Gra roku 2008 według Bruno Faidutti'ego!

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Tommy
Has thanked: 120 times
Been thanked: 31 times

Gra roku 2008 według Bruno Faidutti'ego!

Post autor: Tommy »

Jak dla mnie bomba :D - jedna z absolutnie moich ulubionych gier (powiedzmy jedna z dwóch najlepszych w jakie grałem, jakie posiadam, a na pewno numer jeden jak chodzi o moje polecanie jej wszystkim i wszędzie :D )

Jej okładka długo widniała jako mój avatar :D

Tadaaaa: http://www.faidutti.com/index.php?Module=divers&id=522 :!:
"I used to roll the dice
feel the fear in my enemy's eyes"
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Gra roku 2008 według Bruno Faidutti'ego!

Post autor: mst »

No właśnie, co z twoim avatarem? :)
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
MataDor
Has thanked: 462 times
Been thanked: 115 times

Post autor: MataDor »

Gra jest wyśmienita. Jedna z najlepszych w mojej kolekcji.

Wczoraj zauważyłem na BGG (a raczej ktoś mnie uświadomił) że ze swoją liczbą 94 zarejestrowanych parti w AoEIII jestem na pierwszym miejscu jeśli chodzi o ilość rozegranych gier w nią 8) :wink:
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 346 times
Been thanked: 146 times

Post autor: vder »

W sumie zaczynam się zastanawiać nad kupnem tego tytułu. Ale mam też trochę wątpliwości, czy się nadaje. W związku z czym parę pytań, na które ktoś na pewno z wielką ochotą odpowie :)

1. Czy nadaje się na gry w mniejszym gronie, 2-3 osoby?(z tego co widziałem to raczej)
2. Jak ma się do Age of Mythology, w sumie temat chyba podobny.
3. Jak ma się do Caylusa i Puerto Rico, bo gdzieś widziałem komentarz, że to cos pomiędzy?
4. Czy jest jakaś szansa, że kobieta zagra więcej niż jeden raz???
Radek
Been thanked: 6 times

Post autor: Radek »

vder pisze: 1. Czy nadaje się na gry w mniejszym gronie, 2-3 osoby?(z tego co widziałem to raczej)
Grałem w 2 i 4 osoby. W każdej konfiguracji da się grać, ale w więcej osób jest lepsza. W przypadku 2 osób jest dużo przestrzeni.
vder pisze: 2. Jak ma się do Age of Mythology, w sumie temat chyba podobny.
Nie grałem.
vder pisze: 3. Jak ma się do Caylusa i Puerto Rico, bo gdzieś widziałem komentarz, że to cos pomiędzy?
Caylus jest cięższy, AoE jest bardziej "urozmaicona". Podobieństwa jest tyle, że delegujesz ludków do realizacji akcji. Przy czym w Caylusie jest stała liczba uniwersalnych robotników, a w AoE postacie są bardziej urozmaicone, a ich liczba jest zależna od realizowanej strategii. Z PR wspólne jest to, że możesz kupować obiekty, które zwiększają Twoje możliwości. Podobnie jak w setce gier :)
vder pisze: 4. Czy jest jakaś szansa, że kobieta zagra więcej niż jeden raz???
Tak :)
Awatar użytkownika
MataDor
Has thanked: 462 times
Been thanked: 115 times

Post autor: MataDor »

1. 80% wszystkich parti grałem w 2 osoby. Gra się wyśmienicie! Im mniej graczy tym masz większą kontrolę nad tym co robisz, a w 2ch to ostry pojedynek. Ale oczywiście w więcej osób jest wiecej funu, co z tego że ciężko coś konkretnego wtedy zaplanować ;)
2. Niestety w grę nie grałem. Ale po przeczytaniu instrukcji zniechęciło mnie w tak rozbudowanej grze uproszczenie rozstrzygania bitew kostką...
3. Caylus jest znacznie cięższy. Można teoretycznie uznać że obie gry mają podobną mechanikę polegającą na kładzeniu "robotników" na odpowiednie akcje i ich wykonywaniu. Do PR raczej gry bym nie porównywał.
4. Nigdy nie grałem w tą grę z kobietą :)
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
Awatar użytkownika
waffel
Been thanked: 8 times

Post autor: waffel »

vder pisze: 2. Jak ma się do Age of Mythology, w sumie temat chyba podobny.
Odpowiem tylko na to, bo akurat w obie gry grałem :) Temat zupełnie niepodobny - gdzie podbój Nowego Świata do walk mitycznych potworów? W AoE masz w gruncie rzeczy mechanikę prosto z eurogry - masz ileśtam akcji-ludzików i wysyłasz ich na różne pola tak, żeby ustawić jakieś kombo generujące VP. W AoM masz wybór akcji przez karty, cudaczny mechanizm zdobywania surowców przez "odkrywanie" i tonę figurek które służą do straszenia się nawzajem bo atak to w gruncie rzeczy strata akcji (daje bardzo małe nagrody w razie zwycięstwa). Sporą zaletą AoM jest to, że dobrze śmiga na 3 osoby.

Ja gdybym miał kupować jedną to raczej AoE bo takiej typowej euro z wyborem akcji a la Filary Ziemi jeszcze nie mam, a AoM wydał mi się straszliwie udziwniony z tym odkrywaniem, kartami itd i wcale nie taki odkrywczy jakiego udaje.
Awatar użytkownika
bazik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Post autor: bazik »

MataDor pisze:Wczoraj zauważyłem na BGG (a raczej ktoś mnie uświadomił) że ze swoją liczbą 94 zarejestrowanych parti w AoEIII jestem na pierwszym miejscu jeśli chodzi o ilość rozegranych gier w nią 8) :wink:
wychodzi na to ze jestem drugi ...................................... w polsce :-)
vder pisze:W sumie zaczynam się zastanawiać nad kupnem tego tytułu. Ale mam też trochę wątpliwości, czy się nadaje. W związku z czym parę pytań, na które ktoś na pewno z wielką ochotą odpowie :)

1. Czy nadaje się na gry w mniejszym gronie, 2-3 osoby?(z tego co widziałem to raczej)
nie wiem, dla mnie to jedna z lepszych gier jakie mam na 6 osob, moim zdaniem w 6 dziala zdecydowanie najlepiej. w mniej za bardzo nie gram zeby mi sie nie przejadla, i zeby byla gotowa na te wieczory kiedy jest wlasnie 6 chentych
2. Jak ma się do Age of Mythology, w sumie temat chyba podobny.
nijak :-) AoM to taka udawana ekonomia portoricowa z gra wojenna w tle, tu nie mamy za bardzo ani ekonomii ani gry wojennej w tle. (tak, teoretycznie sa, ale w praktyce sa marginalna czescia AoE)
3. Jak ma się do Caylusa i Puerto Rico, bo gdzieś widziałem komentarz, że to cos pomiędzy?
nie widze podobienstw do PR wcale. do caylusa jest worker placement, i raczej niewiele wiecej. w sumie lubie dosc mocno i caylusa i agricole i AoE, nie wiem czy to przypadek czy rzeczywiscie wszystkie gry z worker placement sa podobne...
(AoE ma element losowy nie tak do konca pomijalny. niby wiele da sie nadrobic dobra grą, ale jak ktos w jednej wyprawie wycisnie kilkanascie zlota, a ty takim samym zestawem odkrywcow dostaniesz 4, to potem bardzo sie trzeba napracowac zeby te przewage odrobic. MIMO TO gra mi sie podoba, a wiekszosci gier taki poziom losowosci jak tu gre dla mnie w duzej mierze dyskwalifikuje.)
4. Czy jest jakaś szansa, że kobieta zagra więcej niż jeden raz???
ola (moja zona) zagrala 8 razy (tyle co ja). troche bardziej moze narzeka na losowosc, ale odkad wysyla zawsze maxa odkrywcow to narzeka troche mniej. (choc jak wysle 2-3 zolnierzy to zawsze dostaje 1 max 2 zlota na zolnierza).

(jeszcze do waffela - AoM z tego co rozumiem w praktyce dziala tylko w 3, a rada zeby kupic filary.... to gra ktora sie nudzi przy drugiej rozgrywce, AoE sie nadaje do zagrania czestego duzo bardziej)
Ostatnio zmieniony 10 lip 2008, 10:50 przez bazik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
waffel
Been thanked: 8 times

Post autor: waffel »

bazik pisze:(jeszcze do waffela - AoM z tego co rozumiem w praktyce dziala tylko w 3, a rada zeby kupic filary.... to gra ktora sie nudzi przy drugiej rozgrywce, AoE sie nadaje do zagrania czestego duzo bardziej)
Możliwe, tylko w 3 osoby grałem :) Filary to nie była rada tylko jedyna gra do której jestem w stanie porównać AoE bo w inne z worker placement nie grałem.
Awatar użytkownika
vder

waffel pisze:Temat zupełnie niepodobny - gdzie podbój Nowego Świata do walk mitycznych potworów?
Mi oba tytuły kojarzyły się zawsze po prostu z civ building game. Może wynika to z faktu, ze oba tytuły kojarzę głownie ze swoich wersji komputerowych.
waffel pisze:Ja gdybym miał kupować jedną to raczej AoE bo takiej typowej euro z wyborem akcji a la Filary Ziemi jeszcze nie mam
Heh no nie wiem, bo w sumie, tak jak Bazik, Caylusa i Agricolę już posiadam. Mam więc pewne obawy czy kupować kolejny tytuł z worker placement (szczególnie, że moja kolekcja nie jest jeszcze zbyt obszerna). Może lepiej byłoby posiadać dobry tytuł z inną mechaniką, niż kilka bardzo dobrych z podobnym rozwiązaniem? I podążając tym tropem za jakim tytułem musiałbym się oglądać by trafić na dobrą grę, którą nie do końco można zaklasyfikować* jako:
Area Control
Auction/Bidding
Co-operative Play
Modular Board
Route/Network Building
Tile Placement
Variable Phase Order
Voting
no i ostatnio popularny
Worker Placement

* - kategorie z bgg
Awatar użytkownika
Pancho
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Pancho »

Jungle Speed :)
Awatar użytkownika
vder

Pancho pisze:Jungle Speed
Właśnie jak patrzę na swoją wiadomość, to też mam wrażenie że trochę przesadziłem z tymi kategoriami :D
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

No jeszcze pare logicznych abstraktów by się załapało (np.Abalone). :)
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
Neurocide
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Neurocide »

A ma ktoś coś do powiedzenia na temat gry Senji? Bardzo mnie zainteresował ten tytuł a nie wiele na jego temat wiem. Ktoś grał? Warto?
Sprzedam: Arkham Horror - edycja PL - Cena: 130 pln
Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk »

Ja też jestem niezmiernie ciekaw jak to jest z Senji. AoE mnie w ogóle nie kręci, wole samurajskie klimaty i knucie. Przy okazji Senji z tego co zrozumiałem to jeden z wariantów tej samej gry co gra która ma dopiero wyjść czyli Emperor, osadzona w świecie L5R, którego jestem fanem..

Jeśli to faktycznie dobra gra to tylko jeszcze bardziej podkręca mnie to do wyczekiwania na E:)
ODPOWIEDZ