Agricola (Uwe Rosenberg)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
lukasl

Re: Agricola

Post autor: lukasl »

Ja postanowiłem pomieszać trochę w zasadach punktowania Agricoli i zastosować wariant stosowany w Cavernie:

Zaorane pola:
brak = (-1) ; 1 = 1 ; 2 = 2 ; 3 = 3 …
Ogrodzone pastwiska:
brak = (-1) ; 1 = 1 ; 2 = 2 ; 3 = 3 …
Zboża i warzywa:
Zboża: brak = (-1) ; 1 = 0 ; 2 = 1 ; 3 = 1 ; 4 = 2 …
Warzywa: brak = (-1) ; 1 = 1 ; 2 = 2 ; 3 = 3 …
Zwierzęta:
Owce: brak = (-1) ; 1 = 0 ; 2 = 1 ; 3 = 1 ; 4 = 2 …
Dziki: brak = (-1) ; 1 = 1 ; 2 = 2 ; 3 = 3 …
Krowy: brak = (-1) ; 1 = 1 ; 2 = 2 ; 3 = 3 …
Konie: brak = (-1) ; 1 = 1 ; 2 = 2 ; 3 = 3 …
Puste pola gospodarstwa:
1 = (-1) ; 2 = (-2) ; 3 = (-3) …
Ogrodzone obory:
1 = 1 ; 2 = 2 ; 3 = 3 …
Chata/dom:
Drewniany: 2 = 0 ; 3 = 1 ; 4 = 2 ; 5 = 3 …
Gliniany: 2 = 1 ; 3 = 2 ; 4 = 4 ; 5 = 6 …
Kamienny: 2 = 2 ; 3 = 4 ; 4 = 6 ; 5 = 8 …
Członkowie rodziny:
2 = 0 ; 3 = 2 ; 4 = 4 ; 5 = 6 …
Punkty za karty:
Patrz punkty na kartach …
Punkty specjalne:
Patrz pkt. spe. na kartach …

I gra stała się bardziej radosna ;)
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 97 times

Post autor: pabula »

Widać po przydzielanych przez ciebie punktach że w ogóle nie przebudowywujesz domu i raczej nie idziesz w wielopokojowy dom :)
Tak mało punktów za kamienny domek i kiepsko za ludzików - wnioskuję że dochodzisz do 3-4 ludzi na grę i 3 pokoje max.
Ale jak tylko takie punktowanie sprawia ci więcej frajdy to czemu nie.
mnie się nie podoba :D
Awatar użytkownika
gafik
Has thanked: 56 times
Been thanked: 126 times

Post autor: gafik »

Dla kogo staje się bardziej radosna?
lukasl

Post autor: lukasl »

pabula pisze:Widać po przydzielanych przez ciebie punktach że w ogóle nie przebudowywujesz domu i raczej nie idziesz w wielopokojowy dom :)
Tak mało punktów za kamienny domek i kiepsko za ludzików - wnioskuję że dochodzisz do 3-4 ludzi na grę i 3 pokoje max.
Ale jak tylko takie punktowanie sprawia ci więcej frajdy to czemu nie.
mnie się nie podoba :D
Masz rację, raczej nie idę w te stronę.
W takim razie pozostawić liczenie ludzi i domów z Agricoli, a z Caverny zaczerpnąć pomysł na liczenie zwierząt i plonów, uniknie się przymusu grania w gospodarstwo o wielu specjalizacjach o powinno być "radośniej" ;)
Awatar użytkownika
cezarr
Has thanked: 10 times
Been thanked: 13 times

Post autor: cezarr »

Znudziło mi się czekanie na nową talię po polsku od Lacerty (niby ma być już niedługo, ale przecież miała być już niedługo tyle razy!). Noszę się więc z zamiarem przygotowania sobie polskiej wersji dodatkowych talii i potrzebuję porad, nazwijmy to, "technicznych".

Na warsztat biorę talię WM. Ze strony play-agricola.com (http://play-agricola.com/Agricola/Cards/index.php) pobieram pojedynczą kartę i edytuję, zastępując tekst angielski polskim, własnym tłumaczeniem. Nie wychodzi mi to za ładnie od strony prezentacyjnej, nie znam się na tym, ale na pewno będzie czytelne i grywalne. Samych ilustracji też nie ruszam, więc karty nie będą jakieś dużo brzydsze od oryginału.

Zastanawiam się jednak, co dalej. Finalnie będę dysponował 120 (czy jakoś tak) małymi plikami graficznymi. Może ktoś miałby dla mnie rady (najlepiej, jeśli już sprawdzone):

1. Jak te pliki grupować, jak utrwalić na kilkunastu arkuszach, żeby potem w jakimś punkcie ksero dobrze mi to wydrukowali właśnie po prostu jako wydruk kilkunastu arkuszy, a nie 120 pojedynczych plików? Czy polecicie jakąś konkretną aplikację, format pliku?

2. Jak zadbać, by potem na ksero nie zrąbali wydruku, tylko zrobili dokładnie taką wielkość, jak trzeba? I jeszcze, żeby nie poprzesuwali zawartości arkuszy, by potem mogli mi je wszystkie przyciąć gilotyną na raz, równo (żeby dobrze się tasowały)?

3. Na rewersy w zasadzie się nie porywam, no chyba że jest szansa tak przygotować pliki do wydruku, by równiutko wydrukowali mi dwustronnie z jednej strony arkusza awersy, z drugiej rewersy?

Bedę wdzięczny za wszelkie rady, szczególnie, jeśli ktoś już kiedyś robił coś takiego.

Zanim zrobię tłumaczenie tych wszystkich kart (na razie mam 2, na próbę, z każdą schodzi dobre kilka minut, więc jest to sporo pracy), chcę oszacować, czy będę w stanie przygotować z tego talię kart, która będzie na tyle sensowna, by grać nią z przyjaciółmi. Jeśli okaże się to za trudne, nie wezmę się za to. Ale jeśli wydawałoby się to do zrobienia, to przygotuję polskie wersje tych wszystkich kart i chętnie gdzieś je udostępnię, np. na BGG (chyba nie chroni ich żadne prawo autorskie, które by mi tego zabraniało, prawda?). No chyba, że taka polska wersja już istnieje i jest gdzieś publicznie dostępna? Jeśli tak, proszę powiedzcie, zanim roztrwonię na to kilkadzisiąt godzin. ;)

Widziałem w historii tego wątku, że temat polskiej wersji talii WM był poruszany i to chyba nawet zamiary były "poważne" (mam na mysli to, że rozważano takie przygotowanie tych kart, by dobrze tasowały się z oryginalnymi taliami). Ja nie mam aż takich ambicji, bo podejrzewam, że profesjonalny druk będzie bardzo drogi. Mi chodzi także o to, by wszystko wyszło tanio (sądzę, że koszt wydrukowania kilkunastu arkuszy na grubym papierze i pogilotynowania ich nie będzie straszny).
Awatar użytkownika
Vester
Has thanked: 28 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Vester »

Nie wiem, czy ktoś już wspominał, ale Uwe szykuje doszlifowaną Agricolę. Wziął na warsztat WSZYSTKIE talie i szuka nudnych kart, co by je usunać i tym samym zbalansować rozgrywkę. Wszystkie karty, które przetrwają, mają być w pudełku. Aż się wierzyć nie chce...

ETA: 2016/17. Stawiam na wydanie jubileuszowe z okazji 10-lecia.

Pytanie, co na to Lacerta? :)
Awatar użytkownika
romeck
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Post autor: romeck »

Vester pisze:Nie wiem, czy ktoś już wspominał, ale Uwe szykuje doszlifowaną Agricolę. Wziął na warsztat WSZYSTKIE talie i szuka nudnych kart, co by je usunać i tym samym zbalansować rozgrywkę. Wszystkie karty, które przetrwają, mają być w pudełku. Aż się wierzyć nie chce...

Świetna sprawa. Jeśli przy okazji będzie to Agricola z elegancko i odgórnie zaimplementowanym Torfowiskiem - pycha! Przeczuwałem coś takiego od dawna. Byleby nie było to tak wypasione i przez to ekskluzywne i drogie wydanie jak Puerto Rico Anniversary Edition.
Właśnie czytasz kompletnie bezużyteczne zdanie.
Awatar użytkownika
cezarr

W serwisie BGG jest dostępny do ściągnięcia plik z tłumaczeniem na polski tekstu kart talii WM/Pi z play-agricola.com (czyli tego, co w lekko okrojonym kształcie wydane zostało na zachodzie jako WM 2011 deck). Link: http://boardgamegeek.com/filepage/11624 ... -na-polski.

Plik w formacie xlsx ma dwie zakładki: jedna to tabela z polskim tłumaczeniem nazw/treści/warunków kart. Idea jest taka, by jeśli posiada się karty w innej wersji językowej, można było jakoś doczepić do nich takie wydrukowane i pocięte polskie tłumaczenie (np. umieścić oryginalną kartę i karteczkę z tłumaczeniem w koszulce). Druga z zakładek w pliku zawiera listę kart z nazwami i treścią po angielsku i po polsku. Zmiana polskiego tekstu w tej zakładce spowoduje zmianę tekstu w tabeli z zakładki pierwszej, więc jeśli ktoś potrzebowałby coś poprawić, miałby lepsze pomysły na tłumaczenie - łatwo może to zrobić.

Gdyby ktoś miał właśnie takie lepsze pomysły np. na nazwy kart (niektóre są odjechane), :) albo znalazł błędy w tłumaczeniu czy miał inne uwagi, które warto by uwzględnić przy przygotowaniu kolejnej, poprawionej wersji pliku - będę wdzięczny za zgłaszanie (chyba najlepiej w wiadomość prywatnej, żeby tu nie zaśmiecać wątku).
Awatar użytkownika
Bary
Has thanked: 73 times
Been thanked: 47 times
Kontakt:

Post autor: Bary »

Vester pisze:Nie wiem, czy ktoś już wspominał, ale Uwe szykuje doszlifowaną Agricolę. Wziął na warsztat WSZYSTKIE talie i szuka nudnych kart, co by je usunać i tym samym zbalansować rozgrywkę. Wszystkie karty, które przetrwają, mają być w pudełku. Aż się wierzyć nie chce...

Masz może jakiś link do źródła tego info?
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy

Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
azz
Been thanked: 1 time

Post autor: azz »

Wspomogę rabatem 11% Planszostrefa, 7% 3Trolle
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 80 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

Bary pisze:
Vester pisze:Nie wiem, czy ktoś już wspominał, ale Uwe szykuje doszlifowaną Agricolę...
Masz może jakiś link do źródła tego info?
-a reprint of Agricola will be available in May 2016, and include farmer meeples and a new card assortment
-a 5-6 player expansion will be released in Q4 2016
-the new family version will be available Q3 2016
-the new family version will be sold at Target (in addition to regular places)

Since the family version appears to be in a smaller box (unless the photo didn't intend for the boxes to be compared relatively)...
Źródło: http://www.boardgamegeek.com/thread/151 ... g-toy-fair

Czyli faktycznie w maju nowa wersja, a potem dodatek i wersja rodzinna (uproszczona?). Zresztą Uwe swego czasu pisał na swoim FB, że pracuje nad instrukcją, więc było to chyba nieuniknione. Mamy powrót Cywilizacji, a szykuje się powrót Agricoli :)

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
Bary
Has thanked: 73 times
Been thanked: 47 times
Kontakt:

Post autor: Bary »

Dzięki! Zapowiada się ciekawa premiera. :)
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy

Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
Awatar użytkownika
Christoforos
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Christoforos »

Nie no spisek, normalnie spisek po kilku latach w końcu dorwałem Agricolę na Mat Handlu a tutaj nowa, zmieniona edycja ma być? I to już?
Awatar użytkownika
FortArt
Has thanked: 46 times
Been thanked: 23 times
Kontakt:

Post autor: FortArt »

Dolicz ze dwa lata zanim Lacerta to wyda ;)
Tak, to prawda, że w planszówkach najważniejszy jest klimat - klimat planszy, pionków, żetonów, kart i kostek.
Awatar użytkownika
tokage

Post autor: tokage »

FortArt pisze:Dolicz ze dwa lata zanim Lacerta to wyda ;)
Oj tam, oj tam. Po połączeniu z planszóweczką miną przynajmniej 3! :)

A na poważnie, to ptaszki ćwierkają, że w tym roku być powinna.
TTR_1983
Has thanked: 2 times
Been thanked: 100 times
Kontakt:

Post autor: TTR_1983 »

tokage pisze:
FortArt pisze:Dolicz ze dwa lata zanim Lacerta to wyda ;)
Oj tam, oj tam. Po połączeniu z planszóweczką miną przynajmniej 3! :)

A na poważnie, to ptaszki ćwierkają, że w tym roku być powinna.
Nowa edycja, edycja rodzinna czy obie
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 384 times
Been thanked: 433 times

Post autor: tomb »

Ciekawe, jak głębokie będą zmiany. I czy w nowej edycji będą karty dostępne tylko w tym wydaniu. Wtedy się wkurzę.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
cezarr

Wychodzi na to, że w latach 2016-2017 mają się ukazać 3 nowe wersje Agricoli:
1. Rodzinna jeszcze bardziej uproszczona niż to, co znamy jako wariant rodzinny obecnie - ma wyjść całkiem niedługo,
2. Lekko okrojona dla osób, które grają 3 razy w roku; z małą liczbą kart (96 sztuk) - jeszcze w 2016,
3. Wypasiona - do 6 graczy z ponad tysiącem kart. Uwe przegląda wszystkie dotychczas wydane karty, część wywali, za silne osłabi, za słabe wzmocni, doda nowe... Ma to wyjść kiedyś w 2017.

Zródło informacji: list Uwe do społeczności play-agricola.com (po angielsku).

Jestem bardzo ciekaw finalnego kształtu tego, co wyjdzie w 2017. A co do wersji z 2016, to mam nadzieję, że będą na tyle fajne, że grze przybędzie wielu nowych fanów, z którymi potem będzie można grać w pełną wersję. :)
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 398 times
Been thanked: 944 times

Post autor: BartP »

Wow, dzieje się. Chyba trzeba poczekać do 2017 zatem ;]. Czy ktoś wie, o co chodzi z tymi wymienionymi kartami gości, ulepszeń (chodzi o usprawnienia?) i jakichś osiągnięć? To coś z dodatków, o czym nie wiem, dziwne tłumaczenie czy nowe rzeczy? Kontekst:
Guests and upgrades will only be available in the third version, cards that you pass around and competitive cards (providing bonus points for each player who accomplishes a certain goal) will already be available in the second version.
Awatar użytkownika
piton
Has thanked: 1224 times
Been thanked: 640 times
Kontakt:

Post autor: piton »

to pewnie i tak na Essen 2017 poczekamy :) informacja smakowita!
już odkładam kasę, bo patrząc po wersjach deluxe to pewnie z 500 PLN będzie kosztować plus koszulki na 1000 kart;) Jak nowe pudło to wszystko pomieści to będzie pewnie sporych rozmiarów.
Każda gra ma cenęęę, trzeba po prostu pytać, a nie czaić się z kwiatami... GrY na SpRZedaŻ

może nie najlepiej, ale jakotako-> YT dżentelmeni przy stole <-czasem cośtam powiem
Awatar użytkownika
tokage

Post autor: tokage »

Pojawiają się pierwsze informacje o nowych Agricolach. My sami wiemy niewiele więcej, ale jako, że pewnie Lacerta przy następnym druku będzie robić już nowe wersje to pewnie miłoby było gdybyście wiedzieli na czym stoimy.

Po pierwsze gra będzie podzielona na 2 pudełka (o tym ktoś już pisał, żadna nowość)
1. pudełko to Agricola dla zaawansowanych graczy.
W pudełku znajdzie się komplet drewna do rozegrania partii w maksymalnie 4 osobowym składzie. Oficjalna informacja mówi, że to kwestia obniżenia ceny produktu o kilka..naście(..dziesiąt?) złotych. Do tego dojdzie przegląd najlepszych karty ze wszystkich opublikowanych dodatków, dodatkowo sprawdzonych i poprawionych specjalnie do tej edycji. Osobiście myślę, że będzie ich trochę mniej niż do tej pory, za to wszystkie mają być grywalne. Nigdy więcej sytuacji, że masz na ręce jakieś badziewie i nic z tym się zrobić nie da. Listy kart które wejdą do tej edycji na ten moment jeszcze nie ma.
W pudelku nie będzie wariantu rodzinnego.

2. pudełko to Agricola w wersji rodzinnej. Znów dostajemy zestaw dla 1-4 graczy, ale mamy tylko karty dużych usprawnień i karty akcji. Wszystko to żeby jeszcze bardziej obniżyć próg wejścia dla nowych graczy, zarówno jeśli chodzi o cenę jak i poziom skomplikowania.

ale, ale... gdybyście jednak stwierdzili, że przecież uwielbiacie te 3 godzinne posiadówki w 5 osób, to Mayfair zapowiedziało, że w drugiej połowie 2016 zostanie wydany dodatek dla 5-6 graczy w którym znajdzie się oprócz drewna, kolejny zestaw, ponoć, ręcznie wybieranych i poprawionych przez Uwego kart.

Gdzieś tam też pojawiła się informacja o możliwości zakupu "patcha" do graczy już posiadających Agricolę, tak żeby też mogli się cieszyć z poprawionych kart Małych usprawnień i Pomocników.

Na ten moment nie wiem czy, kiedy, po co, i za ile gra ukaże się po polsku. Ale jako fan Agricoli pomyślałem, że może was zainteresować co się dzieje z tym tytułem.
Awatar użytkownika
Vester
Has thanked: 28 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Vester »

Gdyby Lacerta wydała ten tuningowany zestaw kart, to jesteśmy w domu, psze Państwa...
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 80 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

Jeszcze nie finalna wersja, ale tak prawdopodobnie będzie wyglądała wersaj Family

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
margielm

Post autor: margielm »

O kurczaki, ale fajnie wygląda. A ja myślałem, że wezmą po prostu starą wersję i zadrukują tylko jedną stronę planszy i wywalą karty. No to teraz nie mogę się doczekać aby zobaczyć jak będzie wyglądać wersja zaawansowana.
c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 320 times

Post autor: c08mk »

Widzę, że graficznie gra też jest rozwijana i to zdecydowanie na plus : )
ODPOWIEDZ