[Tychy] Spotkania planszówkowców w Wenecji

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Post autor: Pat_Garret »

AvantaR pisze:Swoja droga, juz mamy komplet na trzy gry, lacznie zapisanych jest juz 13 osob. Jesli ktos nie robil sobie jaj, to frekwencja moze naprawde dopisac :)
:?: :?: :?: Jakie trzynaście osób? Ja tam widzę tylko ósemkę. Na TuT i Tikala jak narazie zgłosiło się po jednej osobie :roll:. A co do GoTa to słyszałem że U21 i Altos też chętnieby zagrali.
"Over the hills and far away..."
kaset0

Post autor: kaset0 »

Przyprowadze ze sobą kolege fajny koleś, a jak dobrze pójdzie to i jego siostre kto byłby chętny jeszcze na osadników ?? (ja wojtek i jego siostra + ???)Najlepiej ten co ma zeglaży :wink: :twisted:
Awatar użytkownika
AvantaR
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: AvantaR »

Pat_Garret pisze:
AvantaR pisze:Swoja droga, juz mamy komplet na trzy gry, lacznie zapisanych jest juz 13 osob. Jesli ktos nie robil sobie jaj, to frekwencja moze naprawde dopisac :)
:?: :?: :?: Jakie trzynaście osób? Ja tam widzę tylko ósemkę. Na TuT i Tikala jak narazie zgłosiło się po jednej osobie :roll:. A co do GoTa to słyszałem że U21 i Altos też chętnieby zagrali.
To sprawdz jeszcze raz, listy na TuTa, Osadnikow i Industrie sa juz FULL :) Tylko Tikal zostal.

Niestety Osadnicy maja juz komplet i jesli ktos nie zrezygnuje to pierwszenstwo maja osoby znajdujace sie na tej liscie - http://avantar.pl/planszowki/zapisy,13 Nie jest to jednak dluga gra, takze mysle, ze takze zdolacie zagrac (z Zeglarzami jednak trwa dosc dlugo takze tego pewien nie jestem ...). Po za tym, moze ktos przyniesie jeszcze jeden egzemplarz (przez dlugi czas nikt nie chcial grac w Osadnikow, a teraz patrzcie panstwo - istny boom).

A ptaszki cwierkaja, ze juz moze za tydzien do Avanti zawita Blue Moon City, Razzia i Meuterer :)

W sumie tez moglbym kiedys zagrac w GoTa, ale raczej nie za tydzien.
Gór mi mało i trzeba mi więcej
Awatar użytkownika
Pat_Garret

No rzeczywiście, niezauważyłem. Ale to wszystko przez mojego kompa, godzinę temu sprawdzałem i jeszcze nikogo nie było :P. W piątek wezmę ze sobą TtR więc osoby które chciały, a nie będą mogły grać w Osadników, to se w ticketa partyjkę strzelią (zapisy) :wink:.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2007, 22:38 przez Pat_Garret, łącznie zmieniany 1 raz.
kaset0

Post autor: kaset0 »

nie, kupiłem drugich osadników dlatego sie pytam kto jeszcze :P??
Abraal

Post autor: Abraal »

Tak jak tutaj kolega powyżej napisał przyjdę z siostrą:) Gramy w osadników, ale po pierwsze chcialem z wszystkimi się przywitać gdyż jestem tu nowy:)
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

kaset0 pisze:nie, kupiłem drugich osadników dlatego sie pytam kto jeszcze :P??
Jakiz akt desperacji ;) Mysle, ze na miejscu znajda sie chetni ;)
Awatar użytkownika
Rysiek

Post autor: Rysiek »

Dzisiaj na pewno przyniosę aparat a tak jeśli chodzi o magice to mam słabą talię ale da się grać choć bardziej bym chciał kupić także jak ktoś ma to niech przyniesie :P :? :(
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Tutajek pisze:Dzisiaj na pewno przyniosę aparat a tak jeśli chodzi o magice to mam słabą talię ale da się grać choć bardziej bym chciał kupić także jak ktoś ma to niech przyniesie :P :? :(
To sie nazywa Magic, a nie magice - to raz. A dwa - nie wiem czy znajdziesz kogos, tak jak mowie - to forum nie jest poswiecone grom kolekcjonerskim :)

Tez wezme aparat :)
Veto

Post autor: Veto »

Sądząc po dzisiejszej frekwencji to jak tak dalej pójdzie to za niedługo Avanti przestanie nam wystarczać jeśli chodzi o miejsce :)

Oby tak dalej :D

PS. PAT > ten co ma mniej włosów to jestem ja ;)
Awatar użytkownika
Jar

Post autor: Jar »

Zabawa dzisiaj była świetna.
Może by zrobić zapisy na GoTa na przysżły tydzień jeśli jest szansa, że bedzie jakiś egzemplarz.
Z tym że doświadczenia wiem, że do tej gry (jak ktoś nie zna) warto przeczytać wcześniej instrukcję, bo tłumaczenia trwa długo, a potem może komuś coś umknąć.
Kiedyś polską instrukcję można było ściągnąć z Rebela.

Jak by co to ja się piszę, a jak jest szansa to w ilości dwóch sztuk :-)

Pozdrowienia dla wszystkich od Oli.
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Dzisiaj (jesli nie machnelismy sie w liczeniu) pobilismy rekord frekwencji. Bylo dzisiaj az 25 osob! I tak jak Veto mowi - jeszcze troche i bedzie trzeba rozejrzec sie za jakas szkola lub czyms innym. Wielki sukces trzeba przyznac (szczegolnie, ze ludzie przyjezdzali z roznych terenow, nie tylko Tychow).

Nie zlicze chyba w co grano, ale na pewno widzialem Ticket to Ride: Europe, Tikal, Thurn und Taxis, Um Krone und Kragen. Industria, Neuroshima HEX, Osadnicy z Catanu, Machina II: Przeladowanie, Wings of War, Jaskinia Trolla, Manila i Samurai. Jesli cos pominalem to uzupelnijcie.

Osobiscie zagralem w Samurai'a, Industrie, Wings of War i Jaskinie Trolla. Niedlugo postaram sie opisac wrazenia na blogu.

Niedlugo na stronie znalezc bedziecie mogli zdjecia z dzisiejszego spotkania, oraz nowe listy zapisow na przyszly tydzien. Prosze jednak o wpisywanie sie z glowa. Nie chce wprowadzac jakis systemow weryfikacji, bo nie o to tu chodzi. Ma byc prosto i szybko, a sluzyc to ma temu, aby troche uporzadkowac spotkanie oraz zeby nie pojawily sie sytuacje, ze ktos przychodzi i nie ma w co zagrac bo reszta sie pokatnie umowila na dany tytul.

Takze PROSZE o :
1. Nie wpisywanie sie na wiecej niz jedna liste (gdyz pozniej albo reszta musi na Ciebie czekac, albo po prostu zaczynaja grac bez Ciebie)
2. Jesli wpisywales sie na, ktoras liste to faktycznie zagraj w ten tytul! Jesli z gory nie masz takiego zamiaru - nie zajmuj miejsca innym.
3. Jesli z jakis powodow nie bedziesz mogl byc na spotkaniu, albo wolisz po prostu zagrac w cos innego - poinformuj mnie o tym (mail, GG, Tlen, Jabber, forum, pm - cokolwiek). Zawsze na Twoje miejsce bedzie mogl wskoczyc ktos inny.

Z checia dodalbym troche funkcjonalnosci na stronie (mozliwosc usuwania sie z listy i kilka innych rzeczy), ale niestety zbliza sie sesja, a kazdy chyba wie, ze okres przed sesja jest z reguly gorszy niz sama sesja :P Obiecuje, ze po sesji strona bedzie jeszcze lepsza :)

Poki co dziekuje wszystkim za spotkanie (nawet Neurocide'owi, ktory nie ma gustu i Patowi, ktory mnie wkurza :P) i mam nadzieje, ze do zobaczenia za tydzien :)
Awatar użytkownika
Kajetan8

Post autor: Kajetan8 »

Proponowałbym drobną poprawkę do zapisów na gry. Dzisiaj byłem wpisany na "Osadinków z Catanu" i nie zagrałem - za co najmocniej przepraszam. Pomijając fakt, że nie wiedziałem kto jest kim, byłem gotów do gry punkt 17:00. O tej porze jednak nie było jeszcze nikogo, kto zabierałby się za Osadników, więc zaczęłem grać w coś innego. Zdążyłem trochę pograć i niestety dopiero (bodaj gdy rozpoczęłem już "Tikala"), zobaczyłem jak ktoś zaczyna grać w "Osadników". :(

Sugerowałbym dodać do zapisów na gry planowaną godzinę rozpoczęcia rozgrywki.

A swoją drogą, nie wie ktoś czy przy naszych stołach w Avanti są gniazdka elektryczne? Przyniósłbym za tydzień lampkę bo było ciut za mało światła i oczy trochę bolą. :wink:
Dobry plan dziś jest lepszy od doskonałego jutro. /prawo Pattona
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Kajetan8 pisze:Sugerowałbym dodać do zapisów na gry planowaną godzinę rozpoczęcia rozgrywki.
W sumie moze i dobry pomysl, ale ... listy z grami tworza administratorzy strony, ktorzy we wszystkie tytuly nie graja (wiec nie wiedza, o ktorej ludzie chca grac). Ja mysle, ze kazda gra jest defaultowo przypisana na godzine 17-17:15 (ja z reguly w o tej porze gdzies przybywam). Po za tym ja nie mowie, ze musisz zagrac w tych Osadnikow, jesli ludzie znajda na Twoje miejsce kogos to ok, Twoja strata mozna by rzec. Ale sa takie tytuly (jak GoT na przyklad), na ktore trzeba sie umowic, bo trwaja one kilka godzin.

Takze poki co nie wprowadzam czegos takiego jak planowana godzina. Ustalamy, ze standardowo kazda gra na liscie ma swoj start kolo godziny 17:15 (no chyba, ze ktos da znac, ze sie troche spozni - wtedy warto by bylo jednak poczekac).

Po za tym, wszelkie sugestie co do strony mile widziane ;)
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Ok, jestem dla Was tak dobry, ze siedze do 1szej w nocy co byscie mogli z rana przy kawce i rogaliku z dzemem mogli obejrzec zdjecia z wczorajszego spotkania :)

http://avantar.pl/planszowki/galeria,14 - smacznego :)

Pzdr

Ps. Zdjecie jakos dziwnie duzo waza, jak znajde troche czasu to troche skompresuje.
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Dzisiejsze spotkanie możemy nazwać historycznym, po raz pierwszy frekwencja przebiła się przez dwudziestkę, baa było nas dwudziestu pięciu :D ! Na pierwszych spotkaniach w Avanti bywało nas niewielu, dosłownie kilka, kilkanaście osób i byli to w dużej części moi znajomi. Po kilku sesjach dzięki forum dowiedzieli się o nich Aeragram i Avantar i byli oni pierwszymi graczami spoza Tychów. Nadszedł listopad i grudzień bardzo znaczące dla nas miesiące w których powoli, powili ale coraz szybciej o naszych piątkowych graniach dowiadywała się publika i ze spotkania na spotkanie przychodziło coraz więcej nowych osób. I w końcu 5 stycznia, przełomowe spotkanie, rekordowa frekwencja, super! Nie spodziewałem się tak udanego pierwszego spotkania w nowym roku :D !

No dobra, dosyć tych wywodów :P . Dziś udało mi się usiąść przy Um Krone und Kragen, TuT, Samuraju i Manili. I muszę przyznać, po dzisiejszym graniu, że są to jedne z moich ulubionych tytułów, świetnie się przy nich bawiłem :).

Co do strony to rzeczywiście Avantar ma rację, zapisujcie się tylko na jeden konkretny tytuł w który chcecie szczególnie zagrać, bo potem robi się zamieszanie, że kogoś nie ma, że ktoś już w coś gra itd. Ja sam wpisałem się na dwie listy :oops: , TuT i Industrię... no i Avantar się na mnie obraził, bo brakło mu graczy :P. A co do zapisywania czasu gry to jednak zgadzam się z Avantarem, bo i tak umówione tytuły mają zawsze pierwszeństwo i właśnie od nich zaczynamy spotkania. Acha i jeszcze jedno, wielkie dzięki za stworzenie stronki Avantarze, był to strzał w dziesiątkę :wink:. Tak więc do zobaczenia w przyszły piątek, mam nadzieję że frekwencja będzie jeszcze większa.
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Pat_Garret pisze: Industrię... no i Avantar się na mnie obraził, bo brakło mu graczy :P.
No cos ty, ja ze znalezieniem zastepstwa nie mialem problemow :D
Abraal

Post autor: Abraal »

Wczoraj było super, żałuję, że wcześniej nie miałem okazji przyjść. W dodatku wczoraj było tyle osób, że nie było problemu znaleźć partnerów do gry. Swoją drogą nie zechciałby ktoś czasem w przyszłym tygodniu nauczyć mnie grać w Industrię a później w Thurn and Taxis czy jak to szło:)
Awatar użytkownika
mrowka

Post autor: mrowka »

Bylo milo i ciesze sie, ze tez udalo nam sie dotrzec. Drugie soptkanie z Ticketem utwierdzilo mnie w przekonaniu, ze to znakomita gra :)

ps a z tym swiatlem to fakt, kurcze oczy bola, a w niektore gry to juz opwaznie jest problem, np kiedys w GoTcie dopiero po chwili okazalo sie, ze Stark ma jedna piechote Bartheona (albo na odwrot)
"Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobię myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie mysleć i tyle samo bym wymyślił"
---
Amber i in. - armie do Neuroshima Hex!
Awatar użytkownika
Pat_Garret

No może rzeczywiście jest tam trochę ciemnawo, ale mi to w ogóle nieprzeszkadza. Akurat Wy z Ticketem siedzieliście w najsłabiej oświetlonym miejscu, bo nad kilkoma stolikami są takie małe lampki które niby nic nie dają ale jednak widać różnicę :wink:. Natomiast kiedyś graliśmy w sali głównej, a tam jest jasno jak w sklepie z żarówkami (niezłe porównanie :P), tyle że niestety włoski kucharz przeniósł nas do tej bocznej w której teraz gramy. Ale nie jest źle, a jak komuś te "ciemności" przeszkadzają może se jak już ktoś wyżej wspomniał lampkę przynieść, tylko trzebaby poszukać kontaktów. Mam nadzieję że kucharz nie zainterweniuje poraz drugi :), ew. zostają jeszcze latarki :). A co do Ticketa to się zgadzm, Ticket rulezz :D.
Awatar użytkownika
Neurocide
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Neurocide »

Fajnie, że było az tyle osób, poznałem trochę nowych, opatrzyłem się w bywalcach już znanych. Jeszcze nie grałem Aegramem w nic, a w szczególności w Torresa czy Tikala (bo tej Bohnanzy nie licze - głupawa gierka :) [paskudne żetony]). Cieszę się, że zegrałem w dwie podobne do siebie gry - Thurn and Taxis oraz Ticket to Ride - trudno mi się zdecydować co jest lepsze, w Thurn jest chyba odrobinę bardziej wymagający (niewiele, ale zawsze o tę odrobinkę). W kazdym razie Ticketa lubię juz wręcz dziko, jak zagram w TaT jeszcze raz czy dwa, to pewnie także ją polubie na tym samym poziomie.

25 osób. Świetnie. Naprawde się cieszę. Ale jakby tak podliczyć wszyskich, którzy bywali w Avanti co najmniej dwa-trzy razy to było by tego z 35? A i kto grał w Industrie z Aegramem i Avantarem?
Sprzedam: Arkham Horror - edycja PL - Cena: 130 pln
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Neurocide pisze:A i kto grał w Industrie z Aegramem i Avantarem?
TomAsh (byl raz przed swietami) i Dajmos (by po raz pierwszy).

Co do tych lampek ... nie no, ja sobie tego nie wyobrazam. Co - kazdy sobie przytacha lampke mala :P ? Jakos nie sadze zeby szefostwo bylo zachwycone ;)
Awatar użytkownika
Użytkownik 21

Post autor: Użytkownik 21 »

Avantar mam do Ciebie prośbe w liście zapisów na indust. jedno miejsce zostało 2 razy zajęte (Abraal) mógłbyś mnie wpisać w jedno z tych miejsc?
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Ej no bez jaj :P Juz wszystkie miejsca zajete? Nie zdarzylem sie zapisac nawet :D

U21 - moge Cie zapisac, mam nadzieje, ze tym razem miejsce nie bedzie "sztucznie" zajete ;)
Awatar użytkownika
Neurocide
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Neurocide »

Można se kupić takie lampki na diodach, które zakłada się na łeb jak się biega po górach, jaskiniach lub na wycieczki w dzicz. Miałoby to równiech pewien charakter aluzyjny :)
Sprzedam: Arkham Horror - edycja PL - Cena: 130 pln
ODPOWIEDZ