Pola Arle / Fields of Arle (Uwe Rosenberg)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
GFP
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Fields of Arle - Uwe Rosenberg

Post autor: GFP »

W aktualizacji do projektu, linkujemy do naszej instrukcji. :)

https://wspieram.to/arle
Kampanie:

Aktualna: Dodatki do Najeźdźców z Północy - http://www.wspieram.to/najezdzcydodatki
Archiwalne: https://wspieram.to/profil/GamesFactoryPublishing
Awatar użytkownika
ramar
Been thanked: 2 times

Re: Pola Arle (Fields of Arle) - Uwe Rosenberg

Post autor: ramar »

Po pierwszych przeciekach zdjęć polskiej wersji, mam wrażenie, że ten suchar w języku polskim ma dodatkowy klimat :) Posiadanie strugnicy, albo wizyta u cieśli brzmią zachęcająco.
fahrad
Has thanked: 8 times

Post autor: fahrad »

Mam pytanie odnośnie ankiety adresowej. Projektu jako tako nie wsparłem, a grę dobrałem jako dodatek przy kampanii dodatków do Dominiona. Czy w takim wypadku też powinienem wypełnić ankietę ?
GFP
Kontakt:

Post autor: GFP »

fahrad pisze:Mam pytanie odnośnie ankiety adresowej. Projektu jako tako nie wsparłem, a grę dobrałem jako dodatek przy kampanii dodatków do Dominiona. Czy w takim wypadku też powinienem wypełnić ankietę ?
Absolutnie nie. ;)

Do osób, które wspierały dobierały Pola w innych kampaniach, odezwiemy się mailowo. :)
Kampanie:

Aktualna: Dodatki do Najeźdźców z Północy - http://www.wspieram.to/najezdzcydodatki
Archiwalne: https://wspieram.to/profil/GamesFactoryPublishing
Awatar użytkownika
Yavi
Has thanked: 25 times
Been thanked: 42 times
Kontakt:

Post autor: Yavi »

Jej, w końcu mamy grę z meeplami zwierzaków :D

Obrazek
Awatar użytkownika
carlos
Been thanked: 8 times

Post autor: carlos »

Tak już bardziej z ciekawości. Też macie poprzesuwany nadruk na polach zboża?

Edit: wracając do kwesti 23/24 żetonów to chyba coś było pokombinowane z wypraskami, bo układ niektórych jest zupłnie inny niż w wersji angielskiej.
Awatar użytkownika
Yavi
Kontakt:

carlos pisze:Tak już bardziej z ciekawości. Też macie poprzesuwany nadruk na polach zboża?

Edit: wracając do kwesti 23/24 żetonów to chyba coś było pokombinowane z wypraskami, bo układ niektórych jest zupłnie inny niż w wersji angielskiej.
Chodzi o kafelki zboża? U mnie są równiutkie.

A co za kwestia żetonów? :>
Awatar użytkownika
carlos
Been thanked: 8 times

Post autor: carlos »

Yavi pisze:
carlos pisze:Tak już bardziej z ciekawości. Też macie poprzesuwany nadruk na polach zboża?

W takim razie muszę chyba napisać do Piotrka.

Chodzi o żetony skóry/sukna. Powinno być po 24, a część osób (lub wszyscy) ma po 23 (w wypraskach wszystko się zgadza).
Awatar użytkownika
josiu

Post autor: josiu »

Chyba poczekam na jakiś filmik w języku polskim z tłumaczeniem zasad i przykładowa rozgrywką, nim zacznę to tłumaczyć. Nie miałem jeszcze styczności z grą która miała tyle akcji i możliwości...Samo przeczytanie instrukcji sprawiło, że mój mózg się zmęczył...Czuję , że nowi gracze mogą się zniechęcić po jednej dwóch partiach, ale zobaczymy...Z Roll for the Galaxy też myślałem, że będzie ciężko,a poszło dosyć łatwo. Tak więc Granie w Chmurach, Geek Factor czekam na zasady i przykładową rozgrywkę :).
pan_slaw
Has thanked: 20 times

Post autor: pan_slaw »

josiu pisze:Chyba poczekam na jakiś filmik w języku polskim z tłumaczeniem zasad i przykładowa rozgrywką, nim zacznę to tłumaczyć. Nie miałem jeszcze styczności z grą która miała tyle akcji i możliwości...Samo przeczytanie instrukcji sprawiło, że mój mózg się zmęczył...Czuję , że nowi gracze mogą się zniechęcić po jednej dwóch partiach, ale zobaczymy...Z Roll for the Galaxy też myślałem, że będzie ciężko,a poszło dosyć łatwo. Tak więc Granie w Chmurach, Geek Factor czekam na zasady i przykładową rozgrywkę :).
Sprawdź tutaj https://www.youtube.com/watch?v=iSjBRjFA8BA
Awatar użytkownika
ramar

Post autor: ramar »

Awatar użytkownika
Yavi
Kontakt:

carlos pisze:
Yavi pisze:

Chodzi o żetony skóry/sukna. Powinno być po 24, a część osób (lub wszyscy) ma po 23 (w wypraskach wszystko się zgadza).
Faktycznie, też mam 23. Ciekawe, czy to błąd w liczbie żetonów, czy też literówka w instrukcji (chociaż w innych wersjach też podają one 24).
josiu pisze:Chyba poczekam na jakiś filmik w języku polskim z tłumaczeniem zasad i przykładowa rozgrywką, nim zacznę to tłumaczyć. Nie miałem jeszcze styczności z grą która miała tyle akcji i możliwości...Samo przeczytanie instrukcji sprawiło, że mój mózg się zmęczył...Czuję , że nowi gracze mogą się zniechęcić po jednej dwóch partiach, ale zobaczymy...Z Roll for the Galaxy też myślałem, że będzie ciężko,a poszło dosyć łatwo. Tak więc Granie w Chmurach, Geek Factor czekam na zasady i przykładową rozgrywkę :).
Wydaje mi się, że nie jest tak źle, ale dopiero dzisiaj siądziemy do pierwszej partii i zobaczymy jak pójdzie :P
aigimig
Has thanked: 24 times
Been thanked: 7 times

Post autor: aigimig »

Yavi pisze: Faktycznie, też mam 23. Ciekawe, czy to błąd w liczbie żetonów, czy też literówka w instrukcji (chociaż w innych wersjach też podają one 24).
było w innym wątku, że w oryginalnej instrukcji był błąd (w niemieckiej erracie było już 23), który pewnie został powielony w polskiej wersji
Awatar użytkownika
Yavi
Kontakt:

aigimig pisze:
Yavi pisze: Faktycznie, też mam 23. Ciekawe, czy to błąd w liczbie żetonów, czy też literówka w instrukcji (chociaż w innych wersjach też podają one 24).
było w innym wątku, że w oryginalnej instrukcji był błąd (w niemieckiej erracie było już 23), który pewnie został powielony w polskiej wersji
O, dzięki za informację! :)
Awatar użytkownika
karawanken
Has thanked: 76 times
Been thanked: 107 times

Post autor: karawanken »

Pierwsza gra w pojedynkę za mną. 2,5 godziny z setupem i zaglądaniem co chwila do instrukcji co robi dana akcja/budynek. Bardzo fajna gra. Ale wynik 71 punktów będzie trzeba poprawić. Mimo długiej instrukcji zasady nie są jakieś bardzo skomplikowane.
Awatar użytkownika
Yavi
Kontakt:

karawanken pisze:Pierwsza gra w pojedynkę za mną. 2,5 godziny z setupem i zaglądaniem co chwila do instrukcji co robi dana akcja/budynek. Bardzo fajna gra. Ale wynik 71 punktów będzie trzeba poprawić. Mimo długiej instrukcji zasady nie są jakieś bardzo skomplikowane.
U nas lepiej, bo naciągnąłem żonę na 2 partie z rzędu :D
Pierwszą z tłumaczeniem zasad ponad dwie godziny, drugą już około godziny czterdzieści. Wyniki: 88,5; 82; 92,5; 95.
Chociaż z drugiej partii nie jestem zadowolony, chciałem zrobić coś innego, niż zrobiłem :D

Po dwóch partiach czuję niedosyt, a przy takim graniu jeszcze trochę w ciemno wydaje mi się... za krótka :D Chociaż to chyba dobry znak.
Awatar użytkownika
predki
Has thanked: 3 times
Been thanked: 60 times

Post autor: predki »

Mam pierwsze wydanie Z-Man i każdych żetonów jest zgodnie z instrukcją 24. Może później zoptymalizowali i zapomnieli uaktualnić instrukcję.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Yavi
Kontakt:

predki pisze:Mam pierwsze wydanie Z-Man i każdych żetonów jest zgodnie z instrukcją 24. Może później zoptymalizowali i zapomnieli uaktualnić instrukcję.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Znalazłem wspomniany post w innym wątku i link do tej informacji, więc widocznie zmienili jednak na 23 :)

Przy okazji podrzucam kilka fotek z unboxingu Pól Arle :)
Awatar użytkownika
mikeyoski
Has thanked: 283 times
Been thanked: 177 times
Kontakt:

Post autor: mikeyoski »

Tutaj stosowna errata.

Tapnięte z mojego T800
Quetzalcoatl
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post autor: Quetzalcoatl »

No i po wczorajszej, pierwszej rozgrywce.
Wrażenia? Przede wszystkim gra bardzo otwarta, można robić co tylko dusza zapragnie. Akcji i ścieżek rozwoju pierdylion, aż to ciężko ogarnąć z początku. Brak ciśnienia związanego ze żniwami, charakterystycznego dla Agricoli czy LeHavre. Partia zakończyła się remisem i przegrałem bo oddałem latarnię :p Starałem się mieć wszystkiego po trochę (nawyk z Agricoli), ale wydaje mi się, że raczej trzeba się specjalizować i na tym się skupić. Surowce dają dużo punktów i ich produkcja w dużej ilości jest moim planem na następną partię. Wiadomo, łatwo się mówi :D
Rozgrywka (bez tłumaczenia i rozkładania) zajęła 90 minut, więc chyba nieźle. A na pewno da się to przyspieszyć. Docelowo 1,5 godziny od wzięcia, do odłożenia pudełka. Zobaczymy czy się uda, choć samo rozkładanie i pakowanie nie należy do najkrótszych.
Jeszcze taka uwaga do wykonania. Wszystko gites, żetony zwłaszcza - grubaśne jak w amerykańskich produkcjach! Tylko te woreczki na zwierzęta i torf są bez sensu. Używacie ich w ogóle? Małe, że ręki się do środka nie włoży, a i po co zaprzątać sobie głowę braniem odpowiedniego woreczka, skoro można to wszystko wysypać swobodnie gdzieś na stole. Chociaż rozumiem, że chcieli dołożyć coś unikalnego do naszej, polskiej wersji. A pewnie co do czego, nie bardzo mieli i mogli się wykazać.
Leszy2
Been thanked: 16 times

Post autor: Leszy2 »

Quetzalcoatl pisze:(...)Tylko te woreczki na zwierzęta i torf są bez sensu. Używacie ich w ogóle? Małe, że ręki się do środka nie włoży, a i po co zaprzątać sobie głowę braniem odpowiedniego woreczka, skoro można to wszystko wysypać swobodnie gdzieś na stole. Chociaż rozumiem, że chcieli dołożyć coś unikalnego do naszej, polskiej wersji. A pewnie co do czego, nie bardzo mieli i mogli się wykazać.
Potwierdzam. Ja woreczków raczej nie będę używał, prędzej wykorzystam je jako portmonetka na drobniaki. Całe drewno trzymam w jednym worku poza ośmioma torfami i znacznikami graczy, które są rozdzielone na dwa worki pakietów startowych, w których są jeszcze odpowiednie kafle (pola, torfowiska, zagroda, 4 drewna, 4 gliny..). Reszta jest posegregowana rodzajami: budynki, pojazdy, skóry, płótno, materiał, pola, lasy, zagrody ze stodołami, drewno z gliną.
Awatar użytkownika
AkitaInu
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

według mnie pierwszym stretch goalem powinny być worki na komponenty startowe ;)
Awatar użytkownika
Yavi
Kontakt:

Leszy2 pisze:
Quetzalcoatl pisze:(...)Tylko te woreczki na zwierzęta i torf są bez sensu. Używacie ich w ogóle? Małe, że ręki się do środka nie włoży, a i po co zaprzątać sobie głowę braniem odpowiedniego woreczka, skoro można to wszystko wysypać swobodnie gdzieś na stole. Chociaż rozumiem, że chcieli dołożyć coś unikalnego do naszej, polskiej wersji. A pewnie co do czego, nie bardzo mieli i mogli się wykazać.
Potwierdzam. Ja woreczków raczej nie będę używał, prędzej wykorzystam je jako portmonetka na drobniaki. Całe drewno trzymam w jednym worku poza ośmioma torfami i znacznikami graczy, które są rozdzielone na dwa worki pakietów startowych, w których są jeszcze odpowiednie kafle (pola, torfowiska, zagroda, 4 drewna, 4 gliny..). Reszta jest posegregowana rodzajami: budynki, pojazdy, skóry, płótno, materiał, pola, lasy, zagrody ze stodołami, drewno z gliną.
Używamy do przechowywania zwierząt i torfu, na czas rozgrywki wszystkie wysypujemy na stół :)
Awatar użytkownika
josiu

Re: Pola Arle (Fieldsd of Arle) - Uwe Rosenberg

Post autor: josiu »

Pierwsza partia solo za mną. Musze się jeszcze dużo nauczyc bo 84 pkt nie oszałamia.
Awatar użytkownika
AkitaInu
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

U nas pierwsza gra, 92,5 do 100,5. Nie jest zle :)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ