Zona: The Secret of Chernobyl (Maciej Drewing, Krzysztof Głośnicki)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 404 times
Been thanked: 477 times

Re: Zona: The Secret of Chernobyl (Maciej Drewing, Krzysztof Głośnicki)

Post autor: KOSHI »

W tej rozgrywce nie ale nawet gdybym zastosował to i tak bym przegrał bo testy w sarkofagu były fatalne a uraz wjeżdżał za urazem i jeszcze się skończyła talia wydarzeń. Jak pisałem, przy grze solo na oryginalnych zasadach musi być masa szczęścia bo czasu jest na styk a jak wyłapiesz uraz lub dwa to jest praktycznie po zamiatane.
bdm
Has thanked: 532 times
Been thanked: 98 times

Post autor: bdm »

No taka to jest niestety gra, że pechowe rzuty kładą całą rozgrywkę.
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 236 times
Been thanked: 224 times

Post autor: sopel82 »

Co w związku z tym? Bo rozszerzenie już zapowiedziane od bardzo dawna. Na bgg jest od dwóch miesięcy. W październiku autorzy pisali, że pliki przetłumaczone i zatwierdzone w końcu, ale w zapowiedziach rebelowych jak nie było tak nie ma do teraz. Wiesz coś więcej?
Awatar użytkownika
Michito
Has thanked: 228 times
Been thanked: 242 times

Post autor: Michito »

Wiem tyle, że planszeo wczoraj wrzuciło post na Facebooku z zapowiedziami, w którym ujeli dodatek do Zony, niestety bez konkretów. Tak jak Ty, szukałem dodatkowych informacji ze strony Rebela, ale niestety bez rezultatów.
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 34 times
Been thanked: 132 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

Ja też nie rozumiem sytuacji. Początkowo wydawało mi się, że Rebel celowo zwleka z premierą w oczekiwaniu na premiere gry Stalker 2, by się podpiąć pod nahajpowany marketing i było to dla mnie bardzo słuszne. Tymczasem gra wyszła, zbiera bardzo dobre oceny, a tu nawet nie ma słowem o tym kiedy wyjdzie dodatek...
Awatar użytkownika
sopel82

Tymczasem u zachodnich sąsiadów wystartowała kampania na dodatek (zostanie wydany w ich języku jeśli się ufunduje). Przy okazji można zobaczyć jaka będzie dokładnie zawartość: https://www.spiele-offensive.de/Spieles ... gers-Wish/

Co do zgrywania się ze Stalkerem to jeden z autorów gry pisał, że nigdy takiego planu nie było. Na opóźnienia wpłynęło szereg rzeczy od samego developmentu, po sprawy kontraktowe z Rebelem, przetasowania osobowe w Rebelu, oczekiwanie na tłumaczenie, planowanie wolnych slotów do druku tak żeby ogarnąć od razu dodruk podstawki etc etc.
Awatar użytkownika
KOSHI

Dziwię się, że można zobaczyć komponenty po niemiecku a na FB gry nic takiego nie widzę. :? Jest trochę dobra, ale myślałem, że więcej tego będzie. Mi to wygląda na mini dodatek. :lol: Na BGG czytałem wątek, że miała być jakaś talia dla graczy solo, ale były cięcia i wyleciała. :evil: Pewnie kupię, ale ciśnienie mi trochę zeszło.
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 34 times
Been thanked: 132 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

sopel82 pisze: 09 sty 2025, 21:26 Tymczasem u zachodnich sąsiadów wystartowała kampania na dodatek (zostanie wydany w ich języku jeśli się ufunduje). Przy okazji można zobaczyć jaka będzie dokładnie zawartość: https://www.spiele-offensive.de/Spieles ... gers-Wish/

Co do zgrywania się ze Stalkerem to jeden z autorów gry pisał, że nigdy takiego planu nie było. Na opóźnienia wpłynęło szereg rzeczy od samego developmentu, po sprawy kontraktowe z Rebelem, przetasowania osobowe w Rebelu, oczekiwanie na tłumaczenie, planowanie wolnych slotów do druku tak żeby ogarnąć od razu dodruk podstawki etc etc.
O kurde, świetne informacje! Wkurza mnie trochę, że niemcy już mają zapowiedź, a w polsce polskiej gry łaskawie Rebel nie zapowie. Trochę potwarz... szczególnie, że lwia cześć fanów Stalkera, jest właśnie w polsce. Ale nomen-omen idealna okazja by wydać dodatek, bo Stalker jest na fali :)

Cieżko się rozczytać na tej niemieckiej stronie (nie da się nawet jej przetłumaczyć, bo zrobiona w archaicznej metodzie w <iframe> lol! Ale jest tam link do angielskiej wersji instrukcji

https://www.spiele-offensive.de/gfx/cf/ ... les_EN.pdf
Awatar użytkownika
sopel82

Zona (podstawka) wjechała do magazynów i można kupować (https://www.rebel.pl/gry-planszowe/zona ... 05365.html), a o rozszerzeniu dalej cisza. Wcześniej twórcy mówili, że opóźnienie też jest dlatego, żeby zgrać produkcje i wydanie razem.
Mevlex
Has thanked: 43 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

sopel82 pisze: 06 lut 2025, 09:05 Zona (podstawka) wjechała do magazynów i można kupować (https://www.rebel.pl/gry-planszowe/zona ... 05365.html), a o rozszerzeniu dalej cisza. Wcześniej twórcy mówili, że opóźnienie też jest dlatego, żeby zgrać produkcje i wydanie razem.
Na stronie Rebela jest napisane, że produkt niedostępny.
Awatar użytkownika
sopel82

Mevlex pisze: 06 lut 2025, 09:33
sopel82 pisze: 06 lut 2025, 09:05 Zona (podstawka) wjechała do magazynów i można kupować (https://www.rebel.pl/gry-planszowe/zona ... 05365.html), a o rozszerzeniu dalej cisza. Wcześniej twórcy mówili, że opóźnienie też jest dlatego, żeby zgrać produkcje i wydanie razem.
Na stronie Rebela jest napisane, że produkt niedostępny.
Ok, rzeczywiście, to musiał być w takim razie jakiś glitch z ich strony, bo dostałem powiadomienie, że jest dostępny i na stronie przez chwilę był. (albo gdzieś w magazynie ktoś znalazł jakąś starą kopię i od razu ktoś kupił)
Awatar użytkownika
sopel82

Z wątku o Rebel:
rand pisze: 19 lut 2025, 09:44 Cytat z czatu wiadomość wysłana przez Rebel:
"[...] dodatek do Zony będzie - ale informacje na ten temat nie dzisiaj. Wyszedł do druku w kilku wersjach językowych."
Awatar użytkownika
KOSHI

Obrazek
bdm
Has thanked: 532 times
Been thanked: 98 times

Post autor: bdm »

Ciekawe czy będzie dodruk podstawki?

Ja w każdym razie pozbyłem się tej gry bez żalu. Jedyne co mi się podobało to wykonanie i generalnie klimat. Sama grywalność raczej mocno średnia.
Awatar użytkownika
sopel82

bdm pisze: 08 mar 2025, 14:27 Ciekawe czy będzie dodruk podstawki?
Będzie. Druk razem z dodatkiem leci, w różnych wersjach językowych. Jeden z powodów dlaczego tyle czasu to wszystko zabiera.
ODPOWIEDZ