Po wakacyjnym "odpoczynku" od planszówek

znowu jestem po świetnym spotkaniu
Fajnie, że w klubie wciąż pojawiają się nowe osoby - to dobry znak, widać na Śląsku wreszcie coś się ruszyło

Sporo naszych "stałych graczy" jest na wakacjach, więc jeśli nic się nie zmieni, to od końca września na większości spotkań powinno nas już być około 20 lub nawet więcej
Udało mi się wczoraj rozegrać Leuage Of Six i Phoenicia. Leuage trafiła idealnie w mój gust - proste i bardzo przejrzyste zasady, ciekawy temat, gra ma też swój klimat. System licytacji niektórym się podobał, innym nie... Moim zdaniem jest dobrze zrobiony - daje wiele możliwości. Ogólnie oceniam na bardzo mocne 7.5 z możliwością awansu na 8
Phoenicia to klasyczna gra licytacyjna, z ogromną liczbą możliwych rozwiązań taktycznych. Nie chcę się wypowiadać po 1 grze, ale wrażenia jak najbardziej pozytywne. Widać, że potrzeba kilku gier by poznać wszystkie strategie. Na pewno jest to bardzo dobra gra cywilizacyjna na 1,5h.
Pózniej była jeszcze Kleopatra. Produkty Days Of Wonder stoją jak zawsze na najwyższym poziomie, nie inaczej było i tym razem. Gra ma swój klimat, już po 2 rundach poznaje się zasady, ale jest sporo planowania. Przedni motyw z krokodylami
Na 2 stole były lżejsze gry - Mall Of Horror, Fearsome Floors i Sabotażysta. Oceniając po częstotliwości głośnego śmiechu, pozostali też świetnie się bawili

kończąc spotkanie jeszcze jedną partią w Leuage Of Six.
Dzięki wszystkim za spotkanie, zapraszam za tydzień, w szczególności nowych graczy. Inicjatywa planszówkowa świetnie się rozwija i nich tak zostanie! Wiadomo, im nas więcej, tym lepiej, ciekawiej...
Na następnym spotkaniu będziemy rozmawiać o nadchodzącym Pionku - 6,7 września. Jako że ŚKF powoli wyrasta na klub zrzeszający największą liczbę graczy planszowych w naszym regionie narodził się pomysł wspólnych identyfikatorów z naszym logo, abyśmy na Pionku byli dobrze widoczni
Pozdrawiam i do zobaczenia!