Pomyślałem sobie ostatnio (po lekturze recenzji Airships, to było jakieś bardzo dalekie skojarzenie) że ciekawa mogłaby być gra ekonomiczna o trupie cyrkowej. Cyrk "oldschoolowy": akrobaci robią ludzkie piramidy, siłacze rozrywają łańcuchy, poskramiacze lwów, karły, kobieta z brodą itepe. Rekrutujemy załogę, kupuijemy coraz większe namioty/wozy cyrkowe, dajemy pokazy, zarabiając kasę na dalszy rozwój.
Nie orientujecie się, czy jest gra w tym stylu/z takim tematem? Wyszukiwanie na BGG raczej nie pomaga - przejrzałem wszystko z "Circus" w tytule...
Gra o cyrku - jest takie cuś?
- Don Simon
- Moderator
- Been thanked: 1 time
Re: Gra o cyrku - jest takie cuś?
Probowales Colosseum? Zmien realia na starozytny Rzym i pasuje jak ulalMsbS pisze: Nie orientujecie się, czy jest gra w tym stylu/z takim tematem? Wyszukiwanie na BGG raczej nie pomaga - przejrzałem wszystko z "Circus" w tytule...

Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Kurczaki, faktycznie brzmi z grubsza jak to, o co by mi chodziło - piękne dzięki! Ale o Rzymie jest już tyle gier... Czy nie fajniejsze byłoby coś w takich klimatach:Don Simon pisze: Probowales Colosseum? Zmien realia na starozytny Rzym i pasuje jak ulal.

Chodzi mi po głowie pomysł na grę o cyrku - Colosseum wygląda fajnie, ale ma straszną masę elementów (na pierwszy rzut oka). Myślałem raczej o karciance (karty + kasa - łatwiej zrobić Print and Play, niż planszówkę). Problemy są następujące (jestem realistą):
- Wiecznie brak mi czasu
- Zapału też może mi nie wystarczyć, żeby doprowadzić sprawę do końca
- Wiedzy też pewnie mi brakuje - nigdy nie stworzyłem gry (no, kiedy miałem 10 lat, próbowałem z mizernym skutkiem)
- Na razie mam tylko kilka luźnych pomysłów, ale wiem, że wszystkie one muszą do siebie pasować jak kółka zębate, żeby cała gra gładko hulała
No to jakby Ci się już udało przezwyciężyć te wszystkie trudności to czy nie lepiej byłoby jakiemuś potentatowi planszówkowemu sprzedać twoją grę za ciężkie pieniądze zamiast publikować ją za friko jako Print&Play.
P.S.: a żeby Szymon nie ścigał mnie za OT to karcianką o cyrku (teoretycznie
) jest Circus Flohcati: http://www.boardgamegeek.com/game/337

P.S.: a żeby Szymon nie ścigał mnie za OT to karcianką o cyrku (teoretycznie

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
Pewnie, lepiej byłoby stworzyć jakieś "nowe Monopoly" i mieć choćby dolara z każdego sprzedanego pudła. Albo opchnąć prawa (Hasbro kupiło prawa do Trivial Pursuil za 80M USD).mst pisze:No to jakby Ci się już udało przezwyciężyć te wszystkie trudności to czy nie lepiej byłoby jakiemuś potentatowi planszówkowemu sprzedać twoją grę za ciężkie pieniądze zamiast publikować ją za friko jako Print&Play.![]()

A Circus Flohcati częściowo pasuje - bo to karcianka i o cyrku. Ale niezbyt ekonomiczna... Cóż, nie ma co marudzić, trzeba zakasać rękawy i do roboty

- bogas
- Has thanked: 425 times
- Been thanked: 671 times
Zawsze myślałem, że jedno wyklucza drugie. Słyszał kto żeby ktoś się wzbogacił na cyrku?! Latającego Cyrku Monty Pythona nie wliczamMsbS pisze:A Circus Flohcati częściowo pasuje - bo to karcianka i o cyrku. Ale niezbyt ekonomiczna...

Niektórzy politykę nazywają niezłym cyrkiem.bogas pisze:Słyszał kto żeby ktoś się wzbogacił na cyrku?!

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
- BloodyBaron
- Been thanked: 1 time
A jak taki cyrk, to tylko Die Machermst pisze:Niektórzy politykę nazywają niezłym cyrkiem.

_________
Moje gry
Moje gry