Grzegorzx pisze: ↑25 maja 2025, 23:07
Bardzo dziękuję.
Poprawię się następnym razem
Podobnie myślałem ale oglądałem gampleya jednego z recenzentów gdzie nikomu nie dał znacznika i przez całą turę czerpał korzyści z ran zadawanych wszystkim czarodziejom.
Aby jednoznacznie stwierdzić czy grał źle czy dobrze, trzeba by sprawdzić o jaki czar chodzi. Czary mają to do siebie, że potrafią łamać zasady z instrukcji. Często z resztą w grach tekst na karcie jest nadrzędny co do zasad gry.
Z drugiej strony nie przypominam sobie takiej karty z czarem stabilnym działającym na wszystkich (ale teź stary jestem, to i z pamięcią różnie

).
Jeszcze dla potwierdzenia (chociaż to jest źle sformułowane i nie wprost):
Instrukcja str 20:
Efekty Stabilnego Czaru mają zastosowanie zawsze, gdy spełniony jest wymagany warunek.
Na przykład: za każdym razem, gdy Mag się porusza otrzymuje 1 obrażenie od Maga, który wymierzył w niego Efekt Stabilnego Czaru.
Aby zaznaczyć Efekt Stabilnego Czaru, który jest w grze, Mag rzucający taki Czar, przyznaje celowi Żeton Stabilności odpowiadający miejscu na Planszy Maga, w którym ma swój ujawniony Czar (Szybki, I, II lub III).
! zdanie może wprowadzać w błąd w sposób, o którym mówisz. To jest wg mnie źle przetłumaczone, bo nie wskazuje jednoznacznie, że stosowane jest na celu, któremu dajemy Żeton Stabilności.
Dla porównania angielska instrukcja:
Persistent Effects apply whenever the condition required in their text is met.
To show that one of these Effects is active, the Mage who cast the Spell featuring it places on the target their PersistentToken corresponding to the Spell Slot ([QUICK], I, II or III) in which that Spell is located. If the target is a Mage (including themselves), they place the Persistent Token on their Mage Sheet; if it is an Evocation, they place it on their Evocation Card; if it is a Room, they place it in the Room.
Ogólnie polecam w razie wątpliwości zaglądać do angielskiej instrukcji, która też nie jest idealna, ale niestety u Czachy tłumaczenia czasem różnią się od oryginału w sposób wprowadzający w błąd. LUb nie pomagający w interptetacji.