Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
sqb1978
Has thanked: 43 times
Been thanked: 149 times

Re: Władca Pierścieni LCG - Gra Karciana

Post autor: sqb1978 »

pattom pisze:Tak wiem, że to ma być DNŻ ale czy nie było określonego terminu do którego można było składać zamówienia ?
Info ze strony sklepu 3Trolle "Dunlandzka pułapka": "Przedsprzedaż trwa tylko do 07.12.2014. Realizacja zamówień Luty 2015."
Ale myślę, że warto zapytać czy można jeszcze zamówić. Ja poprzednie zamawiałem po terminie i dało radę.
Sprzedam: nic
uday
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post autor: uday »

Zapytaj, czy zamówili coś dodatkowo. Pewnie się uda ;)
parasite
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Post autor: parasite »

Witam, zastanawiam się nad kupnem tej gry i od razu chciałbym przytulić jakiś dodatek / dodatki. Poradzi ktoś, które dodatki są najlepsze ? Tylko proszę o jakąś argumentację :)
Awatar użytkownika
sqb1978
Has thanked: 43 times
Been thanked: 149 times

Post autor: sqb1978 »

Sprzedam: nic
parasite

właśnie czytam, co nie zmienia faktu, że im więcej opinii tym lepiej. więc zapraszam do podzielenia się swoimi sugestiami

p.s.
przeczytałem także poprzednie strony ( nie wszystkie oczywiście ), więc sprecyzuję:
nie jestem WIELKIM fanem władcy. Lubię pójść do kina, oglądnąć i lubię także karcianki, ale nie zamierzam kupować po kolei wszystkie dodatki, chcę raz na tydzień usiąść przy grze i dobrze się pobawić :)
Awatar użytkownika
Figas
Has thanked: 2 times

Post autor: Figas »

Hmm raz na tydzień? W takim razie zastanów się czy to aby gra dla ciebie. Jeżeli tak to kup tylko core set pograj trochę i później pomysl o dodatkach. Podstawka daje sporo frajdy. Starczy na paręnaście gier.
parasite

Figas pisze:Hmm raz na tydzień? W takim razie zastanów się czy to aby gra dla ciebie. Jeżeli tak to kup tylko core set pograj trochę i później pomysl o dodatkach. Podstawka daje sporo frajdy. Starczy na paręnaście gier.
miałem u siebie podstawkę przez 2 miesiące ( pożyczoną ) i jestem zdecydowany na zakup, także będę wdzięczny za wskazówki dotyczące dodatków dla "NIE-maniaka" ;)
Awatar użytkownika
Figas

To trochę tak jak ja. Ja mam podstawkę i khazad dum oraz hobbita cz1. Gra się fajnie. Z 6 przygód które doszły jak narazie przeszedłem 3. Dwie pierwsze z khazad oraz druga z hobbita. Są ciekawe, trochę trzeba pomyśleć.
Reszte tez pewnie da rade ale jeszcze do nich nie siadlem. Moze z wyjatkiem przygody z Trolami bo jest dosc trudna na 1 gracza.
Przede wszystkim pomysl kim chcesz grać. Jakie talie budować. Khazad i Hobbit są nastawione na krasnoludy. Są tam głównie tacy bohaterowie nie liczac misia Beorna oraz Bilba (którego możesz użyć tylko w scenariuszach z Hobbita.
Ja zdecydowałem się na taki zakup głównie dlatego ze gram raczej solo i z tego względu chce mieć mocne karty którymi można przejść większość scenariuszy; krasnoludy i ich synergie dają taka możliwość. Dodatkowo można z powodzeniem grać nimi na talie dwu lub nawet trzy strefowe. Co jest super bo jednostrefowe talie w grze solo są nudne i nie pograsz np sama taktyka bo jest ciężko.
Na stronach Tales from the Cards oraz Halls of Beorn znajdziesz przewodniki dla kupujących dodatki oraz zestawienie trudności poszczególnych scenariuszy ze wszystkich dodatków. Jeżeli posługujeszsie językiem Szekspirato musisz tam zerknąć. Unikniesz rozczarowań.
Także jeśli krasnoludy to khazad dum -> Hobbit cz1 i cz2 oraz gdzies pomiędzy mały dodatek Powrótt do mrocznej puszczy który dodaje króla krasnoludów który jeszcze bardziej podbija i tak juz mocne krasnoluzkie synergie.
parasite

Figas pisze:To trochę tak jak ja. Ja mam podstawkę i khazad dum oraz hobbita cz1. Gra się fajnie. Z 6 przygód które doszły jak narazie przeszedłem 3. Dwie pierwsze z khazad oraz druga z hobbita. Są ciekawe, trochę trzeba pomyśleć.
Reszte tez pewnie da rade ale jeszcze do nich nie siadlem. Moze z wyjatkiem przygody z Trolami bo jest dosc trudna na 1 gracza.
Przede wszystkim pomysl kim chcesz grać. Jakie talie budować. Khazad i Hobbit są nastawione na krasnoludy. Są tam głównie tacy bohaterowie nie liczac misia Beorna oraz Bilba (którego możesz użyć tylko w scenariuszach z Hobbita.
Ja zdecydowałem się na taki zakup głównie dlatego ze gram raczej solo i z tego względu chce mieć mocne karty którymi można przejść większość scenariuszy; krasnoludy i ich synergie dają taka możliwość. Dodatkowo można z powodzeniem grać nimi na talie dwu lub nawet trzy strefowe. Co jest super bo jednostrefowe talie w grze solo są nudne i nie pograsz np sama taktyka bo jest ciężko.
Na stronach Tales from the Cards oraz Halls of Beorn znajdziesz przewodniki dla kupujących dodatki oraz zestawienie trudności poszczególnych scenariuszy ze wszystkich dodatków. Jeżeli posługujeszsie językiem Szekspirato musisz tam zerknąć. Unikniesz rozczarowań.
Także jeśli krasnoludy to khazad dum -> Hobbit cz1 i cz2 oraz gdzies pomiędzy mały dodatek Powrótt do mrocznej puszczy który dodaje króla krasnoludów który jeszcze bardziej podbija i tak juz mocne krasnoluzkie synergie.
fajna odpowiedź ! dzięki ! na pewno wezmę to pod uwagę, przy wyborze dodatku :)
o jakimś budowaniu talii raczej nie myślę; co to znaczy: talia - jedno, dwu lub trzy strefowa ??
janekb
Been thanked: 8 times
Kontakt:

Re: Odp: Władca Pierścieni LCG - Gra Karciana

Post autor: janekb »

parasite pisze:
Figas pisze:To trochę tak jak ja. Ja mam podstawkę i khazad dum oraz hobbita cz1. Gra się fajnie. Z 6 przygód które doszły jak narazie przeszedłem 3. Dwie pierwsze z khazad oraz druga z hobbita. Są ciekawe, trochę trzeba pomyśleć.
fajna odpowiedź ! dzięki ! na pewno wezmę to pod uwagę, przy wyborze dodatku :)
o jakimś budowaniu talii raczej nie myślę; co to znaczy: talia - jedno, dwu lub trzy strefowa ??
Nie chcesz budowac talii i kupujesz LCG hmm interesujące
Awatar użytkownika
Figas

Są 4sfery/kolory. Można grać bohaterami z jednej sfery lub wybrać każdego bohatera z innej sfery co wg mnie jest ciekawsze bo lepiej trzeba zarządzać kasa. Nie zagrasz karty ze sfery taktyki płacąc zasobami od bohatera Wiedzy. Chyba ze masz jeden dodatek (kartę) który to umożliwia. Ale u get the message.
Można grać jedna sfera lub łączyć jak kto woli. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby grać tak i tak :-D
Ja początkowo byłem sceptycznie nastawiony do krasnoludów, grajac w RPG zawsze brałem elfy lub ludzi unikając złotolubnych kurdupli jednak w te grę gra się nimi przyjemnie. Dają spore możliwości, jest z czego wybierac

UP a co w tym dziwnego. Ja też nie spędzam godzin na układaniu talii. Wrzucam co wygląda ciekawie i moze zadziałać i jadę z przygoda. WP na to pozwala,grasz w domu a nie z geekami na turnieju :P Dodatkowo w necie są gotowe talie które można odrobine nagiąć do własnych możliwości.
Ja dlatego te grę kupiłem, nie musisz siedzieć i kminic talie aby cieszyć się rozgrywka. Wiadomo ze gra wtedy trochę traci, mniej jest też radochy z wygranej gdy grało się "czyjąś" talia jednak who cares:-D
Ostatnio zmieniony 28 gru 2014, 16:08 przez Figas, łącznie zmieniany 2 razy.
parasite

janekb pisze: Nie chcesz budowac talii i kupujesz LCG hmm interesujące
o wiele bardziej interesująca jest twoja wypowiedź, która nic nie wnosi do tematu :roll:

p.s. jakby ktoś jeszcze miał coś ciekawego do wtrącenia o dodatkach, to chętnie przeczytam :)
janekb
Kontakt:

parasite pisze:
janekb pisze: Nie chcesz budowac talii i kupujesz LCG hmm interesujące
o wiele bardziej interesująca jest twoja wypowiedź, która nic nie wnosi do tematu :roll:

p.s. jakby ktoś jeszcze miał coś ciekawego do wtrącenia o dodatkach, to chętnie przeczytam :)
Hmm mało interesująca no to rozwinę. Moim zdaniem kupowanie LCG i niebudowanie talii jest bez sensu. Po to kupuje się gry tego typu, żeby właśnie budować talie. Po drugie po co chcesz kupować dodatki skoro nie chcesz budować talii? Po to one są tworzone właśnie, przecież nie chodzi tylko o nowe przygody. Moim zdaniem zainwestuj w podstawkę, ograj przygody, które tam są, różnymi taliami. Ściągnij fanowskie przygody z neta, ograj i jeśli wciągnie Cię budowanie to kupisz dodatki (a poradnik co i jak jest w necie, od siebie dodam, że kupuję po kolei). Mówię całkiem serio, jeśli nie jesteś fanem budowania olej te grę. Jeśli zależy Ci na LOTRze, to jest kilka innych propozycji, które mogą Ci bardziej przypaść do gustu i będziesz miał większa frajdę :-)
Awatar użytkownika
zioombel
Has thanked: 210 times
Been thanked: 100 times

Post autor: zioombel »

W grze masz 4 podstawowe strefy. Sa to po prostu kolory talii np. Duch jest niebieski a Taktyka czerwona. Jesli masz talie dwustrefowa tzn, że masz w talii karty z dwoch rożnych stref.
Awatar użytkownika
Figas

Ludzie czy wy czytacie poprzednie posty? :-D

Wg mnie WP nie wymaga zabawy w budowanie talii tak jak inne lcgi. Wiadomo trochę trzeba budować ale nie jest to tak ważne jak w innych grach. Ja dodatki kupuje 40% dla kart talii a 60% dla kart scenariuszy. Bo tak lubię :-D i też to działa.

Poza tym gość napisał, ze miał podstawkę w chacie, pożyczona ale miaU i graU także gra mu pasi i chce pograć więcej z dodatkami. Jak mu nie spasi to sprzeda i life goes on, no hard feelings :-]
kolego napisz jeszcze z kim chcesz grać, sam czy z kimś czy moze i tak i tak. Ostatnia opcja jest najlepsza.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2014, 16:22 przez Figas, łącznie zmieniany 1 raz.
janekb
Kontakt:

Figas pisze:Ludzie czy wy czytacie poprzednie posty? :-D

Wg mnie WP nie wymaga zabawy w budowanie talii tak jak inne lcgi. Wiadomo trochę trzeba budować ale nie jest to tak ważne jak w innych grach. Ja dodatki kupuje 40% dla kart talii a 60% dla kart scenariuszy. Bo tak lubię :-D i też to działa.
No to co robisz z kupionymi kartami? Skoro nie budujesz talii? ;-)
viagrom
Kontakt:

Post autor: viagrom »

potwierdzam, LOTR LCG jest RÓWNIEŻ dla karciankowych noobków, m.in. dlatego to taka wspaniała gra :D Moja żona i przyjaciel załapali zasady i jak używać zdolności kart już w trakcie pierwszej rozgrywki. Żona pierwszy raz w zyciu grała w LCG, kumpel grał ze mną w dzieciństwie w Doom Troopera, poza tym nie grał w nic.
Awatar użytkownika
Figas

Buduje ale robię to na czuja lub biorę gotowe talie znalezione w necie. Lub jedno i drugie. To nie jest tak ze nic nie tworze bo to faktycznie byłoby bez sensu ale trwa to chwile i nie przykładam do tego aż tak dużej wagi tzn. W tych taliach wszystko NIE jest dopięte na ostatni guzik :) działa, jest fun przez duże F.
janekb
Kontakt:

Figas pisze:Buduje ale robię to na czuja lub biorę gotowe talie znalezione w necie. Lub jedno i drugie. To nie jest tak ze nic nie tworze bo to faktycznie byłoby bez sensu ale trwa to chwile i nie przykładam do tego aż tak dużej wagi tzn. W tych taliach wszystko NIE jest dopięte na ostatni guzik :)
No właśnie czyli coś tworzysz, o tym mówię. Przecież jak nie wygrywasz daną talią to kombinujesz co by tu zmienić. O to tu przecież chodzi, a nie o to żeby na upartego grać jedną talią i ciągle przegrywać :-) Jeśli ktoś nie chce się w to bawić to na prawdę szkoda pieniędzy, moim zdaniem, szczególnie jeśli dodatkowo nie jest fanem Władcy. I nie mówię tego złośliwie.
parasite

Kolega Figas i viagrom rozumieją o co mi chodzi. Dodatek to przede wszystkim dla mnie nowa fascynująca przygoda, potem są nowi bohaterowie których chętnie wypróbuję itd. .Może pobawię się w składanie czegokolwiek, ale nie jest to dla mnie priorytetem ( czyt. nie będę kupował jakiegoś dodatku tylko po to, żeby mieć: "2 razy kulę ognia", albo "szarżujące myszy" :wink: które są uznawane za podstawę każdej talii.

p.s.
Najczęściej będę grał solo, choć od czasu do czasu pewnie zdołam namówić na partyjkę drugą połówkę. Mi krasnoludy jako tako odpowiadają, a co polecicie jeśli chodzi o dobre karty elfów ? ( bo na tym pewnie skupi się moja dziewczyna :) )
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 382 times
Been thanked: 432 times

Post autor: tomb »

Uważam, że, nawet przy domowym graniu, budowanie talii jest niezbędne. Nie wróżę wielu sukcesów przy grze w nowe scenariusze bez tworzenia decków pod owe scenariusze.
Graczowi takiemu, jakim przedstawił się parasite, proponuję - jeśli już koniecznie coś chce do podstawki dokupić, zamiast ograć scenariusze fanowskie, dostępne w internecie - zakup "Czarnych jeźdźców". Przygody są grywalne z zestawem podstawowym (ale po zmieszaniu kart, talii na samej podstawce nie próbowałem), a scenariusze nawiązują bezpośrednio do wydarzeń z książki, co powinno być interesujące dla nie-maniaka.
Awatar użytkownika
Figas

Z tego co widzę, karty elfów to Noldor lub Silvan (leśne elfy np Legolas z podstawki).

http://boardgamegeek.com/thread/989899/ ... lvan-decks zerknij tu. Koleś pyta o to samo ci ty czyli jakie karty dla elfów. Są przykłady.

Oraz zerknij tu:
http://talesfromthecards.wordpress.com/ ... ing-guide/ wspomniany poradnik dla początkujących. Jak widać sporo Noldor oraz Silvan jest w małych dodatkach w serii Dwarrowdelf (tych od khazad dum) choć nie nowe wszystkich. W nie ma nic dla elfów z tego c widzę z drugiego linka.

Z tego co widzę w The Dunland Trap (mały dodatek) też jest silne wzmocnienie dla elfów.
Ogólnie jeżeli chesz mieć zarówno silne krasnoludy i elfy trzeba będzie kupić dosc sporo. Jedne są w jednych dodatkach inne w innych. Ale....
poczytaj te dwa linki które podeslalem. ja rzuciłem tylko na nie okiem. Oczywiscie nie ma co kupować wszystkiego od raz tak aby mieć przypakowane obie rasy. Kupowanie na raty też daje sporo frajdy, zwyczajnie dozujesz przyjemność :)
Edit: z tego co ja sprawdzałem czarni jeźdźcy + podstawka mogą nie wystarczyć do scenariuszy z czarnych jeźdźców. Poziom trudności zbyt wysoki.
AndO3131

Post autor: AndO3131 »

Jeśli zależy ci na krasnoludach i elfach + sporo scenariuszy, to popieram Figasa- Khazad-dum i Hobbit cz. 1. Pograsz i zobaczysz, co dalej - może Hobbit cz. 2, Kamienne Podstawy Ziemi albo Cień i Płomień. Na http://www.blog.xjoy.pl/wladca-pierscie ... upujacego/ jest wszystko, co potrzeba do podjęcia takiej decyzji.
parasite

AndO3131 pisze:Jeśli zależy ci na krasnoludach i elfach + sporo scenariuszy, to popieram Figasa- Khazad-dum i Hobbit cz. 1.
czyli przygody z obydwóch tych dodatków bez "super-specjalnych" kart są do przejścia ?
Awatar użytkownika
Figas

Przygody z Khazad Dum:
Spoiler:
Przygody z Hobbita cz1:
Spoiler:
Ogólnie to łatwo nie jest. Trzeba glowkowac ;) i parokrotnie podchodzić do wyprawy. Z tym jest różnie czasem widać ze na dzień dobry nie wygrasz bo masz pecha, a czasem karty podejdą, talia spotkań okaże sie łaskawa i przygoda padnie jak twierdzą orków pod naporem krasnoludzkiej armii :-D
Ostatnio zmieniony 29 gru 2014, 15:28 przez Figas, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ