Gra dla Mamy

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Karolka87

Gra dla Mamy

Post autor: Karolka87 »

Hej, dzień dobry i dobry wieczór.
Przeprowadziłam się niedawno bliżej Mamy i chciałabym spędzać z nią czas inaczej niż tylko spacery i knajpy, zwlaszcza, że nadchodzą dłuższe wieczory. Mama dobrze radzi sobie w Rummikub i to tyle z ,,planszówek". Lubiła grać w kości, przynajmniej lubiła jakieś 20 lat temu ;). Chciałabym coś nieskomplikowanego, rozgrywka do ok. 30 minut. Elementy losowe moga byc, dla wyrównania szans (ale losowość na poziomie rummikuba, a nie chińczyka). Mama lubi sobie pomyśleć, ale bez jakiegoś planowania ruchow na 30 wprzód, więc wszelkie szacho-podobne gry odpadają.

Liczba graczy 2-4 preferowana. Najczęściej przewiduje granie w 3 osoby, czasami może we dwie, a prawie nigdy lub nigdy w 4. Jeżeli to ważne to wiek potencjalnych graczy 30-stka z groszami, 40-stka prawie równa, 65-ka z czymś i 70-ka bez roku ;).

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i podpowiedź.
Barbarzyńca
Has thanked: 533 times
Been thanked: 341 times

Re: Gra dla Mamy

Post autor: Barbarzyńca »

Istambuł kościany będzie w deseczkę.
azazelmo
Has thanked: 196 times
Been thanked: 383 times

Post autor: azazelmo »

Pewnie Azul, może w wydaniu „Mistrz Czekolady” byłby ok.
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1358 times
Been thanked: 331 times

Post autor: JollyRoger90 »

od siebie polecę Azul, Kakao, Kaskadia, Orbis, Wyspa Kwitnącej wiśni, sen :)
agt
Has thanked: 916 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

Myślicie, że Rzuć na tacę i Splendor będą za trudne?

Może Kartografowie?
Awatar użytkownika
kci83
Has thanked: 84 times
Been thanked: 86 times

Post autor: kci83 »

Może Canvas.

A Mama czymś się interesuje / interesowała, jakieś hobby, bo można by tutaj wbić się w jakiś specyficzny motyw, typu zwierzęta, flora, fauna, sztuka etc.
Karolka87

Post autor: Karolka87 »

Dziękuję wszystkim! Na razie skłaniam się ku Instanbulowi i Azulowi.

Kartografowie odpadają (mam je zresztą w swojej kolekcji), ale za dużo rysowania i skupiania wzroku.

Nie, Mama właśnie niespecjalnie ma czy miała jakieś konkretne zainteresowania zainteresowania. Lubiła książki, romanse w okresie wojennym, roboty w drewnie. Niewiele mam takich lekkich tytułów (polecany Splendor mam, Sen znam, ale wchodzi tu ,,negatywna interakcja" (to sprawdzanie), więc odpada). Z jednej strony myślę, że spodobałaby się jej ,,ładna" gra, typu Azul czy Sagrada, a z drugiej strony patrzę na taką Kaskadię czy Orbis i wydaje mi się zbyt ,,kolorowe i chaotyczne". Muszę sie wczytać w przebieg rozgrywki tutaj bardziej.

Azul wydaje się dość przejrzysty, a Instalbul ma te kości, które mogą się Mamie spodobać, Canvasowi się dzisiaj przyjrzę, mnie się bardzo podoba z wyglądu, ale muszę zergnąć na rozgrywkę, bo widziałam trochę żetonów i nie wiem czy nie będzie tego za dużo (chyba, że to pula konkretnego gracza a nie, ze każdy kolor znaczy coś innego).

W ogóle super polecenia, dziękuję Wam bardzo. Nie jestem w stanie skomentować każdej gry, ale każdą sprawdzam i czekam z zamówieniem jeszcze parę dni, żeby zerknąć na Wasze polecajki.
AxlPl
Has thanked: 72 times
Been thanked: 100 times

Post autor: AxlPl »

Mam Kaskadie bo z tych wszystkich gier tego typu wydawała mi sie najprostsza. Po ciężkim, nerwowym dniu w pracy lubie sobie pyknąć z raz czy dwa te gierkę. Nie ma w niej presji ani poczucia że źle idzie. Dla mnie to relaksacyjny tytuł. No i ładny
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 348 times
Been thanked: 147 times

Post autor: vder »

To jeszcze uwaga, że moim zdaniem azul ma całkiem sporo negarywnej interakcji.
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 900 times
Been thanked: 590 times

Post autor: kuleczka91 »

Odrzucanie Kaskadii to błąd. Gra właśnie jest całkiem prosta i nadaje się do grania z każdym. Nie ma tam jakiejś większej negatywnej interakcji poza tym, że ktoś może podebrać jakiś kafelek czy zwierzę, ale może w zamian wpadnie jakiś lepszy zestaw do wyboru. Ogólnie Kaskadia jest na tyle otwarta, że nikt się w niej nie zablokuje, bo można próbować np powiększać środowisko danego terenu jeśli już nam ktoś coś podebrał.

Z gier na kości u nas rodzice bardzo lubią Rzuć na tacę, pierwsza część jest najprostsza.

Z innych gier możesz zerknąć jeszcze na Kingdomino, Sagrada, Ekosystem 1-3, Spacer po Burano (chyba już tylko z 2 ręki), Wyspy Tukana (tu chyba tak samo, bo obecnie nie ma dodruku).
Awatar użytkownika
Apos
Been thanked: 1219 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Do Kaskadii (świetny tytuł i też polecam), dodałbym Akropolis. Można grać na lajcie i sobie budować, a można i kombinować - gra sprawdza się wśród graczy oraz tych, którzy przychodzą na nasze spotkania (młodsi oraz starsi) i mają pierwsze kontakt ze "współczesną" planszówką. Budowanie "w górę" jest niezłym twistem i oczarowuje graczy.

ps. to, że z rynku wspólnego, ktoś bierze płytkę czy kafelek, nie oznacza, że jest to negatywna interakcja. To zwykła interakcja, element gry towarzyskiej i gry z innym człowiekiem. Nie demonizujmy :D
Sixshot
Has thanked: 78 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Sixshot »

Dorfromantic, Art Society, Wielce Imponujące Budowle. Moi rodzice chętnie grają jak sie spotkamy a są w podobnym wieku do Twoich.
basickak
Has thanked: 16 times
Been thanked: 10 times

Post autor: basickak »

+do azula, kakao.

Dorzucam super mega fajna gra
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

Moja mam i teściowa uwielbiają Wsiąść do Pociągu. Ja nie jestef fanem grania 2-osobowego, na 3 osoby zdecydowanie polecam Kraje Północy.

Dorzucę jeszcze niewspominane Carcassonne.
Jeśli wchodzi w grę typowa dwuosobówka to Patchwork jest genialny.
Na koniec Welcome to.... Niestety nie ma dodruku, więc nie wiem jak z dostępnością.
Awatar użytkownika
arracan
Has thanked: 35 times
Been thanked: 40 times

Post autor: arracan »

No to ja może odniosę temat do mojej mamy, która nie jest jakąś zawziętą graczką, ale lubi trochę posiedzieć przy planszy. Dodam że mama ma 55 lat ;)

Bardzo lubi Wsiąść do Pociągu: Europa i Azula, obie zresztą ma w kolekcji. Świetnie bawi się przy zręcznościówkach jak Palec Boży czy Wojownicy Podziemi. Podobały jej sie: Kaskadia, Takenoko, Calico, Carcassonne, Catan, Splendor, Sagrada. Mniej Na Skrzydłach ze względu na nieco większą liczbę zasad. Absolutnymi hitami są RED7 i Niepożądani Goście, a w ten weekend przywiozłem Rivages i mama wkręciła się na tyle, że zagraliśmy 6 czy 7 partii ;)
FlowPOP.pl - Płynnie o popkulturze || LINKTREE <--- PLANSZÓWKI, FILMY, MUZYKA, SERIALE, GRY

Profil na BGG
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 454 times

Post autor: itsthisguyagain »

Sowy
Barbarzyńca
Been thanked: 341 times

Post autor: Barbarzyńca »

+1 dla Takenoko, ładne, dość proste i ma kostkę :wink:
basickak
Has thanked: 16 times
Been thanked: 10 times

Post autor: basickak »

Jeśli mowa o wsiąść do pociągu, to może seria "małych" np. Nowy Jork
anna26
Has thanked: 14 times
Been thanked: 25 times

Post autor: anna26 »

Moja niegrajaca mama najlepiej przyjęła Carcassone i Kingdomino. Myślę że Splendor też się nada a potem Wsiąść do pociągu i Azul lub Kaskadia ale zaczęła bym od prostych aby nie zniechęcać.
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 124 times

Post autor: Alextasha »

Moja mama zaczęła od Wsiąść do pociągu i Carcassonne. Potem doszła epoka kamienia, splendor, botanik (na 2 os) ale gra w którą non stop by grała to... Roll for it! Mam wersję deluxe i potem już nie była dostępna więc zrobiłam własną i jej sprezentowałam. Prezent był strzałem w dziesiątkę :D
Awatar użytkownika
Brylantino
Been thanked: 216 times

Post autor: Brylantino »

Mojej mamie ostatnio mega siadło Art Society (ma 67 lat) :)
ODPOWIEDZ