Jej okładka długo widniała jako mój avatar

Tadaaaa: http://www.faidutti.com/index.php?Module=divers&id=522

Grałem w 2 i 4 osoby. W każdej konfiguracji da się grać, ale w więcej osób jest lepsza. W przypadku 2 osób jest dużo przestrzeni.vder pisze: 1. Czy nadaje się na gry w mniejszym gronie, 2-3 osoby?(z tego co widziałem to raczej)
Nie grałem.vder pisze: 2. Jak ma się do Age of Mythology, w sumie temat chyba podobny.
Caylus jest cięższy, AoE jest bardziej "urozmaicona". Podobieństwa jest tyle, że delegujesz ludków do realizacji akcji. Przy czym w Caylusie jest stała liczba uniwersalnych robotników, a w AoE postacie są bardziej urozmaicone, a ich liczba jest zależna od realizowanej strategii. Z PR wspólne jest to, że możesz kupować obiekty, które zwiększają Twoje możliwości. Podobnie jak w setce giervder pisze: 3. Jak ma się do Caylusa i Puerto Rico, bo gdzieś widziałem komentarz, że to cos pomiędzy?
Takvder pisze: 4. Czy jest jakaś szansa, że kobieta zagra więcej niż jeden raz???
Odpowiem tylko na to, bo akurat w obie gry grałem :) Temat zupełnie niepodobny - gdzie podbój Nowego Świata do walk mitycznych potworów? W AoE masz w gruncie rzeczy mechanikę prosto z eurogry - masz ileśtam akcji-ludzików i wysyłasz ich na różne pola tak, żeby ustawić jakieś kombo generujące VP. W AoM masz wybór akcji przez karty, cudaczny mechanizm zdobywania surowców przez "odkrywanie" i tonę figurek które służą do straszenia się nawzajem bo atak to w gruncie rzeczy strata akcji (daje bardzo małe nagrody w razie zwycięstwa). Sporą zaletą AoM jest to, że dobrze śmiga na 3 osoby.vder pisze: 2. Jak ma się do Age of Mythology, w sumie temat chyba podobny.
wychodzi na to ze jestem drugi ...................................... w polsceMataDor pisze:Wczoraj zauważyłem na BGG (a raczej ktoś mnie uświadomił) że ze swoją liczbą 94 zarejestrowanych parti w AoEIII jestem na pierwszym miejscu jeśli chodzi o ilość rozegranych gier w nią![]()
nie wiem, dla mnie to jedna z lepszych gier jakie mam na 6 osob, moim zdaniem w 6 dziala zdecydowanie najlepiej. w mniej za bardzo nie gram zeby mi sie nie przejadla, i zeby byla gotowa na te wieczory kiedy jest wlasnie 6 chentychvder pisze:W sumie zaczynam się zastanawiać nad kupnem tego tytułu. Ale mam też trochę wątpliwości, czy się nadaje. W związku z czym parę pytań, na które ktoś na pewno z wielką ochotą odpowie
1. Czy nadaje się na gry w mniejszym gronie, 2-3 osoby?(z tego co widziałem to raczej)
nijak2. Jak ma się do Age of Mythology, w sumie temat chyba podobny.
nie widze podobienstw do PR wcale. do caylusa jest worker placement, i raczej niewiele wiecej. w sumie lubie dosc mocno i caylusa i agricole i AoE, nie wiem czy to przypadek czy rzeczywiscie wszystkie gry z worker placement sa podobne...3. Jak ma się do Caylusa i Puerto Rico, bo gdzieś widziałem komentarz, że to cos pomiędzy?
ola (moja zona) zagrala 8 razy (tyle co ja). troche bardziej moze narzeka na losowosc, ale odkad wysyla zawsze maxa odkrywcow to narzeka troche mniej. (choc jak wysle 2-3 zolnierzy to zawsze dostaje 1 max 2 zlota na zolnierza).4. Czy jest jakaś szansa, że kobieta zagra więcej niż jeden raz???
Możliwe, tylko w 3 osoby grałem :) Filary to nie była rada tylko jedyna gra do której jestem w stanie porównać AoE bo w inne z worker placement nie grałem.bazik pisze:(jeszcze do waffela - AoM z tego co rozumiem w praktyce dziala tylko w 3, a rada zeby kupic filary.... to gra ktora sie nudzi przy drugiej rozgrywce, AoE sie nadaje do zagrania czestego duzo bardziej)
Mi oba tytuły kojarzyły się zawsze po prostu z civ building game. Może wynika to z faktu, ze oba tytuły kojarzę głownie ze swoich wersji komputerowych.waffel pisze:Temat zupełnie niepodobny - gdzie podbój Nowego Świata do walk mitycznych potworów?
Heh no nie wiem, bo w sumie, tak jak Bazik, Caylusa i Agricolę już posiadam. Mam więc pewne obawy czy kupować kolejny tytuł z worker placement (szczególnie, że moja kolekcja nie jest jeszcze zbyt obszerna). Może lepiej byłoby posiadać dobry tytuł z inną mechaniką, niż kilka bardzo dobrych z podobnym rozwiązaniem? I podążając tym tropem za jakim tytułem musiałbym się oglądać by trafić na dobrą grę, którą nie do końco można zaklasyfikować* jako:waffel pisze:Ja gdybym miał kupować jedną to raczej AoE bo takiej typowej euro z wyborem akcji a la Filary Ziemi jeszcze nie mam