Doktorat o planszówkach

Masz pomysł na grę planszową? Chciałbyś go kiedyś zrealizować? Chcesz się nim podzielić albo pomóc w realizacji jakiegoś pomysłu? Do dzieła!
ptaszyna

Doktorat o planszówkach

Post autor: ptaszyna »

witam
czy ktoś słyszał o tym aby ktoś kiedykolwiek napisał doktorat o planszówkach i co wy o tym myślicie?
chodzi o coś z humanistyki. czyli dlaczego dorośli ludzie się w to bawią, jak to wpływa na ich życie, skąd się to bierze.
czy macie jakieś inne pomysły??
pz
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Doktorat o planszówkach

Post autor: mst »

Jeśli można pisać magisterkę o planszówkach (na Forum była o tym mowa np.tu: http://forum.gry-planszowe.pl/viewtopic ... magisterka ) to i doktorat nie jest złym pomysłem. :)
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
ptaszyna

rzeczywiście ciekawa dyskusja. ja dopiero niedawno zobaczyłem zupełnie niechcący że jest w ogóle coś takiego jak rynek gier planszowych i mnóstwo dorosłych ludzi którzy w to grają. mnie interesuje to kim Ci ludzie są, co robią, co im te gry dają. teraz ciężko mi powiedzieć co mnie tak na prawdę interesuje bo dopiero dziś pomyślałem sobie że może z tego coś można zrobić naukowego.
Awatar użytkownika
westwood

Post autor: westwood »

ptaszyna pisze: mnie interesuje to kim Ci ludzie są,
Czubkami :lol:
Tak poważnie, wydaje mi się, że nie da się stworzyć jakiegoś profilu "typowego gracza". Za duże zróżnicwanie (wieku, zawodu, etc.).
ptaszyna pisze:co im te gry dają.
Najlepiej się o tym przekonać osobiście :)
Awatar użytkownika
uyco
Has thanked: 162 times
Been thanked: 26 times

Post autor: uyco »

westwood pisze:
ptaszyna pisze: mnie interesuje to kim Ci ludzie są,
Czubkami :lol:

Coś w tym jest.....
Moja Żona już trochę dziwnie na mnie patrzy, mimo że czasami nawet w coś zagra. Mówi coś o żołnierzykach. :( Ale każdy ma jakiegoś robaka, który go toczy...
Proletariusze wszystkich krajów...... :mrgreen:
'STAY OUT OF MY TERRITORY.'

kupię sprzedam
Awatar użytkownika
waffel
Been thanked: 8 times

Post autor: waffel »

Moja dziewczyna chodzi na siłownie i aerobiki mniej więcej tyle, co ja na granie, i spotykamy się potem ;) każdy ma swoje hobby.

PS dziewczyna nie gra ze mną prawie w ogóle, może raz w miesiącu Zaginione Miasta się trafią.
Awatar użytkownika
boskiolo

Post autor: boskiolo »

westwood pisze:Tak poważnie, wydaje mi się, że nie da się stworzyć jakiegoś profilu "typowego gracza". Za duże zróżnicwanie (wieku, zawodu, etc.)
Kwestia tego, z jakiej dziedziny jest to doktorat - bo już przekrój przez społeczność graczy w Polsce z analizą, co przyczynia się do wyboru akurat takiego hobby, jest nie tylko wykonalny, ale i interesujący - sam bym chętnie poczytał :)
"Who am I determined to be? Is that the Question? And if so, who answers?"
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

boskiolo pisze:z analizą, co przyczynia się do wyboru akurat takiego hobby
Moja żona twierdzi, że taka analiza tylko mojego pojedynczego przypadku, ewentualnie wzbogacona delikatnie o spojrzenie na zachowania okołoplanszówkowe mogłaby być niezłym tematem rozbudowanej pracy naukowej. :wink:
magazyn
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 83 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Andy »

A czy wspomniała z jakiej dziedziny? :wink:
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

Psychiatrii :twisted: (chociaż mnie zdecydowanie bardziej odpowiadałaby filozofia, ewentualnie - w ostateczności - psychologia lub socjologia :) ).
magazyn
Awatar użytkownika
aswiech
Kontakt:

Post autor: aswiech »

mst pisze:Psychiatrii :twisted: (chociaż mnie zdecydowanie bardziej odpowiadałaby filozofia, ewentualnie - w ostateczności - psychologia lub socjologia :) ).
Nie przejmuj sie:) Moja Zona (z zawodu psychiatra i psychoterapeuta) powiada, ze psychiatra to taki psycholog, co moze przepisywac leki:) Przy okazji - zapalenie pluc wyslucha;) Same plusy z chodzenia do psychiatry;)
Swoja droga... to ja tez bylbym niezlym studium przypadku;) Choc wolalbym historie...
PlanShow - Srodziemie
Z PlanShow --> http://planshow.blox.pl (PlanshowB)
Czas na PlanshowC
ptaszyna

problem jest z tym ze ja rzeczywiscie jestem na studiach doktoranckich i rzucilem poprzedni temat jak zobaczylem ze cos tak fascynujacego jest jak planszowki. tylko jak do tego przekonac promotora ??
ptaszyna

bo mam problem ze znalezieniem problemu (masło maślane) naukowego. bo nie wszystko nadaje sie na prace doktorska.
Awatar użytkownika
salmunna

Post autor: salmunna »

Dać mu zagrać w coś fajnego? :)
Albo pokazać zdjęcia z Pionka, Mazurkonu albo jakiś spotkań - tam widać przekrój społeczeństwa grającego. Widząc choćby zróżnicowanie wiekowe można pokusić się o wyszukanie jakiś cech wspólnych.
Awatar użytkownika
westwood

Post autor: westwood »

ptaszyna pisze:bo mam problem ze znalezieniem problemu (masło maślane) naukowego. bo nie wszystko nadaje sie na prace doktorska.
A może byś podał o jaką dziedzinę chodzi? To mogłoby pomóc znaleźć problem :)
Awatar użytkownika
Zero

Post autor: Zero »

Planszówki to bez wątpienia "spore" zjawisko społeczne. Biorąc pod uwagę sposób w jaki osoby zarażają się tym hobby, jak bardzo się w to angażują (wydają sporo kasy, przeglądają masę stron tematycznych...moja dziewczyna już dawno stwierdziła, że mam z tym problem ;) ) i w ogóle ogrom zjawiska (ilość nowych tytułów na rynku, liczba sklepów detalicznych i oczywiście niesłychanie powiększająca się rzesza graczy...sam też przyznaję się , zgrzeszyłem, sprowadziłem wielu nieszczęśników na tą drogę ;) ) naprawdę jest co badać i o czym pisać. Myślę, że jakbyś dogłębnie przebadał wspomniane przeze mnie aspekty nie miałbyś problemu z przedstawieniem konkretnych argumentów promotorowi.
Myślę, że badania ilościowe jak i jakościowe mogłyby dać ciekawe i zaskakujące dla wielu wyniki. Jeżeli uda Ci się przekonać promotora, będę trzymał za Ciebie kciuki.

Oczywiście mam nadzieję , że ten doktorat miałby być z socjologii ;)
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 495 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

salmunna pisze:Dać mu zagrać w coś fajnego? :)
Albo pokazać zdjęcia z Pionka, Mazurkonu albo jakiś spotkań - tam widać przekrój społeczeństwa grającego. Widząc choćby zróżnicowanie wiekowe można pokusić się o wyszukanie jakiś cech wspólnych.
i koniecznie pokazać zdjęcie kolekcji mst z jeszcze niektórymi zafoliowanymi grami :P
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

Aż z ciekawości sprawdziłem - zafoliowana jest ok.1/3 (87 z 255) + ok.20 kolejnych w drodze :) (ale obiecuję, że te 3 gry, które odbiorę od Ala w weekend rozfoliuję od razu :) ).

No dobra, jakby była taka potrzeba mogę dać się przebadać dla dobra nauki. :wink:
magazyn
Awatar użytkownika
rokter

Post autor: rokter »

ptaszyna pisze:witam
czy ktoś słyszał o tym aby ktoś kiedykolwiek napisał doktorat o planszówkach i co wy o tym myślicie?
chodzi o coś z humanistyki. czyli dlaczego dorośli ludzie się w to bawią, jak to wpływa na ich życie, skąd się to bierze.
pz
Zajrzyj sobie na stronkę Polskiego Towarzystwa Badania Gier, które "Skupia naukowców i studentów z wielu uczelni, którzy zajmują się szeroko pojętą problematyką gier – zwłaszcza RPG i gier komputerowych." (ale również gier planszowych - nasza koleżanka z Poznania Britta Stockman, członek Towarzystwa, jest nauczycielem akademickim i stałym bywalcem naszych planszówkowych spotkań; wiekszość jej studentów pisze prace magisterskie z tematów planszówkowych, jeżdżą sobie z nią na targi gier do Niemiec i robią inne ciekawe z naszego punktu widzenia rzeczy)

Strona stworzyszenia (i pewnie źródło wielu ciekawych dla Ciebie kontaktów):

http://ptbg.org.pl/strona.php?id=5

A z samą Brittą możesz zgadać się na przykłada za pośrednictwem planszomaniaków:

http://planszomaniacy.ning.com/profile/BrittaStockmann

pozdrawiam i życzę powodzenia

b.
zagraj w najlepsze planszówki w Poznaniu (każdy poniedziałek od 18.00 do 24.00; klub Alibi - Al.Niepodległości 8 (wejście od Taylora): http://www.gramajda.pl
ptaszyna

dzieki wiele mi pomogliscie. jestem na wydziale pedagogicznym ale w katedrze zajmujacej sie szeroko pojeta kultura i socjologia.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1610 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Doktorat o planszówkach napisał ze 30 lat temu Rolisław Jan Kolbusz. Tytuł brzmiał chyba "Gry planszowe jako narzędzie szkolenia ideologicznego" czy coś w tym stylu, a praca była robiona na Akademii Nauk Społecznych przy KC PZPR
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

Ciekawe czy pisał o istniejących planszówkach czy opisywał jakieś wydumane możliwości.
magazyn
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1610 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Pisał o istniejących planszówkach, ale wiedzę o nich czerpał chyba głównie z opisów w książkach (m.in. Podróże w krainie gier Pijanowskiego)
Awatar użytkownika
Legun
Has thanked: 92 times
Been thanked: 200 times

Post autor: Legun »

ptaszyna pisze:witam
pz
Och, prawie umknęła mi tak ciekawa dyskusja. Kilka propozycji tematów:
1) to, dlaczego ludzie to robią, wymaga uściślenia, co to jest "to" i czym się różni od uznanych społecznie rozrywek (brydż, szachy, czy w ogóle sport - ale także rozwiązywanie krzyżówek i teleturnieje) - na pracę teoretyczną jak znalazł,
2) obecność planszówek w przestrzeni publicznej - stosunkowo łatwy temat empiryczny (medioznawstwo ze szczególnym uwzględnieniem badań nad Web 2.0); można to potraktować jako studium przypadku przebijania się nowego zjawiska do głównego nurtu, porównując np. z książką, grami komputerowymi czy szachami,
3) klasyfikacja gier planszowych - kolejny temat teoretyczny z ludologii, można wspomóc badaniami empirycznymi klasyfikacji na BGG i w sklepach internetowych ew. porównaniem z komputerowymi (co w ludologii powinno być już zrobione),
4) było już na wątku "magisterskim", lecz dla porządku powtórzę:
Można wyjść z opisów "elementarnych porządków etycznych" T. Sozańskiego (Studia Socjologiczne chyba z 1994 roku) i spróbować opisać problem interakcji w grach planszowych - czy rozumie się przez nią konfrontację czy kooperację (częste źródło nieporozumień na tym forum).
Tytuł: "Kooperacja i konfrontacja w grach wieloosobowych" - całkiem ładnie brzmi "po naukowemu" ;).

to temat najbardziej związany z matematyczną teorią gier,
5) może coś z teorii wyboru społecznego - wziąć parę gier politycznych (Die Macher, 1960 itp.) i zobaczyć, co się w nich uznaje za wartości zastane, co zaś pozostawia decyzji gracza, zakończyć ułożeniem uniwersalnej gry politycznej obrazującej rywalizację partyjną (o! właśnie mi się przypomniało, że dr Tomasz Żukowski z UW opowiadał mi kiedyś o prostej grze, którą stworzył dla zobrazowania problemu pozycjonowania politycznego partii - na pewno się go o to dopytam, więc mogę być źródłem informacji w tej sprawie w przyszłości),
6) rodzaje konfliktu w grach planszowych - skrzyżować matematyczną teorię gier ze społecznymi i psychologicznymi teoriami konfliktu.
Uff - na razie tyle. Może coś podejdzie. Jeśli pisanie zajmie Ci jakieś 3 lata, to może mógłbym załapać się na recenzenta ;).
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
Awatar użytkownika
draco

Post autor: draco »

Legun pisze: 3) klasyfikacja gier planszowych - kolejny temat teoretyczny z ludologii, można wspomóc badaniami empirycznymi klasyfikacji na BGG i w sklepach internetowych ew. porównaniem z komputerowymi (co w ludologii powinno być już zrobione),
To już jest robione przez muzeum gier w Marbugru. Link do muzeum znajduje sie na stronie PTBG. Britta jeździ tam ze studentami, z tego co pamiętam ze zdjęć.
ODPOWIEDZ