Parks (Henry Audobon)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- crazygandalf
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 597 times
- Kontakt:
Re: Parks (Henry Audobon)
Dzisiaj wrzuciliśmy naszą prezentację gry i opinię o niej. Może kogoś zainteresuje.
https://youtu.be/wX2fFCoC6bY
https://youtu.be/wX2fFCoC6bY
-
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 41 times
No i się sprawdziło. SCD to 230zł. Na stronie Albi za 207zł będzie. Wersję angielską można w Polsce dostać za 190zł. Na razie żadna recenzja nie usprawiedliwiła w moich oczach takiej ceny w porównaniu do innych gier (nawet uwzględniając, że ceny poszły o 20%, ze względu na koszty).
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3519 times
- Been thanked: 3524 times
Za 130 zl ta gra bylaby spoko, za 190... grubo
Nie rozumiem polityki Albi - poza Gloomhaven to te gry w zaporowych cenach srednio sie im chyba sprzedają (Wahadlo, Mariposas)
Nie rozumiem polityki Albi - poza Gloomhaven to te gry w zaporowych cenach srednio sie im chyba sprzedają (Wahadlo, Mariposas)
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2302 times
To kolejna gra, której polska wersja jest droższa od angielskiej. Smutny trend. Do tej pory często czekałem na polskie wydania, teraz chyba będę kupował angielskie.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3519 times
- Been thanked: 3524 times
Zobacz, ze na razie to tylko Albi - tak naprawde czeskie wydawnictwo, wydające dodatkowo gry po polskuPytonZCatanu pisze: ↑20 sie 2021, 10:33 To kolejna gra, której polska wersja jest droższa od angielskiej. Smutny trend. Do tej pory często czekałem na polskie wydania, teraz chyba będę kupował angielskie.
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
- PytonZCatanu
No czekam właśnie na ceny polskich Dominantów Ale też i gry od Portalu nie różnią sie cenowo od swoich oryginałów. vjapanczyk pisze: ↑20 sie 2021, 10:39Zobacz, ze na razie to tylko Albi - tak naprawde czeskie wydawnictwo, wydające dodatkowo gry po polskuPytonZCatanu pisze: ↑20 sie 2021, 10:33 To kolejna gra, której polska wersja jest droższa od angielskiej. Smutny trend. Do tej pory często czekałem na polskie wydania, teraz chyba będę kupował angielskie.
- Blacksad
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 9 times
Dodajmy rozszerzenie do kompletu (+ SCD 110 PLN) i wyjdzie spora kwota... może wydawnictwo/sklepy pokuszą się o sprzedaż w komplecie bo przy takich cenach to może być nieciekawie. Inna kwestia, że oryginał - co by nie mówić - jest pięknie wydany, zastanawiam się czy wersja PL utrzyma poziom jakościowy.
Chwilowo się zainteresowałem tytułem do czasu ujrzenia ceny pl i naprawde nie wiem co w tej grze miałoby być pięknego, dla mnie jest brzydka, kolory są blade, przypomina mi równie brzydkiego roota.
- rand
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 103 times
Jak tylko usłyszałem, że Albi ma wydać Parki to wiedziałem, że cena będzie gruba. Do tego oni strasznie małe upusty dają sklepom. Zazwyczaj ich gry w sklepach to około 85-90% ceny SCD :-/
Totalnie nie rozumiem skąd takie ceny u nich, ale chyba trzeba będzie wrócić do kupowania wersji angielskich niektórych gier.
Totalnie nie rozumiem skąd takie ceny u nich, ale chyba trzeba będzie wrócić do kupowania wersji angielskich niektórych gier.
- Gizmoo
- Has thanked: 2834 times
- Been thanked: 2748 times
Akurat Parks to gra rodzinna. Chciałbym w nią zagrać z rodzicami, którzy nie znają angielskiego. Ja wiem, że tekstu na kartach jest niewiele, ale jest i rozumieć go trzeba. Także pewnie kupię, bez względu na wyższą cenę. Tak to już jest, niestety. Gry dla gamerów mogę mieć po angielsku, bo większość hardkorowych graczy raczej dobrze język zna. Ale np. mój najlepszy przyjaciel nie zagra w żadną grę w języku obcym i w jego wypadku, albo muszę mieć coś językowo niezależnego, albo po polsku.
A co do ceny Parków... Jak ktoś wspierał na KS, to zapłacił jeszcze więcej. Pytanie tylko, czy polska edycja zachowa jakość oryginału.
P.S. Insert z GT mógłby zostać poprawiony, bo nie mieści kart w koszulkach!
A co do ceny Parków... Jak ktoś wspierał na KS, to zapłacił jeszcze więcej. Pytanie tylko, czy polska edycja zachowa jakość oryginału.
P.S. Insert z GT mógłby zostać poprawiony, bo nie mieści kart w koszulkach!
- PytonZCatanu
Root jest BRZYDKI?
Abstrahując od polityki cenowej Albi, to wydaje mi się, że przy przeliczniku kwota zakupu/liczba potencjalnych partii, którą zagram (i będzie z kim) to ta cena może nie wyjdzie taka zła także wszystko zależy od kontekstu.
Jeżeli nie zepsują czegoś w instrukcji albo w jakości komponentów to raczej wezmę od razu z dodatkiem.
Jeżeli nie zepsują czegoś w instrukcji albo w jakości komponentów to raczej wezmę od razu z dodatkiem.
- Legun
- Has thanked: 80 times
- Been thanked: 172 times
W żadnej nie ma przecież cycatej baby w skąpym, choć złotym, biusthalterze .
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
- garg
- Has thanked: 1575 times
- Been thanked: 1148 times
Jakoś tak dyskryminacyjnie założyłeś, że podobają mu się kobiety .Legun pisze: ↑20 sie 2021, 13:10W żadnej nie ma przecież cycatej baby w skąpym, choć złotym, biusthalterze .
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
- Legun
E tam od razu kobiety - może tylko złote biusthaltery
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
- rand
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 103 times
Rozważając w dlaszym ciągu zakup Parków, zajrzałem na ich stronę i wychodzi na to, że data premiery została ustalona na 19.11.2021.
Z tego co pamiętam miał być październik ale wiadomo w tych czasach chyba każda gra ma mały poślizg....
Z tego co pamiętam miał być październik ale wiadomo w tych czasach chyba każda gra ma mały poślizg....
@Albi kiedy odpalicie przed sprzedaż ?
wczoraj była promka w waszym sklepie i Parki już sa a nawet zostały nią objęte ale nie da się zamówić
i czy dodacie jakiś opis czy drewniane będą komponenty jak w wersji US czy będą inserty albo czy będą jakieś różnice miedzy wasza wersją a zagraniczną ?
wczoraj była promka w waszym sklepie i Parki już sa a nawet zostały nią objęte ale nie da się zamówić
i czy dodacie jakiś opis czy drewniane będą komponenty jak w wersji US czy będą inserty albo czy będą jakieś różnice miedzy wasza wersją a zagraniczną ?
No właśnie też tak polowałem i nic. Tak trochę cisza ostatnio to chyba ta listopadowa premiera nie jest do końca taka pewna
- esubotowicz
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 136 times
- Legun
Zaciekawiła mnie jedna rzecz, gdy chciałem spróbować gry na BGG. Normalnie gra się tam szybciej niż na planszy. System pokazuje z resztą, ile trwa przeciętna rozgrywka w dany tytuł. Np. dla 7 Cudów pokazuje obecnie już tylko 8 minut. Tymczasem dla Parków, które mają pudełkowy czas 20-40 min, pokazuje 69 minut. Z czego to może wynikać? Czy gra jest tak kłopotliwa on-line? Czy to jakiś błąd w algorytmie i on uśrednia też czas wszystkich tych, którzy nie stawiają sobie limitów? Na razie się nie decyduję, lecz może w jakiś świąteczny poranek mógłbym się skusić. Tylko ta wątpliwość trochę mnie przyhamowuje, bo nie chciałbym się potem spóźnić na świąteczne śniadanie...
https://boardgamearena.com/gamepanel?game=parks
https://boardgamearena.com/gamepanel?game=parks
- sydonia
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 401 times
- Kontakt:
Pudełkowo to jest 40+, a nawet i do 60 min. wg BGG. Ja grałam w Parki tylko na BGA, w 3 osoby. Faktycznie trwało to jakąś godzinkę i szczerze, to dłużyło mi się nieco.