Neuroshima Hex! (Michał Oracz)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Nie mogę się dogrzebać na ich stronie do tej informacji - czy ta data wydania 2 edycji jest pewna? Jeżeli tak, to wstrzymam się z zakupem NH, bo tyle się naczytałem, że po prostu muszę ją mieć @_@. Też widziałem fotkę z drugiej edycji na BGG: plansza jest zdecydowanie większa - prostokątka, chociaż to sześcioboczne pole na środku jest odróżnione odcieniem od reszty (rozmiarem odpowiada zdaje się aktualnej - sześciobocznej planszy).
- Sztefan
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 1 time
Premiera nowego Hexa na Falkonie (16-18 listopad). Cena prawdopodobnie 85zł. Na Falkonie ma być w promocyjnej cenie 70zł (pewnie będzie też przedsprzedaż). Jak się zastanawiasz nad starą wersją, to nakład się już (prawie?) skończył.
Moim zdaniem żetony są ładniejsze. Ikonki jakieś takie bardziej zgrabne. Jednak plansza jak dla mnie zbyt pstrokata. Jak kiedyś powstanie trzecia edycja, to dobrze by miała planszę z pierwszej edycji (razem ze znacznikami obrażeń!), a żetony z drugiej
Moim zdaniem żetony są ładniejsze. Ikonki jakieś takie bardziej zgrabne. Jednak plansza jak dla mnie zbyt pstrokata. Jak kiedyś powstanie trzecia edycja, to dobrze by miała planszę z pierwszej edycji (razem ze znacznikami obrażeń!), a żetony z drugiej

- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Taka date podaje oficjalnie wydawca, ale czy jest pewna to juz inna kwestiaGabriel pisze:Nie mogę się dogrzebać na ich stronie do tej informacji - czy ta data wydania 2 edycji jest pewna?

= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Mialem dokladnie te same odczucia (i wiem, ze Doomsday Machine byla w przedsprzedazy w pierwszej edycji, ale skoro juz zdecydowano sie na jej dodruk - pomine to, ze ja osobiscie chyba bym tego nie zrobil, dlatego, ze nie jest to, jak sadze, do konca uczciwe wobec ludzi, ktorzy pierwsza edycje nabyli wlasnie w przedsprzedazy, chyba pomyslalbym o jakims innym bonusie - to powinna byc ona dostepna rowniez w Polsce, np. w preorderze edycji deluxe, analogicznie do pierwszej).bazik pisze:ja osobiscie kupie jak tylko portal udostepni 5 armie rowniez polakom. niemcow trzeba bylo zachecac bonusem, a polaczek kupi bez? figa.
Co do samej planszy, to mnie sie wskazniki obrazen z pierwszej edycji nie podobaly i zdecydowanie wole tor wokol planszy, lecz sama plansza jest jak na moj gust nie tyle zbyt pstrokata co zbyt duza - dla mnie ta mala "ascetyczna" plansza byla znakiem firmowym NH. Chociaz nie odstrecza mnie to jakos strasznie, mam tylko nadzieje, ze majace wyjsc scenariusze wykorzystujace wieksza plansze okaza sie warte zachodu.
- Sztefan
Doomsday Machine jest dostępne w sklepie Portala (Portal+) tylko nie tak normalnie, za gamble (program lojalnościowy).bazik pisze:ja osobiscie kupie jak tylko portal udostepni 5 armie rowniez polakom. niemcow trzeba bylo zachecac bonusem, a polaczek kupi bez? figa.
W grudniu do zamówień w Portal+ jest dokładana specjalna postać do Hexa - Bomber.
http://bp0.blogger.com/_pu-9Q880hFQ/R2B ... bomber.jpg
(zdjęcie z Krainy Gier)
Chciałem u nich na święta sprawić sobie Neuroshima Hex, w nowej edycji. Niestety nie ma jej w ofercie :/. Tak więc i Bomber mnie ominie. Przejrzałem ich ofertę ... poza Neurosimą Hex nie mają nic co by mnie nęciło - tak więc i dodatkowa armia mnie ominie.Sztefan pisze:Doomsday Machine jest dostępne w sklepie Portala (Portal+) tylko nie tak normalnie, za gamble (program lojalnościowy).bazik pisze:ja osobiscie kupie jak tylko portal udostepni 5 armie rowniez polakom. niemcow trzeba bylo zachecac bonusem, a polaczek kupi bez? figa.
W grudniu do zamówień w Portal+ jest dokładana specjalna postać do Hexa - Bomber.
http://bp0.blogger.com/_pu-9Q880hFQ/R2B ... bomber.jpg
(zdjęcie z Krainy Gier)
Re: Neuroshima Hex jako te ciepłe bułeczki ;-)
hmm, a nie pomyliło Ci się czasem z Notre Dame? Top ten of 2007
- cezner
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 120 times
NS Hex'a rzeczywiscie brak.
I taki offtop
Co zwraca uwagę to to, że prawie każdy ma totalnie inną listę.
A może my też taką listę utworzymy w formie ankiety? Najlepsze gry roku 2007? Co o tym myślicie?
I taki offtop
Co zwraca uwagę to to, że prawie każdy ma totalnie inną listę.
A może my też taką listę utworzymy w formie ankiety? Najlepsze gry roku 2007? Co o tym myślicie?
- bazik
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 7 times
powiedzialem jedna z 5ciu osob. na stronie jest top 10 glownych prowadzacych. tom vasel mowil ze trudno mu bylo zrobic top 10, bo widzial z 20 bardzo dobrych gier w tym roku, i wymienil wsrod tych co sie ledwo nie zalapaly neuroshime. ktos inny (nie kojarze nazwiska) mial nshex na pierwszym miejscu. to jest podcast, tego sie slucha a nie czyta na www 

- jax
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 258 times
Dobra mysl.cezner pisze:A może my też taką listę utworzymy w formie ankiety? Najlepsze gry roku 2007? Co o tym myślicie?
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Na stronie www jest Top 10 wszystkich 5 osób ale w podcaście podczas wymieniania miejsca pierwszego pojawiają się dodatkowo tytuły wybrane przez kolejne 4 tajemnicze osoby (w tym agenta Portalu?bazik pisze:powiedzialem jedna z 5ciu osob. na stronie jest top 10 glownych prowadzacych. tom vasel mowil ze trudno mu bylo zrobic top 10, bo widzial z 20 bardzo dobrych gier w tym roku, i wymienil wsrod tych co sie ledwo nie zalapaly neuroshime. ktos inny (nie kojarze nazwiska) mial nshex na pierwszym miejscu. to jest podcast, tego sie slucha a nie czyta na www

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
Widziałem już, że można kupić drugą edycję ~_~. Teraz tylko trochę subtelnych działań podprogowych i promocyjnych ukierunkowanych na mą niewiastę i mogę kupować ~_~. Btw, są może jakieś zasady, żeby w 6 osób pograć?
Kupię:Dark World: Dragon's Gate / Schwarze Auge Tal des Drachens (stary dungeon-crawler)
- Sztefan
Oficjalne zasady istnieć nie mogą - armii w pudełku jest 4 (ew. 5 z bonusowym DDM). Być może w tajemniczym dodatku będzie opcja gry na ponad 4 osoby. Choć dodatek pewnie wyjdzie dopiero na Essen 2008, a w Polsce za rok.Gabriel pisze: Btw, są może jakieś zasady, żeby w 6 osób pograć?
Właśnie czytam sobie komentarze na Rebelu pod tą grą i po kolei każdy ją praktycznie rozjeżdża
. Z tego co rozumiem grywalność nie została wogóle zmieniona, a jedyne zmiany to rysunki na żetonach i prostokątna plansza? Ponoć problemem znowu są krzywe żetony.

Kupię:Dark World: Dragon's Gate / Schwarze Auge Tal des Drachens (stary dungeon-crawler)
No właśnie, jakoś wydanie drugiej edycji PL przeszło bez echa na g-p. Jak to jest z tymi żetonami, faktycznie są znów krzywo? Folko się zarzekał po Essen, że w polskiej wersji już wszystko będzie OK 

Folko się nie zarzekał, bo nie ma kompletnie wpływu na wydanie, tylko powtarzał to co usłyszał między innymi od Ignacego.
Jeśli faktycznie żetony są nie równe... to... brak mi słów
Jeśli faktycznie żetony są nie równe... to... brak mi słów

Tak to jest jak się pisze coś bez śniadania 
Oczywiście chciałem napisać, że Trzewik to obiecywał, wybacz Folko

Oczywiście chciałem napisać, że Trzewik to obiecywał, wybacz Folko

- Sztefan
Tak. druga edycja to tylko nowa szata graficzna. Ładniejsze żetony i bardziej kolorowa plansza. Choć wokół "starej planszy" są dodatkowe heksy, które będą wykorzystane w dodatku. Także nowa edycja to prawie to samo, ale pewnie nie będzie się dało wykorzystać wszystkich możliwości dodatku mając tylko starą wersję.Gabriel pisze:Z tego co rozumiem grywalność nie została wogóle zmieniona, a jedyne zmiany to rysunki na żetonach i prostokątna plansza?
Skoro tylko ponoć, to lepiej nie rozsiewać złych plotekGabriel pisze: Ponoć problemem znowu są krzywe żetony.

To nie tyle plotki, ile wypowiedzi klientów Rebela. Oczywiście nie muszą być prawdziwe - dlatego prosiłem o wpis na forum kogoś, kto zakupił nową edycję.
Ja wprawdzie nie posiadam nowej edycji Hexa (nie posiadam również starej i dopiero przymierzam się do zakupu), ale może posieję jeszcze trochę więcej plotek, tym razem z zagranicy.
W TYM wątku na BGG można przeczytać wypowiedzi graczy z kilku różnych krajów, na temat jakości komponentów. W tym również krzywo wydrukowanych żetonów.
Jest to jednak trochę niepokojące, więc sam chętnie poproszę o opinię kogoś, kto posiada nową edycję. Być może nie warto i lepiej kupić wersję pierwszą jeśli tylko jest ona jeszcze gdzieś dostępna? Choćby ze względu na cenę.
W TYM wątku na BGG można przeczytać wypowiedzi graczy z kilku różnych krajów, na temat jakości komponentów. W tym również krzywo wydrukowanych żetonów.
Jest to jednak trochę niepokojące, więc sam chętnie poproszę o opinię kogoś, kto posiada nową edycję. Być może nie warto i lepiej kupić wersję pierwszą jeśli tylko jest ona jeszcze gdzieś dostępna? Choćby ze względu na cenę.