Gra podobna do Terraformacji Marsa, ekspedycja Ares

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
AxlPl
Has thanked: 62 times
Been thanked: 87 times

Gra podobna do Terraformacji Marsa, ekspedycja Ares

Post autor: AxlPl »

Moje uzależnienie do Terraformacji trochę mnie przeraża. Boję się, że gra szybko mi się przeję bo ile można grać w to samo dzień w dzień. Rozglądałam się więc za czymś podobnym ale nie tym samym.
Co mnie do niej ciągnie i czego szukam:
1. Dość proste zasady, czytelna instrukcja, łatwość i szybkość w rozłożeniu gry no i sama gra nie trwa kilku godzin.
2. Tryb solo nie utrudnia życia i nie chce cie zabić na każdym kroku.
3. Najważniejsze: duża ilość kart, przyjemność z ich zagrywaniu, rozwijanie produkcji jest mega satysfakcjonujące.
3. Podwójnie najważniejsze: budowanie, rozwijanie planety, podnoszenie wskaźników, odkrywanie oceanów jest chyba jeszcze bardziej satysfakcjonujące niż zagrywanie kart.

Myślałam o "Ark nova" ale zasady i długość rozkładania gry chyba nie dla mnie.
Jest też "Ziemia" ale mam wrażenie że to taka bardziej rozbudowana Łąka. No i jeszcze "Niezbadana planeta" ale to chyba już całkiem nie to...

PS. Miałam wersje Kościaną - jedyna wada to za duża losowość kości.
samuraj1369
Has thanked: 539 times
Been thanked: 643 times

Re: Gra podobna do Terraformacji Marsa, ekspedycja Ares

Post autor: samuraj1369 »

Dodatki do Aresa :D
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3071 times
Been thanked: 2668 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Oczywiście Race for the Galaxy.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
AxlPl

samuraj1369 pisze: 01 maja 2025, 13:48 Dodatki do Aresa :D
Sprawdzałam je na necie. Mam wrażenie że z tymi dodatkami gra będzie już tak długa, skomplikowana i trudna jak pierwsza Terraformacja. A ja ledwo w podstawce na łatwym poziomie, jestem w stanie wygrać
samuraj1369
Has thanked: 539 times
Been thanked: 643 times

Post autor: samuraj1369 »

Sprawdź dodatek Kryzys, swietnie zmienia tryb solo/coop
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Irka »

:lol:

Poniżej polecajki, gdzie wg mnie są świetne karty i gra może dać nawet większą satysfakcję z budowania i rozwoju niż fajny Ares.

Everdell - bardzo przyjemne wykładanie kart, trochę podobne uczucie do Łąki, ale karty robią różne ciekawe rzeczy ;)
Lub jego następca Farshore. Gdybym miała kupić tylko jedno z nich, to raczej to drugie, bo poprawione. Chyba, że chce sie inwestować w dodatki, to Everdell ma ciekawe.

"Na skrzydłach" / "Na skrzydłach smoków" / "Na dnie morza" - w zależności od tematu i nieco różnią się złożonością. Tu znów różnorodne karty ze zdolnościami. Solo chyba nie grałam, ale raczej nie powinno być zaciekłym wrogiem ;)

Zaginiona Wyspa Arnak - może nieco trudniejsza w nauce, ale warto. Każda karta inna i ma ciekawe działanie (choć nie wykłada się ich na stół, tylko buduje się z nich własny "deck" do dobierania). Jest odkrywanie kafli z nowymi miejscami i postęp w wędrówce na planszy. Jest kampania solo do podstawki (analogowa lub w aplikacji) albo nowa i podobno b. ciekawa kampania solo w dodatku "Zaginiona Ekspedycja". Automa w podstawce jest bardzo prosta, a dobrze symuluje bandę innych graczy :) Wspomnianego dodatku nie znam jeszcze.

A tutaj na marginesie, bo może mamy zbliżony gust i polecam Ci spróbować
Spoiler:
Daj znać, jak coś wybierzesz z polecajek w tym wątku i jak się grało. Sama szukam kolejnych.
AxlPl

Irka pisze: 01 maja 2025, 14:23
:lol:

Poniżej polecajki, gdzie wg mnie są świetne karty i gra może dać nawet większą satysfakcję z budowania i rozwoju niż fajny Ares.

Everdell - bardzo przyjemne wykładanie kart, trochę podobne uczucie do Łąki, ale karty robią różne ciekawe rzeczy ;)
Lub jego następca Farshore. Gdybym miała kupić tylko jedno z nich, to raczej to drugie, bo poprawione. Chyba, że chce sie inwestować w dodatki, to Everdell ma ciekawe.

"Na skrzydłach" / "Na skrzydłach smoków" / "Na dnie morza" - w zależności od tematu i nieco różnią się złożonością. Tu znów różnorodne karty ze zdolnościami. Solo chyba nie grałam, ale raczej nie powinno być zaciekłym wrogiem ;)

Zaginiona Wyspa Arnak - może nieco trudniejsza w nauce, ale warto. Każda karta inna i ma ciekawe działanie (choć nie wykłada się ich na stół, tylko buduje się z nich własny "deck" do dobierania). Jest odkrywanie kafli z nowymi miejscami i postęp w wędrówce na planszy. Jest kampania solo do podstawki (analogowa lub w aplikacji) albo nowa i podobno b. ciekawa kampania solo w dodatku "Zaginiona Ekspedycja". Automa w podstawce jest bardzo prosta, a dobrze symuluje bandę innych graczy :) Wspomnianego dodatku nie znam jeszcze.

A tutaj na marginesie, bo może mamy zbliżony gust i polecam Ci spróbować
Spoiler:
Daj znać, jak coś wybierzesz z polecajek w tym wątku i jak się grało. Sama szukam kolejnych.
Jak tylko weszłam w planszowki cały czas przewijają mi się tytuły jak Everdel, Na skrzydłach, Arnak. Jakoś nie mogę się do nich przekonać. Choć wiele razy czytałam instrukcje i przeglądałam je na yt. Arnak może kiedyś kupię.
Santa Monica wygląda ok ale to na min 2 graczy. Brzdęk tak samo (nie lubię gier z aplikacją).
Podwodne miasta brzmią za to ciekawie. Muszę się jej dokładnie przyjrzeć.

A co do morderczej automy. To nie przeszkadza mi jak świat, zasady gry chcą mnie zabić np Horror w Arkham. Ale Automa z Last Aurory to jakieś przegięcie. Jak grę lubię tak tej automy nienawidzę :evil:
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Irka »

Prywata:
Spoiler:
AxlPl pisze: 01 maja 2025, 16:35 Santa Monica wygląda ok ale to na min 2 graczy.
Mówisz i masz - tutaj jest oficjalny tryb solo do ściągnięcia https://boardgamegeek.com/filepage/2047 ... ough-draft
Niby tylko "brudnopis" autora, ale ludzie piszą, że gra im się fajnie :) Wierzę, bo to właściwie taka pasjansowa gra.
Poluję teraz na mini-dodatek, ale chyba nie ma na rynku (liczę na to, że ktoś powie "mówisz i masz" :idea: )

PS. Propozycja Curiosity - Race for the Galaxy (albo Roll for the Galaxy) - może najlepiej odpowiadać Twoim kryteriom, bo wszędzie się przewija jako podobna i lepsza od Aresa. Ja jeszcze nie próbowałam, czekam na promocję Roll for the Galaxy i z tych dwóch wybieram ją, bo czytam, że jest łatwiejsza do nauki.

PS2. A z dodatków do Aresa to polecam "Odkrycia" - fajnie ulepszone karty akcji, tytuły, nagrody oraz więcej kart. Zasady łatwe do opanowania, gra się trochę inaczej (ale chyba nie grałam z nim solo, a tutaj jest może słuszna opinia że niewiele do solo wnosi:
Spoiler:
Natomiast dodatek "Krzyzys" - chociaż obiektywnie ciekawy i dopracowany - niespecjalnie mi się spodobał, bo jedna rozgrywka była stresująca, a druga nudna. Może nie umiałam dobrać stopnia trudności, dam mu jeszcze szansę. Solo z podstawki za to bardzo przyjemne.
AxlPl

Dzięki. Przyjrzę się jeszcze raz dodatkom do Aresa. Oraz Roll for the Galaxy bo też parę razy mi się ten przewinął
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3071 times
Been thanked: 2668 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

AxlPl pisze: 01 maja 2025, 18:56 Dzięki. Przyjrzę się jeszcze raz dodatkom do Aresa. Oraz Roll for the Galaxy bo też parę razy mi się ten przewinął
Roll się na dłuższą metę nudzi. W Race mogę grać na okrągło, partia za partią, a w Rolla... khem, dziękuję, postoję.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 731 times
Been thanked: 151 times

Post autor: oduck »

Curiosity pisze: 02 maja 2025, 00:10
Roll się na dłuższą metę nudzi. W Race mogę grać na okrągło, partia za partią, a w Rolla... khem, dziękuję, postoję.
+1 ode mnie w tej kwestii. W Race gram z chęcią od parunastu lat, Rolla wsparłem w ciemno (GFP to kiedyś wydało), zagrałem 10-15 razy i sprzedałem.
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 120 times

Post autor: Alextasha »

Chciałam dodać coś od siebie ale jak popatrzyłam w kolekcję to tam solo głównie z kostkami albo historią i kafelki XD no i często chce Cię zabić (Final Girl...)

Z karcianek jak mam to oprócz już wspomnianych to jeszcze Onirin, Piętaszek, Keep the heroes out, Architekci Stonespine, Wild Gardens

Ale od razu mówię, że mało wpisują się w Twoje potrzeby, ale może akurat zainteresują
Awatar użytkownika
gram_niebieskim
Has thanked: 124 times
Been thanked: 54 times

Post autor: gram_niebieskim »

AxlPl pisze: 01 maja 2025, 13:36
Myślałam o "Ark nova" ale zasady i długość rozkładania gry chyba nie dla mnie.
Jest też "Ziemia" ale mam wrażenie że to taka bardziej rozbudowana Łąka. No i jeszcze "Niezbadana planeta" ale to chyba już całkiem nie to...
Ark Nova - zasady są proste, tyle że więcej. Do ogarnięcia imo. Rozgrywka solo trwa tyle samo jak Ares. Dłużej się rozkłada i składa ale warto 🙂

Ziemia - tutaj sam mam problem czy solo jest satysfakcja odpowiednia w porównaniu do ArkNova / Ares. Ziemia różni się głównie przemiałem kart bo tych zdecydowanie się więcej przewija w grze solo niż w Ares/ AN imo

Mam wszystkie trzy. Na wieczór solo wybieram Ark Nove, bo rozgrywka jest najciekawszą i najbardziej satysfakcjonująca 😉
ODPOWIEDZ