Z ZW nie dam rady w tym tygodniu

Najwyzej zacznijcie tlumaczenie zasad beze mnie...walkingdead pisze:Dla mnie czwartek 17.30 jest ok.
On nie byl rezerwista?walkingdead pisze:odpadl ludwis wiec brakuje nam jednej osoby?
Tajest, panie generale:)Rocy7 pisze:Odpadł Maxxx76, Ludwi$ był w rezerwie, jeśli i on nie może to Szadoła bierzemy.
ktoś tu sobie ze mnie kpi:P.Wintermute pisze:Tajest, panie generale:)
Ale kto smie:)Rocy7 pisze:ktoś tu sobie ze mnie kpi:P.Wintermute pisze:Tajest, panie generale:)
Ludwi$ też odpada, więc Szadoł wchodzi:)
Ja ewentualnie mógłbym, choć jeszcze nie wiem na 100%Wintermute pisze:Tak jakos faze zlapalem i w ciag graniowy wpadlem. Piatek wieczor Padbar ktos by cos?
To ma opinie Chaosu na sterydach... Chetnie sprawdze w wolnej chwili, bo przy Chaosie pare godzin spedzilem...Szadoł pisze:Według mnie w chwili obecnej jest zepsuty element mechaniki. Ale chciałbym zagrać jeszcze raz i sprawdzić czy da się ten problem przeskoczyć jakąś strategią.
Jeśli da się to oceniłbym że ta gra to taki lepszy Chaos w Starym.
oznacza to, że martwy śnieg powinien się poruszać maks 3 x na gracza. a my poruszaliśmy martwy śnieg tak jak reputacje to oznacza, że Bartek nie mógł zakończyć gry to mógł poruszyć śnieg jedynie za 3 nie zaś za 5.farmer pisze:Pierwsza akcja na Czynieniu:Rocy7 pisze: Czyli 2 jednostki 2 poziomu równa się = martwy śnieg + 4 (+1 za akcje)?
przesuwasz 2 znaczniki M z 0 na 2.
Przesuwasz:
-1 reputacji
-1 Martwy Śnieg
Druga akcja na Czynieniu:
usuwasz 2 znaczniki M z pola o wartości 2.
Przesuwasz:
- 4 reputacji (bo jeden znacznik za 2 + drugi znacznik za 2)
- 1 Martwy Śnieg
Zawsze, kiedy wykonujesz jakąkolwiek akcję Czynienia przesuwasz Martwy Śniego o 1.
Nigdy więcej.
Nigdy mniej.
pozdr,
farm
Cin pisze:No tak, ale również spadek na reputacji. Ja rozumiem sens kończenia gry torem martwego śniegu, jeśli dzięki temu wygram. A to nie jest takie proste. Jeśli ktoś kończy grę i daje zwycięstwo komuś innemu to jest to dla mnie kompletnie niezrozumiałe.
Nie ma kostek, nie ma losowania kart.walkingdead pisze:Ej, ale jak z trudnością tej gry?
Wymaga wiele analizy, obrania strategii czy to raczej coś w stylu rozegranego niedawno MEQ ?
żeby czynić musisz mieć najpierw czynnik M. zarówno do jednostek jak i ulepszeń. Poświęcanie akcji na czynienie zostawi Ci ich za mało na zdobywanie surowców.Szadoł pisze:Tak sobie podliczyłem że tor śniegu kończy się na 31 pozycji.
Więc na każdego z 4 graczy przypada tak ok 8 możliwych posunięć czyli trochę mniej niż 3 pełne wykorzystania akcji czynienia.
Następnym razem spróbuję pocisnąć czynienie na maxa gdzieś przez pierwsze 2-3 tury biorąc na siebie Vuko, a potem odrabiać reputację. W ten sposób jest szansa w kolejnych turach zostawić przeciwników z deficytem jednostek i daleko posuniętym śniegiem.
bywa paraliż decyzyjny:P.walkingdead pisze:Ej, ale jak z trudnością tej gry? Wymaga wiele analizy, obrania strategii czy to raczej coś w stylu rozegranego niedawno MEQ ?