Na wstępie
Swego czasu nie pomyślałbym, że granie w gry planszowe może przynieść tyle frajdy,
wydawać się mogło również, że te czasy dawno i bezpowrotnie minęły.
A jednak, kolega zakupił Horror w Arkham i się zaczęło, gra szybko wciągnęła i na tyle mocno, że przez rok zostało rozegranych kilkanaście partyjek. W między czasie z obawy przed tym, że Horror może nam się znudzić kolega zakupił Szoguna, w którym urzekł mnie element planowania. Od niedawna także posiadamy dodatek do Horrora - Klątwa Czarnego Faraona. Mimo wszystko widzę, że u niektórych osób w mojej paczce następuje zmęczenie materiału - nie kończymy rozgrywek a bo już późno itd. Wcześniej również były narzekania, że przydałby się dodatki do Horrora (z uwagi na fakt iż podstawka jest w edycji polskiej nie chcemy kupować dodatków po angielsku, w tym roku będzie polska edycja Dunwich Horror czy mi się wydaje?).
Co mnie urzekło w wyżej wymienionych grach:
AH - klimat, kooperacja, różnorodność rozgrywek, karty postaci - element rpg, solidne wykonanie większości elementów gry.
Na minus oceniłbym fakt, iż horror należy do gatunku gier bardzo męczących w obsłudze i jakość wykonania kart (trochę się zużywają, mogły być solidniejsze, zarówno w podstawce jak i w dodatku są również błędy w druku...
(brakujące literki i wykropkowane miejsca zamiast polskich znaków)
Generalnie grę oceniam na 9,5/10
Szogun - planowanie, planowanie, wieża - która jest dość oryginalnym rozwiązaniem dla losowości (przypadła mi do gustu), wykonanie i klimat tej burzy mózgów wokół stołu.
Na minus - brak dodatków, które wprowadziłby do gry powiew świeżości, mimo wszystko lekka doza powtarzalności.
Ocena 8,5/10
Sedno sprawy
A teraz przejdę do rzeczy , otóż doszedłem do wniosku iż potrzeba nam nowej gry i chcę dokonać przemyślanego zakupu, dlatego między innymi zwracam się do Was o pomoc.
Moje kryteria:
- Jeśli chodzi o typ gry i rodzaj rozgrywki to preferuje gry planszowe (w karciankach zawsze mi czegoś brakuje), to czy gra będzie kooperacyjna czy każdy na każdego to nie ma znaczenia.
- Tylko i wyłącznie gry wydane w polskiej edycji.
- Gra oferująca dodatki ale niekoniecznie.
- Puki co moja paczka liczy 6 osób, przeważnie gramy we 4.
- Klimat.
- Gra, która nie znudzi się po paru rozgrywkach i będzie się do niej z miła chęcią wracać.
- Kwota jaką jestem gotów przeznaczyć na grę to 200zł, ale wolałbym się w tej kwocie zamknąć z koszulkami na karty lub dodatkiem, aczkolwiek na inne rozwiązania też jestem otwarty.
To co biorę pod uwagę:
1. Bardziej przekonany
- Agricola
- Carson City
- Osadnicy z Catanu
- Świat bez Końca
- Eufrat i Tygrys
- Stronghold
- Vasco da Gama
- Kolonia
2. Trochę mniej
- Filary Ziemi
- Battlestar Galactica
- Ghost Stories
- Awanturnicy
- Cywilizacja: Poprzez Wieki
3. Wasz Typ
-
-
-
Proszę pomóżcie

btw. może ktoś się orientuje gdzie na terenie Warszawy/Piaseczna można zakupić najtaniej planszówki (stacjonarny, internetowy z możliwością odbioru osobistego)?
Z góry serdeczne dzięki.