Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Twardziol pisze: ↑21 mar 2021, 12:51
Witam, mam pytanie po co są znaczniki/karty bez żadnych stanów ?
Puste żetony wykorzystasz, gdy nakaże Ci to Księga Skryptów.
Co do pustych kart - mam ograną podstawkę i dwa główne dodatki i jeszcze nigdzie nie znalazłem możliwości zastosowania tych kart.
Cześć, jeszcze mam jedno pytanie, dzisiaj zakończyłem pierwsza rozgrywkę w this war of mine. Nie wiem czy zrobiłem coś źle ale od razu trafiłem na wydarzenie kończące "zawieszenie broni" pod spodem mam jeszcze dwie karty. Jak mam to rozegrać ?
Masz szczęście Trafiłeś od razu jako pierwsze Wydarzenie Kończące na Zawieszenie broni; to ostatni dzień gry. Rozegraj go do końca i sprawdź, czy wygrałeś.
Jeszcze mam takie pytanie, czy jest to możliwe aby usunąć wszystkie sterty, otworzyć wszystkie drzwi etc. na planszy schronienia. ? Mi cały czas brakuje ruchów i wolę sobie coś wybudować
Twardziol pisze: ↑22 mar 2021, 00:21
Jeszcze mam takie pytanie, czy jest to możliwe aby usunąć wszystkie sterty, otworzyć wszystkie drzwi etc. na planszy schronienia. ? Mi cały czas brakuje ruchów i wolę sobie coś wybudować
Jest jedno specjalne znalezisko
Spoiler:
na placu budowy
które znacząco przyśpiesza usuwanie tych kart. W dodatku rolniczym masz szansę na zdobycie 2 rolników którzy dają 6 dodatkowych akcji w każdym dniu. Szansa na odgruzowanie schronienia jest.
Moje pytanie dotyczy białej koperty, którą otworzyć można dopiero po pomyślnym rozegraniu scenariusza "Epidemia" z dodatku "Opowieści ze zniszczonego miasta":
Spoiler:
W kopercie znajduje się karta sprzętu "Łóżko dla chorego". Pozwala ona obniżyć Chorobę o 1 u Postaci, która skorzysta z tego Łóżka. Ale - czy obniżyć Chorobę można tylko u Postaci śpiącej tu całą noc, czy również tej, która zdrzemnęła się tu w fazie Akcji Dziennych?
Witam. Mam dwa pytania.
1. Czy podczas Akcji Dziennych mogę wysyłać postacie na odpoczynek na podłodze? Przykładowo mam 2 czarne kropki na stanie zmęczenia. W pierwszej akcji wysyłam postać na odpoczynek na podłodze, zmęczenie obniżam o dwa i zostają mi jeszcze dwie akcje?
2. Czy mogę rozłożyć sobie w schronisku w dozwolonych miejscach sprzęt, który będę chciał wybudować w przyszłości dla lepszej widoczności? Czy samo położenie danego sprzętu kosztuje mnie jedną akcję a wybudowanie go drugą?
Ad. 1.
Podczas Akcji Dziennych postacie mogą odpoczywać tylko w łóżku.
Ad. 2.
Sprzęt budujesz, jeśli posiadasz wskazaną na karcie ilość zasobów potrzebnych do jego wybudowania i wolne miejsce na planszy. Oddajesz zasoby i kładziesz sprzęt na planszy. To jest jedna akcja. W kolejnej rundzie akcji możesz ten sprzęt użyć.
"Dla lepszej widoczności" teoretycznie możesz położyć sobie karty sprzętów na planszy, ale skoro ich nie zbudowałeś, to nie możesz ich używać.
Walczyć może tylko jedną, co nie jest tożsame z posiadaniem kilku. Nie mam pod ręką instrukcji ale nie jest przypadkiem tak, że postać może mieć przy sobie nóż oraz pistolet, walczyć tylko przy użyciu pistoletu, a w przypadku, gdy skończą jej się naboje wymienić pistolet na nóż?
"Życie społeczne wyposażone jest w ponadbiologiczne formy użyczające mu wyższe wartości w postaci zabaw lub gier. W nich właśnie społeczeństwo wyraża swoje poglądy na świat i życie".
Johan Huizinga, Homo ludens
Faza Intruzów nie jest Starciem. To nie walka, lecz próba obniżenia Ran/Szkód.
Zmiana broni może nastąpić tylko w Starciu, np. na Wyprawie (Patrz Dziennik, FAQ 900).
Tak specyficzną sytuację wymusza karta Wydarzenia "Fala rozbojów". Dziennik ani żadne FAQ w Księdze Skryptów nie precyzuje, co dokładnie można wtedy zrobić. Ja gram na logikę - raz przyszli intruzi, więc pogoniłem ich pistoletem; potem przyszli kolejni intruzi, a że skończyły mi się naboje, to wziąłem do obrony nóż.
A jak gracie - czy jak się bronisz np pistoletem ale cię okradną to tracisz pistolet czy jest on "bezpieczny" bo był u broniącego czy też może zostać odebrany?
0bcy pisze: ↑12 lip 2021, 23:05
A jak gracie - czy jak się bronisz np pistoletem ale cię okradną to tracisz pistolet czy jest on "bezpieczny" bo był u broniącego czy też może zostać odebrany?
0bcy pisze: ↑12 lip 2021, 23:05
Jest bezpieczny, tracisz zasoby ze schowka.
Puki wartownik żyje jego broń nie zostanie skradziona.
Postać ma na swoim żetonie stanów tylko jedną białą kropkę. Oznacza to, że postać ta może:
a) wykonać tylko pierwszą akcję
czy
b) wykonać tylko jedną akcję, w dowolnej (pierwszej, drugiej lub trzeciej) fazie Akcji Dziennych.
Erni pisze: ↑04 wrz 2021, 18:46
Postać ma na swoim żetonie stanów tylko jedną białą kropkę. Oznacza to, że postać ta może:
a) wykonać tylko pierwszą akcję
czy
b) wykonać tylko jedną akcję, w dowolnej (pierwszej, drugiej lub trzeciej) fazie Akcji Dziennych.
a)
chyba, że wykonując tę akcję odblokuje sobie kolejne (np spanie w łóżku gdy jedynie zmęczenie blokuje kolejne akcje lub dojenie / zabicie kozy gdy głód blokuje reszte akcji) - jeśli tylko zmęczenie Cie limituje to możesz spać np 2 akcje z rzędu by wykonać akcje w trzeciej / czwartej fazie.