Paragrafówka kryminalna

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Cyel
Has thanked: 1407 times
Been thanked: 1680 times

Paragrafówka kryminalna

Post autor: Cyel »

Szukam gry jak w tytule, ale w formie czysto książkowej. Bez pudełek, kart itd. Bardziej jako coś do wyjścia ze strefy komfortu dla czytelnika lubiącego powieści detektywistyczne niż propozycja dla gracza.

Tematyka - kryminał, bez fantastyki.
PL

Proszę nie listować wszystkich rzeczy które przyjdą do głowy, tylko faktycznie polecać dlatego że sprawdzone i dobre i że warto. Dziękuję :)
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1780 times
Been thanked: 1279 times

Re: Paragrafówka kryminalna

Post autor: garg »

Zdecydowanie polecam prawie wszystkie kryminały z komiksów paragrafowych Foxgames.

Czytałem większość i za każdym razem historie były fajne. Zdarzały się słabsze wątki, ale to były raczej wypadki przy pracy. Oczywiście jest trochę zagadek na granicy dziwaczności, ale to jest związane z samym medium - bazują na kadrach komiksowych.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

garg pisze: 11 maja 2025, 14:45 Zdecydowanie polecam prawie wszystkie kryminały z komiksów paragrafowych Foxgames.

Czytałem większość i za każdym razem historie były fajne. Zdarzały się słabsze wątki, ale to były raczej wypadki przy pracy. Oczywiście jest trochę zagadek na granicy dziwaczności, ale to jest związane z samym medium - bazują na kadrach komiksowych.
+1 Też polecam i mam podobne zdanie. Pomimo gorszych wątków, bawiłem się przednie rozwiązując zagadki.
Sam chętnie poznam inne propozycje paragrafowych gier kryminalnych.

@Cyel poleciłbym też Sherlock Holmes Detektyw Doradczy, który dla fana Sir Arthura Conana Doyle'a może być wyśmienitym prezentem, tylko oprócz książki do gry dostajemy również gazety, książkę adresową i mapę.
Cyel

Dzięki za propozycje, acz obawiam się, że komiks to nie to. Gra/zagadka ma być dla Taty, który lubi i kryminały i brain teasery, i pewnie mogłoby go zaciekawić coś z pogranicza, ale z komiksami się nigdy nie wychowywał i jest to medium zupełnie go nie pociągające.
adrianopel
Has thanked: 24 times
Been thanked: 16 times

Post autor: adrianopel »

Sherlock Holmes - detektyw doradczy

Potem ewentualnie Biuro Śledcze Arkham ale tam są motywy Cthulhu z prozy Lovecrafta.
Awatar użytkownika
Rafal_Kruczek
Has thanked: 93 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Rafal_Kruczek »

Cyel pisze: 11 maja 2025, 12:42 Szukam gry jak w tytule, ale w formie czysto książkowej. Bez pudełek, kart itd. Bardziej jako coś do wyjścia ze strefy komfortu dla czytelnika lubiącego powieści detektywistyczne niż propozycja dla gracza.

Tematyka - kryminał, bez fantastyki.
PL

Proszę nie listować wszystkich rzeczy które przyjdą do głowy, tylko faktycznie polecać dlatego że sprawdzone i dobre i że warto. Dziękuję :)
Sherlock Holmes Consulting Deektive oczywiście - z tym ze po polsku wyszła tylko jedna cześć i to trzecia :( - 6 normalnych spraw i 4 kampanii Jack the Ripper
Może jednak seria Detektyw z Portalu . po pierwsze nadaje się do wspólnego zagrania. czytania jest dość sporo. a wszelkie elementy mechaniki gry ( żetony, zdolności /czas) można po prostu zignorować... 5 cześciowy scenariusz z głównego pudełka jest świetny. Tajemnce LA trzymają poziom, reszta Sezon 1 i piojednycze sprawy podobno już nie ( "szpiegowskiego" Wiedeńskiego Łącznika mam, ale nie grałem)
Apos pisze: 11 maja 2025, 16:53 @Cyel poleciłbym też Sherlock Holmes Detektyw Doradczy, który dla fana Sir Arthura Conana Doyle'a może być wyśmienitym prezentem, tylko oprócz książki do gry dostajemy również gazety, książkę adresową i mapę.
Gazety , mapa i adresownik to +5 do klimatu... :)
Cyel

Czyli stricte paragrafowej książki, a la Wojownik Autostrady ale w motywach detektywistycznych, nie ma? Tylko pudełka?
adrianopel
Has thanked: 24 times
Been thanked: 16 times

Post autor: adrianopel »

Cyel pisze: 14 maja 2025, 11:21 Czyli stricte paragrafowej książki, a la Wojownik Autostrady ale w motywach detektywistycznych, nie ma? Tylko pudełka?
Komiksy są. Książek nie kojarzę a też chętnie bym takie kupił.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Cyel pisze: 14 maja 2025, 11:21 Czyli stricte paragrafowej książki, a la Wojownik Autostrady ale w motywach detektywistycznych, nie ma? Tylko pudełka?
Najbliżej tego czego szukasz, a zarazem najciekawsze to wspomniany Detektyw Doradczy. Tam 75% to klasyczna gra paragrafowa, a sprawy kryminalne są sztos :) W/g mnie to ciekawa wersja rozwojowa klastycznych paragrafówek.

Do głowy przychodzi mi jeszcze seria Dziennik of foxgames - interaktywna gra książkowa. To połączenie książki, dziennika oraz zagadek. Przy nich b. dobrze się bawiłem grając we dwójkę.

Na oku mam ofertę od BlackMonk'a https://blackmonk.pl/23-gry-paragrafowe - ale w te jeszcze nie grałem.
ODPOWIEDZ