Dziękuję. Instrukcja wprowadza w błąd: na stronie 7'ej jest napisane:

Tłumaczenie jest dobre, w angielskiej wersji jest napisane to samo.
Dziękuję. Instrukcja wprowadza w błąd: na stronie 7'ej jest napisane:
W angielskiej wersji był błąd i został powielony w polskiej. Tutaj errata do angielskiego wydania, poniżej pierwszego posta Marcel potwierdza, że nie można pominąć negatywnych zdolności.
iMateuszxxx pisze: ↑06 gru 2021, 17:00Powinien chyba wybrać tego z którym nie będzie miał niekorzyści w ataku dystansowym a nie od inicjatywy.Spoiler:
Zacząłem czytać stronę 11 z Learn to Play i wg mnie focusem jest postać B, bo:
Więc nie wybiera celu najbliższego w linii prostej, tylko taki cel, który może zatakować przy najmniejszej (idealnie = 0) ilości ruchów. Jeśli ma atak o zasięgu np 3, obok niego stoi postać A, dwa pola od niego stoi postać B, to jego focusem nie jest postać A (gdyż musi się od niej odsunąć, żeby nie mieć niekorzyści), tylko postać B - może ją zaatakować bez niekorzyści, w ogóle nie ruszając się.The focus will be the character the monster can perform its attack against using the least amount of movement.
theKossak pisze: ↑02 sty 2022, 23:06 Coś mi tu się nie zgadza odnośnie tego, która postać jest focusem, więc chciałbym doprecyzować:Więc nie wybiera celu najbliższego w linii prostej, tylko taki cel, który może zatakować przy najmniejszej (idealnie = 0) ilości ruchów. Jeśli ma atak o zasięgu np 3, obok niego stoi postać A, dwa pola od niego stoi postać B, to jego focusem nie jest postać A (gdyż musi się od niej odsunąć, żeby nie mieć niekorzyści), tylko postać B - może ją zaatakować bez niekorzyści, w ogóle nie ruszając się.Spoiler:
Przykład na obrazku:Powiedzmy, że potwór wykonuję akcję:Spoiler:
Ruch 2
Atak 1
Zasięg 3
Wg w/w zdania z instrukcji, focusem jest postać B, bo może ją zaatakować bez niekorzyści i bez wykonywania jakiegokolwiek ruchu. Postać A nie jest focusem, bo musiałby wykonać przynajmniej ruch=1, żeby nie mieć niekorzyści.
Proszę o informację czy dobrze rozumiem focus w tej sytuacji i jeśli nie to czemu?
Do ustalenia celu skupienia nie jest istotne, czy atak zostanie przeprowadzony bez korzyści czy nie. W Szczękach cel skupienia ustala się, używając kolejno dwóch "rozstrzygaczy remisów":theKossak pisze: ↑02 sty 2022, 23:06 Coś mi tu się nie zgadza odnośnie tego, która postać jest focusem, więc chciałbym doprecyzować:
iMateuszxxx pisze: ↑06 gru 2021, 17:00Powinien chyba wybrać tego z którym nie będzie miał niekorzyści w ataku dystansowym a nie od inicjatywy.Spoiler:
Zacząłem czytać stronę 11 z Learn to Play i wg mnie focusem jest postać B, bo:
Więc nie wybiera celu najbliższego w linii prostej, tylko taki cel, który może zatakować przy najmniejszej (idealnie = 0) ilości ruchów. Jeśli ma atak o zasięgu np 3, obok niego stoi postać A, dwa pola od niego stoi postać B, to jego focusem nie jest postać A (gdyż musi się od niej odsunąć, żeby nie mieć niekorzyści), tylko postać B - może ją zaatakować bez niekorzyści, w ogóle nie ruszając się.The focus will be the character the monster can perform its attack against using the least amount of movement.
Przykład na obrazku:
Powiedzmy, że potwór wykonuję akcję:
Ruch 2
Atak 1
Zasięg 3
Wg w/w zdania z instrukcji, focusem jest postać B, bo może ją zaatakować bez niekorzyści i bez wykonywania jakiegokolwiek ruchu. Postać A nie jest focusem, bo musiałby wykonać przynajmniej ruch=1, żeby nie mieć niekorzyści.
Proszę o informację czy dobrze rozumiem focus w tej sytuacji i jeśli nie to czemu?
Tak by było... ale w dużym GH już zaatakowałby postać, która stoi najbliżejtheKossak pisze: ↑02 sty 2022, 23:38 No dobra. Wydawało mi się logiczne, że potwór omija wszystko co mu przeszkadza w optymalnym dojściu i ataku (jak np. pułapki). A jak czytam poprzednie odpowiedzi, to wychodzi na to że w tym przypadku, nawet jakby nie miał zdolności "Ruch 2" (a tylko sam atak 1 zasięg 3), to i tak zaatakował by postać o mniejszej inicjatywie, nawet jeśli miałby z tego powodu niekorzyść.
Dziękuję za wyjaśnienie.
dla dużego GH tych wątpliwości może być zdecydowanie więcej. Ostatnio ktoś wrzucił taką tabelkę z różnicami w zasadach pomiędzy GH, JotL-em i Frosthaven.theKossak pisze: ↑03 sty 2022, 00:07 Znalazłem też potwierdzenie tej zasady na bgg: https://boardgamegeek.com/thread/267712 ... k-question
Tym samym przeczytałem (i wydaje mi się, że zrozumiałem) wszystkie 10 stron niniejszego wątku, chyba jestem gotowy do rozegrania scenariusza nr 4
I chyba muszę poszukać podsumowania różnic pomiędzy GH a GJotL, bo w domu mam GJoTL ale na steamie kupiłem dużego brata GHhttps://store.steampowered.com/app/780290/Gloomhaven/
To trzy osobne zdolności i rozpatrujesz jedną po drugiej:imrowai pisze: ↑03 sty 2022, 18:37 Cześć mam taką rozkminę. Walczę Czerwonym strażnikiem z golemem.
1. Strażnik ma aktywna kartę "płomienny całun" - dająca 2 obrażenia za wejście na pole obok niego
2. Golem mający 3hp losuje kartę
I teraz pytanie jak to rozpatrywać? Golem rusza się na pole obok strażnika, w związku z tym traci 1 HP, potem dostaje 2 HP z mojej karty i ginie? Czy też rusza się, zadaje mi obrażenia i potem ginie?
Odpowiedź 2 jest prawidłowa.
Trzeba po prostu pamiętać. Możesz też umieścić taką kartę obok sojusznika, tylko zabrać na koniec rundy. Możesz także używać znaczników postaci, zazwyczaj używasz 1-2, reszta powinna wystarczyć, żeby pamiętać o efektach tarczy na rundę.theKossak pisze: ↑08 sty 2022, 18:00 W jaki sposób zapamiętujecie, że ktoś ma tarczę? W grze nie ma żadnego znacznika tarczy, który by można położyć na postaci. Pustkowicielka ma aktywne karty (np. znaki pustki - https://github.com/any2cards/jotl/blob/ ... e-void.png), które dają komuś tarczę. Po jej użyciu kładzie ją nad kartą swojej postaci a nigdzie nie jest zaznaczone komu tą tarczę dała.
Teoretycznie ta karta powinna leżeć przed graczem w strefie aktywnej do końca tury i w ten sposób pokazywać, że jest aktywna, ale możesz ją oddać temu drugiemu graczowi dla wygody. W praktyce naprościej pamiętać, ewentualnie możesz zaznaczyć jakąś kostką przy figurce.theKossak pisze: ↑08 sty 2022, 18:00 W jaki sposób zapamiętujecie, że ktoś ma tarczę? W grze nie ma żadnego znacznika tarczy, który by można położyć na postaci. Pustkowicielka ma aktywne karty (np. znaki pustki - https://github.com/any2cards/jotl/blob/ ... e-void.png), które dają komuś tarczę. Po jej użyciu kładzie ją nad kartą swojej postaci a nigdzie nie jest zaznaczone komu tą tarczę dała.
Coś mi się nie zgadza, wg zasad specjalnych tego sceno torbiel zaczyna z ilością obrażeń Px4 czyli przy dwóch bohaterach z 8 obrażeniami... Czy coś mieszam?aeiou871 pisze: ↑28 paź 2021, 11:48bams781 pisze: ↑28 paź 2021, 11:37
3. Czy dobrze rozumiem zasady specjalne scenariusza nr.7 - Torbiel Krwi na starcie posiada przy dwóch figurkach 4 rany, i jeśli owe figurki (a nie Potwory) łącznie otrzymaja także 4 rany, to Torbiel uzyska regenerację do maksymalnego poziomu zdrowia, i scenariusz jest przegrany?
thx
Ad. 3. Przy rozgrywce dwuosobowej Torbiel zaczyna z 4 obrażeniami (nie ranami, Zranienie to stan). Specjalne zasady stwierdzają, że obrażenia zadane figurkom go leczą, a figurki to zarówno postacie jak i potwory i tak - jeśli nie zaatakujecie Bossa, a inne figurki (postacie lub potwory) otrzymają 4 obrażenia, to scenariusz jest przegrany. Najlepszą strategią jest więc zignorowanie Zelotów i skupienie się wyłącznie na Bossie celem jak najszybszego ubicia go.
Nie, musi być wyszczególnione w sekcji nagrody, za każdy scenariusz otrzymujesz jedynie dodatkowe punkty doświadczenia w zależności od poziomu scenariusza. Profit zasadniczo otrzymujesz za osiągnięcie kolejnego poziomu postaci oraz za zebranie trzech znaczników postępu (realizowanie celów bitewnych).
Ad. 1. Nie, deklarujesz na początku rundy długi odpoczynek i w inicjatywie 99 wykonujesz odpoczynek (leczysz się o 2, odświeżasz przedmioty, tracisz jedną kartę z discardu, odzyskujesz na rękę pozostałe).domin_guezz pisze: ↑18 sty 2022, 08:32 1. Czy długi odpoczynek wiąże się z poświeceniem 2 kart na darmo z ręki?
2. Mam taką kartę z górną akcją.
Jak będzie wyglądała akcja jeśli oba żywioły są silne? Mogę z obu w 1 akcji skorzystać?