Gargi pisze: ↑29 sty 2025, 15:27
Na pewno,gdy zastosuje się podczas ataku zdolność "Potężna",obrona jest obniżona dopiero po tym ataku?
Nie mam przed sobą instrukcji, ale jestem przekonany, że tak było. Do tego, w przeciwieństwie do trucizny, czy ogłuszenia, tutaj atak nie musi zadać obrażeń, żeby zastosować zdolność i zniszczyć pancerz przeciwnika.
Co do pancerza to mnie z kolei nurtuje pewna rzecz. Przeciwnik niszcząc nam pancerz jest w stanie zniszczyć tylko "zbroję", bo ona jest tak określana w instrukcji? Żadne hełmy i inne przedmioty dające premię do obrony nie są na to podatne? Więc co w sytuacji, jak mam zbroję z obroną:
[wręcz] 2, [dystansowa] 1, [magia] 0,
a do tego hełm
[wręcz] 1, [dystansowa] 1, [magia] 0,
a jednocześnie dostanę dwa żetony zniszczenia pancerza? Oba (lub jeden podwójną stroną) kładę na zbroi, a nie przy figurce, bo pamiętam, że tu jest inaczej niż w przypadku wrogów, a pancerz muszę później naprawiać. Jak wygląda w tym momencie moja obrona?
1) [wręcz] 1, [dystansowa] 0, [magia] 0, bo faktycznie dostaję modufikator -2 do jakiejkolwiek obrony, czy:
2) [wręcz] 1, [dystansowa] 1, [magia] 0, obrona z hełmu się w to nie wlicza i jest niezależna od pancerza?
W instrukcji jest też mowa o naprawianiu pancerza, więc zakładam, że wszelkiego rodzaju hełmy i inne dodatki nie podlegają uszkodzeniu? No i co jak mamy hełm, a nie mamy pancerza?