG - wiec STD American oraz Mini American.
Jak pisal Rocy7 - male to ekwipunek i lezy na planszy lub na stole. Duze - to karty mitow i spotkan. Tasuje sie na poczatku i tylko wtedy jak sie deck przewinie.
Awatar użytkownika
sirafin

Dodam tylko, że dwustronne talie (Stany i Zaklęcia) nie posiadają stosów kart odrzuconych, powinno się je tasować za każdym razem, gdy badacz odrzuca kartę z takiej talii. Wspomniane karty nie mają wspólnych rewersów i nie wolno podglądać co znajduje się na rewersie. Każdorazowe przetasowanie zapewnia, że gracz nie wie jakie niebezpieczeństwo skrywa otrzymana właśnie karta :twisted:

Tak więc te dwie talie koszulkowałbym w pierwszej kolejności. Z doświadczenia powiem jednak, że jak już się koszulkuje, to warto zabezpieczyć wszystko. Po pierwsze szkoda mi ładnych kart, po drugie gdy gra ma dodatki, to nie widzę różnicy w "zużyciu" na kartach. Ale nie każdy musi mieć takie odchyły pod kątem estetyki ;)
BECAUSE I'M BATMAN!

Moje planszówki
Awatar użytkownika
Rune
Kontakt:

Ja zawsze przy pierwszym otwieraniu pudła mam już przygotowane koszulki. Przeglądam karty i od razu hop do koszulki. Porządek i zabezpieczenie musi być ;)
Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Post autor: rastula »

ktoś zna już datę dostępności w sklepach - dokładniejszą niż "Maj" ?
Awatar użytkownika
vinnichi
Kontakt:

rastula pisze:ktoś zna już datę dostępności w sklepach - dokładniejszą niż "Maj" ?
W gamiko powiedzieli że u nich 15 maja ma być

Co w sumie pokrywa się z premierą dodatku, która jest też przewidziana na 15 maja, czyli pewnie słuszne były domysły, że nasza polska podstawka podróżuje razem z angielskim dodatkiem.

A jednak wcześniej:)
http://sklep.galakta.pl/product.php?id_product=848
you tube
Awatar użytkownika
Rune
Kontakt:

Zapis po 7 maja nie wyklucza rozpoczęcia wysyłki ok. 15 maja ;) Mimo wszystko mam jednak nadzieję, że będzie to jednak bliżej 7. Trzymam też kciuki aby sprzedaż wersji PL była przyzwoita, co powinno pozwolić nam bawić się dodatkiem również w polskojęzycznej wersji.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 686 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

Również mam nadzieję na w miarę szybkie pojawienie się dodatku (jesień?). Niestety w podstawce jest koszmarnie mało kart spotkań, przez co 2-3 gry i te zaczną się powtarzać.
W Arkham było tego dużo więcej.
ODPOWIEDZ