Aeon's End (Kevin Riley)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1367 times
Been thanked: 331 times

Re: Aeon's End (Kevin Riley)

Post autor: JollyRoger90 »

Wiedmolol pisze: 30 wrz 2023, 19:22
Swawolny_Pionek pisze: 30 wrz 2023, 16:12 W decku nie mam kart SM-067 i SM-068. Czy tak powinno być?
Z tego co widzę na unboxingu angielskiej wersji to SD-067 i SD-068 to kolejno randomizery dla nemesis i dla maga. Z tego co kojarzę to Portal się trzyma praktycznie takiej samej numeracji, więc powinno być tak samo.
wydaje mi się że te dwie karty były w nowym początku. Tam dawali wszystkie randomizery do magów i nemezis.
Teraz nie mam jak tego sprawdzić, bo jestem poza domem
hjk61
Has thanked: 29 times
Been thanked: 60 times

Post autor: hjk61 »

Też jestem aktualnie poza domem, ale na 99% w Nowym Początku był randomizer maga z shatered dreams
piterro88
Has thanked: 10 times
Been thanked: 5 times

Post autor: piterro88 »

Cześć :wink:
Czy u Was też żetony ładunków i mocy z Nowego Początku są mniejsze niż z podstawki?

Jakoś bardzo to nie przeszkadza bo używam tych większych bo wygodniejsze, ale pytam z ciekawości :wink:
sputnik
Has thanked: 17 times

Post autor: sputnik »

Tak, są troszkę mniejsze od podstawki.
bulczan
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Post autor: bulczan »

W najnowszym dodatku - Strzaskane marzenia - znalazłem jeden błąd. Chodzi o klejnot Skryte Szkło. Na kartach klejnotu podany jest koszt karty 4, a na modyfikatorze 3. Ktoś wie która wartość jest prawidłowa?
piterro88

bulczan pisze: 08 paź 2023, 13:57 W najnowszym dodatku - Strzaskane marzenia - znalazłem jeden błąd. Chodzi o klejnot Skryte Szkło. Na kartach klejnotu podany jest koszt karty 4, a na modyfikatorze 3. Ktoś wie która wartość jest prawidłowa?
Na zdjęciu angielskiej wersji karty jest koszt 4, zatem raczej ten jest prawidłowy.

Obrazek
Awatar użytkownika
gnysek
Has thanked: 47 times
Been thanked: 119 times

Post autor: gnysek »

Portal w ogóle gdzieś informuje o błędach, czy tylko tak wrzuca cichaczem poprawione karty do różnych dodatków i się trzeba wczytywać w literki na dole kart, żeby wiedzieć, co faktycznie jest z dodatku, a co jest poprawką...
piterro88

gnysek pisze: 09 paź 2023, 09:49 Portal w ogóle gdzieś informuje o błędach, czy tylko tak wrzuca cichaczem poprawione karty do różnych dodatków i się trzeba wczytywać w literki na dole kart, żeby wiedzieć, co faktycznie jest z dodatku, a co jest poprawką...
Do 'Nowego Początku' i dodatku 'Tajemnica Dziczy' są erraty na stronie Portalu, w których są wyjaśnienia odnośnie błędów na kartach, planszetce któregoś Nemesis itp.
Awatar użytkownika
gnysek

Faktycznie, niektóre mniejszym druczkiem, ale są:

Nowy Początek: https://portalgames.blob.core.windows.n ... ta_web.pdf
Tajemnica Dziczy: https://portalgames.blob.core.windows.n ... ta_web.pdf (tutaj kosmetyczne błędy, nie mające wpływu na grę).
Awatar użytkownika
gnysek

Co się stało z polską wersją AE:Outcasts? Zniknęła z zapowiedzi na stronie Portalu i w sumie poza wspomnieniem jej dwa razy w zeszłym roku i nie nadaniem polskiego tytułu gra zaginęła...
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3932 times

Post autor: japanczyk »

Poczekajmy do PortalConu
Awatar użytkownika
gnysek

No można poczekać te 16 dni, ale dziwi mnie, że zdjęto grę którą zapowiedziano już rok temu.
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 630 times
Been thanked: 536 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

gnysek pisze: 04 sty 2024, 22:32 No można poczekać te 16 dni, ale dziwi mnie, że zdjęto grę którą zapowiedziano już rok temu.
Ale co jest w tym dziwnego? Race for the Galaxy zapowiadali ze 3 lata temu i ostatecznie zrezygnowali z wydania.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
gnysek

No i właśnie tego się obawiam. To, że jest PortalCon jakoś niekoniecznie nastraja mnie pozytywnie na dalsze losy tej serii, chociaż wydawałoby się, że sprzedaje się nieźle. Może jednak wcale nie chodzić o sprzedaż, a o trudności w dogadaniu się z licencjodawcą, wiemy też, że były problemy z utrzymaniem identycznego wyglądu kart w sensownej cenie, co wyszło przy Legacy.
Awatar użytkownika
JollyRoger90

Może faktycznie AE gorzej się sprzedaje i postanowili przesiąść się tymczasowo na reimplementacje, czyli Astro Knights, i zobaczyć czy zażre?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Chyba przesadzacie - Portal non stop zamawia dodruki Aeon's End, tak jak przy Horror w Arkhanm, gdzie Galakta nie oglosila zapowiedzi nowego dodatku zaraz po FFG...
Poczekajcie do PortalConu, watpie w wydanie AstroKnights, Outcasts na pewno wydadza
Majzownik
Has thanked: 31 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Majzownik »

Ja po cichu liczę na to, że z Chorzowa wrócę z "Wygnańcami" w bagażniku
Awatar użytkownika
gnysek

japanczyk pisze: 05 sty 2024, 13:36 Chyba przesadzacie
Nie zakładam że chodzi o sprzedaż (widząc częste braki w sklepach). Jeśli wyleci, to winiłbym tylko właśnie koszt druku lub licencję. W opcji optymistycznej natomiast chciałbym wierzyć w premierę na koniec miesiąca, nawet, jeśli zapowiedzą, że to ostatnie polskie tłumaczenie z tej serii ;)
radarek
Has thanked: 32 times
Been thanked: 125 times

Post autor: radarek »

A orientuje się ktoś czy Portal miał w planie/wspominał cokolwiek o dodruku Wiecznej Wojny? Napisałem jakiś czas temu do portalu maila w tej sprawie, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.
piotrekgp

Post autor: piotrekgp »

radarek pisze: 05 sty 2024, 16:53 A orientuje się ktoś czy Portal miał w planie/wspominał cokolwiek o dodruku Wiecznej Wojny? Napisałem jakiś czas temu do portalu maila w tej sprawie, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.
Słyszałem na Planszówkach Tv jak prezes mówił o 2024r
memlak
Has thanked: 126 times
Been thanked: 10 times

Post autor: memlak »

gnysek pisze: 04 sty 2024, 22:27 Co się stało z polską wersją AE:Outcasts? Zniknęła z zapowiedzi na stronie Portalu i w sumie poza wspomnieniem jej dwa razy w zeszłym roku i nie nadaniem polskiego tytułu gra zaginęła...
Outcasts pojawiło się na stronie zapowiedzi. Zgodnie z ich legendą jeszcze nie zaczęli pracy, więc jeszcze trochę poczekamy :wink:
Awatar użytkownika
JollyRoger90

memlak pisze: 18 sty 2024, 12:31
gnysek pisze: 04 sty 2024, 22:27 Co się stało z polską wersją AE:Outcasts? Zniknęła z zapowiedzi na stronie Portalu i w sumie poza wspomnieniem jej dwa razy w zeszłym roku i nie nadaniem polskiego tytułu gra zaginęła...
jeszcze nie zaczęli pracy, więc jeszcze trochę poczekamy
szkoda, wielką szkoda... :/
Awatar użytkownika
gnysek

Ten sam status był, zanim gra "zniknęła", więc po prostu przywrócili ją na listę.
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 369 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

Na Q&A padło że zamieszanie z Outcasts jest spodowane niemożnością druku w polsce i będzie druk chiński.

Ergo trochę poczekamy i raczej zakładałbym że kompatybilność dla niekoszulkujących ( papier i kolory) będzie taka se.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

sliff pisze: 20 sty 2024, 22:13 Ergo trochę poczekamy i raczej zakładałbym że kompatybilność dla niekoszulkujących ( papier i kolory) będzie taka se.
Ja nie ogarniam "kompatybilnosci" - przeciez to ma niemal zero znaczenia i trzeba naprawde hardkorowo tryhardowac zeby zwracac uwage na fakture kart/ksztalt rogow :P
ale tak, pewnie to samo co z poprzednimi drukami
ODPOWIEDZ