Rocy7 pisze:zadam Ci proste pytanie, czy w ogóle grałeś w tą grę czy wypowiadasz się z pozycji Ex cathedra?
Owszem proste i może Cię to zdziwi ale już na pierwszą jego cześć odpowiedziałem w poprzednim poście:
"
wierzę na słowo bo gry nie miałem w rękach po angielsku, więc nie wiem co tam jest na kartach albo w tej drugiej instrukcji, o której wspomina instrukcja 
"
Natomiast co do drugiej części pytania to wypowiadam się z pozycji gracza, który jest zainteresowany produktem, o którym dyskutujemy, czyli EH w wersji polskiej.
Co prawda mógłbym również zapytać o to samo czy grałeś w ogóle w polską wersję tej gry czy wypowiadasz się z pozycji Ex cathedra? Jednak nie do końca rozumiem co to pytanie ma do rzeczy?
Rocy7 pisze:Bo w praktyce mi np. ta czynność kojarzy się z "rozmnożeniem", gdyż z reguły polega ona na dołożeniu dodatkowych żetonów do już leżących na planszy i ja nie mam żadnych problemów z tym tłumaczeniem.
Czyli śmiało można by zastosować taki termin np.
- Robinson Crusoe - gdy na odkrywanym kafelku wyspy znajduje się symbol odkrycia to rozmnażamy żeton odkrycia
- Blood Bowl - zawodnik z umiejętnością oszustwa rozmnaża żeton oszustwa podczas fazy rozgrywki
- Battlestar Galactica - po wylosowaniu karty ataku Cylonów - rozmnażamy statki cywilne i cylońske
To są analogiczne sytuacje odkrywanie/losowanie żetonów i dokładanie ich na plansze a ja nadal nie wyobrażam sobie żeby używać takiego określenia ; )
a już najgorsze co mogłoby się trafić, oczywiście trochę przejaskrawiając, to np:
a)
tekst karty z AH
"...Powracasz do Arkham. Jeśli nie, światło to pułapka zastawiona przez jedno z zamieszkujących okolicę stworzeń.
Pojawia się się potwór!"
tekst karty z EH
"...Powracasz do Arkham. Jeśli nie, światło to pułapka zastawiona przez jedno z zamieszkujących okolicę stworzeń.
Rozmnóż potwora! (albo najlepiej Rozmnaża się potwór!

)"
b)
tekst karty z AH
"Zdajesz sobie sprawę, że ogar spogląda na Ciebie poprzez wieki.
Jeśli w puli potworów znajduje się Ogar z Tindalos, pojawia się"
tekst karty z EH
"Zdajesz sobie sprawę, że ogar spogląda na Ciebie poprzez wieki.
Jeśli w puli potworów znajduje się Ogar z Tindalos, rozmnóż go"
c)
tekst karty z AH
"...zdaj test Szczęścia (-2)[2]2, albo pojawiają się dwa potwory! Jeśli pokonasz potwory, albo w ogóle się nie pojawią, wylosuj..."
tekst karty z EH
"...zdaj test Szczęścia (-2)[2]2, albo rozmnóż dwa potwory! Jeśli pokonasz potwory, albo w ogóle ich nie rozmnożyłeś, wylosuj..."
d)
tekst karty z AH:
"Nie jesteś tu bezpieczny. Pojawia się potwór!"
tekst karty z EH:
"Nie jesteś tu bezpieczny. Rozmnóż potwora! (rozmnaża się potwór

):
byłoby git faktycznie

aż czuć ten klimat "Przedwiecznej grozy"