Dla mnie właśnie pierwsze Legacy było miodne. Bardzo mi się podobało budowanie postaci. W najnowszym Legacy w zasadzie wyborów się nie odczuwa. Niby są naklejki ale w ostatecznym rozrachunku nie wnoszą one aż tyle do gry co w pierwszym Legacy. Po przejściu kampanii nie mają one najmniejszego znaczenia w przeciwieństwie do pierwszego Legacy w którym jednak można grać postaciami, które się wymyśliło. Fabuły nowego Legacy może nie będę zdradzał ale jest tam sporo kartkowania książki kampanii (tak jak przy grach paragrafowych) i mi się to nie podoba - ładuję dmg w Nemesis, a za chwilę jakaś karta każe mi kartkować książkę ... W pierwszym Legacy to było elegancko rozwiązane ułożoną za kolejnością talią kart z krótkim esencjonalnym opisem.Kondzio167 pisze: ↑07 mar 2022, 11:31 ...
Czekam na nową kampanie legacy ale z dużo mniejszym entuzjazmem ^^
Aeon's End (Kevin Riley)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 321 times
Re: Aeon's End (Kevin Riley)
-
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 482 times
Nie mam tak świeżych wspomnień z tej kampanii, bo pierwszy raz rozgrywałem ją 3 lata temu, ale jeszcze sporo pamiętam. Graliśmy na 3 graczy i przegraliśmy jedną rozgrywkę w toku całej kampanii, później wykorzystałem pozostałe elementy do rozegrania kampanii solo i tam obeszło się bez żadnej porażki, ale to przede wszystkim kwestia zmiany liczby kart gracza w talii tur przy grze jednym graczem z 3 na 4, co znacząco ułatwia grę. Ja mam mało doświadczenia w grze w AE na 4 magów i wydaje mi się to jednym z trudniejszych trybów, może stąd różnice we wrażeniach, podobnie jak wspomniał wyżej Wosho, który z kolei gra głównie w parze.
Jeśli chodzi o fabułę, to
Spoiler:
Spoiler:
- JollyRoger90
- Has thanked: 1370 times
- Been thanked: 331 times
Mi się spodobało na tyle, że przeszedłem legacy dwa razy na dwóch graczy (z dwoma różnymi osobami).Kondzio167 pisze: ↑07 mar 2022, 11:31 Hej!
Skończyliśmy wczoraj po roku grania (powiedzmy sobie szczerze, dawkowaliśmy Sobie doświadczenie z tego tytułu) Aeon's End Legacy.Graliśmy w 4 osoby. 2 Doświadczone i 2 po kilku partiach w podstawke.Spoiler:
Gra jak pewnie większość wie zaczyna się jako uboższa wersja podstawowego AE. I posuwając się w fabule rozwijamy swoje postacie.
Mamy kilka odczuć po zakończeniu kampanii, którymi chcemy się podzielić ponieważ troche zawiedliśy się na tym tytule, a dwa są one zupełnie inne niż te płynące z komentarzy na BGG.
Poniżej Nasze opinie na temat różnych kwestii.
Fabuła:Przeciwnicy / Balans:Spoiler:Jak to wyglądało w waszym przypadku?Spoiler:
Wykonanie gry:
W porównaniu do podstawowych edycji AE wydanych w polsce to wydanie tej gry jest o klase dwie wyżej. Chyba najmocniejszy aspekt.
Jedyne do czego można się przyczepić to naklejki które przyklejamy na kartach. Potrafią się odklejać, a wystarczył by troche mocniejszy klej.
AE Legacy a kolekcja AE:
Ogromnym dla mnie atutem tej gry Legacy jest możliwość dołaczenia do podstawowej gry kart oraz bossów z tej wersji co mocno urozmaici rozgrywke podstawową. Jedynie, czego na pewno nie wprowadze to grania wykreowanymi tutaj Magami. Cała reszta pasuje mi idealnie
Czekam na nową kampanie legacy ale z dużo mniejszym entuzjazmem ^^
Nie jestem jakimś pro graczem, ale naszych magów rozwinęliśmy na tyle dobrze, że ani za pierwszym ani za drugim podejściem nie było jakiś dramatycznych problemów w rozdziale 7 i 8. Przy czym za drugim podejściem było utrudnione tworzenie maga, bo wszystkie oczywiste umiejki zostały wykorzystane w pierwszym rzucie

Zatem moim zdaniem, coś wam nie poszło przy tworzeniu ich.
Co do fabuły to owszem miałka, ale nie zwróciłem na to większej uwagi, a grając, za pierwszym razem zwłaszcza, miałem ogromne wypieki na twarzy, z ekscytacji

Również super, że można połączyć karty z podstawkami AE. Na pewno skorzystam, mając już wszystko co wyszło w PL do AE
- Kondzio167
- Has thanked: 107 times
- Been thanked: 60 times
Spoiler:
-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 321 times
Gra w 4 osoby jest najtrudniejsza, bo zanim kolejka dojdzie do gracza który ma przygotowane jakieś combo to nemezis 2x zdąży wyczyścić stół. Ułatwieniami w tym trybie są głównie karty i zdolności pozwalające rzucać czary innych graczy.Kondzio167 pisze: ↑08 mar 2022, 13:56 ...
Może to faktycznie kwestia gry w 4 osoby + jakieś nieoptymalne decyzje w rowoju
- JollyRoger90
- Has thanked: 1370 times
- Been thanked: 331 times
Racja, co do rozgrywki na 4 osoby.c08mk pisze: ↑08 mar 2022, 14:26Gra w 4 osoby jest najtrudniejsza, bo zanim kolejka dojdzie do gracza który ma przygotowane jakieś combo to nemezis 2x zdąży wyczyścić stół. Ułatwieniami w tym trybie są głównie karty i zdolności pozwalające rzucać czary innych graczy.Kondzio167 pisze: ↑08 mar 2022, 13:56 ...
Może to faktycznie kwestia gry w 4 osoby + jakieś nieoptymalne decyzje w rowoju
Graliśmy w tym wariancie w zwykłego AE 2-3 razy i jakoś nie gra to, ciężko nam się grało.
Odrobine poprawia sytuacje sprawa z Wiecznej wojny, gdzie masz karty tur z wyborem 1/2 lub 3/4 (czy jakoś tak)
Generalnie sweet spot moim zdaniem to 2 osoby, a na 3 osoby to ostateczność

Gram z synem 7,5 roku i daje radę. Wiadomo że decyzje nie zawsze w pełni optymalne, ale pod względem zasad rozgrywki nie ma większego problemu. Sam pewnie by nie zagrał, ale spokojnie swojego maga ogarnia.
Jaki polecacie najwygodniejszy system przechowywania wszystkiego co wyszło ? Na ten moment wydaje mi się, że najlepsze będzie pudło do Legacy z insertem i samodzielnie zrobionymi przegródkami. Ktoś ma jakiś lepszy patent ?
-
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 482 times
dużo zależy od tego, czy koszulkujesz karty czy nie. Jeśli nie, to powinieneś zmieścić wszystko w pudle po Legacy, jeśli tak, to nadal można w nim upchnąć masę kart. W zdjęciu poniżej (można dopatrzyć się tam jakichś spoilerów) zamieszczam zebraną zawartość 6 fal w 3 z 6 pudeł, w kartach w koszulkach. Pytasz zapewne o to, co wyszło po polsku - polecam zrobienie przegródek na 3 poziome rzędy kart w pudle po Legacy, a pozostałe elementy gry trzymać w innym pudle.
Spoiler:
Ja trzymam swoją kolekcję w pudle od Legacy z insertem od redrewno. Zmieściłem tam wszystko co wyszło po polsku + pełne 10-kartowe talie dla każdego maga, w koszulkach premium i z przekładkami. Wprawdzie musiałem zrezygnować z talii Modyfikatorów (już się nie mieściły, a korzystam z cyfrowego randomizera) - ale jestem przekonany, że gdyby nie te wszystkie iskry i kryształy, które dołożyłem żeby stworzyć talie magów (w połączeniu z ilością i grubością moich separatorów), to i Modyfikatory by się zmieściły.

Dodanie do kolekcji Nowej Ery zmusi mnie jednak do reorganizacji tego systemu, prawdopodobnie wszystkie karty Nemezis wylądują w nowym pudełku (oby było równie wysokie co Legacy!), a w dotychczasowym pozostaną Magowie i Rynek zasobów.

Dodanie do kolekcji Nowej Ery zmusi mnie jednak do reorganizacji tego systemu, prawdopodobnie wszystkie karty Nemezis wylądują w nowym pudełku (oby było równie wysokie co Legacy!), a w dotychczasowym pozostaną Magowie i Rynek zasobów.
- Hardkor
- Has thanked: 1569 times
- Been thanked: 1142 times
- Kontakt:
Może nie wszystkiego co wyszło, ale ogółem polecam insert redrewno.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- SetkiofRaptors
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 388 times
Czy separatory drukowałeś samodzielnie?Majzownik pisze: ↑27 mar 2022, 22:20 Ja trzymam swoją kolekcję w pudle od Legacy z insertem od redrewno. Zmieściłem tam wszystko co wyszło po polsku + pełne 10-kartowe talie dla każdego maga, w koszulkach premium i z przekładkami. Wprawdzie musiałem zrezygnować z talii Modyfikatorów (już się nie mieściły, a korzystam z cyfrowego randomizera) - ale jestem przekonany, że gdyby nie te wszystkie iskry i kryształy, które dołożyłem żeby stworzyć talie magów (w połączeniu z ilością i grubością moich separatorów), to i Modyfikatory by się zmieściły.
Wrocław. Kupiłem sobie już Inis i jest super.
Tak. Wydrukowałem dwustronnie na papierze 320 (właściwie to papier 80 + samoprzylepny papier 240), zalaminowałem i zaokrągliłem brzegi. Zrobiłem separatory dla każdego maga, nemezis i kosztowy podział rynku. Efekt oceniam na -70% czasu rozkładania/składania gry.

Skąd wziąłeś brakujące iskry i klejnoty żeby złożyć decki dla każdej postaci?
Domyślnie w wspaniałych portalowych wydaniach ich brakuje.
- Jiloo
- Has thanked: 630 times
- Been thanked: 536 times
- Kontakt:
W polskiej edycji nie ma separatorów? Miałem angielską i zawsze były dodawane, miałem wszystko ładnie posegregowane.
Spoiler:
Kilka sztuk dostałem od portalu (nie byli skłonni podesłać mi wszystkich brakujących), resztę nazbierałem odkupując resztki że zużytych Legacy i nadmiary od ludzi którzy mają wszystko i tych iskier aż tyle nie potrzebują.
W polskiej edycji tylko Legacy miało separatory.
- SetkiofRaptors
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 388 times
No takie są te wydania Portalu - nastawione na dobrą cenę. Jednym się to podoba drugim nie, ale mamy grę koło 100 zł na polskim rynku. Zawsze oszczędzają, przykładem mogą być czasem nawet niewielkie detale jak wyklejka wewnątrz pudełka Roota (od spodu pokrywy) którą w angielskiej edycji zobaczymy a u nas szary karton. Ja tam wolę tańsze gry. Przynajmniej nie wygląda to u nich jak Tyranach Underdark'u
gdzie oszczędzano chyba na wszystkim a gra nadal kosztowała 160 jeśli mnie pamięć nie myli.

Wrocław. Kupiłem sobie już Inis i jest super.
A teraz to tak oszczędzają że na to New Age można czekać i czekać.SetkiofRaptors pisze: ↑28 mar 2022, 13:42 No takie są te wydania Portalu - nastawione na dobrą cenę. Jednym się to podoba drugim nie, ale mamy grę koło 100 zł na polskim rynku. Zawsze oszczędzają, przykładem mogą być czasem nawet niewielkie detale jak wyklejka wewnątrz pudełka Roota (od spodu pokrywy) którą w angielskiej edycji zobaczymy a u nas szary karton. Ja tam wolę tańsze gry. Przynajmniej nie wygląda to u nich jak Tyranach Underdark'ugdzie oszczędzano chyba na wszystkim a gra nadal kosztowała 160 jeśli mnie pamięć nie myli.
Trochę słabe że od dawna nie ma żadnych informacji a już ponad rok minął od Legacy
-
- Has thanked: 1042 times
- Been thanked: 666 times
https://portalgames.pl/pl/statusy-nowosci/
Tu masz aktualne statusy. New Age jest w przygotowaniu, a Buried Secrets jest w produkcji. Oba mają datę premiery na ten rok.
Tu masz aktualne statusy. New Age jest w przygotowaniu, a Buried Secrets jest w produkcji. Oba mają datę premiery na ten rok.
Cześć,
kupiłem podstawową podstawkę i podeszła świetnie. Chciałbym teraz coś dołożyć i zastanawiam się czy wybrać Wieczną Wojnę, czy Legacy.
W Legacy zdaje się więcej wszystkiego - zwłaszcza Nemesis i rynku?, ale chyba też zdecydowanie łatwiejsze te Nemiesis?
Niespecjalnie zależy mi na przechodzeniu Legacy ale akurat mam możliwość kupienie z drugiej ręki w cenie podobnej jak WW.
Przejrzałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi.
kupiłem podstawową podstawkę i podeszła świetnie. Chciałbym teraz coś dołożyć i zastanawiam się czy wybrać Wieczną Wojnę, czy Legacy.
W Legacy zdaje się więcej wszystkiego - zwłaszcza Nemesis i rynku?, ale chyba też zdecydowanie łatwiejsze te Nemiesis?
Niespecjalnie zależy mi na przechodzeniu Legacy ale akurat mam możliwość kupienie z drugiej ręki w cenie podobnej jak WW.
Przejrzałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi.

- Chudej
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 368 times
Tak naprawdę nie ma tu złej odpowiedzi. Wieczna Wojna daje ci ten sam format z trochę podkręconym wyzwaniem, a Legacy daje kampanię, która z czasem mechanicznie się rozkręca (niestety pierwszy "scenariusz", o ile tak można to nazwać, jest słaby, jeśli ktoś już miał jakąkolwiek styczność z tą serią, ale potem już jest coraz lepiej). Jeśli wystarczy ci dołożenie więcej tego samego (bo tym jest WW dla osoby, która już ma podstawkę), to bierz Wieczną Wojnę. Jak cię interesują elementy legacy (które są tu fajnie zrobione) to bierz Legacy. Obie są świetne i warte posiadania w kolekcji.mariutto pisze: ↑04 kwie 2022, 21:49 Cześć,
Przejrzałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi.![]()
Legacy ma ten plus, że dostarczane jest w wielgasnym i wysokim pudle, w którym będziesz mógł przechowywać sporą kolekcję AE 
Poza tym, nemezis z Legacy nie wszyscy są łatwi (skalują się w trakcie rozwoju kampanii - używając ich do 'normalnych' rozgrywek, ci początkowi faktycznie nie są zbyt wielkim wyzwaniem, ci z końca wręcz przeciwnie). A do tego mają ciekawe mechaniki, które mi bardzo przypadły do gustu.
Jeśli w podobnej cenie do WE, to jest to okazja bez dwóch zdań. Jedyne mankamenty to brak nowych magów (tymi z Legacy raczej nie będziesz grał) oraz wyraźna różnica w jakości wykonania elementów gry w porównaniu do zwykłych aeonów (karty słabsze bez płótnowania, za to planszetki nemezis z porządnego kartonu).
Poza tym, nemezis z Legacy nie wszyscy są łatwi (skalują się w trakcie rozwoju kampanii - używając ich do 'normalnych' rozgrywek, ci początkowi faktycznie nie są zbyt wielkim wyzwaniem, ci z końca wręcz przeciwnie). A do tego mają ciekawe mechaniki, które mi bardzo przypadły do gustu.
Jeśli w podobnej cenie do WE, to jest to okazja bez dwóch zdań. Jedyne mankamenty to brak nowych magów (tymi z Legacy raczej nie będziesz grał) oraz wyraźna różnica w jakości wykonania elementów gry w porównaniu do zwykłych aeonów (karty słabsze bez płótnowania, za to planszetki nemezis z porządnego kartonu).
Mam dość sporą kolekcję Aeon's End w angielskiej wersji językowej i o ile nie udało mi się jeszcze ograć wszystkiego co mam to muszę stwierdzić, że Legacy mnie tak średnio interesuje ze względu na te mechaniki kampanii. Jak już koledzy wspomnieli magowie raczej nie będą wykorzystywani w normalnych rozgrywkach. Nemezis są raczej ciekawi, ale też nie każdy będzie mógł być użyty w kolejnych grach. Karty do marketu czy bazowe karty nemezis - jest całkiem sporo kart, które są albo zbyt słabe, albo zbyt mocne. Na końcu gry otwierasz instrukcję, która informuje, które karty możesz zachować do normalnej gry plus na BGG widziałem wątki, które jeszcze z tym dyskutowały(bo jeśli twój market wylosuje dużo kart z mechaniką "pulse tokens" to możesz mieć bardzo ułatwioną rozgrywkę). Wychodzi na to, że Legacy kupujesz raczej głównie dla kampanii(plus dla pudełka do mieszczenia reszty dodatków
).
Wieczna Wojna z tego co wiem jest najtrudniejszym dodatkiem i po paru rozgrywkach muszę przyznać, że jest ciężko. Ogólnie więcej tego samego co w podstawce.
Jeśli chcesz kupić któryś dodatek już teraz to musisz zdecydować na czym Ci bardziej zależy. Jeśli Ci się nie spieszy to wg mnie najlepiej poczekać na New Age bo dodaje fantastyczną opcję ekspedycji, które są takimi mini-kampaniami. W międzyczasie, jak chcesz więcej contentu to polecałbym te mniejsze dodatki typu Otchłań, Bezimienni itp. o ile znajdziesz w dobrej cenie.

Wieczna Wojna z tego co wiem jest najtrudniejszym dodatkiem i po paru rozgrywkach muszę przyznać, że jest ciężko. Ogólnie więcej tego samego co w podstawce.
Jeśli chcesz kupić któryś dodatek już teraz to musisz zdecydować na czym Ci bardziej zależy. Jeśli Ci się nie spieszy to wg mnie najlepiej poczekać na New Age bo dodaje fantastyczną opcję ekspedycji, które są takimi mini-kampaniami. W międzyczasie, jak chcesz więcej contentu to polecałbym te mniejsze dodatki typu Otchłań, Bezimienni itp. o ile znajdziesz w dobrej cenie.
Co sądzicie o karcie Arcane Nexus (Nieprzeniknione Ogniwo)? Osobiście mam wrażenie, że zawsze, gdy ta karta pojawia się w grze, rozgrywka staje się dużo prostsza i mniej wymagająca. Nie widzę tego problemu przy innych kartach. Nie sądzicie, ze ta karta jest trochę za silna w stosunku do swojego kosztu? Jakie są wasze doświadczenia?