Porównali do filmu: jak zobaczysz w jednym tygodniu dwa razy to nic Cię nie zaskoczy. Jak wrócisz po roku, dwóch to może ci się znowu spodobać.

Nie wiem czy ktokolwiek jest Ci w stanie odpowiedzieć na to pytanie zanim nie zagra w całości. Oprócz kart miast dla graczy i kart zarażania jest talia Legacy, której nie wolno przeglądać, nie wolno tasować bo karty opisują wydarzenia i zadania, które muszą występować jedno po drugim i lepiej o nich nie wiedzieć. Zresztą w tym stosie są nie tylko kartykudlacz135 pisze:Gdyby tak się złożyło, że koszulkuję wszystkie gry praktycznie... Ile potrzebowałbym koszulek i jakich, bo nigdzie nie mogę znaleźć info.
Tez koszulkuję niemal wszystko ale tej jednej gry nie zamierzam. Jest jednorazowa, jest zmienna, naklejamy na karty, przedzieramy karty, komponenty się zmieniają. Na tej grze ma być widać że była grana, że jej elementy przeszły jakąś drogę, przygodę. Jeżeli wyleje mi się na nią piwo, to to będzie to piwo które się wylało gdy mieliśmy trzy ruchy do końca żeby wygrać przedostatni miesiąć i drżącą ręką ciągnałem kartę modląc sie o brak epidemii która rozwali nam cały plan. I takie piwo może się wylać, jako częśc historii jaką jest całe doświadczenie Legacy.kudlacz135 pisze:Gdyby tak się złożyło, że koszulkuję wszystkie gry praktycznie... Ile potrzebowałbym koszulek i jakich, bo nigdzie nie mogę znaleźć info.
echh... czy więc Legacy to aby nie zabójstwo dla regularnej Pandemii?yosz pisze: Nie wiem czy będę chciał wrócić do "normalnego" Pandemica po Legacy.
Wprawdzie nie mam gry, ale z tego co widzialem na unboxingu sa w zasadzie wszystkie elementy ze zwyklej pandemii wiec trudno mi sobie wyobrazic sytuacji zeby sie nie dalo. Chyba ze w danym etapie trzeba bedzie zniszczyc jakas karte i rzeczywiscie uznasz ze koniecznie musisz ja zniszczyc a nie np po prostu odlozyc ja do pudelka i nie uzywac na czas kampani.Furia pisze:Czy po rozegraniu kampanii, na egzemplarzu Legacy da się grać "normalną" Pandemię, czy gra nadaje się do kosza?
I podłączę sie z podobnym pytaniem:Andarist pisze:a na ile osob gra sie najlepiej? mysle o kupnie pod gre w dwie osoby
Cały czas chodzi mi po głowie zakup, ale trochę szkoda mi wydawać tyle kasy na jednorazówkę. Poczekam w takim razie aż ktoś przejdzie kampanię i rzuci światło na to powtarzające się pytanie.yosz pisze:W instrukcji jest wprost napisane, że jak nie znasz Pandemica to najlepiej pare razy pograć bez talii Legacy w normalnego Pandemica.
Może po całej kampanii się da zagrać w Pandemica normalnego ale nie wiem jak zwykłe komponenty będą sie zmieniać w czasie gry.
Geek Rating dla tej gry to obecnie 6.394 i na niego polecam zwracać uwagę przy młodych grach. Avg Rating przy małej ilości głosów jest mocno podatny na manipulację/ekstrema. Na Pandemica oddano na razie 250 głosów więc Avg Rating nie jest jeszcze super miarodajny, choć nie przeczę, że dość dobrze rokuje.kamron6 pisze:...
I czy ekstremalnie wysoka średnia na bgg uzasadniona?...
Trochę offtop, ale czy przypadkiem bgg rating to nie bylo cos w tym stylu, ze do sredniej ocen graczy dodaje sie powiedzmy 100 dummy głosów na poziomie 5,5 po to, zeby gry z np 50 ocenami nie mieszaly wszystkiego w rankingu?Tehanu pisze:Geek Rating dla tej gry to obecnie 6.394 i na niego polecam zwracać uwagę przy młodych grach. Avg Rating przy małej ilości głosów jest mocno podatny na manipulację/ekstrema. Na Pandemica oddano na razie 250 głosów więc Avg Rating nie jest jeszcze super miarodajny, choć nie przeczę, że dość dobrze rokuje.kamron6 pisze:...
Jest dokładnie tak z tymi dummy. Nie ma się jednak co czarować: pierwszych kilkanaście/kilkadziesiąt wysokich (najczęściej maksymalnych) ocen jest od projektantów, ich znajomych, betatesterów itp. Nie są oni obiektywni. Patrząc jedynie na Avg Rating (gwiazdki) gier, które mają mało ocen wynikałoby, że większość powinna zostać hitami. Moim zdaniem Geek Rating + Liczba oddanych głosów jest ok do szacowania.esztfke pisze:Trochę offtop, ale czy przypadkiem bgg rating to nie bylo cos w tym stylu, ze do sredniej ocen graczy dodaje sie powiedzmy 100 dummy głosów na poziomie 5,5 po to, zeby gry z np 50 ocenami nie mieszaly wszystkiego w rankingu?Tehanu pisze:Geek Rating dla tej gry to obecnie 6.394 i na niego polecam zwracać uwagę przy młodych grach. Avg Rating przy małej ilości głosów jest mocno podatny na manipulację/ekstrema. Na Pandemica oddano na razie 250 głosów więc Avg Rating nie jest jeszcze super miarodajny, choć nie przeczę, że dość dobrze rokuje.kamron6 pisze:...
Jesli tak to byloby wrecz na odwrot i bgg rating duzo mniej by znaczyl przy nowych lub malo popularnych grach niz zwykla srednia ocen
Z tego co kojarzę to tak właśnie jest. Jeśli wyeliminujesz chorobę, na którą masz już wynalezione lekarstwo to przy pojawieniu się karty jej koloru, nie dokładasz kostek odpowiadających tejże chorobie.piwoslaw pisze:Takie pytanko. Mam wyeliminowaną czarna chorobę , dociągam karte epidemi jako epidemia karta z czarną chorobą. Czy umieszczam wtedy kostki?? Czy jeśli ta choroba jest juz wyeliminowana to epidemia nie pojawia się?