Tiaaa... Ciekawy temat i wątek, ale większość piszących mam wrażenie ,że prześlizguje się (jak zwykle) po temacie...
Wielu "recenzentów" i ich kanałów nie subskrybuję już osobiście, a z tych "zasubowanych" oglądam niewiele. Wśród tych pierwszych nie ma już i naprawdę rzadko tam zaglądam: GF (za to, że wszystko jest super och i ach !!, a odczytanie danych z pudełka mogę zrobić samodzielnie; z drugiej strony żadna omawiana gra nie ma jakichkolwiek wad...), OnT (znużyło mnie pokazywanie pomalowanymi paznokciami kart, żetonów, elementów na planszy, rzucanie i przesuwanie gór pudełek po stole i odczytywanie wszystkiego z promptera, a nowinki śledzę w innych mediach), GTTV (z uwagi na całokształt i idiotyczne wstawki z życia i nieśmieszne żarty), Ogrywanie, bo mało tam prezentacji gier i ich omówienia, a 2-3 godzinnych nagrań nie chce mi się, oglądać.... Nie mam aż, tyle czasu i szkoda go spędzać na wysłuchiwaniu o wszystkim i o niczym...
Największe spadki wśród tych drugich notują w 2023 roku: Gambit TV (zmiana formatu i treści, po tylu latach z żalem to stwierdzam!!), Pogramy TV (a są to moi prawie ziomale - jak powyżej i za promowanie Pokemonów), wszystkie kanały solo gram, gram solo, itp, itd i etc (nie ma tam już nic ciekawego dla mnie), Planszówkowy PKS (to już nie ten sam kanał, nie prezentuje już tych samych treści (i obrazu) co wcześniej, Gradanie (tutaj największy spadek formy i treści i największa szkoda potencjału i prezentowanych treści!!)... Do tychże kanałów dołączają od niedawna KPiB. Zatracili pazur z prezentacji słownej gier, gier omawianych jest mało, treści są rozwlekłe do granic możliwości, brak szybkości i celnych uwag (tych negatywnych najbardziej, bo wiadomo kobieta łagodzi męskie obyczaje... a to nie zawsze wychodzi na dobre, o czym też przekonali się Pogramy TV). Po drugie nie byłem fanem Pawła ze Starych Kości, za maniery słowne i opinie o grach i chyba przenosi się to teraz na KPiB. Planszowe Newsy stają się takim drugim GTTV, z tym że w tym przypadku nie jest to reklama gier Rebela, a Lucky Duck Games. Poza tym wszystko u nich jest super dobre lub bardzo dobre i treści takie jakieś mdłe przez to... za słodkie i na dłuższą, metę niestrawne!! Podobnie jak u Zaku BoardGames, u którego nie było, nie ma i chyba nie będzie gier z wadami i minusami...
Jedynie wyróżniają się obecnie Planszówki Online, ale poza ostatnimi nagraniami (z 3 ostatnich tygodni, bo i tutaj spadek jest widoczny...Miejmy nadzieję, że to tylko chwilowe wrażenie).
Część kanałów zawiesiła lub zupełnie zakończyła działalność i wg mnie świadczy to o kryzysie w branży i hobby. Dla mnie jest to widoczne od początku 2022 roku, a rok 2023 jest dla braci YT i FB najgorszym w historii (o czym było wyżej)...
Dla mnie w chwili obecnej nie ma kanału/ podcastu, który bym śledził non stop i wystawiał pozytywne oceny. Może i dlatego, że coraz mniej wartościowych gier ukazuje się na rynku polskim, a gonitwa za nowościami minęła bezpowrotnie, co jest i stało się domeną nowych kanałów na YT i FB... Póki co półki są pełne, jest w co grać, a gonitwa za nowościami zamieniła się w poszukiwanie starszych i dobrych tytułów
PS. Nie musicie się zgadzać z moim typowo SUBIEKTYWNYM zdaniem. Nie musicie krytykować i chwalić. To jedynie moje zdanie i spostrzeżenia... O Pandzie nie piszę, bo oficjalnie nie ma swojego kanału i jego opinie i uwagi o grach są mi zupełnie obojętne.