Mysle, ze oni tez sie smuca
Aeon's End (Kevin Riley)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3732 times
- Been thanked: 3932 times
Re: Aeon's End (Kevin Riley)
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
- Has thanked: 1042 times
- Been thanked: 666 times
Wygląda trochę jak ubogi kuzyn wersji angielskiej. Koperty z nowymi rzeczami są cienkie i czarno żółte, a nie tekturowe i kolorowe jak w EN. Bramy oraz liczniki życie trzeba sobie samemu złożyć. Planszetki magów i nemezis są chyba z cieńszego papieru. Brak przekładek, choć to w sumie nic dziwnego bo kart pionowo ledwo się mieszczą.Portal Games pisze: ↑22 gru 2022, 12:25 Tymczasem wszystkim niezdecydowanym polecamy video unboxing, który przygotował dla Was Marek z ekipy Portal Games: https://www.youtube.com/watch?v=ma0BqtPa4mg
Gdyby była jeszcze w miarę utrzymana cena poprzednich podstawek - 100zł to luz, ale za 200zł to już trochę słabo, nawet biorąc pod uwagę obecne podwyżki.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3732 times
- Been thanked: 3932 times
Planszetki, bramy sa dostosowane do pozostalych polskich wersji nic w tym dziwnegosasquach pisze: ↑22 gru 2022, 14:12Wygląda trochę jak ubogi kuzyn wersji angielskiej. Koperty z nowymi rzeczami są cienkie i czarno żółte, a nie tekturowe i kolorowe jak w EN. Bramy oraz liczniki życie trzeba sobie samemu złożyć. Planszetki magów i nemezis są chyba z cieńszego papieru. Brak przekładek, choć to w sumie nic dziwnego bo kart pionowo ledwo się mieszczą.Portal Games pisze: ↑22 gru 2022, 12:25 Tymczasem wszystkim niezdecydowanym polecamy video unboxing, który przygotował dla Was Marek z ekipy Portal Games: https://www.youtube.com/watch?v=ma0BqtPa4mg
Gdyby była jeszcze w miarę utrzymana cena poprzednich podstawek - 100zł to luz, ale za 200zł to już trochę słabo, nawet biorąc pod uwagę obecne podwyżki.
Kopert sie uzywa po ich otworzeniu? Wrzucasz tam z powrotem elementy?
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
-
Chodzi mi głównie o to, że cena skoczyła o 100%, a zawartość tego nie oddaje, nawet biorąc pod uwagę obecną sytuację.
- sliff
- Has thanked: 369 times
- Been thanked: 422 times
Patrząc po cenach na zatu, scd 60 funtów cena w sklepie ok 42.
Drogo ale, to może być niestety problem wszystkich gier w nowym roku, liczę że koniec konców zejdzie w okolicę 170
Drogo ale, to może być niestety problem wszystkich gier w nowym roku, liczę że koniec konców zejdzie w okolicę 170
- Ayaram
- Has thanked: 277 times
- Been thanked: 905 times
Kupiłem sobie w końcu podstaawkę na święta, jestem po 3 testowych grach true solo:
w wersji 15 hp, 4 karty tur gracza na gnieworodnego w wersji z zasad wprowadzających
w wersji 12 hp, 3 karty tur gracza na gwierododnego
jak wyżej na królową roju
wszystkie scenariusze w wersji "nie wzmocnionej"
Pierwsze wrażenia:
Minusy:
Mało urozmaicone karty z bazarku - typowy syndrom podstawki, a nawet bardziej niż w siostrzanych grach. Generalnie mało czuć, by zmiana kart w bazarku skłaniało mnie do zmiany strategii. Ot rampimy się, lecimy w drogie spelle i miażdżymy wroga. Ot raz będziemy mieli możliwość niszczenia kart więc łatwiej zrobimy swój silniczek, a raz trafią się karty ot ładunków, to będziemy częściej odpalać umiejke. Tyle.
grafika - jak kopiujemy dominiona to nie koniecznie w kwestii oprawy graficznej. Grafiki są brzydkie jak noc, żadnej grafiki na kartach scenariuszy itp.
mechanika braku tasowania - o tym braku tasowaniu to słyszę ciągle, jakby to była nie wiadomo jaka rewolucja, na ten moment wydaje mi się mocno nijaka. Ok, coś tam musimy więcej pomyśleć, ale żeby wyciągnąć z tego 100% trzeba by monitorować cały czas ile ma się kart w talii, ile na discardzie co konkretnie dobierzemy za turę, za dwa. Problem taki, że wtedy by się z tego zrobił niezły mózgożer. Jakbym chciał mózgożera raczej nie szukałbym w grach deckbuildinowych.. zwłaszcza w taką gdzie dosłownie chwile później, że wprowadzili mechanikę kart tur - bo ma być jak w walce - nieprzewidywalnie. No to w końcu jak?
Plusy:
Różnorodność scenariuszy/postaci - o to chodzi. Unikalne mechaniki, karty, zasady inny setup - tak powinny wyglądać gry z różnymi scenariuszami nic dodać, nic ująć. Z postaciami już trochę gorzej, ale wystarczająco dobrze. Generalnie wydaje mi się, że strategia w danej partii dużo bardziej zależało od postaci niż od dostępnych kart do kupna.
Plus/Minusy:
Mechanika tur - wydaje się turbo losowa. Dobrze mi się wydaje, że przeciwnik jest w stanie rozegrać 4 tur pod rząd? Biorąc pod uwagę, że są rzeczy które się stackują. To różnica miedzy 2-3 tury pod rząd, a po prostu na zmianę wydaje się naprawdę spora. No i kilka razy zdarzyło mi się z przyzwyczajenia olać kart tur i z automatu rozegrać turę po turze przeciwnika..
Tryb true solo - na 1wszy rzut oka wydaje się ok, jedyny problem to kwestia ile dobrać sobie tych HPków by było to wypośrodkowane. Nie mam pojęcia czy jest trudniej czy łatwiej. Niby na logikę powinno być trudniej, ale robimy 3 tury bardziej zoptymalizowanym deckiem niż w przypadku gier na multi.
Podsumowując: Jest ok. Po prostu ok. I za bardzo nie wiem co zrobić. Widzę świat, że ta gra staje się genialna wraz z dodatkami. Widzę świat że kupując wszystko dalej jest po prostu ok i na dłuższą metę szkoda zachodu.

wszystkie scenariusze w wersji "nie wzmocnionej"
Pierwsze wrażenia:
Minusy:

Plusy:

Plus/Minusy:

Podsumowując: Jest ok. Po prostu ok. I za bardzo nie wiem co zrobić. Widzę świat, że ta gra staje się genialna wraz z dodatkami. Widzę świat że kupując wszystko dalej jest po prostu ok i na dłuższą metę szkoda zachodu.
-
Sam sobie odpowiedziałeś, im dalej w las tym ciekawiej. Tak samo grafika się polepsza w dodatkach. Nie jakoś wybitnie, ale już tak nie kłuje w oczy jak podstawka.Ayaram pisze: ↑23 gru 2022, 19:05Mało urozmaicone karty z bazarku - typowy syndrom podstawki, a nawet bardziej niż w siostrzanych grach. Generalnie mało czuć, by zmiana kart w bazarku skłaniało mnie do zmiany strategii. Ot rampimy się, lecimy w drogie spelle i miażdżymy wroga. Ot raz będziemy mieli możliwość niszczenia kart więc łatwiej zrobimy swój silniczek, a raz trafią się karty ot ładunków, to będziemy częściej odpalać umiejke. Tyle.
grafika - jak kopiujemy dominiona to nie koniecznie w kwestii oprawy graficznej. Grafiki są brzydkie jak noc, żadnej grafiki na kartach scenariuszy itp.
Ty nie, ale jak widać inni tak. Dla mnie ta mechanika jest super, przez to co napisałeś. I w cale to nie jest skomplikowane bo kolejność planujesz sobie kiedy kart masz w stosie kart odrzuconych i możesz sobie dowolnie planować co dobierzesz za trzy, a co za cztery tury. Chyba, że masz jakieś karty dobierające.Ayaram pisze: ↑23 gru 2022, 19:05mechanika braku tasowania - o tym braku tasowaniu to słyszę ciągle, jakby to była nie wiadomo jaka rewolucja, na ten moment wydaje mi się mocno nijaka. Ok, coś tam musimy więcej pomyśleć, ale żeby wyciągnąć z tego 100% trzeba by monitorować cały czas ile ma się kart w talii, ile na discardzie co konkretnie dobierzemy za turę, za dwa. Problem taki, że wtedy by się z tego zrobił niezły mózgożer. Jakbym chciał mózgożera raczej nie szukałbym w grach deckbuildinowych..
Nie przewidywalna jest tylko pierwsza tura po dobraniu z tali, potem z każdą odsłoniętą kartą masz coraz więcej informacji. Każda gra wymaga trochę nieprzewidywalności, żeby była ciekawa i regrywalna. Inaczej mamy łamigłówkę jak w Cavernie solo.
Zdecydowanie polecam grać na dwie ręce. Gra staje się ciekawsza, pojawiają się interakcje między postaciami. Ostatnio złożyłem sobie takiego combosa z postaci, że praktycznie nie kupowałem gemów z rynku, a i tak obie postacie miały najdroższe spelleAyaram pisze: ↑23 gru 2022, 19:05 Tryb true solo - na 1wszy rzut oka wydaje się ok, jedyny problem to kwestia ile dobrać sobie tych HPków by było to wypośrodkowane. Nie mam pojęcia czy jest trudniej czy łatwiej. Niby na logikę powinno być trudniej, ale robimy 3 tury bardziej zoptymalizowanym deckiem niż w przypadku gier na multi.

-
- Has thanked: 1417 times
- Been thanked: 1697 times
Podobnie jak w powyższym poście:
- brak tasowania? Świetna sprawa i absolutnie konieczna do ogarniania jak znudzi Ci się granie na easy (12HP? 15?!?!). Polecam rozkładanie discardu w wachlarzyk, by kontrolować co z czym Ci wyjdzie na rękę po przełożeniu i kiedy kisić coś na ręce, a kiedy na bramach.
- solo koniecznie na dwóch magów. Optymalny układ do fajnych combosów, interakcji i niejednotorowego rozwijania talii
Ramp na początku zamiast wczesnej inwestycji w solidnego gonga może się łatwo odbić czkawką, jeśli Nemesis ma akurat groźnych i licznych popleczników w pierwszym etapie.
- brak tasowania? Świetna sprawa i absolutnie konieczna do ogarniania jak znudzi Ci się granie na easy (12HP? 15?!?!). Polecam rozkładanie discardu w wachlarzyk, by kontrolować co z czym Ci wyjdzie na rękę po przełożeniu i kiedy kisić coś na ręce, a kiedy na bramach.
- solo koniecznie na dwóch magów. Optymalny układ do fajnych combosów, interakcji i niejednotorowego rozwijania talii
Ramp na początku zamiast wczesnej inwestycji w solidnego gonga może się łatwo odbić czkawką, jeśli Nemesis ma akurat groźnych i licznych popleczników w pierwszym etapie.
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 364 times
Nie, nic wtedy nie kupiłem. Może jeszcze kiedyś przyjdzie pora na kupienie AEPortal Games pisze: ↑22 gru 2022, 12:25Cześć! Daj znać, czy koniec końców zdecydowałeś się na promkę? Tymczasem wszystkim niezdecydowanym polecamy video unboxing, który przygotował dla Was Marek z ekipy Portal Games: https://www.youtube.com/watch?v=ma0BqtPa4mgSeraphic_Seal pisze: ↑06 lis 2022, 19:58 Jest sens brać Nowy Początek (ewentualnie z Tajemnicą Dziczy) nie mając w kolekcji nic innego z AE? Ten motyw ekspedycji brzmi bardzo ciekawie, takie mini legacy. Ale nawet dokupując Tajemnicę Dziczy to będzie tylko 2 różnych Nemesis. Ewentualnie mam możliwość wypożyczania sobie zupełnie podstawowej wersji z biblioteki. Do jutra promocja na portalu, więc czas nagli xd
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
-
Aeon's End - używana gra - jak posortować karty?
Cześć, po dobrych recenzjach zdecydowałem się zakupić Aeon's End - (edycja druga) używaną, bo była w dobrym stanie i za dobre pieniądze - (rana może z 4 razy.) Mam jedynie pytanie czy ktoś mógłby mi pomóc jak posortować karty zawartościami STOP A, STOP B i STOP C. Chciałbym przygotować zestaw pod pierwszą rozgrywkę ale nie mam pojęcia jakie talie były początkowo i w jakim ustawieniu. Będę wdzięczny za pomoc.
- Chudej
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 368 times
Re: Aeon's End - używana gra - jak posortować karty?
Setup pod pierwszą grę jest rozrysowany w instrukcji jeśli dobrze pamiętam, pewnie jednak minus karty nemesis. Szczerze mówiąc to te karty STOP to niczego nie ułatwiają i IMO nie warto się bawić w sortowanie tego.RevenKrak85 pisze: ↑04 sty 2023, 12:10 Cześć, po dobrych recenzjach zdecydowałem się zakupić Aeon's End - (edycja druga) używaną, bo była w dobrym stanie i za dobre pieniądze - (rana może z 4 razy.) Mam jedynie pytanie czy ktoś mógłby mi pomóc jak posortować karty zawartościami STOP A, STOP B i STOP C. Chciałbym przygotować zestaw pod pierwszą rozgrywkę ale nie mam pojęcia jakie talie były początkowo i w jakim ustawieniu. Będę wdzięczny za pomoc.
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 15 times
Olej to. Ta gra ma tak proste zasady, że nie warto się bawić w żaden tutorial. Weź najłatwiejszą paskudę, wylosuj rynek i do boju! Pierwszą partię i tak pewnie przegrasz bo łatwo nie jest, ale po niej będziesz już wiedział jak poprawić rynek i od którego bohatera warto zacząć.RevenKrak85 pisze: ↑04 sty 2023, 12:10 Cześć, po dobrych recenzjach zdecydowałem się zakupić Aeon's End - (edycja druga) używaną, bo była w dobrym stanie i za dobre pieniądze - (rana może z 4 razy.) Mam jedynie pytanie czy ktoś mógłby mi pomóc jak posortować karty zawartościami STOP A, STOP B i STOP C. Chciałbym przygotować zestaw pod pierwszą rozgrywkę ale nie mam pojęcia jakie talie były początkowo i w jakim ustawieniu. Będę wdzięczny za pomoc.
-
- Has thanked: 1417 times
- Been thanked: 1697 times
To co napisał Zdzichosław, prócz tego poprawiania rynku. Polecam granie zawsze z losowym, bardzo rzadko zdarza się układ, który uniemożliwia zwycięstwo. Grzebanie w rynku mi samemu wydaje się prawie jak oszukiwanie;)
- JollyRoger90
- Has thanked: 1367 times
- Been thanked: 331 times
potwierdzam, też zawsze gramy na losowy, ale z zachowaniem odp ilości klejnotów, artefaktów i zaklęć

daje to większą satysfakcję z wygranej i rzadko rynek jest na tyle lichy, że nie da się nic zrobić
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 15 times
Owszem, ale warto wiedzieć, że niektóre układy rynku są bardzo trudne do wygrania. My przeszliśmy przez wszystkie Nemezis zaczynając zawsze od układu losowego i dopiero po kilku bolesnych porażkach "poprawialiśmy" go pod siebie. Oczywiście zachowywaliśmy proporcje rynku zgodnie z instrukcją.
No dobra... Trochę mi wstyd...
-
- Has thanked: 183 times
- Been thanked: 195 times
Re: Aeon's End - używana gra - jak posortować karty?
No to teraz Was zaskoczę. Talia "C", ułożenie początkowe dla pierwszej rozgrywki. Podaję nr kart "od spodu" czyli od ostatniej karty w talii do pierwszej.RevenKrak85 pisze: ↑04 sty 2023, 12:10 Cześć, po dobrych recenzjach zdecydowałem się zakupić Aeon's End - (edycja druga) używaną, bo była w dobrym stanie i za dobre pieniądze - (rana może z 4 razy.) Mam jedynie pytanie czy ktoś mógłby mi pomóc jak posortować karty zawartościami STOP A, STOP B i STOP C. Chciałbym przygotować zestaw pod pierwszą rozgrywkę ale nie mam pojęcia jakie talie były początkowo i w jakim ustawieniu. Będę wdzięczny za pomoc.
Poziom 3:
222 - ostatnia karta w talii.
223
272
220
271
270
219
224
221
225
Poziom 2:
269
267
213
218
214
216
215
212
268
Poziom 1:
266
207
264
205
209
265
204
211
208
206
210 - pierwsza karta w talii.
Talia Natarcia Gnieworodnego:
278 - ostatnia karta w talii.
276
274
277
273
275 - pierwsza karta w talii.
Mam nadzieję, że się nigdzie nie machnąłem

Układ rynku jest w załączonym arkuszu do gry "Przygotowanie pierwszej rozgrywki". Czyli mamy tam: Jadeit, Bursztyn V'riswood, Skupisko Diamentów, Kula Wzmocnienia, Amulet Maga, Upiorny Pogłos, Kradzież Świadomości, Zmysł Wymiarów i Ognisty Bicz. Pierwszy zalecani magowie to "Aleheim", "Brima", "Jian" lub "Mist". Talie "A" i "B" zawierają po prostu karty do w/w rynku i postaci.
Pozdrawiam

-
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 482 times
"Proporcje" z instrukcji to tylko sugerowany układ, zwłaszcza, że losowe karty rynku zawierają także inne układy. Stosunek liczby klejnotów, artefaktów i zaklęć można dowolnie modyfikować, ja np. czasem gram bez żadnych klejnotów na rynku.Zdzichosław pisze: ↑04 sty 2023, 15:57Owszem, ale warto wiedzieć, że niektóre układy rynku są bardzo trudne do wygrania. My przeszliśmy przez wszystkie Nemezis zaczynając zawsze od układu losowego i dopiero po kilku bolesnych porażkach "poprawialiśmy" go pod siebie. Oczywiście zachowywaliśmy proporcje rynku zgodnie z instrukcją.
No dobra... Trochę mi wstyd...![]()
-
- Has thanked: 1 time
Dzień dobry,
Czy moglibyście wysłać mi zdjęcia
Tego z legasy. Mam AE:legasy, ale gdzieś zgubiłem jego kartę
Czy moglibyście wysłać mi zdjęcia
Spoiler:
- Portal Games
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 428 times
- Kontakt:
Cześć! Chwalimy się w imieniu Zaku Board Games genialnymi fotkami, które popełnił dla gry Aeon's End: Nowy Początek. Serio, te fotki są genialne! A z resztą sami możecie sprawdzić tutaj: https://portalgames.pl/pl/aeons-end-now ... ard-games/
-
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 56 times
Kiedy premiera?Portal Games pisze: ↑10 sty 2023, 21:51 Cześć! Chwalimy się w imieniu Zaku Board Games genialnymi fotkami, które popełnił dla gry Aeon's End: Nowy Początek. Serio, te fotki są genialne! A z resztą sami możecie sprawdzić tutaj: https://portalgames.pl/pl/aeons-end-now ... ard-games/

-
Jako, że Astro Knight przewijał się tutaj w czasie kampanii na KS to chciałem tylko dać znać, że powstał temat poświęcony tej implementacji: viewtopic.php?t=78112. A w nim trochę słów ode mnie na temat zmian w stosunku do Aeon's End.