(Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1114 times

Re: Gry wojenne i historyczne pod egidą Muzeum [Gdańsk, Gdyn

Post autor: Odi »

hancza123 pisze:Połączenie obu muzeów w jedno jest logiczne ze względu na zbliżony ich profil oraz na optymalizację kosztów.
Hancza, krótko: podobnie logiczne byłoby połączenie Microsoftu z firmą "ZenekKomp - programy na zamówienie", celem nadania nazwy i ograniczenia działalności nowego podmiotu do obszaru zainteresowania drugiego z partnerów.

Czy to może mieć wpływ na spotkania i w ogóle muzealną - że tak się górnolotnie wyrażę - strategię planszówkową? Oczywiście, że może. Nowy twór, nowe kierownictwo, nowe zadania, być może także nowa załoga.

Andy, dzięki za wsparcie.

Na chwile obecną, mogę tylko zachęcać - zgodnie z nową modą - do polubienia stosownego profilu na fb:
https://www.facebook.com/NIE-dla-likwid ... 2001/?rc=p
hancza123
Has thanked: 108 times
Been thanked: 217 times

Post autor: hancza123 »

Miałem na myśli że duże Muzeum IIWŚ wchłania małe muzeum Westerplatte które staje się jego filią czy działem. Powstaje jeden byt który kompleksowo zajmuje się wszystkimi aspektami IIWŚ również tymi związanymi z obroną Westerplatte. Jak dla mnie to zupełnie logiczne...
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Hańcza, czy naprawdę uważasz, że Muzeum II Wojny Światowej nie pomyślało o godnym miejscu i formie dla przedstawienia casusu Westerplatte? Tym godniejszym, że osadzonym w kontekście wielkiego europejskiego, a potem i światowego konfliktu?
Czy sądzisz, że MIIWS nie zajmowało się Westerplatte, nie prowadziło tam swoich działań (projekty i imprezy edukacyjne), nie opiekowało się terenem?

Uważasz, że potrzebny jest MIIWŚ osobny dział Muzeum Westerplatte, powstały z muzeum powołanego do życia 4 miesiące temu, składającego się z dwóch osób (a właściwie z jednej, bo dyrektor niedawno zrezygnował i został tylko wicedyrektor).

O logice to warto było dyskutować w momencie powołania nowego tworu, pod nosem MIIWS. Wszystko to, co działo się potem i dzieje teraz, to już o logikę suię nawet nie ociera.

* * *

Proszę wszystkich czytelników tego wątku i uczestników spotkań o wybaczenie, że poruszam temat polityczny, ale mam nadzieję, że rozumiecie moje oburzenie.
Może za jakiś czas emocje trochę mi opadną.
hancza123

Odi jesteś pod wpływem silnych emocji, rozumiem to. Ale czytaj dosłownie to co piszę. Chodzi mi tylko o to że wątpię w sens istnienia oddzielnego Muzeum Westerplatte. Po co 2 muzea skoro jedno duże może zajmować się kompleksowo wszystkim. Dlatego połączenie obu czy też raczej wchłonięcie małego przez duże wydaje mi się logiczne. Po co dublować te wszystkie koszty, zarządy itd. Tutaj konkurencja nie jest potrzebna, wystarczy jeden podmiot który zajmie się tym dobrze.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Hańcza, to zaiste świetny pomysł: utworzyć drugie muzeum, stanowiące konkurencję dla innego, już - de facto - istniejącego, a następnie połączyć je, żeby zredukować koszty.
Redukcja kosztów przez rozrost struktur. Genialne.
hancza123

Mnie szokuje tylko zmiana profilu muzeum. Miało zajmować się całą IIWŚ a ograniczają to tylko do wojny obronnej we wrześniu 1939? Toż to redukcja zakresu tematów o 97%! Chyba że czegoś nie rozumiem. Jeżeli rozumiem dobrze to te wszystkie Shermany i całe bogactwo eksponatów można sprzedać albo na dnie Motławy zatopić. Niezły bajzel w tej sprawie jak tak czytam w mediach.

Polityka śmierdzi o lepiej nią Odi się w ogóle nie zajmuj tylko rób dalej swoje. Jeżeli nie jesteś w zarządzie to "dobra zmiana" Ciebie nie będzie dotyczyć. Trzymaj się. Ja w pracując sektorze biznesu przeżyłem wiele "dobrych zmian" i w ogóle się już nie emocjonuję tym na co i tak nie mam wpływu.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

hancza123 pisze:Mnie szokuje tylko zmiana profilu muzeum. Miało zajmować się całą IIWŚ a ograniczają to tylko do wojny obronnej we wrześniu 1939? Toż to redukcja zakresu tematów o 97%! Chyba że czegoś nie rozumiem. Jeżeli rozumiem dobrze to te wszystkie Shermany i całe bogactwo eksponatów można sprzedać albo na dnie Motławy zatopić. Niezły bajzel w tej sprawie jak tak czytam w mediach.
Mniej więcej.

Hańcza, właśnie miejsca takie jak MIIWS uczą, że nawet jeśli się nie zajmujesz polityka, to polityka wkrótce zajmie się tobą.

Nie da rady sprawić, aby polityka nas "nie dotyczyła", zwłaszcza roszcząca sobie prawa do ingerencji w każdy zakątek życia społecznego "dobra zmiana".

Ok, wyjaśniliśmy już chyba wszystko. Jeśli ktoś chciałby dodatkowych wyjaśnień czy komentarzy, zapraszam na priv.

Wracamy do gier. Przynajmniej na razie
Awatar użytkownika
lacki2000
Has thanked: 426 times
Been thanked: 237 times

Post autor: lacki2000 »

A ja jeszcze mogę się wypowiedzieć? :) Jak czytałem tego newsa na portalu trójmiejskim to najpierw myślałem, że to spóźniony prima aprilis. Potem oczami wyobraźni widziałem jak pani przewodnik oprowadza wycieczkę po Muzeum Wojny 1939 i pokazując na Shermana mówi - "A to, drogie dzieci, jest amerykański czołg, który mógłby nieźle namieszać w kampanii wrześniowej, gdyby Polska miała ich kilka tysięcy sztuk. No ale nie miała więc przejdźmy do wystawy obrazującej walki nad Bzurą..."
W tej politycznej zagrywce musi chodzić o jakieś porachunki personalne, zmieni się minister za lat kilka to może nastąpi nowa dobra zmiana, zwana jeszcze lepszą :P Bądźmy dobrej myśli.
A mnie jutro nie będzie w Biforze, więc obojętnie, w co zagracie :P
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Nic innego, niż być dobrej myśli, nam nie pozostaje. Choć podstawy tych "dobrych myśli" nader wątłe...

Eksponatów Muzeum ma ponad 30 tys. Do tego kilkaset notacji (czyli rozmów ze świadkami historii z Polski, Rosji, Litwy, Ukrainy, Niemiec...), zebranych przez kolegów w ciągu kilku lat. Ja wiem, że emocje budzi przede wszystkim Sherman, ale generalnie to szkoda każdego skrawka papieru i każdego filmu o osobistych doświadczeniach ludzkich, który był zaplanowany do pokazania na wystawie, a - w nowej koncepcji - nie byłoby dla niego miejsca.

Zobaczymy, jak to się skończy. Chyba najmocniejszym - bo wymiernym - argumentem szermuje prezydent Adamowicz. Oby dało radę obronić MIIWS w obecnym kształcie.
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 83 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Andy »

Odi pisze:Chyba najmocniejszym - bo wymiernym - argumentem szermuje prezydent Adamowicz.
Obawiam się tylko, że sejm może np. o 2 nad ranem przegłosować przejęcie gruntu przez wojewodę, o 4 prezydent to podpisze, a orzeczenia TK rząd nie opublikuje, bo to będzie tylko prywatna opinia części sędziów. :(
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 632 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Markus »

del
Ostatnio zmieniony 27 sty 2023, 16:11 przez Markus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lacki2000

Markus pisze:Od kiedy pamiętam to to forum jest wolne od polityki i niech tak zostanie.
Mój oficer prowadzący zaśmiał się na głos jak to przeczytał i stwierdził, że twój oficer prowadzący ma niezłe poczucie humoru, skoro dyktuje ci takie treści :)
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 83 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Andy »

Markus pisze:Wątek trochę dryfuje na rafy .....
Nie tylko wątek.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

:lol: :wink:

... a wracając do brzegu...

Wczorajsze spotkanie upłynęło ponownie pod znakiem Triumph&Tragedy. Jak tak dalej pójdzie, to fizycznie zajedziemy grę, na podobieństwo mojego pierwszego egzemplarza Osadników z Catanu ;) Wczoraj wszyscy zbroili się po zęby. Zbroili, zbroili... Aż Niemiec oświadczył, że ma 25 pkt i wygrał, na co zaskoczeni Sowieci i Alianci odrzekli, że oni w sumie nie wiedzieli, że do zwycięstwa liczy się "current production", a nie najniższy poziom czegokolwiek (zasoby miałem najniżej, ale panował pokój, więc nie wliczały się do produkcji), i zwycięstwo przestało smakować tak, jak powinno.

Gdyby jednak komuś wydałoby się na podstawie tego krótkiego opisu, że rozgrywka była nudna, nie mógłby się pomylić bardziej. Przynajmniej na linii Alianci-III Rzesza trwała cały czas zimna wojna i działo się całkiem sporo. Przede wszystkim Niemcy szybko zbudowali dwie silne flotylle U-bootów i wysłali je na środkowy i południowy Atlantyk, z jednoczesnymi permanentnymi manewrami floty włoskiej ("ćwiczenia morskie w zabezpieczaniu operacji antykryzysowej GAŁĄZKA OLIWNA' 38") w zachodniej części basenu Morza Śródziemnego. Niemiecka ofensywa dyplomatyczna znacznie ochłodziła relacje amerykańsko-brytyjskie i wyrwała Szwecję ze strefy wpływów Londynu, co pozwoliło znacznie podnieść koszty ewentualnego przystąpienia Aliantów do wojny, grożąc w takiej sytuacji odcięciem od zasobów.
Równocześnie Niemcy krok po kroku szybko i skutecznie podporządkowywali sobie dyplomatycznie strategiczne kraje Mitteluropy i okolic (Węgry, Turcja), co umożliwiło późniejszą szybką operację wojskową, podporządkowującą Rzeszy Rumunię (wyprzedzając w tym prawdopodobnie Sowietów) i Czechosłowację. Następnie oczy Benito i Adolfa skierowały się na Norwegię, która z radością dołączyła do sojuszu państw Osi, a której rozbudowana armia wzięła odwet za kilka wieków dowcipkowania sobie z Norwegów przez Szwedów, zajmując Sztokholm.

Sowieci intensywnie rozbudowywali swoje siły, budując imponujący mur zaczepno-obronny, ale politycznie i militarnie zachowywali się jednak stosunkowo biernie, co umożliwiło Niemcom dobiegnięcie do mety na pierwszym miejscu.

W scenariuszu "co by było gdyby jednak wojna wybuchła" (bo szkoda tak grę składać bez turlania), siły brytyjskie skutecznie bombardowały zagłębie Ruhry i desantowały się w Norwegii, włoski korpus szybki bez problemu zajął Suez, a U-booty nie były aż tak łatwe do odszukania. Zatopienie Scharnhorsta i Gneisenaua na północnym Atlantyku przez flotę brytyjską (za cenę utraty Suffolka) nie miało większego wpływu na przeprowadzoną symulację.

Za tydzień Gdynia - zapraszam :)
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Zapraszam do Gdyni i tradycyjnie już zapytuje, kto się wybiera?

edit: spotkanie jednak normalnie, o godz.17.
Awatar użytkownika
lacki2000

Ja planuję jutro być (póki jeszcze można grać w gry z całego okresu II w.ś. ;) )
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Wygląda na to, że będzie nas trójka.

Ktoś jeszcze chętny?
Artur Dąbrowski

Post autor: Artur Dąbrowski »

My niestety w środku pakowania się przed przeprowadzką. Staraliśmy się, ale nie wysupłamy czasu na dzisiejsze spotkanie :( Miłego grania ;)
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Wszystkiego dobrego w nowym mieszkanku :)

Do zobaczenia!
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Wczoraj dzień debiutów! :)

Najpierw zadebiutował Combat Commander (wreszcie!), który - pomimo pozornej komplikacji - jest grą naprawdę przystępną i intuicyjną, moim zdaniem łatwiejszą do nauczenia niż CoH. Niemieckie natarcie ugrzęzło pod ogniem sowieckich (przepraszam: estońskich ;) ) milicjantów, a poniesione straty zadecydowały o zakończeniu rozgrywki i zwycięstwie czerwonych. Bardzo się cieszę, że CC udało się wreszcie wprowadzić. Mam nadzieję, że kolejne osoby będą chciały poznawać ten ciekawy i przystępny system. Choć walczący zachowywali się momentami dość statycznie, były momenty emocjonujące, przede wszystkim w trakcie walk w lesie, gdzie granaty latały gęsto w obie strony i krew lała się strumieniami.

Po CC, zaproponowałem zupełna nowość w muzealnym zbiorze, a mianowicie Tank on Tank: Westfront, bardzo prostą gierkę ze stajni L'n'L. Gra jest autentycznie wybitnie uproszczona, i właściwie wygląda bardziej na starcie armii nowożytnych, stojących w szyku i manewrujących wokół siebie. Zredukowana do minimum liczba współczynników (zasięg, obrona i ruch), uproszczony teren i LOS (miasto, wzgórze, las, droga, czysty) sprawiają, że rozgrywka trwa ok 30-40 minut. I choć klimatu II ws właściwie nie czuć (no, sa sylwetki pojazdów na żetonach), to gra pewną rozrywkę intelektualną jednak zapewnia, ze względu na mechanikę czitów (przeciwnik losuje żeton z punktami akcji - on wie, ile mam ruchów, ja nie) i dowódców (jednostki w pobliżu dowódców są aktywowane razem z nimi). Rozegraliśmy od razu dwa scenariusze i bawiliśmy się całkiem przyjemnie. Gra ma szanse wejść do stałego zestawu, ze względu na prostotę, czas rozgrywki i... wąziutkie pudełko, idealnie uzupełniające naszą muzealna torbę ;)

Kolejne spotkanie 4 maja w środę, w Gdyni.
Awatar użytkownika
lacki2000

Ja w obu grach byłem odkrytą opcją niemiecką ;) W C&C nie wykorzystałem potencjału mych jednostek w połączeniu z terenem i mechaniką zagrywania kart. Dodajmy do tego szarżę na bagnety w lesie, której szansa wygranej była około 50-50 i która pozbawiła mnie połowy wojska - to już mamy przepis pt. "Jak nie grać w C&C" :P Drugi raz już tak głupio nie zagram, na pewno wynajdę inną głupią taktykę :) Gra mechanicznie faktycznie nie jest skomplikowana, trza dobrze wykorzystać karty i się nie bać tego cholernego maxima, co z około 500m przebijał ściany budynku i ranił mi oficerów i żołnierzy.
https://youtu.be/pIpQ3JvcbV8
Bardzo ładnie był ustawiony, szapoba oficerom radzieckim się należy.

Tank on Tank to taki śmieszny projekt bitewny. Zagraliśmy prostszy scenariusz, bez piechoty i innych dodatków, więc nie wszystko jeszcze wiadomo ale walka jest prosta, dość losowa, na co radą jest chyba tylko strategia "kupą, panowie". Zalety to szybka rozgrywka i wartka akcja.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Po przejrzeniu rulebooka okazało się, że graliśmy w sumie prawidłowo, poza jedna zasadą: Niemcy mogą discardować do 6 kart, Sowieci tylko 3. Myśmy grali, że liczba kart do odrzucenia równała się liczbie kart rozkazów, które można było wydać w swojej turze (Niemcy 3, Sowieci 4). Niemcy mogli w ten sposób szybciej przygotować sobie rękę do ataku, niż to miało miejsce w rozgrywce.

No cóż.... :)
Awatar użytkownika
lacki2000

Odi pisze:Po przejrzeniu rulebooka okazało się, że graliśmy w sumie prawidłowo, poza jedna zasadą: Niemcy mogą discardować do 6 kart, Sowieci tylko 3. Myśmy grali, że liczba kart do odrzucenia równała się liczbie kart rozkazów, które można było wydać w swojej turze (Niemcy 3, Sowieci 4). Niemcy mogli w ten sposób szybciej przygotować sobie rękę do ataku, niż to miało miejsce w rozgrywce.

No cóż.... :)
Niemcy najczęściej mieli 2-3 karty do odrzucenia, zatem niewiele by to zmieniło. Ale zawsze miło jest pomyśleć, że gdybyśmy grali zgodnie z zasadami, to na pewno bym wygrał :)
Awatar użytkownika
Highlander
Has thanked: 155 times
Been thanked: 190 times

Post autor: Highlander »

Czy ktoś ma ochotę na T&T w środę 4 maja? Ewentualnie tutorial Churchilla.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

To może już dzisiaj się zapytam: kto zamierza pojawić się w środę 4 maja w Gdyni? :)
ODPOWIEDZ