No trochę tego nie rozumiem. Najczęściej o opóźnieniach informują po zamknięciu PM, więc kim mają być ci ludzie? Mają zamówienia to nie sądze, by ktoś zrezygnował nagle, bo się opóźnia (szybciej po prostu nie złoży następnego) czy tez może chodzi o osoby, które by doszły przy otwarciu ponownym PM, ale znowu nie sądze by były to jakieś kokosy.Probe9 pisze: ↑04 wrz 2021, 23:56Ale ja przecież napisałem, że nie mam pretensji o opóźnienia, nie mam z nimi najmniejszego problemu. Ja tylko krytykuje to, że oni dobrze wiedzą, że opóźnienie będzie i pomimo to wskazują nierealny termin ukończenia żeby nie zniechęcać tych, którzy się jeszcze na nich nie poznali. Uważam, że jest to wyrachowane i mało etyczne.brazylianwisnia pisze: ↑04 wrz 2021, 22:50
Jak zwykle będę adwokatem dziabła ale to nie jest problem puścić w terminie to co jest i cześć. Te opóźnienia naprawdę wynikają z przedłużającego się developmentu i testów. Za opóźnienia TG, Great Wall i Etherfields słono zapłacą. Sam shipping jednej fali takiego TG to przecież 200-300tys w plecy w stosunku gdyby wydali w terminie. Patrząc ilu mają pracownikow to pensje też nie małe przez te miesiące podczas gdy już mogliby pracować nad standalone w uniwersum TG. Koszta produkcji też poszly ostro do góry.. Także dopracowywanie tych gier słono ich kosztuje. Nie wymyślają sobie opóźnień by tylko wszystkich zdenerwować.
Awaken Realms
- Hardkor
- Has thanked: 1568 times
- Been thanked: 1142 times
- Kontakt:
Re: (KS) Tainted Grail: The Fall of Avalon
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
-
- Has thanked: 158 times
- Been thanked: 703 times
Ja mam na myśli przede wszystkim termin wskazywany przy rozpoczęciu kampanii. To tu się odbywa największa ściema.Hardkor pisze: ↑05 wrz 2021, 00:00
No trochę tego nie rozumiem. Najczęściej o opóźnieniach informują po zamknięciu PM, więc kim mają być ci ludzie? Mają zamówienia to nie sądze, by ktoś zrezygnował nagle, bo się opóźnia (szybciej po prostu nie złoży następnego) czy tez może chodzi o osoby, które by doszły przy otwarciu ponownym PM, ale znowu nie sądze by były to jakieś kokosy.
Ale co oni niby tam testują, skoro gra po angielsku już się ukazała w całości? Testują jakość tłumaczenia? Niech odrazu w kampanii dadzą realne terminy wydania gry, czyli za 3 lata, no ale to już nie brzmi marketingowo tak dobrze. Najbardziej rozbawiła mnie informacja o planowanej premierze ISS Vanguard, że niby w sierpniu 2021

- Hardkor
- Has thanked: 1568 times
- Been thanked: 1142 times
- Kontakt:
A to tak patrząc to się zgodze. Moim zdaniem już lepiej dać realniejszy termin, ale późniejszy, ale pewnie wtedy cyferki sie nie zgadzają w kampanii.Probe9 pisze: ↑05 wrz 2021, 00:03Ja mam na myśli przede wszystkim termin wskazywany przy rozpoczęciu kampanii. To tu się odbywa największa ściema.Hardkor pisze: ↑05 wrz 2021, 00:00
No trochę tego nie rozumiem. Najczęściej o opóźnieniach informują po zamknięciu PM, więc kim mają być ci ludzie? Mają zamówienia to nie sądze, by ktoś zrezygnował nagle, bo się opóźnia (szybciej po prostu nie złoży następnego) czy tez może chodzi o osoby, które by doszły przy otwarciu ponownym PM, ale znowu nie sądze by były to jakieś kokosy.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- brazylianwisnia
- Has thanked: 314 times
- Been thanked: 1130 times
Terminy są ustawiane tak by maksymalizować zyski. Jest tam jak napisales.Probe9 pisze: ↑04 wrz 2021, 23:56 Ale ja przecież napisałem, że nie mam pretensji o opóźnienia, nie mam z nimi najmniejszego problemu. Ja tylko krytykuje to, że oni dobrze wiedzą, że opóźnienie będzie i pomimo to wskazują nierealny termin ukończenia żeby nie zniechęcać tych, którzy się jeszcze na nich nie poznali. Uważam, że jest to wyrachowane i mało etyczne.
Chodziło mi bardziej o opóźnienia wersji angielskiej. Z tłumaczeniami zwiększyli czas w kampanii do 5ciu miesięcy. ISS to będzie już któreś tłumaczenie wewnątrz firmy(pierwsze jest Etherfields) więc może proces się usprawni i rzeczywiście będzie 5-6 miesięcy po angielskiej.Moonday pisze: ↑05 wrz 2021, 00:09 Ale co oni niby tam testują, skoro gra po angielsku już się ukazała w całości? Testują jakość tłumaczenia? Niech odrazu w kampanii dadzą realne terminy wydania gry, czyli za 3 lata, no ale to już nie brzmi marketingowo tak dobrze. Najbardziej rozbawiła mnie informacja o planowanej premierze ISS Vanguard, że niby w sierpniu 2021Moim zdaniem mają za mało ludzi i za dużo gier, żeby to ogarnąć i stąd opóźnienia. Jak komuś pasuje czekanie na grę 3 lata, to spoko. Ja kampaniom AR już podziękowałem.
Ludzi mają ogrom a to nie jest tak że 3 kobiety urodza dziecko w 3 miesiące. Nie trzeba czekać 3 lata. Można wesprzeć przy drugim PM i wtedy jest to kwestia miesięcy.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
-
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 43 times
Ale nikt nie zmusza was do WSPIERANIA danej gry. Nie chcesz czekać? Kup w dniu premiery Ale zapewne wersję okrojona o NAGRODY dla tych którzy pomogli
tyle w temacie.

Hala Madrid
Bardziej jestem nastawiony na "nie kupuj wcale". Już planują kolejną kampanię, a tymczasem wciąż nie potrafią uwinąć się z zakończeniem tej z 2018 roku (za chwilę będą to 4 lata). Ile to już gier wisi w powietrzu? Pięć?Casiliasplp pisze: ↑05 wrz 2021, 05:54 Ale nikt nie zmusza was do WSPIERANIA danej gry. Nie chcesz czekać? Kup w dniu premiery Ale zapewne wersję okrojona o NAGRODY dla tych którzy pomoglityle w temacie.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3732 times
- Been thanked: 3933 times
Raczej 3 lata, TG miało kampanie w grudniu
Obecnie otwarte sa:
TG, Etherfields, The Great Wall, ISS
Z czego TG zostały 2. Fala językowa
Etherfields I Fala ENG dostarczona
The Great Wall ENG dostarczone
ISS w powijakach
Czy to naprawdę tak źle?
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- brazylianwisnia
Jeszcze Lockdown ale tu idą blisko terminów. Myślę też że sprawa TG i I fali językowej Etherfields byłaby zamknięta gdyhy nie specyficzna sytuacja na świecie.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
-
- Has thanked: 1741 times
- Been thanked: 1061 times
Na pewno się nie spieszą, ale wszystkie tak duże gry zaliczają opóźnienia. Stormsunder, Oathsworn, Aeon Tresspass: Odyssey, Vampire: Chapters, nie mówiąc już o Trudvang Legends czy Dawn of Madness.
Awakeni raczej nigdy nie przychodzą na wspieraczki z całkowicie gotową grą. Projekt trochę ewoluuje w trakcie kampanii, ale bardziej jeszcze po w trakcie playtestów, zwłaszcza jeśli chodzi o dodatki, czy stretch goale. Osobiście wydaje mi się, że w większości wypadków są to zmiany na plus, chociaż czasami wyjdzie im taki gniot jak plansza do Etherfields.
Awakeni raczej nigdy nie przychodzą na wspieraczki z całkowicie gotową grą. Projekt trochę ewoluuje w trakcie kampanii, ale bardziej jeszcze po w trakcie playtestów, zwłaszcza jeśli chodzi o dodatki, czy stretch goale. Osobiście wydaje mi się, że w większości wypadków są to zmiany na plus, chociaż czasami wyjdzie im taki gniot jak plansza do Etherfields.
-
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 106 times
The Great Wall Eng w takcie dostawy tak jakby coś :p Przesyłki do UK już dotarły, walczą teraz pewnie z celnikami, reszta świata chyba na morzu, ew może Azja już na lądzie
Moim zdaniem tak, bo zamawiam tylko gry po polsku, a tu opóźnienia gier są dramatyczne. Przykład TG to jest jakaś planszówkowa patologia i nie widzę żadnego usprawiedliwienia dla AR, poza ich opieszałością, albo ustawieniem priorytetów na sprzedaż kolejnych preorderów zamiast dostarczenia tych już zamówionych. W całym tym żarcie AR ustawiło daty dostarczenia gier na grudzień 2021 (Nemezis i Etherfields) i styczeń 2022 (TG i The Great Wall). Oczywiście tylko pierwsza fala (poza TG), bo druga, to wiadomo, za 2-3 lata... I teraz pytanie, kto wierzy w podane daty? Moim zdaniem dostaniemy komentarz w stylu "Ze względu na okres świąteczny i końcówkę roku obłożenie było tak wielkie, że zabrakło kontenerów dla naszych gier (źli Chińczycy). Gry dostarczymy odpowiednio w marcu 2022 i czerwcu 2022". Jeżeli oni wyrobią się z tymi czterema grami w zapowiedzianym czasie to zjem własnego buta.
Innym żartem jest wysyłanie gier w dwóch falach. Czy jakikolwiek wydawca, poza AR, stosuje taką politykę wydawania? Wszystko sprowadza się do tego, że jedna gra jest opóźniania podwójnie, ale ludzie i tak są zadowoleni, że dostali cokolwiek (samo Core). O ile same gry AR często są dobre, to ich polityka wydawania jest dramatycznie zła.
- Yuri
- Has thanked: 379 times
- Been thanked: 1401 times
Flying Frog Productions dzielą swoje KSy na 3 fale i czasem 4 dodatkowa z kontentem, który wymyślą i wprowadzą do oferty "w międzyczasie"

Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
- japanczyk
- Moderator
Oczywiście - teraz chociażby Marvel United bedzie dostarczany w dwóch falach
-
- Has thanked: 158 times
- Been thanked: 703 times
W sumie już 2 razy to podkreślałem, ale widocznie muszę i 3Casiliasplp pisze: ↑05 wrz 2021, 05:54 Ale nikt nie zmusza was do WSPIERANIA danej gry. Nie chcesz czekać? Kup w dniu premiery Ale zapewne wersję okrojona o NAGRODY dla tych którzy pomoglityle w temacie.

- Lossentur
- Has thanked: 157 times
- Been thanked: 148 times
Cytat z kampanii Tainted Grail z działu Risks and challenges: "Please note that this is not a pre-order and the final product might slightly change in the process or get delayed. "Moonday pisze: ↑05 wrz 2021, 10:36Moim zdaniem tak, bo zamawiam tylko gry po polsku, a tu opóźnienia gier są dramatyczne. Przykład TG to jest jakaś planszówkowa patologia i nie widzę żadnego usprawiedliwienia dla AR, poza ich opieszałością, albo ustawieniem priorytetów na sprzedaż kolejnych preorderów zamiast dostarczenia tych już zamówionych.
Wszystkim którzy traktują wsparcie podczas kampanii jak kupno preordera proponuję zmienić podejście, bo kiedyś możecie się na tym przejechać. Zawsze istnieje szansa, że finalny produkt nigdy nie powstanie i dostaniecie figę z makiem, a pieniędzy nie odzyskacie.
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Doskonale wiemy jak działa KS. Tu chodzi o to, że AR uparcie bazuje swój marketing na ogromnie nierealnych timelinach już od kilku kampanii. Ludzie już im na to wiele razy zwracali uwagę, były przeprosiny oraz obiecanki i od bulwersacji przeszliśmy w akceptację aż cała ta farsa stała się memem. Sami sobie robią tym krzywdę. Do czasu aż nie odkopią się z projektów, gdzie poprzednie są finansowane przez obecne będę ich unikał, bo nigdy nie wiadomo, który z nich będzie tym felernym. Ludzie widzą, że to co robią nie jest fair i jest jedynie mydleniem oczu. Raz utracone zaufanie już będzie im ciężko odzyskać.Lossentur pisze: ↑05 wrz 2021, 20:03Cytat z kampanii Tainted Grail z działu Risks and challenges: "Please note that this is not a pre-order and the final product might slightly change in the process or get delayed. "Moonday pisze: ↑05 wrz 2021, 10:36Moim zdaniem tak, bo zamawiam tylko gry po polsku, a tu opóźnienia gier są dramatyczne. Przykład TG to jest jakaś planszówkowa patologia i nie widzę żadnego usprawiedliwienia dla AR, poza ich opieszałością, albo ustawieniem priorytetów na sprzedaż kolejnych preorderów zamiast dostarczenia tych już zamówionych.
Wszystkim którzy traktują wsparcie podczas kampanii jak kupno preordera proponuję zmienić podejście, bo kiedyś możecie się na tym przejechać. Zawsze istnieje szansa, że finalny produkt nigdy nie powstanie i dostaniecie figę z makiem, a pieniędzy nie odzyskacie.
- brazylianwisnia
Projekty AR nie są finansowane z kolejnych. To zarzut bez pokrycia. Kiedyś nawet odpowiedzieli na niego i ktoś nawet przytoczył ich roczne zarobki.grzeslaw90 pisze: ↑05 wrz 2021, 20:16Do czasu aż nie odkopią się z projektów, gdzie poprzednie są finansowane przez obecne będę ich unikał, bo nigdy nie wiadomo, który z nich będzie tym felernym.Lossentur pisze: ↑05 wrz 2021, 20:03Cytat z kampanii Tainted Grail z działu Risks and challenges: "Please note that this is not a pre-order and the final product might slightly change in the process or get delayed. "Moonday pisze: ↑05 wrz 2021, 10:36
Moim zdaniem tak, bo zamawiam tylko gry po polsku, a tu opóźnienia gier są dramatyczne. Przykład TG to jest jakaś planszówkowa patologia i nie widzę żadnego usprawiedliwienia dla AR, poza ich opieszałością, albo ustawieniem priorytetów na sprzedaż kolejnych preorderów zamiast dostarczenia tych już zamówionych.
Ok, ale jak ma się do tego fakt, że kampania TG miała miejsce w 2018 roku, a druga fala drukowana jest po dzisiejszych cenach? Nie zapominając o kosztach transportu. Nie wiem na ile AR jest w plecy przez to, że tak się ślimaczą z wydaniem gry po zakończeniu kampanii. Tak czy inaczej coś jest na rzeczy i brakuje im zasobów, jak nie finansowych to ludzkich. Jakby na to nie spojrzeć, to dochodzimy do wniosku, że przez niespełna 3 lata nie potrafią zamknąć tematu jednej gry (a wciąż dochodzą kolejne).brazylianwisnia pisze: ↑05 wrz 2021, 20:38 Projekty AR nie są finansowane z kolejnych. To zarzut bez pokrycia. Kiedyś nawet odpowiedzieli na niego i ktoś nawet przytoczył ich roczne zarobki.
- japanczyk
- Moderator
Uwazam, ze jestes troche niesprawiedliwyMoonday pisze: ↑05 wrz 2021, 22:09 Ok, ale jak ma się do tego fakt, że kampania TG miała miejsce w 2018 roku, a druga fala drukowana jest po dzisiejszych cenach? Nie zapominając o kosztach transportu. Nie wiem na ile AR jest w plecy przez to, że tak się ślimaczą z wydaniem gry po zakończeniu kampanii. Tak czy inaczej coś jest na rzeczy i brakuje im zasobów, jak nie finansowych to ludzkich. Jakby na to nie spojrzeć, to dochodzimy do wniosku, że przez niespełna 3 lata nie potrafią zamknąć tematu jednej gry (a wciąż dochodzą kolejne).
TG to nie jedna gra, a de facto 3 oddzielne gry + dodatek
Patzrac po tym, ze fabula musiała zostać spisana, gra przetestowana itp to podziwiam Piskorskiego, ze wypluł z siebie tyle contentu, a teraz przecież też pisze ISS Vanguard
Przy angielskiej wersji TG mieli opóźnienie 9 miesięcy (również przez Pandemię), wersja językowa spóźnia się mocniej, ale 3 miesiące przy takiej ilości contentu były nierealną datą od czasu kampanii
Z tego co zaobserwowalem, ejsli wersje jezykowe nie są tworzone razem z bazowa gra to opóźnienie wynosi ZAWSZE wiecej niz 3 miesiace (nie tylko u AR), po prostu cały proces logistyczny jest dluzszy
- garg
- Has thanked: 1811 times
- Been thanked: 1301 times
Jeśli Ty to zaobserwowałeś (a zgadzam się z tą obserwacją), to dlaczego AR tego nie zauważyło i nadal podaje absurdalne terminy?

Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
- japanczyk
- Moderator
W ostatniej kampanii w koncu zmienili na 5 miesięcy

- brazylianwisnia
Kampanie przynoszą im bardzo duże zyski. Zobacz jak bardzo się rozwineli. Od kilku osób do olbrzymiego studia, dział tłumaczeń na kilka języków, dział gamefound czy dział gier komputerowych. Te koszta poprostu pomniejszają ich zyski. Środki zebrane w kampanii wystarczają na pokrycie wszystkiego związanego z grą z dużym zapasem. Ich kampanie po podliczeniu kosztów wychodzą na plus. Nie potrzebują dodatkowego finansowania z kolejnych kampanii. Jaki byłby sens robic kolejne kampanie które ciągle powiększają straty? I jakim cudem kampanie opłacałyby się np CMON które z racji umiejscowienia ponosi dużo większe koszta niż firma w PL.Moonday pisze: ↑05 wrz 2021, 22:09Ok, ale jak ma się do tego fakt, że kampania TG miała miejsce w 2018 roku, a druga fala drukowana jest po dzisiejszych cenach? Nie zapominając o kosztach transportu. Nie wiem na ile AR jest w plecy przez to, że tak się ślimaczą z wydaniem gry po zakończeniu kampanii. Tak czy inaczej coś jest na rzeczy i brakuje im zasobów, jak nie finansowych to ludzkich. Jakby na to nie spojrzeć, to dochodzimy do wniosku, że przez niespełna 3 lata nie potrafią zamknąć tematu jednej gry (a wciąż dochodzą kolejne).brazylianwisnia pisze: ↑05 wrz 2021, 20:38 Projekty AR nie są finansowane z kolejnych. To zarzut bez pokrycia. Kiedyś nawet odpowiedzieli na niego i ktoś nawet przytoczył ich roczne zarobki.
Temat TG jest u nich zamknięty od lata 2020. Później przez krótki czas działała logistyka no i od tego czasu tłumacze różnych wydawców. Testerzy, graficy i autorzy zamknęli sprawę rok temu. Cały proces zajął im 2 lata na zaprojektowanie dużej gry i 3 dużych dodatkow(nie licząc prototypu). To nie jest tak że jakbyś podwoił liczbe pracowników to zrobiliby to w rok. Gry planszowe to projekty po części autorskie więc to choćby autorzy będą wąskim gardłem którzy muszą wyciągnąć swoje wnioski z testów, zarządzić kolejne testy, przemyśleć zmiany itd. AR ze swojej strony mieli 3 miesiące opóźnienia(11mies po kampanii zamiast 8 ) przy podstawce a przy dodatkach 4 miesiące(13miesiecy po podstawce zamiast 9). Tak naprawde to tłumacze potrzebowali więcej czasu i do tego nałożyły się swiatowe problemy logistyczne i produkcyjne. Oczywiście to AR sygnuje wszystko swoim imieniem wiec są odpowiedzialni ale to nie oznacza że mają problemy kadrowe czy finansowe.
Swoją drogą ich gry są bardzo dobre, mają rozmach rzadko spotykany w grach planszowych, wysoko oceniane więc ich proces jest właściwy.
- garg
- Has thanked: 1811 times
- Been thanked: 1301 times
Zgodzę się, z jednym doprecyzowaniem.brazylianwisnia pisze: ↑06 wrz 2021, 08:20 [...] Swoją drogą ich gry są bardzo dobre, mają rozmach rzadko spotykany w grach planszowych, wysoko oceniane więc ich proces jest właściwy.
Ich proces projektowania gier jest właściwy.
I procesy zarządzania i komunikacji z klientem - nie do końca.
Mam / Sprzedam/wymienię
- Shodan
- Has thanked: 527 times
- Been thanked: 487 times
Skoro już rozwinął się taki offtop to podzielę się swoją obawą co do AR:
Generalnie zgadzam się, że mimo opóźnień w normalnej sytuacji AR wychodziłoby z każdą kampanią na duży plus, nawet jeśli niektórzy wycofuję wsparcie, to uważam, że chociaż takie osoby są głośne na różnych forach, to stanowią ułamek procenta wspierających.
Niepokoi mnie coś innego. Na przykład koszt gry i dostawy w takim EF (jeśli chodzi o wersje językowe również TG) był kalkulowany przed skokiem cen sprowokowanym pandemią, dodatkowo w międzyczasie w niektórych krajach zmieniły się niekorzystnie przepisy podatkowe. Pytania kto pokryje różnicę (w sensie czy nie będzie nagle dopłat do ceny transportu) padały do Marcina na streamach i odpowiadał, że AR bierze to na siebie, że po prostu pokryją różnicę ze swoich środków (czyli zmniejszą zysk). Wiadomo, że są na tyle duzi, że w pojedynczym przypadku się od tego nie zawalą, ale jeśli taka sytuacja będzie się powtarzać?
Po prostu inwestycja w grę od AR z powodu długiego procesu projektowania/tłumaczenia/produkcji staje się bardziej obarczona ryzykiem niż dotychczas, bo sytuacja ogólnogospodarcza staje się w dłuższej perspektywie nieprzewidywalna.
Generalnie zgadzam się, że mimo opóźnień w normalnej sytuacji AR wychodziłoby z każdą kampanią na duży plus, nawet jeśli niektórzy wycofuję wsparcie, to uważam, że chociaż takie osoby są głośne na różnych forach, to stanowią ułamek procenta wspierających.
Niepokoi mnie coś innego. Na przykład koszt gry i dostawy w takim EF (jeśli chodzi o wersje językowe również TG) był kalkulowany przed skokiem cen sprowokowanym pandemią, dodatkowo w międzyczasie w niektórych krajach zmieniły się niekorzystnie przepisy podatkowe. Pytania kto pokryje różnicę (w sensie czy nie będzie nagle dopłat do ceny transportu) padały do Marcina na streamach i odpowiadał, że AR bierze to na siebie, że po prostu pokryją różnicę ze swoich środków (czyli zmniejszą zysk). Wiadomo, że są na tyle duzi, że w pojedynczym przypadku się od tego nie zawalą, ale jeśli taka sytuacja będzie się powtarzać?
Po prostu inwestycja w grę od AR z powodu długiego procesu projektowania/tłumaczenia/produkcji staje się bardziej obarczona ryzykiem niż dotychczas, bo sytuacja ogólnogospodarcza staje się w dłuższej perspektywie nieprzewidywalna.