Robinson Crusoe: Przygoda na Przeklętej Wyspie (Ignacy Trzewiczek)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Elemenek
Has thanked: 31 times
Been thanked: 107 times

Re: Robinson Crusoe: Przygoda na Przeklętej Wyspie (Ignacy Trzewiczek)

Post autor: Elemenek »

fruityguy pisze: 11 kwie 2021, 09:50 Hej, czy ktoś z Was zdecydował się na preorder Collectors edition z kampanii? W pełnym zestawie na prawde jest tego sporo.
Dla mnie, jako gracza ktory ma prawie wszystkie mini dodatki nie ma w tej kampani praktycznie nic ciekawego. Bajery typu plastik mnie nie ciesza, jedynie interesuja mnie dodatkowe karty (pomysly / wydarzenia) oraz dodatek jaskinia. Ksiega scenariuszy spoko, ale jak dla mnie za drogo. Doceniam prace autorow, ale nie cenie jej na 130 zl. Mam kilka dodatkowych scenariuszy wiec mi wystarczy. Moze kiedys.

A Ty? Zdecydowales sie?
Rafal1970
Has thanked: 72 times
Been thanked: 28 times

Post autor: Rafal1970 »

Przyznam, że lekko się gubię w ofercie Robinsona Crusoe na Gamefound. Mam polską wersję Robinson Crusoe: Przygoda na przeklętej wyspie, Robinson Crusoe: Opowieści Niesamowite oraz dodatek Wyprawa HMS Beagle. Na Gamefound oferują sporo nowego kontynentu, ale ponieważ mam polską grę z dodatkami zapisałem się tylko na Robinson Crusoe Upgrade Pack (55 Euro).
Czy ktoś potrafi ocenić jaka w moim przypadku powinno być rozsądne wsparcie gry na Gamefound ? Tak, aby zgarnąć możliwie dużo SG. Kto podpowie co jest racjonalne w moim przypadku?
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 458 times
Been thanked: 558 times

Post autor: rav126 »

Sam się zastanawiam nad tym upgrade packiem, no bo właśnie do niego jest najwięcej fizycznych SG, tylko, że ta zawartość to ciągle mało za tę cenę... Ksiązki moim zdaniem w ogóle nie ma sensu brać w tej kampanii. jednym ze SG jest scenariusz do wykorzystania z Opowieściami niesamowitymi, których nie mam, innymi scenariusze fanowskie, które możesz sobie wydrukować. SG w postaci okładki, kartek "premium", to o kant d... potłuc, tak samo nie rajcuje mnie koperta z tyłu, osiągnięcia do zaznaczania, czy naklejki do naklejania. To wszystko jak dla mnie nie jest warte tej zawyżonej ceny, więc książkę wezmę pewnie w retailu za te 30-40% mniej. No ale zastanawiam się ciągle nad upgrade packiem...
castelano
Has thanked: 18 times
Been thanked: 6 times

Post autor: castelano »

Gdyby ktoś był zainteresowany to jest zamówienie zbiorowe w innym wątku.
piter555
Has thanked: 41 times
Been thanked: 23 times

Post autor: piter555 »

Ja mam podstawkę i skrzynię skarbów i też uważam że dla polskiego gracza to są wysokie ceny. Nawet jak się przyjmie te min 6zł za scenariusz to chciałoby się wybrać np parę scenariuszy, albo tylko nie które Stretch gole ;) no ale tak nie działa wspieraczka to nie sklep więc wszystko albo nic. A jak się doda Castaway Veteran, matę a do tego podmalowane figurki to wychodzi prawie 600zł!
Ale z drugiej strony dla mnie to aktualnie najlepsza gra, a jeszcze do tego syn lubi w to grać to mimo że nie tęsknię za plastikiem to będzie jednak moja pierwsza zagraniczna wspieraczka :).
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1246 times
Been thanked: 2404 times

Post autor: warlock »

Mam podstawkę + Skrzynię Skarbów i jedyne na co się zdecydowałem to Księga Scenariuszy + pakiet fizycznych kart przygód (tych "wyjętych" z aplikacji). Nie jest to jakieś super tanie, ale fajnie mieć wszystkie scenariusze w jednym miejscu z kartami pomysłów w fizycznej wersji (to był jeden z lepszych stretch goali). A ten add-on tematycznych zestawów 330 kart przygód to zdecydowanie najprzyjemniejsza część całej kampanii :D. Wprawdzie wystarczyłaby aplikacja, ale Robinsona chcę zachować w pełni analogowego ;). Już samo to kosmicznie podniesie i tak ogromną regrywalność Robinsona.

Tona plastiku jest absolutnie nie dla mnie, więc nawet nie patrzę w stronę collector's boxa.
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 354 times
Been thanked: 215 times

Post autor: Losiek »

Przymierzałem się do księgi scenariuszy i może kart przygód ale w tej cenie odpuszczam. A ten plastik i pozostałe SG są dla mnie zupełnie bezużyteczne.
mnw
Has thanked: 155 times
Been thanked: 84 times

Post autor: mnw »

Czy ktoś ma wiedzę na temat różnic między tym, co widzimy na KS a tym, co ujrzymy w sklepiku portalu (lub ew. innych sklepach) w temacie przede wszystkim księgi scenariuszy i tych 330 kart przygód? Księga będzie miała parę scenariuszy mniej i będzie z gorszego papieru tak? A karty?
Awatar użytkownika
michaldz1
Has thanked: 158 times
Been thanked: 133 times

Post autor: michaldz1 »

mnw pisze: 12 kwie 2021, 16:25 Czy ktoś ma wiedzę na temat różnic między tym, co widzimy na KS a tym, co ujrzymy w sklepiku portalu (lub ew. innych sklepach) w temacie przede wszystkim księgi scenariuszy i tych 330 kart przygód? Księga będzie miała parę scenariuszy mniej i będzie z gorszego papieru tak? A karty?
Tu na obrazku masz wszystkie dodatki w kampanii gamefound z opisem. Z obrazka wynika, że nie będą sprzedawane w normalnej dystrybucji. Czy tak będzie? - zobaczymy
Sam obrazek:
Spoiler:
Moim zdaniem jeśli się zastanawiasz nad "edycją kolekcjonerską" gry to trzeba się decydować teraz albo zrezygnować z niej całkiem. W wersji sklepowej będzie wyraźnie mniej rzeczy. Można za 250zł kupić samą różnicę między wersją kolekcjonerską a podstawową.
Księga bedzie miała łacznie 6 scenariuszy mniej - 4 fanowskie i 2 z odblokowanych celów. Być może jak będzie można ją kupić w zwykłym sklepie będzie tańsza i to zrekompensuje różnicę. To samo dotyczy edycji kolekcjonerskiej. Nie wiemy tego.
Jeśli chodzi o te 330 kart to nie ma żadnej informacji by były one do kupienia wyłącznie w kampanii gamefound. to samo się tyczy jeszze innych rzeczy jak na przykład kości do "Opowieści niesamowitych".
Paskuder
Has thanked: 117 times
Been thanked: 142 times

Post autor: Paskuder »

W każdym update odnośnie danego SG jest w jego opisie wyraźna informacja czy trafi do retailu czy nie. Wygląda na to że do kupienia poza kampanią będą tylko pojedyncze rzeczy jak księga, planszetki bohaterów itp. Cała reszta albo w ogóle nie trafi do retailu albo trafi w mocno okrojonej wersji.
crus221 - "Teraz pytanie czy sprzedać nerkę dla gry..."
olsszak - "Swoją drogą po ile nerka teraz?"
crus221 - "Jeden Lords of Hellas lub dwie Kawerny"
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 173 times
Been thanked: 208 times

Post autor: tomuch »

Paskuder pisze: 12 kwie 2021, 18:40 W każdym update odnośnie danego SG jest w jego opisie wyraźna informacja czy trafi do retailu czy nie. Wygląda na to że do kupienia poza kampanią będą tylko pojedyncze rzeczy jak księga, planszetki bohaterów itp. Cała reszta albo w ogóle nie trafi do retailu albo trafi w mocno okrojonej wersji.
Tam raczej jest info takie (nie wiem, czy wszędzie):
These items will be added for free to Robinson Crusoe Collectors Edition of the game and won't be part of the retail version of the game
Czyli, jak będziesz chciał kupić to całe pudło w przyszłości, to tam nie będzie SG. Ale osobno w sklepiku pewnie trochę tego będzie.
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Paskuder

No właśnie o tyle ciekawie że nie wszędzie. Na przykład przy tych trójwarstwowych planszetkach bohaterów nic nie pisze że nie trafią do retailu. Co akurat bardzo mnie cieszy :mrgreen:
kisiel365
Has thanked: 254 times
Been thanked: 313 times

Post autor: kisiel365 »

Czy księga przygód jest tylko po ANG czy po polsku też można wybrać? Strasznie chaotyczna ta strona kampanii.
na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA
Torquemada666
Has thanked: 306 times
Been thanked: 163 times

Post autor: Torquemada666 »

kisiel365 pisze: 13 kwie 2021, 09:23 Czy księga przygód jest tylko po ANG czy po polsku też można wybrać? Strasznie chaotyczna ta strona kampanii.

Obrazek
Paskuder

kisiel365 pisze: 13 kwie 2021, 09:23 Czy księga przygód jest tylko po ANG czy po polsku też można wybrać? Strasznie chaotyczna ta strona kampanii.
Chaotyczna?!? Przecież flagi językowe są na samej górze w pierwszej grafice i walą po oczach w jakich językach grę można zamówić :shock:
Lukas82
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Lukas82 »

Nie wiem czy nie przeoczyłem tej informacji, ale nigdzie nie mogę znależć. Czy w tym superpudełku za 254PLN z figurkami to bedzie miejsce na Mystery Tales, czy nie i bede musiał znów miec 5 pudełek do jednej gry?

Edit:
Dobra, znalazłem, że jednak nie i nadal będzie wszystko w 3 pudełkach, więc odpuszczam GF.
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 458 times
Been thanked: 558 times

Post autor: rav126 »

Lukas82 pisze: 13 kwie 2021, 16:09 Nie wiem czy nie przeoczyłem tej informacji, ale nigdzie nie mogę znależć. Czy w tym superpudełku za 254PLN z figurkami to bedzie miejsce na Mystery Tales, czy nie i bede musiał znów miec 5 pudełek do jednej gry?

Edit:
Dobra, znalazłem, że jednak nie i nadal będzie wszystko w 3 pudełkach, więc odpuszczam GF.
Wydaje mi się, że pudełko pomieści sporo, ale pod warunkiem że wywalisz ich inserty i zrobisz sobie sam.
Paskuder

shuji pisze: 13 kwie 2021, 09:56 a gracz i marynarz będą pasować do pudła?
Z tego co mi się mgliście kojarzy to obiecali że tak ale mnie nie cytuj jakby co :wink:
Misque
Been thanked: 2 times

Post autor: Misque »

cześć,

mam pytanie, czy warto kupić Robinsona, gdy gram w This war of Mine. Nie wiele gram w planszówki, a czytając opisy, to te gry są survivalem ze scenariuszami, musimy coś szukać, zbierać, żeby przeżyć, tylko Twom ma ciężki klimat.
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 261 times
Been thanked: 280 times

Post autor: Moonday »

czy warto kupić Robinsona, gdy gram w This war of Mine
Warto, bo obie gry dają inne wrażenie z rozgrywani. TWoM kładzie nacisk na klimat i opowiadanie historii, a Robinson na optymalizację ruchów. Oczywiście Robinson to wciąż gra z klimatem, ale w innym sensie. W TWoM postacie mają imiona a w Robinsownie tylko funkcje. Robinson jest grą bardziej złożoną mechanicznie, mniej losową, ale też bardziej "rodzinną" niż TWoM. Możesz potraktować Robinsona jako kolejny krok w kierunku gier bardziej złożonych i nastawionych na kombinowanie. W Robinsownie poczucie survivalu jest większe, bo trzeba pogłówkować. TWoM to często "przygoda" która pisze się sama, w której pozostajemy niemal biernymi obserwatorami.
dareiosh
Has thanked: 8 times
Been thanked: 11 times

Post autor: dareiosh »

planuje kupic podstawę + jeden z dodatków, który polecacie? opowieści czy h.m.s ? Czy np olać dodatki i wziąć dodatkowe scenariusze?
Awatar użytkownika
Moonday

planuje kupic podstawę + jeden z dodatków, który polecacie?
H.M.S nie kupuj, bo szykuje się nowa wersja tego dodatku. Niesamowite Opowieści, to trochę gra w grze, bo nie rozwija podstawki, a korzystając z jej niektórych elementów wprowadza nową przygodę. Generalnie polecam kupić Skrzynię Skarbów, bo najlepiej uzupełnia podstawkę.
dareiosh

Mógłbym prosić o link co będzie zawierać nowa wersja h.m.s ?
Awatar użytkownika
Moonday

Mógłbym prosić o link co będzie zawierać nowa wersja h.m.s ?
Jeszcze nic nie wiadomo poza tym, że będzie. Kiedy? Też nie wiadomo.
dareiosh

Za namową moonday jedzie do mnie podstawka i skrzynia skarbów i moje pytanie: które z kart dorzucić od razu do rozgrywki a z którymi poczekać aż trochę igram tytuł (domyślam się że niektóre ułatwiają a większość utrudnia grę)
ODPOWIEDZ