Krótki komentarz - gra się bardzo dobrze - dość powiedzieć że w sumie grałem z 10 godzin wczoraj w nocy i dzisiaj

Głównym i jedynym zarzutem jaki mógłbym postawić to praktycznie brak jakiejkolwiek rywalizacji. Myślałem, że z czasem to się zmieni i po prostu nie mam doświadczenia, by innym przekszadzać, ale ta gra tak jest po prostu skonstruowana. Każdy sobie gra i ustawia wagoniki, walcząc z innymi wirtualnie. oczywiście inni mogą popsuć szyki stawiając swoje wagoniki lub podbierając potrzebne nam karty, ale robią to zupełnie nieświadomie, dbając o swój interes. Grę traktuję jak puzzle, zamiast przeciwników mógłby być losowy mechanizm stawiania wagoników i zabierania kart i w niczym to nie zmieniłoby akości rozgrywki. Oczywiście w normalnej grze ludzie rozmawiają, wygłupiają się itp., ale w online rzadko kiedy ktoś się odzywa (to już w RTSach typu Starcraft było więcej darcia się, nie mówiąc już o dyskusjach w Counterstrike'u

Muszę spróbować Osadników online, bo o ile TtR jest naprawdę świetny to zupełnie nie mam ochoty go kupować. Po co, skoro tutaj możan sobie pograć, a podczas normalnych spotkań lepiej pograć w coś bardziej interaktywnego.
Zastanawia mnie powód dla którego gra dostała nagrodę... Jest jakaś strona w cywilizowanym języku opowiadająca o wyborze, tłumacząca przyczyny wybrania tej, a nie innej gry? No i czy są już nominacje do 2005 r.?
I jeszcze drobny komentarz - mapa europejska jest dużo trudniejsza i o ile na razie gram tylko na USA to jeśli ktoś chce kupić planszówkę to zdecydowanie powienien wybrać Europę - trudniej, ale zapewne wolniej się nudzi...
Ogólnie - zagrać warto, ale gra jest zbyt "samotnicza".
Pozdrawiam
Szymon