Magic the Gathering (Richard Garfield)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Magic the Gathering
Hej,
Tak tez zrobilem , kupilem najpierw starte deck, z LOTR.
pozniej commmander decki .
Przed graniem w standardowego duel powstrzymuje mnie fakt , ze w momencie skladania decku kiedy wymysle sobie jakis plan i bede potrzebowal karty ( najlepiej w 3szt) ktora okaze sie kosztowac 50€ to juz robi sie problem...
Tak tez zrobilem , kupilem najpierw starte deck, z LOTR.
pozniej commmander decki .
Przed graniem w standardowego duel powstrzymuje mnie fakt , ze w momencie skladania decku kiedy wymysle sobie jakis plan i bede potrzebowal karty ( najlepiej w 3szt) ktora okaze sie kosztowac 50€ to juz robi sie problem...
-
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 71 times
...słaba ta gra, nawet nie ma premii za przejście przez start...
-
- Has thanked: 1386 times
- Been thanked: 1670 times
Bardzo fajne Pythonowskie wzory. Jedyne co mi nie pasuje to, że ewidentnie na ilustracji do "Shrubbery!", rycerz Ni nie każe Arturowi iść po żywopłot, tylko ściąć największe drzewo w lesie za pomocą śledzia.
Nie pamietam. Ale to prawie pewne bo... MtG Władca Pierścieni się świetnie sprzedał a wydawca MtG zna się doskonale na pieniądzach i załatwi każdą licencję, które będzie zyskowna.
Ale może to nie być w 2025 tylko później bo w przyszłym roku będzie kooperacja MtG z Final Fantasy i Marvel.
- Marx
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 24 times
Hah, jest dokładnie, tak jak się spodziewałem. Foundations to set z prereleasem, collector i jumpstart boosterkami oraz oczywiscie play boosterkami.
Nowością są:
a) Beginner Box zawierający 10 tematycznych jumpstart boosterków. Opcja faktycznie dla początkujących
b) Starter collection. Podoba mi się to. Kolekcja 350 kart, wielu stapli, landstacja oraz 3 play boosterki. Było coś kiedyś podobnego, nazywało się "Toolkit" Tutaj jeszcze plastikowy licznik dorzucają
Link do artykułu: https://magic.wizards.com/en/news/annou ... oundations
Nowością są:
a) Beginner Box zawierający 10 tematycznych jumpstart boosterków. Opcja faktycznie dla początkujących
Spoiler:
Spoiler:
Co było gdyby w 1995 MtG poszedł inną drogą i nie stał się mainstreamowy?
Zapewne wyszedłby dodatek bardzo podobny do tego
https://www.montrealtundrawolves.com/branchingpaths
Fanowski, bezpłatny set gotowy do wydruku stowarzyszenia New Old School. Power level kart i estetyka trafiona w dziesiątkę. Gdyby nie przekreśloneC od copyright to byłyby to stare karty MtG.
Ciekawe ile wydrukowanie tego w drukarni w Polsce by kosztowało 4x126 kart + landy jeszcze by trzeba oldschoolowe.
Zapewne wyszedłby dodatek bardzo podobny do tego
https://www.montrealtundrawolves.com/branchingpaths
Fanowski, bezpłatny set gotowy do wydruku stowarzyszenia New Old School. Power level kart i estetyka trafiona w dziesiątkę. Gdyby nie przekreślone
Ciekawe ile wydrukowanie tego w drukarni w Polsce by kosztowało 4x126 kart + landy jeszcze by trzeba oldschoolowe.
- Michałku
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 36 times
- Kontakt:
Możesz wycenić wydruk na mbprint.pl
4 talie po 126 kart to koszt 354 zł.
Ogólnopolskie Forum A Game Of Thrones
- Marx
Była w marcu, 4 taliefantazyn pisze: ↑21 lut 2024, 16:41 Karty magica w świecie Fallouta (premiera w marcu):
https://magic.wizards.com/en/products/f ... ge-gallery

a w przyszlym rokuMarx pisze: ↑25 sie 2024, 19:25Była w marcu, 4 taliefantazyn pisze: ↑21 lut 2024, 16:41 Karty magica w świecie Fallouta (premiera w marcu):
https://magic.wizards.com/en/products/f ... ge-gallery![]()
Final Fantasy i Marvel
- Marx
Re: Magic the Gathering (Richard Garfield)
https://magic.wizards.com/en/news/featu ... -duskmourn
Obawiałem się powtórki Innistrad, a jest coś jednak innego.
Obawiałem się powtórki Innistrad, a jest coś jednak innego.
Spoiler:
- Marx
Tymczasem potwierdza się gratka dla entuzjastów samego lore:
Postacie raczej znane 
Spoiler:

- Marx
Gracie w Foundations? Powrót do klasycznego medzika, znane archetypy w limited, miej tekstu na kartach, nawet kilka vanilla creatures. Pod względem wartości kart jest tak sobie, ale gra się przyjemnie 

- cohlerc1
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 3 times
Zastanawiam się właśnie czy nie zrobić sobie cube do draftu z starter boxa plus jakieś single ale czekam na jakiegoś gotowca na cube cobra 

- hipcio_stg
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 372 times
- Marx
Ciekawa myśl, starter collection ma naprawdę ciekawą pulę, nawet pod gates archetyo, poza tym anioły, latacze, drake'i i spelle, sporo opcji

- hipcio_stg
Re: Kiedyś NIE kupiliśmy i żałujemy bo...
(Fisq) Wydzielone z:
viewtopic.php?p=1688084#p1687960
Dzisiaj praktycznie nie kupuję kart mimo, że gram standard i limited w necie. Gdybym jednak zaczął wcześniej i od początku skompletował bardzo drogie i grywalne karty to pewnie nadal bym grał papierowo.
viewtopic.php?p=1688084#p1687960
Też kiedyś myślałem, że kto ma kasiorę ten wykosi. To się sprawdza na niskim poziomie. Później okazuje się, że może na 1000os połowa grać dokładnie takim samym deckiem i do topu dojdą znane nazwiska. Przypadek? Widziałem i sam grałem często znacznie słabszymi kartami i wiele w tej grze da się wycisnąć wiedzą i doświadczeniem.Grzdyll pisze: ↑30 gru 2024, 22:53O to ciekawe, bo ja mógłbym założyć wątek "Kiedyś nie kupiliśmy i nie żałujemy bo..." i właśnie o MTG napisać że się cieszę, że w porę zobaczyłem jaka to studnia bez dna i jak nie widzę sensu w ściganiu się na to kto ma więcej kasy żeby kupić mocniejsze karty.
Ale to oczywiście moje subiektywne zdanie odnośnie właściwie całego formatu CCG - znajduję podobne emocje z gry w zamkniętych formatach, tyle że oczywiście bez całego rozbudowanego deckbuildingu oraz podniety przy rozpakowywaniu boosterów. Z tym że mi akurat tego zupełnie nie brakuje![]()
Dzisiaj praktycznie nie kupuję kart mimo, że gram standard i limited w necie. Gdybym jednak zaczął wcześniej i od początku skompletował bardzo drogie i grywalne karty to pewnie nadal bym grał papierowo.
- Grzdyll
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 390 times
- Kontakt:
Może masz rację i pozostaje mi wierzyć Ci na słowo bo sam nigdy nie wyszedłem poza poziom całkowicie casualowego pykania, a próby rywalizacji w budowaniu własnej talii ograniczyłem intencjonalnie do najbardziej bezpiecznego finansowo formatu "pauper", czyli samych commonów. Nie powiem, było w tym nawet trochę uroku ale oczywiście granie w taki sposób to trochę jak jeżdżenie samochodem z zaciągniętym ręcznym. Patrząc jednak racjonalnie jakie chore ceny osiągają poważniejsze talie i różne kluczowe karty, a jeszcze biorąc pod uwagę ciągle rotujące sety uważam wręcz za fascynujące jaki to jest jawny skok na kasę i dlaczego tyle osób w to ciągle wchodzi, szczególnie gdy na rynku jest tyle alternatywnych gier ale jednak w normalnych, zamkniętych formatach. No ale to taki mój subiektywny punkt widzenia, każdemu oczywiście wolno szukać w grach tego co mu sprawia radość i wydawać na nie ile chce i uważa za stosowne. Pewnie zresztą czas już kończyć ten lekki offtop o CCGhipcio_stg pisze: ↑30 gru 2024, 23:06 Też kiedyś myślałem, że kto ma kasiorę ten wykosi. To się sprawdza na niskim poziomie. Później okazuje się, że może na 1000os połowa grać dokładnie takim samym deckiem i do topu dojdą znane nazwiska. Przypadek? Widziałem i sam grałem często znacznie słabszymi kartami i wiele w tej grze da się wycisnąć wiedzą i doświadczeniem.

- hipcio_stg
MedżikGrzdyll pisze: ↑30 gru 2024, 23:40Może masz rację i pozostaje mi wierzyć Ci na słowo bo sam nigdy nie wyszedłem poza poziom całkowicie casualowego pykania, a próby rywalizacji w budowaniu własnej talii ograniczyłem intencjonalnie do najbardziej bezpiecznego finansowo formatu "pauper", czyli samych commonów. Nie powiem, było w tym nawet trochę uroku ale oczywiście granie w taki sposób to trochę jak jeżdżenie samochodem z zaciągniętym ręcznym. Patrząc jednak racjonalnie jakie chore ceny osiągają poważniejsze talie i różne kluczowe karty, a jeszcze biorąc pod uwagę ciągle rotujące sety uważam wręcz za fascynujące jaki to jest jawny skok na kasę i dlaczego tyle osób w to ciągle wchodzi, szczególnie gdy na rynku jest tyle alternatywnych gier ale jednak w normalnych, zamkniętych formatach. No ale to taki mój subiektywny punkt widzenia, każdemu oczywiście wolno szukać w grach tego co mu sprawia radość i wydawać na nie ile chce i uważa za stosowne. Pewnie zresztą czas już kończyć ten lekki offtop o CCGhipcio_stg pisze: ↑30 gru 2024, 23:06 Też kiedyś myślałem, że kto ma kasiorę ten wykosi. To się sprawdza na niskim poziomie. Później okazuje się, że może na 1000os połowa grać dokładnie takim samym deckiem i do topu dojdą znane nazwiska. Przypadek? Widziałem i sam grałem często znacznie słabszymi kartami i wiele w tej grze da się wycisnąć wiedzą i doświadczeniem.
Dzisiaj praktycznie nie kupuję kart mimo, że gram standard i limited w necie. Gdybym jednak zaczął wcześniej i od początku skompletował bardzo drogie i grywalne karty to pewnie nadal bym grał papierowo.![]()

- Ardel12
- Has thanked: 1360 times
- Been thanked: 2857 times
Popieram. Sam kiedyś grałem na jakiejś apce darmowej na lewo i zabawa była doskonała. Nawet wpadali prosi testować swoje talie na turnieje, to wtedy można było się sprawdzić. Lata temu, tak z 20 to już będzie prawie xDhipcio_stg pisze: ↑31 gru 2024, 00:29 Medżik Łatwo zawęzić sobie pulę kart i nie potrzeba milionów monet. Dzisiaj jest ogromna tendencja do netdeckowania, a prosi i tak na mistrzostwa przywiozą wynalazki. Właśnie to tępe myślenie, że są dostępne spisy najlepszych decków i wystarczy je ograć zapędza ludzi w kozi róg Kupują karty do sideboardów nie mając pojęcia po co ktoś je tam umieścił. To nadal gra przede wszystkim w myślenie. Polecam Arenę (jest darmowa i praktycznie bez ograniczeń). Jedyne co trzeba inwestować to własny czas. Ludzi do gry o każdej porze dnia multum, DRAFTY!, sealdy - uwielbiam!
Ja sam wyszedłem z MTG, bo nie było z kim grać na moim zadupiu. Po przeniesieniu się do Wrocka z kolei nie było kasy na kupowanie kart i granie(bazę może i na tych zestawach zrobić można, ale jednak potrzeba jakiejś topowej karty by się to spięło). Kasy w MTG idzie sporo przy tym cyklu życia. Tym bardziej jak chcemy na żywo się w drafty pobawić(chyba 2x mi się udało zagrać). Z drugiej strony mam znajomego co kupił jakąś topową talię do legacy za kilka kafli i tylko łazi na turnieje by ją masterować(taniej to wyjdzie finalnie niż zbieractwo). Ja żadnych kart nie sprzedałem, mam ich setki może i ponad kafla, ale że nie ogarniam tego tematu od 15 lat to nie wiem czy pojawiły się jakieś perełki albo to co kiedyś było topowe umarło. Nie wrócę, bo koszt wejścia by mnie zabił xD i mówię tu głównie o czasie.
- hipcio_stg
To przejrzyj co zalega. Stare karty potrafią kosztować dziś majątek. Dodam, że bardzo łatwo się je sprzedaje. Dzisiaj jest oficjalne mniejsce do grania MTG ARENA - polecam serdecznie.Ardel12 pisze: ↑31 gru 2024, 10:14Popieram. Sam kiedyś grałem na jakiejś apce darmowej na lewo i zabawa była doskonała. Nawet wpadali prosi testować swoje talie na turnieje, to wtedy można było się sprawdzić. Lata temu, tak z 20 to już będzie prawie xDhipcio_stg pisze: ↑31 gru 2024, 00:29 Medżik Łatwo zawęzić sobie pulę kart i nie potrzeba milionów monet. Dzisiaj jest ogromna tendencja do netdeckowania, a prosi i tak na mistrzostwa przywiozą wynalazki. Właśnie to tępe myślenie, że są dostępne spisy najlepszych decków i wystarczy je ograć zapędza ludzi w kozi róg Kupują karty do sideboardów nie mając pojęcia po co ktoś je tam umieścił. To nadal gra przede wszystkim w myślenie. Polecam Arenę (jest darmowa i praktycznie bez ograniczeń). Jedyne co trzeba inwestować to własny czas. Ludzi do gry o każdej porze dnia multum, DRAFTY!, sealdy - uwielbiam!
Ja sam wyszedłem z MTG, bo nie było z kim grać na moim zadupiu. Po przeniesieniu się do Wrocka z kolei nie było kasy na kupowanie kart i granie(bazę może i na tych zestawach zrobić można, ale jednak potrzeba jakiejś topowej karty by się to spięło). Kasy w MTG idzie sporo przy tym cyklu życia. Tym bardziej jak chcemy na żywo się w drafty pobawić(chyba 2x mi się udało zagrać). Z drugiej strony mam znajomego co kupił jakąś topową talię do legacy za kilka kafli i tylko łazi na turnieje by ją masterować(taniej to wyjdzie finalnie niż zbieractwo). Ja żadnych kart nie sprzedałem, mam ich setki może i ponad kafla, ale że nie ogarniam tego tematu od 15 lat to nie wiem czy pojawiły się jakieś perełki albo to co kiedyś było topowe umarło. Nie wrócę, bo koszt wejścia by mnie zabił xD i mówię tu głównie o czasie.
- Yooreck
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 198 times
Parę kafli za takie legacy to jakoś podejrzanie tanio

Popieram przedmówców, że można próbować na MTG Arena, ale i tak ostatecznie trzeba zapłacić sporo, jeśli chce się grać w coś sensownie. Dla hardcore’ów jest jeszcze MTGO.
Sam grałem turniejowo 10+ lat i w końcu sprzedałem wszystko.
Sprawdzcie sobie zamknięte formaty w MTG jak np. Premodern. Jest genialny i ma zamkniętą pule kart więc nie ma tego wyścigu.
Co do Areny to tam tylko standard i limited. Jak chcesz zagrać w fajniejsze formaty to zostaje MTGO - i tutaj znowu kłania się premodern który nie kosztuje tam praktycznie nic.
Co do Areny to tam tylko standard i limited. Jak chcesz zagrać w fajniejsze formaty to zostaje MTGO - i tutaj znowu kłania się premodern który nie kosztuje tam praktycznie nic.
- Yooreck
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 198 times
Na MTGO to prawda, że premodern jest tani, ale na żywo jedyny tani deck to chyba Gobliny. Reszta ma drogie karty w sobie niestety (Dreadnaught, Mox Diamond, …). Ale sam format bardzo fajny i są w nim ciekawe talie.dave8 pisze: ↑31 gru 2024, 13:50 Sprawdzcie sobie zamknięte formaty w MTG jak np. Premodern. Jest genialny i ma zamkniętą pule kart więc nie ma tego wyścigu.