[Tychy] Spotkania planszówkowców w Wenecji
- Evenfall
- Has thanked: 102 times
- Been thanked: 2 times
Re: [Tychy] Spotkania planszówkowców w Avanti
Fajnie.
Niech zgadne, zniesmaczony poziomem MOTSa wkurzyłeś się i kupiłeś..... Ubongo !!
Mam rację ??

Dzisiaj może wpadnie kilku nowych ludzi, trzeba będzie ich zarazić planszówkami.

Niech zgadne, zniesmaczony poziomem MOTSa wkurzyłeś się i kupiłeś..... Ubongo !!
Mam rację ??

Dzisiaj może wpadnie kilku nowych ludzi, trzeba będzie ich zarazić planszówkami.

ubongo kupiłem wcześniej, niż się dowiedziałem jaki MOTS jest kiepski, chociaż będę chciał się o tym przekonać bezpośrednio :p
co do dzisiejszego spotkania: nie było nowych a 'starych' to tylko pięciu
na początek (jeszcze gdy nas było czterech), trzy bardzo szybkie (bo na czas), partie w ubongo. gra w układanie klocków takich jak w grze 'tetris', na odpowiednim polu. gra rodzinna dająca dużo zabawy
niestety ani razu nie wygrałem, raz byłem drugi, dwa razy trzeci. hmmm... muszę potrenować 
potem przyszedł mikołaj (mg) z agricolą w polskiej wersji. zagraliśmy w pięciu na normalnych zasadach. gra bardzo ładnie wydana jak również bardzo ciekawa. była to nasza debiutancka rozgrywka. po dość długim tłumaczeniu, w końcu zaczęliśmy. sama rozgrywka również długo trwała, dużo tego ustawiania, przestawiania, dokładania, czytania kart. nie wiadomo co robić, i za mało ludzi do roboty, zawsze brakuje nam czegoś. mi najbardziej brakowało jedzenia (nie bardzo się o nie starałem) za co dostałem cztery karty żebractwa
jednak gierka mi się spodobała i chętnie zagram znowu. byłem ostatni z siedmioma punktami. pierwszy miał 30pkt, a kolejność była zgodna z ruchem wskazówek na zegarze, hehe.
kolejny miły dzień spędzony
co do dzisiejszego spotkania: nie było nowych a 'starych' to tylko pięciu

na początek (jeszcze gdy nas było czterech), trzy bardzo szybkie (bo na czas), partie w ubongo. gra w układanie klocków takich jak w grze 'tetris', na odpowiednim polu. gra rodzinna dająca dużo zabawy

potem przyszedł mikołaj (mg) z agricolą w polskiej wersji. zagraliśmy w pięciu na normalnych zasadach. gra bardzo ładnie wydana jak również bardzo ciekawa. była to nasza debiutancka rozgrywka. po dość długim tłumaczeniu, w końcu zaczęliśmy. sama rozgrywka również długo trwała, dużo tego ustawiania, przestawiania, dokładania, czytania kart. nie wiadomo co robić, i za mało ludzi do roboty, zawsze brakuje nam czegoś. mi najbardziej brakowało jedzenia (nie bardzo się o nie starałem) za co dostałem cztery karty żebractwa

jednak gierka mi się spodobała i chętnie zagram znowu. byłem ostatni z siedmioma punktami. pierwszy miał 30pkt, a kolejność była zgodna z ruchem wskazówek na zegarze, hehe.
kolejny miły dzień spędzony

Będzie ktoś w piątek z starcraftem ??
Nayan
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
fajnie , że agricolę mata (oczywiście Mikołaj
) ). nie wiedziałem, że już polska jest. zaraz se też kupię 

ja rozwazam taka opcje i mialbym oprocz mojej skromnej osoby jeszcze 2, 3 innych graczy. Rozumiem, ze Ciebie tez mozna liczyc?Nayan pisze:Będzie ktoś w piątek z starcraftem ??
"Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobię myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie mysleć i tyle samo bym wymyślił"
---
Amber i in. - armie do Neuroshima Hex!
---
Amber i in. - armie do Neuroshima Hex!
Niestety w ten piątek nie dam rady. Tak wiec trzeba będzie spróbować w następny piątek. Jeszcze się na forum odezwę czy sam będę czy przyprowadzę z 2 chętnych do starcraftamrowka pisze:ja rozwazam taka opcje i mialbym oprocz mojej skromnej osoby jeszcze 2, 3 innych graczy. Rozumiem, ze Ciebie tez mozna liczyc?Nayan pisze:Będzie ktoś w piątek z starcraftem ??
Nayan
a ja będę na 100% :p jest jeszcze ktoś chętny na ubongo? po za tym w co by tu pograć? 

- Evenfall
- Has thanked: 102 times
- Been thanked: 2 times
Jeśli jutro będzie padać (co jest bardzo prawdopodobne patrząc na prognozy), to wykręce się od imprezy firmowej i wpadnę.
Jeśli nie będzie padać to może też przyjdę, ale zdecydowanie później.
Przyniosę Agricole PL.
Jeśli nie będzie padać to może też przyjdę, ale zdecydowanie później.
Przyniosę Agricole PL.
jednak pożyczyłeś? 
ale zagramy w wersję rodzinną? podobno i tak daje rade, więc trzeba spróbować.
oczywiście zajmuję miejsce w agricoli :p
w ttr:e też chętnie zagram.

ale zagramy w wersję rodzinną? podobno i tak daje rade, więc trzeba spróbować.
oczywiście zajmuję miejsce w agricoli :p
w ttr:e też chętnie zagram.
i po raz drugi na spotkaniu w Tychach gościła Agricola 
ale najpierw póki jak zwykle nie było wystarczająco dużo osób, rozegraliśmy dwie partyjki w ubongo. w końcu wygrałem w tą grę, niestety egzekwo
no i po raz drugi zaczęliśmy rozgrywkę w agricolę. znów na normalnych zasadach w piątkę. trochę te karty pomocników i małych usprawnień przytłaczają ale zaczynam się już co nieco połapywać w tym wszystkim. ale zagrałbym przynajmniej raz w wersję rodzinną :p
poszedłem w rozwój pól i siania zboża - miałem kilka kart pomagających mi w tym. niestety to nie był najlepszy pomysł, dopiero przy końcu gry zorientowałem się, że lepiej trzeba było iść w rozmnażanie (też kilka kart pomocnych). a tak zająłem dopiero czwarte miejsce z 26 punktami. a trzy pierwsze miejsca egzekwo mieli po 30 punktów. już jest jakiś postęp w porównaniu do 7 punktów z pierwszej rozgrywki. a inni po pierwszym razie robią od razu 30 punktów
następnie poszło w ruch ligretto football (wersja niemiecka). znowu debiut i znowu porażka. były problemy z rozpoczęciem gry bo nawet właściciel nie grał w tę grę. ale jakoś nam się udało w końcu rozegrać dwa mecze. gra zabawna i dość głośna. ale nie przejmowaliśmy się tym nawet będąc w restauracji
na koniec jedna dwu osobowa rozgrywka w coloretto. wygrałem
na innym stoliku grali z tego co widziałem w samuraja i bodajże w ttr:e.

ale najpierw póki jak zwykle nie było wystarczająco dużo osób, rozegraliśmy dwie partyjki w ubongo. w końcu wygrałem w tą grę, niestety egzekwo

no i po raz drugi zaczęliśmy rozgrywkę w agricolę. znów na normalnych zasadach w piątkę. trochę te karty pomocników i małych usprawnień przytłaczają ale zaczynam się już co nieco połapywać w tym wszystkim. ale zagrałbym przynajmniej raz w wersję rodzinną :p
poszedłem w rozwój pól i siania zboża - miałem kilka kart pomagających mi w tym. niestety to nie był najlepszy pomysł, dopiero przy końcu gry zorientowałem się, że lepiej trzeba było iść w rozmnażanie (też kilka kart pomocnych). a tak zająłem dopiero czwarte miejsce z 26 punktami. a trzy pierwsze miejsca egzekwo mieli po 30 punktów. już jest jakiś postęp w porównaniu do 7 punktów z pierwszej rozgrywki. a inni po pierwszym razie robią od razu 30 punktów

następnie poszło w ruch ligretto football (wersja niemiecka). znowu debiut i znowu porażka. były problemy z rozpoczęciem gry bo nawet właściciel nie grał w tę grę. ale jakoś nam się udało w końcu rozegrać dwa mecze. gra zabawna i dość głośna. ale nie przejmowaliśmy się tym nawet będąc w restauracji

na koniec jedna dwu osobowa rozgrywka w coloretto. wygrałem

na innym stoliku grali z tego co widziałem w samuraja i bodajże w ttr:e.
Na naszym zaś stoliku namnażały się zdobyncze Fasolki. Wiem, smieszne, gra trafiła do mojej ekipy dopeiro teraz. Zacna gra, miło odkryć ją tak późno.
Następnie wygrzewaliśmy w Wilki i Owce. I musze przyznać, że gra dała radę. Tak elementami wykonania, jak zasadami, a także samą mechaniką. Miałem do tej pory mylne wrażenie, że jest to gra dla dzieciaków - coś jak superfarmer.
Dalej nastąpiła jedna z bardziej kąśliwych rozgrywek z Ticket to Ride: Europe. Przyjąłem cholernie agresywną strategią. Dociągnąłem do 7 biletów na samym początku. Namieszałem na stole, lecz nie wygrałem, byłem daleko daleko w tyle, lecz pogmatwałem grę innym na tyle, aby nie wylądaować na ostatku.
Zakończyliśmy wieczór bardzo zacną grą Rainera Knizi zatytułowaną Samurai. W pewnym sensie jest to bardzo dynamiczna wariacja na temat Tygrysu i Eufratu. Mózg paruje. Doskonałe wykonanie. Eleganckie zasady. Kawał świetnej gry - polecam spróbować.
Tu też zakręciła mi się łezka w oku, bowiem Samuraia przytaszczył Filip znany szerzej jako Pat Garret. Jakby nie było, to dzięki niemu planszówki osiedliły się w Avanti, to dzieki niemu ja sam tam trafiłem. Samurai był też jedną z pierwszych gier jakie w Avanti zagrałem. Ech, rozczuliłem się.
Następnie wygrzewaliśmy w Wilki i Owce. I musze przyznać, że gra dała radę. Tak elementami wykonania, jak zasadami, a także samą mechaniką. Miałem do tej pory mylne wrażenie, że jest to gra dla dzieciaków - coś jak superfarmer.
Dalej nastąpiła jedna z bardziej kąśliwych rozgrywek z Ticket to Ride: Europe. Przyjąłem cholernie agresywną strategią. Dociągnąłem do 7 biletów na samym początku. Namieszałem na stole, lecz nie wygrałem, byłem daleko daleko w tyle, lecz pogmatwałem grę innym na tyle, aby nie wylądaować na ostatku.
Zakończyliśmy wieczór bardzo zacną grą Rainera Knizi zatytułowaną Samurai. W pewnym sensie jest to bardzo dynamiczna wariacja na temat Tygrysu i Eufratu. Mózg paruje. Doskonałe wykonanie. Eleganckie zasady. Kawał świetnej gry - polecam spróbować.
Tu też zakręciła mi się łezka w oku, bowiem Samuraia przytaszczył Filip znany szerzej jako Pat Garret. Jakby nie było, to dzięki niemu planszówki osiedliły się w Avanti, to dzieki niemu ja sam tam trafiłem. Samurai był też jedną z pierwszych gier jakie w Avanti zagrałem. Ech, rozczuliłem się.
Sprzedam: Arkham Horror - edycja PL - Cena: 130 pln
Zarówno T&E jak i Samuraja uwielbiam - tym chętniej poczytam w jakim sensie?Neurocide pisze:Samurai. W pewnym sensie jest to bardzo dynamiczna wariacja na temat Tygrysu i Eufratu.

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
Bo ma zasłonki i się dobrze skalujemst pisze:Zarówno T&E jak i Samuraja uwielbiam - tym chętniej poczytam w jakim sensie?

I jeszcze wykłada się na plansze kafelki a chowa za zasłonki także jawnie zdobyte elementy. 

magazyn
magazyn
TJa poza tym obie gry są grami
obie nie są 2 osobowe, i w T&E i S Znajduje sie woda .

x
Nie tylko 2-osobowe bo w obie w 2 osoby gra sie znakomicie.bman pisze:obie nie są 2 osobowe

magazyn
magazyn
Mam wielką nadzieje że w ten piątek uda mi się dotrzeć do Avanti. Starcraft i Mare nostrum to tytuły w które chętnie zagram
jeśli są jacyś chętni dajcie znać. Niestety nie posiadam wyżej wymienionych tytułów 

Nayan
mare nostrum jeszcze nie gościło w Tychach i obawiam się, że nikt go nie ma (chociaż mogę się mylić).
ja będę na pewno, jednak nie posiadam i nie będę posiadał starcrafta :p
za to wezmę ubongo (jak ostatnio). może Tomek przyniesie znów agricole?
ja będę na pewno, jednak nie posiadam i nie będę posiadał starcrafta :p
za to wezmę ubongo (jak ostatnio). może Tomek przyniesie znów agricole?

Agricola JAJAJA
Moze by tak Age of Empires? ja postaram sie byc wczesniej czyli ok 16 , 30 ktos jeszcze przybedzie wczesniej ? wezmę ze sobą puerto rico no i postaram sie wydobyc z łap semaia Age of Empires 

x
jeśli są chętni na AoE to wezmę swoje
Nayan