Gra o cyrku - jest takie cuś?

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
MsbS
Has thanked: 69 times
Been thanked: 83 times

Gra o cyrku - jest takie cuś?

Post autor: MsbS »

Pomyślałem sobie ostatnio (po lekturze recenzji Airships, to było jakieś bardzo dalekie skojarzenie) że ciekawa mogłaby być gra ekonomiczna o trupie cyrkowej. Cyrk "oldschoolowy": akrobaci robią ludzkie piramidy, siłacze rozrywają łańcuchy, poskramiacze lwów, karły, kobieta z brodą itepe. Rekrutujemy załogę, kupuijemy coraz większe namioty/wozy cyrkowe, dajemy pokazy, zarabiając kasę na dalszy rozwój.

Nie orientujecie się, czy jest gra w tym stylu/z takim tematem? Wyszukiwanie na BGG raczej nie pomaga - przejrzałem wszystko z "Circus" w tytule...
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator
Been thanked: 1 time

Re: Gra o cyrku - jest takie cuś?

Post autor: Don Simon »

MsbS pisze: Nie orientujecie się, czy jest gra w tym stylu/z takim tematem? Wyszukiwanie na BGG raczej nie pomaga - przejrzałem wszystko z "Circus" w tytule...
Probowales Colosseum? Zmien realia na starozytny Rzym i pasuje jak ulal ;-).
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
MsbS

Don Simon pisze: Probowales Colosseum? Zmien realia na starozytny Rzym i pasuje jak ulal ;-).
Kurczaki, faktycznie brzmi z grubsza jak to, o co by mi chodziło - piękne dzięki! Ale o Rzymie jest już tyle gier... Czy nie fajniejsze byłoby coś w takich klimatach:

ObrazekObrazekObrazek

Chodzi mi po głowie pomysł na grę o cyrku - Colosseum wygląda fajnie, ale ma straszną masę elementów (na pierwszy rzut oka). Myślałem raczej o karciance (karty + kasa - łatwiej zrobić Print and Play, niż planszówkę). Problemy są następujące (jestem realistą):
  • Wiecznie brak mi czasu
  • Zapału też może mi nie wystarczyć, żeby doprowadzić sprawę do końca
  • Wiedzy też pewnie mi brakuje - nigdy nie stworzyłem gry (no, kiedy miałem 10 lat, próbowałem z mizernym skutkiem)
  • Na razie mam tylko kilka luźnych pomysłów, ale wiem, że wszystkie one muszą do siebie pasować jak kółka zębate, żeby cała gra gładko hulała
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

No to jakby Ci się już udało przezwyciężyć te wszystkie trudności to czy nie lepiej byłoby jakiemuś potentatowi planszówkowemu sprzedać twoją grę za ciężkie pieniądze zamiast publikować ją za friko jako Print&Play. :wink:

P.S.: a żeby Szymon nie ścigał mnie za OT to karcianką o cyrku (teoretycznie :wink: ) jest Circus Flohcati: http://www.boardgamegeek.com/game/337
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
MsbS

mst pisze:No to jakby Ci się już udało przezwyciężyć te wszystkie trudności to czy nie lepiej byłoby jakiemuś potentatowi planszówkowemu sprzedać twoją grę za ciężkie pieniądze zamiast publikować ją za friko jako Print&Play. :wink:
Pewnie, lepiej byłoby stworzyć jakieś "nowe Monopoly" i mieć choćby dolara z każdego sprzedanego pudła. Albo opchnąć prawa (Hasbro kupiło prawa do Trivial Pursuil za 80M USD). :D

A Circus Flohcati częściowo pasuje - bo to karcianka i o cyrku. Ale niezbyt ekonomiczna... Cóż, nie ma co marudzić, trzeba zakasać rękawy i do roboty :)
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 425 times
Been thanked: 671 times

Post autor: bogas »

MsbS pisze:A Circus Flohcati częściowo pasuje - bo to karcianka i o cyrku. Ale niezbyt ekonomiczna...
Zawsze myślałem, że jedno wyklucza drugie. Słyszał kto żeby ktoś się wzbogacił na cyrku?! Latającego Cyrku Monty Pythona nie wliczam ;)
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

bogas pisze:Słyszał kto żeby ktoś się wzbogacił na cyrku?!
Niektórzy politykę nazywają niezłym cyrkiem. :wink:
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
BloodyBaron
Been thanked: 1 time

Post autor: BloodyBaron »

mst pisze:Niektórzy politykę nazywają niezłym cyrkiem. :wink:
A jak taki cyrk, to tylko Die Macher :)
_________
Moje gry
ODPOWIEDZ