Zona: The Secret of Chernobyl (Maciej Drewing, Krzysztof Głośnicki)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Zona: The Secret of Chernobyl (Maciej Drewing, Krzysztof Głośnicki)
W tej rozgrywce nie ale nawet gdybym zastosował to i tak bym przegrał bo testy w sarkofagu były fatalne a uraz wjeżdżał za urazem i jeszcze się skończyła talia wydarzeń. Jak pisałem, przy grze solo na oryginalnych zasadach musi być masa szczęścia bo czasu jest na styk a jak wyłapiesz uraz lub dwa to jest praktycznie po zamiatane.
Co w związku z tym? Bo rozszerzenie już zapowiedziane od bardzo dawna. Na bgg jest od dwóch miesięcy. W październiku autorzy pisali, że pliki przetłumaczone i zatwierdzone w końcu, ale w zapowiedziach rebelowych jak nie było tak nie ma do teraz. Wiesz coś więcej?
Wiem tyle, że planszeo wczoraj wrzuciło post na Facebooku z zapowiedziami, w którym ujeli dodatek do Zony, niestety bez konkretów. Tak jak Ty, szukałem dodatkowych informacji ze strony Rebela, ale niestety bez rezultatów.
- Sheade
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 132 times
- Kontakt:
Ja też nie rozumiem sytuacji. Początkowo wydawało mi się, że Rebel celowo zwleka z premierą w oczekiwaniu na premiere gry Stalker 2, by się podpiąć pod nahajpowany marketing i było to dla mnie bardzo słuszne. Tymczasem gra wyszła, zbiera bardzo dobre oceny, a tu nawet nie ma słowem o tym kiedy wyjdzie dodatek...
Radvision: Design UI/UX oraz modyfikacje dla gier planszowych
Shade's Shelter: Recenzje gier post-apo
BGG: Moja kolekcja gier
Tymczasem u zachodnich sąsiadów wystartowała kampania na dodatek (zostanie wydany w ich języku jeśli się ufunduje). Przy okazji można zobaczyć jaka będzie dokładnie zawartość: https://www.spiele-offensive.de/Spieles ... gers-Wish/
Co do zgrywania się ze Stalkerem to jeden z autorów gry pisał, że nigdy takiego planu nie było. Na opóźnienia wpłynęło szereg rzeczy od samego developmentu, po sprawy kontraktowe z Rebelem, przetasowania osobowe w Rebelu, oczekiwanie na tłumaczenie, planowanie wolnych slotów do druku tak żeby ogarnąć od razu dodruk podstawki etc etc.
Co do zgrywania się ze Stalkerem to jeden z autorów gry pisał, że nigdy takiego planu nie było. Na opóźnienia wpłynęło szereg rzeczy od samego developmentu, po sprawy kontraktowe z Rebelem, przetasowania osobowe w Rebelu, oczekiwanie na tłumaczenie, planowanie wolnych slotów do druku tak żeby ogarnąć od razu dodruk podstawki etc etc.
Dziwię się, że można zobaczyć komponenty po niemiecku a na FB gry nic takiego nie widzę.
Jest trochę dobra, ale myślałem, że więcej tego będzie. Mi to wygląda na mini dodatek.
Na BGG czytałem wątek, że miała być jakaś talia dla graczy solo, ale były cięcia i wyleciała.
Pewnie kupię, ale ciśnienie mi trochę zeszło.

- Sheade
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 132 times
- Kontakt:
O kurde, świetne informacje! Wkurza mnie trochę, że niemcy już mają zapowiedź, a w polsce polskiej gry łaskawie Rebel nie zapowie. Trochę potwarz... szczególnie, że lwia cześć fanów Stalkera, jest właśnie w polsce. Ale nomen-omen idealna okazja by wydać dodatek, bo Stalker jest na falisopel82 pisze: ↑09 sty 2025, 21:26 Tymczasem u zachodnich sąsiadów wystartowała kampania na dodatek (zostanie wydany w ich języku jeśli się ufunduje). Przy okazji można zobaczyć jaka będzie dokładnie zawartość: https://www.spiele-offensive.de/Spieles ... gers-Wish/

Cieżko się rozczytać na tej niemieckiej stronie (nie da się nawet jej przetłumaczyć, bo zrobiona w archaicznej metodzie w <iframe> lol! Ale jest tam link do angielskiej wersji instrukcji
https://www.spiele-offensive.de/gfx/cf/ ... les_EN.pdf
Radvision: Design UI/UX oraz modyfikacje dla gier planszowych
Zona (podstawka) wjechała do magazynów i można kupować (https://www.rebel.pl/gry-planszowe/zona ... 05365.html), a o rozszerzeniu dalej cisza. Wcześniej twórcy mówili, że opóźnienie też jest dlatego, żeby zgrać produkcje i wydanie razem.
Na stronie Rebela jest napisane, że produkt niedostępny.sopel82 pisze: ↑06 lut 2025, 09:05 Zona (podstawka) wjechała do magazynów i można kupować (https://www.rebel.pl/gry-planszowe/zona ... 05365.html), a o rozszerzeniu dalej cisza. Wcześniej twórcy mówili, że opóźnienie też jest dlatego, żeby zgrać produkcje i wydanie razem.
Ok, rzeczywiście, to musiał być w takim razie jakiś glitch z ich strony, bo dostałem powiadomienie, że jest dostępny i na stronie przez chwilę był. (albo gdzieś w magazynie ktoś znalazł jakąś starą kopię i od razu ktoś kupił)Mevlex pisze: ↑06 lut 2025, 09:33Na stronie Rebela jest napisane, że produkt niedostępny.sopel82 pisze: ↑06 lut 2025, 09:05 Zona (podstawka) wjechała do magazynów i można kupować (https://www.rebel.pl/gry-planszowe/zona ... 05365.html), a o rozszerzeniu dalej cisza. Wcześniej twórcy mówili, że opóźnienie też jest dlatego, żeby zgrać produkcje i wydanie razem.
Ciekawe czy będzie dodruk podstawki?
Ja w każdym razie pozbyłem się tej gry bez żalu. Jedyne co mi się podobało to wykonanie i generalnie klimat. Sama grywalność raczej mocno średnia.
Ja w każdym razie pozbyłem się tej gry bez żalu. Jedyne co mi się podobało to wykonanie i generalnie klimat. Sama grywalność raczej mocno średnia.
Będzie. Druk razem z dodatkiem leci, w różnych wersjach językowych. Jeden z powodów dlaczego tyle czasu to wszystko zabiera.