Black Rose Wars - zasady, pytania, wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1320 times
Been thanked: 2012 times
Kontakt:

Re: Black Rose Wars - zasady, pytania, wątpliwości

Post autor: BOLLO »

b3lial pisze: 24 lut 2025, 13:31 ile osób grających tyle interpretacji :)
Taka gra ;-)
b3lial
Has thanked: 47 times
Been thanked: 1 time

Post autor: b3lial »

poszukuję osoby grającej dużo z awatarem bo nie znalazłem odpowiedzi na pytanie`a a chciałbym zacząć z tym wynalazkiem grać.... albo odpowiedzi mnie nie zadowoliły :)
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1320 times
Been thanked: 2012 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

b3lial pisze: 25 lut 2025, 11:32 poszukuję osoby grającej dużo z awatarem bo nie znalazłem odpowiedzi na pytanie`a a chciałbym zacząć z tym wynalazkiem grać.... albo odpowiedzi mnie nie zadowoliły :)
Marek z Trybu Solo chyba go testował. Pogadaj może z nim. Swego czasu sam się tym interesowałem ale ostatecznie nie miałem czasu na testowanie tego. Tym bardziej że z tego co pamiętam to jedynie wersja eng była dostępna w tamtym czasie.
sasquach
Has thanked: 1038 times
Been thanked: 663 times

Post autor: sasquach »

b3lial pisze: 25 lut 2025, 11:32 poszukuję osoby grającej dużo z awatarem bo nie znalazłem odpowiedzi na pytanie`a a chciałbym zacząć z tym wynalazkiem grać.... albo odpowiedzi mnie nie zadowoliły :)
Napisz tutaj pytania to może ktoś się znajdzie kompetentny i przy okazji inni też poznają odpowiedź.
b3lial
Has thanked: 47 times
Been thanked: 1 time

Post autor: b3lial »

super wytłumaczone jest na kanale Stół Sztabowy. Jakby ktoś był zainteresowany to polecam
Grzegorzx

Post autor: Grzegorzx »

Cześć, przeglądam karty przed rozgrywką i pojawiły mi się wątpliwości:

Histeryczna Ucieczka
Mamy dwa razy zdanie porusz cel o 1.
Czy w między czasie możemy zmienić cel na innego maga w zasięgu 2 ( zgodnie z kartą)?
Czy mogę nie wykorzystać któregoś ruchu 1 ?

Przeklęta więź
Jest to czar stabilny który ma działanie, że za każdym razem gdy cel zyskuje pkt zwycięstwa to ja również.
Jest to czar, który działa przez całą rundę i pytanie czy na początku rundy wybieram który mag będzie celem. Czy każdy mag, który znajduje się w obszarze działania czaru i zdobywa punkty, staje się automatycznie celem?

Wspólne męczarnie
Zadaje 4 obrażenia
Zamieniam jedną kostkę obrażenia
Czy mogę jednej postaci zadać obrażenia a innej zamienić kostkę?

I na koniec na co w pudełku głównym jest ta cała pusta tacka
Grzegorzx

Podbijam. Może ktoś pomoże ?
Awatar użytkownika
nidhog
Has thanked: 21 times
Been thanked: 429 times
Kontakt:

Post autor: nidhog »

Grzegorzx pisze: 25 kwie 2025, 21:37 Cześć, przeglądam karty przed rozgrywką i pojawiły mi się wątpliwości:

Histeryczna Ucieczka
Mamy dwa razy zdanie porusz cel o 1.
Czy w między czasie możemy zmienić cel na innego maga w zasięgu 2 ( zgodnie z kartą)?
Czy mogę nie wykorzystać któregoś ruchu 1 ?

Przeklęta więź
Jest to czar stabilny który ma działanie, że za każdym razem gdy cel zyskuje pkt zwycięstwa to ja również.
Jest to czar, który działa przez całą rundę i pytanie czy na początku rundy wybieram który mag będzie celem. Czy każdy mag, który znajduje się w obszarze działania czaru i zdobywa punkty, staje się automatycznie celem?

Wspólne męczarnie
Zadaje 4 obrażenia
Zamieniam jedną kostkę obrażenia
Czy mogę jednej postaci zadać obrażenia a innej zamienić kostkę?

I na koniec na co w pudełku głównym jest ta cała pusta tacka
Zadając takie pytania, fajnie by było, podawał doladnie tekst i/lub szkóle kart, bo nie kązdy zna karty na pamięć :)

Histeryczna ucieczka i Wspólne męczarnie - tu odpowiedź jest wspólna nie mozesz zmieniać celu, chyba, że co innego mówi tekst na karcie. Normalnie rzucając czar wybierasz jeden cel i stosujesz wszystkie efekty wobec
jednego celu.

A na karcie Histeryczna Ucieczka jest tekst porusz cel maksymalnie o 1, co jakby odpowiada na pytanie, mozna przeciez kogoś poruszyć o 0.

Przeklęta Więź. - generalnie czary tego typu używają znaczników, które masz w pudelu (takie z celownikiem i cyferka lub blyskawicą). Dajesz je celowi w momencie rzucenia czaru, aby onaczyć, że to on i tylko on jest celem. Cyferki na znacznikach mają pomóc oznaczyć, który czar na kogo działa (gdybys np rzucił 2).

Puste miejsce w wyprasce jest na magów z dodatku Śmiertelne Maski.
Grzegorzx

Bardzo dziękuję.
Poprawię się następnym razem :wink:
Podobnie myślałem ale oglądałem gampleya jednego z recenzentów gdzie nikomu nie dał znacznika i przez całą turę czerpał korzyści z ran zadawanych wszystkim czarodziejom.
Awatar użytkownika
nidhog
Has thanked: 21 times
Been thanked: 429 times
Kontakt:

Post autor: nidhog »

Grzegorzx pisze: 25 maja 2025, 23:07 Bardzo dziękuję.
Poprawię się następnym razem :wink:
Podobnie myślałem ale oglądałem gampleya jednego z recenzentów gdzie nikomu nie dał znacznika i przez całą turę czerpał korzyści z ran zadawanych wszystkim czarodziejom.
Aby jednoznacznie stwierdzić czy grał źle czy dobrze, trzeba by sprawdzić o jaki czar chodzi. Czary mają to do siebie, że potrafią łamać zasady z instrukcji. Często z resztą w grach tekst na karcie jest nadrzędny co do zasad gry.
Z drugiej strony nie przypominam sobie takiej karty z czarem stabilnym działającym na wszystkich (ale teź stary jestem, to i z pamięcią różnie :) ).
Jeszcze dla potwierdzenia (chociaż to jest źle sformułowane i nie wprost):
Instrukcja str 20:
Efekty Stabilnego Czaru mają zastosowanie zawsze, gdy spełniony jest wymagany warunek.
Na przykład: za każdym razem, gdy Mag się porusza otrzymuje 1 obrażenie od Maga, który wymierzył w niego Efekt Stabilnego Czaru.
Aby zaznaczyć Efekt Stabilnego Czaru, który jest w grze, Mag rzucający taki Czar, przyznaje celowi Żeton Stabilności odpowiadający miejscu na Planszy Maga, w którym ma swój ujawniony Czar (Szybki, I, II lub III).
! zdanie może wprowadzać w błąd w sposób, o którym mówisz. To jest wg mnie źle przetłumaczone, bo nie wskazuje jednoznacznie, że stosowane jest na celu, któremu dajemy Żeton Stabilności.
Dla porównania angielska instrukcja:
Persistent Effects apply whenever the condition required in their text is met.
To show that one of these Effects is active, the Mage who cast the Spell featuring it places on the target their PersistentToken corresponding to the Spell Slot ([QUICK], I, II or III) in which that Spell is located. If the target is a Mage (including themselves), they place the Persistent Token on their Mage Sheet; if it is an Evocation, they place it on their Evocation Card; if it is a Room, they place it in the Room.
Ogólnie polecam w razie wątpliwości zaglądać do angielskiej instrukcji, która też nie jest idealna, ale niestety u Czachy tłumaczenia czasem różnią się od oryginału w sposób wprowadzający w błąd. LUb nie pomagający w interptetacji.
ODPOWIEDZ