Wszyscy na jednego

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
rokter

Re: Wszyscy na jednego

Post autor: rokter »

BTW ile zajmuje rozgrywka we Friedricha? (nie pytam o czas "pudełkowy", tylko faktyczny ;-) )

z gier typu "huzia na józia" jest jeszcze innsmouth escape - samotny człowiek w mieście opanowanym przez stwory z głebin stara się uciec, ratując przy okazji swoich znajomych.
na 3-4 osoby sprawdza się dosyc dobrze (na 5 człowiek nie ma szans). kupilem w Rebelu za ok.60 zł i myślę, że to odpowiednia cena za ten produkt (teraz kosztuje dużo więcej i cena wydaje się niestety absolutnie niewspółmierna w staosunku do tego, co gra ma do zaoferowania). Jeśli trafisz gdzieś za 50-60 zł, warto rozważyć zakup.
zagraj w najlepsze planszówki w Poznaniu (każdy poniedziałek od 18.00 do 24.00; klub Alibi - Al.Niepodległości 8 (wejście od Taylora): http://www.gramajda.pl
Awatar użytkownika
veljarek
Has thanked: 6 times
Been thanked: 29 times

Post autor: veljarek »

Wszystko super tylko ze Dracula jest w wersji angielskiej a ja chcialbym w cos zagrac z nie anglojezyuczna grupą (łatwiej by bylo gdyby bylo po rusku :) )
Kontakt:

Post autor: Zonkul »

po polsku była gra Wampir Sfery..coś jak FoD.
byli jeszcze OBCY - jeden gracz kontrolował obcych a pozostali biegali bohaterami z filmu próbując wykonać zadania różne.

Sabotażysta dla 4 osób - max 1 sabotażysta przeciw reszcie:P
Awatar użytkownika
Ryslaw
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Ryslaw »

veljarek pisze:Wszystko super tylko ze Dracula jest w wersji angielskiej a ja chcialbym w cos zagrac z nie anglojezyuczna grupą (łatwiej by bylo gdyby bylo po rusku :) )
Polskie karty do gry znajdziesz na mojej stronie. Wystarczy wydrukować, wyciąć i wsadzić w koszulki.

http://transplanszowki.blogspot.com/sea ... el/dracula
Awatar użytkownika
Wookie
Kontakt:

Post autor: Wookie »

Zonkul pisze:Sabotażysta dla 4 osób - max 1 sabotażysta przeciw reszcie:P
Tam się losuje czy jest i ilu jest sabotażystów także nie pasuje.
Królik
Been thanked: 1 time

Post autor: Królik »

BTW ile zajmuje rozgrywka we Friedricha? (nie pytam o czas "pudełkowy", tylko faktyczny )
To zależy jak idzie Fryderykowi, ale zazwyczaj graliśmy od 1,5 godziny do 2.
Radek
Been thanked: 6 times

Post autor: Radek »

Aba pisze:Przy okazji zapytam czy ktoś grał w oba tytuły: Garibaldi i Scotland Yard i mógłby jakoś je porównać.

Głównie chodzi mi o mechanikę poruszania się "złodzieja" i rodzaju wskazówek które otrzymują "gliniarze".
W SY bardzo podoba mi się pomysł z 3 rodzajami transportu oraz ujawnianiem się na planszy co jakiś czas.
Jak to jest w Garibaldim?
W Garibaldim też są 3 rodzaje transportu. Jest mechanizm wspierający goniących w pewnych sytuacjach (ujawniający część historycznych danych)
Na bgg Garibaldi jest oceniany jako głębszy (bardziej wyrafinowany) niż SY, ale nie tak jak FoD.
Z kolei rozgrywka trwa znacznie krócej niż w FoD, wię gra jest swego rodzaju kompromisem.
Awatar użytkownika
Aba

Post autor: Aba »

Tak zgadza się, doczytałem to wszystko.
Kupiłem jednak SY bo wydaje mi się że przypasuje większej ilości ludzi.
No i szczerze bardziej jakoś widzi mi się mechanizm kiedy to "zły" ujawnia się raz na jakiś czas i później trzeba dedukować na podstawie środków transportu niż to co jest w Garibaldim czyli ujawnianie się kiedy ktoś jest "4 kroki za złym" bo wtedy coś mi się nie widzi już ta ucieczka w nie których wypadkach.
berem
Been thanked: 7 times

Post autor: berem »

veljarek pisze:Wszystko super tylko ze Dracula jest w wersji angielskiej a ja chcialbym w cos zagrac z nie anglojezyuczna grupą (łatwiej by bylo gdyby bylo po rusku :) )
Ja mam 4 planszowe gry rosyjskie (niby strategie ale w porównaniu do zachodnich prostackie raczej), 1 karcianą i jedna podobna do Neuroshimy, oprócz tego grę o I wojnie światowej w Europie wprawdzie zachodnia ale tez z instrukcja rosyjską.
ODPOWIEDZ