Dexterus pisze:Uff, te Hexowe zagwozdki potrafią przyprawić o zawrót głowy ^^
Anyway, ad rem: moim zdaniem nie. Widzę oczywiście logikę w Twoim rozumowaniu, ale tak bym zinterpretował opis działania sztabu:
Instrukcja (czy raczej karta pomocy) pisze:Jeżeli jednostka sama z siebie wykonuje dwa ataki, wtedy dodatkowy trzeci atak nastąpi w trzecim, kolejnym segmencie. [podkreślenie własne]
Skoro Pancerz atakował w 5 i 4 Inicjatywie, to interpretując instrukcję dosłownie, kolejny atak przysługiwałby mu w kolejnym, czyli 3 segmencie. Skoro wtedy Sztab był zasieciowany, to sorry... Moim zdaniem ta zdolność nie działa retroaktywnie, więc pomimo ubicia Zwiadowcy, Pancerz już swoją szansę stracił.
hmm... Nie zgodzę się. Pancerz ma Inicjatywę 4/3 (w momencie o którym mówimy), kolejny segment to 2. I w dwójce atakuje... Nie widzę tu retroaktywności.
Wg mnie słowo "kolejny" dotyczy inicjatywy bieżącej, nie widze powodu aby "fiksować" kolejnośc na momencie rzeczywistego wykonania pierwszego ataku.
Gdyby zastosować logikę że muszą to być kolejne segmenty
wzgldęm pierwszego faktycznie wykonanego ataku (tak interpretuję Twoją wypowiedź) - to co gdyby Zwiadowca i Sieć zginął w segmencie 5?
Moja interpretacja:
segment 5: ataki 5/4, atakuje (pierwszy atak)
segment 4: ataki 4/3/2,
ale pierwszy atak już jest wykonany, więc nie atakuje
segment 3: atakuje (4/3/2, drugi atak)
segment 2: atakuje (4/3/2, trzeci atak)
Tak jak interpretuję Twój opis:
segment 5: ataki 5/4, atakuje
segment 4: ataki 4/3/2,
4 jest kolejno po 5, więc atakuje (drugi atak)
segment 3: atakuje (trzeci atak, mimo że ma teraz inicjatywę 4/3/2!)
segment 2: NIE atakuje bo zużył już wszystkie 3 ataki
EDYCJA: dodatkowe wyjasnienie (/zaciemnienie

), używając zmodyfikowanej sytuacji jak wyżej.
ja rozpatruję każdy atak osobno, nie widzę powodu żeby je łączyć.
Czyli: bazowy atak z inicjatywą 3: ze względu na Zwiadowców w segmencie 5 ma wartość 5 i jest wykonywany. Czyli nie zostanie już wykonany ponownie!
bazowy atak z inicjatywą 2: w segmencie 5 ma wartość 4 (czyli nie dotyczy), w segmencie 4 ma wartość 3 (czyli również nie dotyczy!), w segmencie 3 ma wartośc 3 (i jest wykonywany)
dodatkowy atak: w segmencie 5 nie istnieje, w segmencie 4 ma 2, tak samo w 3 i 2 (...i wtedy jest wykonywany).