Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Board Games Dev
Has thanked: 15 times
Been thanked: 39 times

Re: Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Post autor: Board Games Dev »

Ehh pan maruda marudzi bo nie chciałby widzieć przyszłości gdzie wydawcy sprzedają u siebie gry wcześniej od sklepów prapremierowo. Lubię wydawnictwo Portal games, mam pełno gier od nich ale lubie też gry planszowe i nie uważam żeby ustandardyzowanie takich praktyk jak 2-3 miesięczny wczesny dostęp do gier to jest to czego ta branża potrzebuje. Portal stworzył wydarzenie Board Game Week
w tej dacie a nie innej właśnie po to by sobie sprawdzić wody i zrobić early access Arcsów.

Komentarze o AleP są zbędnę bo piszę o czym innym :)

Swoją drogą polecam Czerwoną Katedrę każdemu kto jej jeszcze nie ma, szczególnie za taką cenę.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 335 times
Been thanked: 550 times

Post autor: tomp »

przecież od bardzo długiego czasu tak jest, że startuje preorder w sklepie portalu i można dostać grę szybciej. to standard, przy innych grach nie widziałem takiego rwetesu...
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Board Games Dev

Możesz podać jakieś przykłady? Może jestem niedoinformowany :P Akurat premierę Arcs śledze bardziej niż inne premiery
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 126 times
Been thanked: 120 times

Post autor: Wender »

tomp pisze: 19 maja 2025, 13:29 przecież od bardzo długiego czasu tak jest, że startuje preorder w sklepie portalu i można dostać grę szybciej. to standard, przy innych grach nie widziałem takiego rwetesu...
Sądzę, że tu specjalnie na event ściągnęli trochę sztuk transportem lotniczym a reszta spokojnie sobie płynie.
Chcieli zrobić dobrze fanom, to zgodnie z zasadą, że każdy dobry uczynek będzie ukarany, niektórym włączył się ból 4 liter ;)
Board Games Dev pisze: 19 maja 2025, 13:32 Możesz podać jakieś przykłady? Może jestem niedoinformowany :P Akurat premierę Arcs śledze bardziej niż inne premiery
Wszystkie ;) Dosłownie każdą premierę mają w przedsprzedaży i wysyłają wcześniej tym, którzy kupią u nich. Często z jakimś bonusem. Kupujesz u nich masz wcześniej i z bonusem, ale zazwyczaj drożej. Chcesz taniej, czekasz na premierę sklepową.
Awatar użytkownika
Board Games Dev

Alternatywnie event powstał po to żeby szybciej wyprzedać Arcs za cenę SCD :P Fani portalu będą bronić że łaskawy Portal specjalnie dla nich postarał się tą niewielką ilość kopii zdobyć z wielkim trudem :lol:

Odsuwa sklepowa to max 2 tygodnie z powodów logistycznych, nie 3 miesiące, "wszystkie" to myślę że stretch ;)

A no i miniatures pack to nie jest "bonus" w tym zestawie bo SCD arcsów z dodatkiem wynosi mniej niż cena zestawu
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1053 times
Been thanked: 412 times

Post autor: Irka »

Board Games Dev pisze: 19 maja 2025, 13:25 Ehh pan maruda marudzi bo nie chciałby widzieć przyszłości gdzie wydawcy sprzedają u siebie gry wcześniej od sklepów prapremierowo. Lubię wydawnictwo Portal games, mam pełno gier od nich ale lubie też gry planszowe i nie uważam żeby ustandardyzowanie takich praktyk jak 2-3 miesięczny wczesny dostęp do gier to jest to czego ta branża potrzebuje.
A gdzie tu właściwie szkoda dla branży czy hobby?
Dlaczego potrzebny jest szybki dostęp do nowości dla wszystkich?
Awatar użytkownika
Board Games Dev

Irka pisze: 19 maja 2025, 13:56 A gdzie tu właściwie szkoda dla branży czy hobby?
Uważam że jest to nieuczciwe zagranie wobec sklepów z grami planszowymi, jest to pominięcie kanału dystrybucyjnego.

Gracz jest zmuszony do przeczekania 3 miesięcy jeśli chce wesprzeć lokalny sklep z grami planszowymi.

Wydawca sobie może zrobić cenę jaką im się wymarzy bez konkurencji :)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3720 times
Been thanked: 3912 times

Post autor: japanczyk »

Board Games Dev pisze: 19 maja 2025, 14:06
Irka pisze: 19 maja 2025, 13:56 A gdzie tu właściwie szkoda dla branży czy hobby?
Uważam że jest to nieuczciwe zagranie wobec sklepów z grami planszowymi, jest to pominięcie kanału dystrybucyjnego.

Gracz jest zmuszony do przeczekania 3 miesięcy jeśli chce wesprzeć lokalny sklep z grami planszowymi.

Wydawca sobie może zrobić cenę jaką im się wymarzy bez konkurencji :)
Z rabatem wychodzi 380, w sklepach przedsprzedaz jest za 230, cena miniaturek+wczesniego dsotepu to circa 150 zl, IMHO swietny deal, a nie sprzedaz po SCD
Naklad jest limitowany, Portal doplacil pewnie sporo za transport lotniczy zeby sobie zrobic swoj "konwent online" - where problem
Awatar użytkownika
Board Games Dev

japanczyk pisze: 19 maja 2025, 14:15 Z rabatem wychodzi 380
Też bym chciał taki rabat >.<

---

Żeby kupić Arcs w takim dobrym "dealu" wystarczy wydać w portalu 10 000 zł po rabat 15% a następnie odprowadzić podatek od sprzedaży Miniatures Pack na OLX bo ich nie potrzebujesz :lol: faktycznie łatwizna
Awatar użytkownika
Wender

Board Games Dev pisze: 19 maja 2025, 13:43 Alternatywnie event powstał po to żeby szybciej wyprzedać Arcs za cenę SCD :P Fani portalu będą bronić że łaskawy Portal specjalnie dla nich postarał się tą niewielką ilość kopii zdobyć z wielkim trudem :lol:

Odsuwa sklepowa to max 2 tygodnie z powodów logistycznych, nie 3 miesiące, "wszystkie" to myślę że stretch ;)

A no i miniatures pack to nie jest "bonus" w tym zestawie bo SCD arcsów z dodatkiem wynosi mniej niż cena zestawu
Tia... dokładnie po to odpalili tygodniowy konwent online i przepłacili za transport lotniczy paru kartonów Arcs, żeby zbić na tym krocie :lol: Masterplan normalnie.
Board Games Dev pisze: 19 maja 2025, 14:16
japanczyk pisze: 19 maja 2025, 14:15 Z rabatem wychodzi 380
Też bym chciał taki rabat >.<

---

Żeby kupić Arcs w takim dobrym "dealu" wystarczy wydać w portalu 10 000 zł po rabat 15% a następnie odprowadzić podatek od sprzedaży Miniatures Pack na OLX bo ich nie potrzebujesz :lol: faktycznie łatwizna
Już od dawna nie ma 15%, obecnie max to 10.
Tu masz listę osób, które są w stanie pomóc, więc nic nie musisz wydawać fortuny, wystarczy poprosić... ;)
viewtopic.php?t=41807
Awatar użytkownika
trixon
Has thanked: 269 times
Been thanked: 299 times

Post autor: trixon »

JimmyPL pisze: 19 maja 2025, 13:05
nomalas pisze: 19 maja 2025, 12:54 Czy ma ktoś listę/spis gier z cenami w Wyprzedaży stacjonarnej?
Z tego co pamiętam:
Basilica 39, golem 99, suburbia plus dodatek 99, fantastyczne fabryki plus dodatek 79, czerwona katedra plus dodatek 69, beyond the horizon (wersje EN) 99, duzo malych gier po 10-29 pln, pierwsi marsjanie 79, coatl 79, Virtu 79, stronghold undead 99, brian boru 49, crescent moon 99

Jak coś pomyliłem to sorry.

No i S1 i S2 Marvel united - podstawka 79 dodatki 49.
Poza tym:
Anunnaki eng 300
Mosaic 129
Tawantisuiu/Tabannusi 89
Arkana Magii 39
Potwory w Nowym Jorku 49
Promki do potworów z tokio po 15 zł

I inne ze zdjęć:
Spoiler:
Spoiler:
Ja w szczególności jestem zadowolony z zakupu zestawu Suburbii. Czaiłem się na zestaw w 3trollach, aby w swoich cyklicznych promkach wrzucili poniżej 180zł. A tutaj poniżej stówki. Cena ekstra :)
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 379 times
Been thanked: 427 times

Post autor: tomb »

Może to i dobrze, że nie mieszkam w pobliżu, bo bym parę rzeczy kupił. A czy mi potrzebne kolejne gry? No, powiedzmy szczerze - niepotrzebne. A czy serce boli, widząc te ceny? No może ciutkę boli.. 😃
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
JimmyPL
Has thanked: 63 times
Been thanked: 60 times

Post autor: JimmyPL »

tomb pisze: 19 maja 2025, 16:34 Może to i dobrze, że nie mieszkam w pobliżu, bo bym parę rzeczy kupił. A czy mi potrzebne kolejne gry? No, powiedzmy szczerze - niepotrzebne. A czy serce boli, widząc te ceny? No może ciutkę boli.. 😃
Ciekawe czy będą wrzucać tam coś nowego czy cały tydzień stały repertuar?
Awatar użytkownika
Wender

JimmyPL pisze: 19 maja 2025, 16:50
tomb pisze: 19 maja 2025, 16:34 Może to i dobrze, że nie mieszkam w pobliżu, bo bym parę rzeczy kupił. A czy mi potrzebne kolejne gry? No, powiedzmy szczerze - niepotrzebne. A czy serce boli, widząc te ceny? No może ciutkę boli.. 😃
Ciekawe czy będą wrzucać tam coś nowego czy cały tydzień stały repertuar?
Stały repertuar. Na stronie mają być codziennie inne promocje.
samuraj1369
Has thanked: 539 times
Been thanked: 637 times

Post autor: samuraj1369 »

Czerwona Katedra + dodatek za 49 zł to rozbój w biały dzień.
Moim zdaniem dużo lepsze niż biały zamek.
Kluczyk
Has thanked: 6 times
Been thanked: 33 times

Post autor: Kluczyk »

Takie Fantastyczne Fabryki i Czerwoną Katedrę to bym przytulił po takich cenach. Szkoda że mam tak daleko.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 333 times
Been thanked: 530 times

Post autor: vnzk »

samuraj1369 pisze: 19 maja 2025, 18:49 Czerwona Katedra + dodatek za 49 zł to rozbój w biały dzień.
69 zł, ale to wciąż świetna cena.
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1330 times
Been thanked: 315 times

Post autor: JollyRoger90 »

vnzk pisze: 19 maja 2025, 20:14
samuraj1369 pisze: 19 maja 2025, 18:49 Czerwona Katedra + dodatek za 49 zł to rozbój w biały dzień.
ale bym przytulił taki zestaw...

może jakaś dobra dusza będzie jeszcze tam i by była w stanie nadac/podrzucić do Wawy? 😃
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 267 times
Been thanked: 663 times

Post autor: walkingdead »

Board Games Dev pisze: 19 maja 2025, 13:25 Ehh pan maruda marudzi bo nie chciałby widzieć przyszłości gdzie wydawcy sprzedają u siebie gry wcześniej od sklepów prapremierowo. Lubię wydawnictwo Portal games, mam pełno gier od nich ale lubie też gry planszowe i nie uważam żeby ustandardyzowanie takich praktyk jak 2-3 miesięczny wczesny dostęp do gier to jest to czego ta branża potrzebuje. Portal stworzył wydarzenie Board Game Week
w tej dacie a nie innej właśnie po to by sobie sprawdzić wody i zrobić early access Arcsów.

Szczerze? Nie rozumiem Twojego żalu.
Portal od dawna stosuje taką politykę. Produkty zakupione w ich sklepie zawsze docierają wcześniej + często oferowane są bonusy, które nigdzie indziej nie są dostepne.
Wielokrotnie mowili, ze jako wydawca nie będą konkurować cenowo ze sklepami (co jest moim zdaniem fair wobec sklepów), więc oferowanie wcześniejszej wysyłki i bonusy są w sumie jedyną opcją na zachęcenie ludzi do zakupów bezpośrednio w Portalu.

Dla mnie to zachowanie jest bardzo w porządku. Jasne, możesz mieć wcześniej i z bonusami, ale cena gry będzie wyższa. Chcesz taniej? Kup w sklepie, ALE musisz się liczyć z tym, że grę dostaniesz później.
gregoff
Has thanked: 656 times
Been thanked: 217 times

Post autor: gregoff »

Tutaj też kwestia tego, że była to bardzo specjalna akcja zrobiona aby to ściągnąć na czas a nie jakieś opóźnienia żeby zrobić sklepom na złość.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1320 times
Been thanked: 2012 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

JollyRoger90 pisze: 19 maja 2025, 21:55

może jakaś dobra dusza będzie jeszcze tam i by była w stanie nadac/podrzucić do Wawy? 😃
Nie mam informacji ale obstawiam że przy końcu trwania BGW jak coś Portalowi z namiotu zostanie to wrzucą online aby to puścić w sieci.
mormakil
Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times

Post autor: mormakil »

Golem 99 zł :shock: Jak za darmo. Jakbym był to bym sobie kupił 2 kopię.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1320 times
Been thanked: 2012 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

mormakil pisze: 20 maja 2025, 13:22 Golem 99 zł :shock: Jak za darmo. Jakbym był to bym sobie kupił 2 kopię.
takie ceny już były wcześniej więc może jeszcze upolujesz.
gregoff
Has thanked: 656 times
Been thanked: 217 times

Post autor: gregoff »

BOLLO pisze: 20 maja 2025, 12:15
JollyRoger90 pisze: 19 maja 2025, 21:55

Nie mam informacji ale obstawiam że przy końcu trwania BGW jak coś Portalowi z namiotu zostanie to wrzucą online aby to puścić w sieci.
Oficjalnie było chyba mówione, że nie będzie takiej opcji.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
mormakil
Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times

Post autor: mormakil »

Swoją drogą to chyba się dokopali do jakiejś zaginionej części magazynu, bo niektórych z tych gier nie było w sklepie od dawna np. 51 stan master set
ODPOWIEDZ