Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 414 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: toblakai »

O ile kwestia tego czy Bollo powinien dostać bana czy nie jest otwarta to ja uważa, że każdy użytkownik, który jawnie deklaruje iż jego atakujące kogoś posty mają na celu zmuszenie go do opuszczenia Forum zasługują na natychmiastowego bana.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3038 times
Been thanked: 2657 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

menelobej pisze: 05 kwie 2025, 16:01 Tylko, że admin raj zarzucił kłamstwo użytkownikowi wega68 na podstawie resztek dyskusji, która w większości została wymoderowana i skasowana
Uważam, że nie masz masz racji. Przeczytaj jego wypowiedź jeszcze raz. Napisał tak:
raj pisze: 04 kwie 2025, 23:37 No tak, ale przecież powiedzieliście, że temat został skasowany. Co jest kłamstwem, które można zweryfikować w 20 sekund korzystając z wyszukiwarki na forum.
viewtopic.php?p=1686325&hilit=promptery#p1686325
Raj nie pisał, ze dyskusja nie została skasowana, tylko że ten konkretny post Bolla nie został skasowany (użyte zostało słowo "temat", co jednak wskazuje na 1 post, a nie na cała dyskusję). I tak dokładnie jest, sam post w którym padły słowa o prompterze nie został skasowany, każdy może go sobie przeczytać. Gdzie tu kłamstwo czy złamanie zasad?

Potwierdzam, że sam usuwałem w zasadzie całość tej "dyskusji", bo ona się nie nadawała do czytania. To nie była dyskusja, tylko ściek. Jesli ktoś mi mówi, że chciałem chronić czy wybielić jakiegoś użytkownika, to jest to po prostu nieprawda. Zgłoszenia o naruszeniu regulaminu (wystawiane przez użytkowników forum) szły tam w kilkanaście jak nie kilkadziesiąt sztuk.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1697 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

azazelmo pisze: 05 kwie 2025, 16:14
Bruno pisze: 05 kwie 2025, 15:49 (...)
Ty wszystkie swoje opinie o otaczającym świecie wyrabiasz sobie wyłącznie na podstawie informacji źródłowych?
(...)
Z całym szacunkiem, to akurat bardzo dobra praktyka i uważam, z należy ją stosować, kiedy tylko można.
Oczywiście.
Ale po to mamy prasę, media, książki i komentatorów, żeby z braku czasu, a często i ochoty lub kompetencji, nie musieć w każdej, każdeńkiej sprawie zapoznawać się ze źródłem. Zapewne masz jakąś opinię (nieważne jaką) na temat obserwowanych zmian klimatu. Oparłeś ją na źródłach (czyli artykułach naukowych) czy na opracowaniach dostępnych w mediach, np. internecie? To samo dotyczy jakiejkolwiek opinii nt. zapadających właśnie decyzji politycznych - czytasz oryginalne dokumenty wraz z ich uzasadnieniami, czy opierasz się na informacjach z prasy i od komentatorów?
menelobej pisze: 05 kwie 2025, 16:01 Tylko, że admin raj zarzucił kłamstwo użytkownikowi wega68 na podstawie resztek dyskusji, która w większości została wymoderowana i skasowana, o czy zapewne nie miał pojęcia, ale potwierdził to drugi z adminów, który tę dyskusję wymoderował. Stąd raj nie mógł wypunktować sprawy rzetelnie, bo nie miał materiału źródłowego.
Zaraz, zaraz, ...
A, widzę, że Curiosity już Ci odpowiedział :D
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
menelobej
Has thanked: 100 times
Been thanked: 247 times

Post autor: menelobej »

Curiosity pisze: 05 kwie 2025, 16:32
menelobej pisze: 05 kwie 2025, 16:01 Tylko, że admin raj zarzucił kłamstwo użytkownikowi wega68 na podstawie resztek dyskusji, która w większości została wymoderowana i skasowana
Uważam, że nie masz masz racji. Przeczytaj jego wypowiedź jeszcze raz. Napisał tak:
raj pisze: 04 kwie 2025, 23:37 No tak, ale przecież powiedzieliście, że temat został skasowany. Co jest kłamstwem, które można zweryfikować w 20 sekund korzystając z wyszukiwarki na forum.
viewtopic.php?p=1686325&hilit=promptery#p1686325
Raj nie pisał, ze dyskusja nie została skasowana, tylko że ten konkretny post Bolla nie został skasowany (użyte zostało słowo "temat", co jednak wskazuje na 1 post, a nie na cała dyskusję). I tak dokładnie jest, sam post w którym padły słowa o prompterze nie został skasowany, każdy może go sobie przeczytać. Gdzie tu kłamstwo czy złamanie zasad?

Potwierdzam, że sam usuwałem w zasadzie całość tej "dyskusji", bo ona się nie nadawała do czytania. To nie była dyskusja, tylko ściek. Jesli ktoś mi mówi, że chciałem chronić czy wybielić jakiegoś użytkownika, to jest to po prostu nieprawda. Zgłoszenia o naruszeniu regulaminu (wystawiane przez użytkowników forum) szły tam w kilkanaście jak nie kilkadziesiąt sztuk.
Tylko, że raj odnosił się do tego co było powiedziane w dramkach, a tam był zacytowany post Asi i było powiedziane, "...tutaj mamy taki wycinek, bo wątek cały został skasowany, z tego co tutaj mi piszą..." - co jak sam przyznałeś jest prawdą. Raj także użył słowa temat a nie post, a jako admin raczej rozróżnia znaczenie tych słów, bo przecież nie wszystkie posty dotyczące sprawy promptera zostały usunięte i jak teraz ktoś te nieliczne pozostałości czyta to jest zupełnie inna dyskusja, niż wtedy.
Nie obchodzi mnie zbytnio ta cała obecna sprawa promptera i BOLLO, ale uważam, że wszyscy użytkownicy włącznie z adminami powinni przedstawiać pełen kontekst sytuacji w swoich wypowiedziach, a nie wybrany pod swoją tezę fragment. A nawet jeśli nieświadomie coś pominą, to powinni swój przekaz sprostować zgodnie z sytuacją faktyczną. Takie zachowanie podnosi poziom dyskusji ogólnej i żywotność forum, na czym wszystkim nam powinno zależeć.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1007 times
Been thanked: 384 times

Post autor: Irka »

To chyba są szczegóły rozmydlające problem.

A kim jest właściwie wega68?
Czy to ktoś z KPiB?
Zdublowane konto?
W historii konta widoczne ledwie kilka postów, z których praktycznie wszystkie to albo nieproporcjonalna krytyka albo poparcie osób, które w tym przodują... Nietypowa sytuacja. Sugestia do administracji o sprawdzenie po IP.

I przy okazji ponawiam wniosek o utworzenie archiwum, czasem bywa przydatne:
Spoiler:
W każdym razie Bollo chyba zawsze wyraża się o Asi z sympatią, szacunkiem, linkuje jej materiały. Błędnie założył użycie promptera i podzielił się tą myślą. Nikt nie zwrócił uwagi. Asia po pewnym czasie przeczytała, wyraziła zdziwienie i uprzejmie go poprawiła.

Sytuacja została zaraz wykorzystana do dużej krytyki ze strony niektórych.
I teraz do tego podcastu, gdzie się mówi ludziom, jak należy interpretować - oczywiście negatywnie.
I niestety, ponownie do krytyki, jak już wspomniano.
samuraj1369
Has thanked: 524 times
Been thanked: 611 times

Post autor: samuraj1369 »

Bruno pisze: 05 kwie 2025, 15:49
samuraj1369 pisze: 05 kwie 2025, 15:03 Skoro opierasz się tylko na poście Raja, a sam nie oglądałeś, to twój post jest w 100% stronniczy, przez co jego wartość merytoryczna spada do zera.
Nie "stronniczy", tylko co najwyżej nie oparty bezpośrednio na źródle. To różnica, która powinna być istotna dla tych, którzy skłonni są kamienować innych z powodu "mówienia nieprawdy".
Ty wszystkie swoje opinie o otaczającym świecie wyrabiasz sobie wyłącznie na podstawie informacji źródłowych?

Skoro autorzy tego nagrania wypowiadali się na forum i w żaden racjonalny sposób nie zakwestionowali podstaw, na których raj oparł swoją krytykę ich filmu, to mam prawo mniemać, że zasadniczo trafnie opisał on i ocenił ich "dzieło".
Nie wypowiadam się w tematach o których nie mam zielonego pojęcia.
menelobej
Has thanked: 100 times
Been thanked: 247 times

Post autor: menelobej »

Irka pisze: 05 kwie 2025, 19:18 To chyba są szczegóły rozmydlające problem.
Problemem jest budowanie przekazu w oderwaniu od stanu faktycznego. Wszystko inne to są szczegóły wynikające z przyjętych założeń. Forum służy dyskusji i im wyższy jej poziom, tym większa szansa, że będzie trwać, a nawet się rozwijać, a przedstawiane tu informacje będą miały jakąś wartość. Dodatkowo dbanie o jakość i jasność przekazu pisanego/mówionego jest wartością samą w sobie.

Ta sytuacja z BOLLO i domniemanym prompterem wystarczająco wyraźnie pokazuje ile zamętu wywołuje błędna informacja - a to tylko forum o grach planszowych.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1007 times
Been thanked: 384 times

Post autor: Irka »

Menelobej, dzięki, już rozumiem. Cenne uwagi.
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1697 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

samuraj1369 pisze: 05 kwie 2025, 19:59 Nie wypowiadam się w tematach o których nie mam zielonego pojęcia.
To generalnie dobrze, tylko moje pytanie (zresztą retoryczne) nie tego dotyczyło. Pytałem, czy zawsze i w każdej sprawie, o której wyrabiasz sobie zdanie, sięgasz do źródeł (oryginalnych) czy w większości wypadków korzystasz jednak - jak każdy - z opracowań (źródeł wtórnych)?

Natomiast Twoja odpowiedź wskazuje na wyraźne rozdrażnienie - i naprawdę nie wiem, czym jest ono spowodowane. Wiem natomiast, że efektem właśnie rosnącego rozdrażnienia względem innych forumowiczów była też ta cała g.burza o promptery (bo przecież wcale nie o nie chodziło, tylko o nieskrywaną niechęć kilku osób do autora tamtej wypowiedzi).
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 302 times
Been thanked: 839 times

Post autor: arturmarek »

Dla mnie ta dyskusja jest mimo wszystko budująca. Widać, że kilka osób nie próbuje zrozumieć drugiej strony, ale wiele wypowiedzi sugeruje, że spora część użytkowników (na pewno większa część niż w ogóle społeczeństwa) forum próbuje myśleć samodzielnie i wychodzić ze swojej strefy komfortu i odkładać własne przekonania i sympatie na bok.

Mam wrażenie, graniczące z pewnością, że żaden z pary Karol-Marek nie jest neuro-normatywny. To na pewno bardzo przeszkadza im w złapaniu wspólnej perspektywy. Myślę, że ta jest, mimo wszystko, potrzebna. Może części z nas pomoże walczyć z uprzedzeniami, rozumieć osoby myślące inaczej. A wszystko to we w miarę bezpiecznym środowisku - zawsze można przestać tutaj wchodzić, czego nie da się np. zrobić w przypadku dyskryminacji/bullyingu w szkole.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1310 times
Been thanked: 1986 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Dziękuję wszystkim którym oszczerstwa z kanału KPiB nie są obojętne i mają odwagę na to aby walczyć o prawdę. Szkoda jednak, że dzieje się to w naszym wspaniałym hobby ,które powinno łączyć a nie dzielić. Wypowiedziałem się już na ten temat kiedyś i nie widzę potrzeby aby go kontynuować. Tym bardziej, że wielu z Was widzi to tak jak jest naprawdę, więc nie ma sensu powtarzać tego samego i oczywiście ja się pod tym podpisuję.

Pozdrawiam wszystkich. :wink:
Obrazek
Spoiler:
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3710 times
Been thanked: 3896 times

Post autor: japanczyk »

BOLLO pisze: 07 kwie 2025, 13:52 Dziękuję wszystkim którym oszczerstwa z kanału KPiB nie są obojętne i mają odwagę na to aby walczyć o prawdę. Szkoda jednak, że dzieje się to w naszym wspaniałym hobby ,które powinno łączyć a nie dzielić. Wypowiedziałem się już na ten temat kiedyś i nie widzę potrzeby aby go kontynuować. Tym bardziej, że wielu z Was widzi to tak jak jest naprawdę, więc nie ma sensu powtarzać tego samego i oczywiście ja się pod tym podpisuję.
BOLLO, chcialbym, zeby na tym poscie byl EOT tego tematu.
KPiB zrobilo karygodny material, bo zaczynanie jakiegokolwiek tematu od slow "caly na bialo wchodzi nasz etatowy klaun" skutkowaloby tutaj ostrzezeniem, a dalej banem. Jakakolwiek merytoryczna dyskusja przy takim starcie nie moze miec miejsca.

ALE weź sobie do serca swoje slowa, ktore pogrubilem powyzej i ugryz sie czasem w jezyk zanim napiszesz kolejny raz cos co alienuje, jest szowinistyczne, albo w jakikolwiek inny sposob deprymujace inna osobe, bo takie posty nie raz pojawialy sie spod twojej reki na tym forum.

kolejne posty w tym temacie dotyczacego tego watku beda wycinane, bo walkowanie tego kolejny raz (2? 3?) od 3 stron jest redundantne
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1310 times
Been thanked: 1986 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Gram Prix 👉 NAJLEPSZY VLOG 👈
1. Gambit TV
2. Zaku BoardGames
3. Game Troll TV
Spoiler:
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 414 times

Post autor: toblakai »

Król jest tylko jeden!
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3710 times
Been thanked: 3896 times

Post autor: japanczyk »

ZWYCIĘZCA: Gradanie
2 – Geek Factor Podcast
3 – Kości, piony i bastiony
4 – Planszowki Z O.O.
5 – Dżentelmeni przy stole
6 – 2Pionki
7 – Planszowy Kolektyw
8 – PodCast PoGraMy
9 – P&A Games
10 – Crash Board

Liczba wszystkich podcastów w kategorii: 11

Vlog

ZWYCIĘZCA: Gambit TV
2 – Zaku BoardGames
3 – Game Troll TV
4 – ON TABLE Gry Planszowe
5 – Planszówki online/Koszaliński Klub Gier Planszowych
6 – Geek Factor
7 – WojennikTV
8 – BoardGamesTV
9 – Planszówki TV
10 – SoloGram
Liczba wszystkich vlogów w kategorii: 29
NeXuS AlphA
Has thanked: 106 times
Been thanked: 145 times

Post autor: NeXuS AlphA »

Wygrana Gambit TV :?:
Wygrana Gradanie :?:
Szok, niedowierzanie, nikt się tego nie spodziewał :o

A poważne to tradycyjnie: gratulacje!
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1645 times
Been thanked: 1827 times

Re: Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Post autor: Mr_Fisq »

Głębsze rozkminy odnośnie planszowego Grand Prix wylądowały w temacie o Gram Prix:
viewtopic.php?t=84575#p1710078
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
ODPOWIEDZ