Kontrowersyjne gry

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2045 times
Been thanked: 2641 times

Re: Kontrowersyjne gry

Post autor: PytonZCatanu »

Ale temat odkopaliście... :)

Aż mi się przypomniało, jak przepraszano podczas wydawania dodatku do Viticulture, za kartę Corteza, bo jakaś dziewczyna z Australii z kolorowymi włosami poczuła się tym urażona (jej jakaś rodzina pochodziła z Peru i wzięła to personalnie).

To były jaja.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
buzzardpl
Has thanked: 6 times
Been thanked: 29 times

Post autor: buzzardpl »

Kontrowersję można wywołać wyciągając obecnie Ezra & Nehamiah (odbudowa Jerozolimy przez izraelitów p.n.e).
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 552 times
Been thanked: 1610 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

buzzardpl pisze: 13 cze 2025, 11:01 Kontrowersję można wywołać wyciągając obecnie Ezra & Nehamiah (odbudowa Jerozolimy przez izraelitów p.n.e).
:?:
Kontrowersje to mógłby wywołać ewentualny dodatek "Odbudowa Gazy"
Awatar użytkownika
cactusse
Has thanked: 507 times
Been thanked: 404 times

Post autor: cactusse »

Sheade pisze: 13 cze 2025, 07:48 BGG to jest ostoja przeróżnych moderatorów wywodzących się z bardzo lewicowych ugrupowań, gdzie zamykają wątki/kasują posty/banują dotyczące czasami tak skrajnych przypadkow, że nawet bym się tym nie sugerował. Sam zostałem bez powodu zbanowany, a moje kontro usunięte bo w temacie gry Waste Knight wyraziłem zdanie "promujące nienawiść".
(...)
Moderatorzy na BGG pochodzą z bardzo skrajnie lewicowych środowisk i mają bardzo dziwnie ustawione wzorce moralności.
BGG ma kilka zasad postowania, z którymi można się nieprzyjemnie zderzyć nawet jak ma się "dobre chęci" i nie widzi się problemu, który doskwiera innym użytkownikom (ot, chociażby "Do not post comments dismissive of other people's concerns over sensitive issues").
Szkoda, że nie każdą sytuację da się spokojnie wyjaśnić, ale to jest też olbrzymie forum, i czasem jak się zobaczy niektóre wypowiedzi zanim zostaną wymoderowane, to witki opadają i przestajesz się dziwić, że podejście jest tam aż tak "agresywne".
Ciekawi mnie tylko, dlaczego tamtejszym moderatorom automatycznie przypisujesz wywodzenie się ze skrajnie lewicowych ugrupowań, a to nie mogą być zwolennikami prawicy i ślepego przestrzegania litery prawa/regulaminu ? ;-)

Z potencjalnie kontrowersyjnych gier to dodam "The Road to Canterbury", gdzie tematycznie jest się średniowiecznym mnichem sprzedającym fałszywe odpusty za grzechy, który też stara się pchać pielgrzymów w przeróżne pokusy by biznes miał większe obroty.
tommyray
Has thanked: 583 times
Been thanked: 951 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

cactusse pisze: 13 cze 2025, 12:31 Ciekawi mnie tylko, dlaczego tamtejszym moderatorom automatycznie przypisujesz wywodzenie się ze skrajnie lewicowych ugrupowań, a to nie mogą być zwolennikami prawicy i ślepego przestrzegania litery prawa/regulaminu ? ;-)
Ej panie cactusse - to wyróżnikiem prawicy jest przestrzeganie prawa? A lewicy coś przeciwnego? Chyba coś tu nie ten teges.
W kontekście BGG - po owocach ich poznacie. To, że moderatorzy tam są identyfikowani jako lewica to na własne ich życzenie. Amerykański college produkuje taki absurdalny koktajl lewicy, liberałów i progressive woke, że w konsekwencji dość niesprawiedliwie się to wszystko zrównuje. I ci ludzie tak się też samoidentyfikują po prostu. Dla nich to jest spięte jako jeden monolit.
Czy jest to absurdalne - oczywiście, bo to tak jakby łączyć system operacyjny na kompie z treściami na pulpicie użytkownika. To są inne kategorie, inne funkcje, inne cele łagodnie rzecz ujmując. A ciągnąc tą analogię - na BGG wśród moderatorów mamy do czynienia nie z "OSową" lewicą a strażnikami DOCów i JPGów progresywnego woke właśnie. Dla mnie jasnym wskaźnikiem ich stanowiska i preferencji było to jak w czasie rozruchów BLM usuwano wszelkie posty nie uznające "specyficznie pojmowanej redystrybucji dóbr" jako sprawiedliwości...
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 416 times
Been thanked: 361 times

Post autor: Seraphic_Seal »

PytonZCatanu pisze: 13 cze 2025, 10:23 Ale temat odkopaliście... :)
I to jeszcze po pełnym roku w piątek trzynastego... to dopiero jest kontrowersyjne, a nie te gry xD
13.06.2024-13.06.2025
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1127 times
Been thanked: 439 times

Post autor: Irka »

Moje zdanie w temacie jest takie, że autor gry ma prawo mieć własną wizję. Ta wizja może się komuś oczywiście nie podobać.
Tak jak z filmem: można oglądać, można omijać. Można też rozmawiać o kontrowersjach, byle spokojnie.

Ja na przykład nie gram w GWT bo tematyka hodowli bydła wywołuje u mnie nieprzyjemne odczucia.

Unikam też Spirit Island, bo męczy mnie, że ktoś wciąż najeżdża przyjaznych tubylców i niszczy im świat.
Ciekawe, że gra dostaje pochwały za ukazywanie perspektywy ludów podbijanych, ale przecież to nadal gra o kolonializmie. :)

W Podwodnych miastach, w które gram z przyjemnością, zdziwiła/rozbawiła mnie rola kobiet i bardzo mała ich liczba. I nikt poza mną chyba tego nie zauważył. Podzieliłam się tym spostrzeżeniem na forum i część osób chyba się zirytowała (może wybrałam zły wątek). Ale były też spokojne próby wyjaśnienia i ogólnie ciekawa dyskusja: viewtopic.php?p=1614076#p1614076

A jak wygląda sprawa z kobietami w Agricoli? Tutaj też na kartach jest ich nieproporcjonalnie mało. Niektórzy nawet zapowiedzieli bojkot*, jeśli to się nie zmieni. A właściwie to dlaczego tam jest tak mało kobiet? Czy byłoby źle, gdyby dodać ich więcej, zgodnie z prawdą historyczną i biologiczną? :) Sugestie wydają się dobre, tylko może źle wyrażone, jak nieprzyjemne żądania?
Uprzedzam na wszelki wypadek, że podchodzę do tego bez negatywnych emocji, tylko z ciekawością, tak samo jak do kwestii dzików :)

Edit: Zorientowałam się później, że informacja o bojkocie jest niepotwierdzona. Podobnie jak jedynki w ocenie gry z tego powodu. Być może to błędne sugestie. Dopytuję o to później.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2025, 16:30 przez Irka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 55 times
Been thanked: 198 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

cactusse pisze: 13 cze 2025, 12:31 Ciekawi mnie tylko, dlaczego tamtejszym moderatorom automatycznie przypisujesz wywodzenie się ze skrajnie lewicowych ugrupowań, a to nie mogą być zwolennikami prawicy i ślepego przestrzegania litery prawa/regulaminu ? ;-)
Dlatego, że ja bardzo często mam kontrowersyjne wypowiedzi, ale zawsze uzasadniam i argumentuje skąd się one biorą. Raczej jestem z tych, co mówi, co myśli bez względu na opinię innych (nie mylić z "powie zanim pomyśli") i wypowiadałem się w wielu kontrowersyjnych wątkach, gdzie ktoś mógł się poczuć urażony. Ale moje posty zostały kasowane lub kontro banowane tylko tam gdzie temat dotyczył aspektów woke, czyli BLM, LBGT, Feminizm, ekologia itp. Co ciekawe - ja nigdy nie piszę tak by posty były obraźliwe, zwykle staram się rozwijać dyskusję pokazując swój pogląd w najłagodniejszy sposób. Ale sam fakt tego, że mam inne zdanie = ban.

Domeną skrajnie lewicowych przedstawicieli jest "cancel culture" oraz "cenzura", więc praktycznie w 100% przypadków kończy się to natychmiastowym banem, usuwaniem kont/postów, bo wyznają że jeżeli nie ma osób z innymi opiniami na forum, to znaczy że oni mają rację. Taka jest niestety polityka większości skrajnie lewicowych poglądów - szczególnie w USA. Nie ma miejsca na dyskusje.

Natomiast często podnosiłem tematy też czysto prawicowe, np. dotyczące religii - gdzie ktoś mógł by się przyczepić i poczuć "offended" a tym czasem nie było żadnej ingerencji ze strony moderatorów. Więc można bardzo łatwo wysnuć wnioski z jakich środowisk osoby stojące za moderacją forum stoją.

Irka pisze: 13 cze 2025, 14:10 Moje zdanie w temacie jest takie, że autor gry ma prawo mieć własną wizję. Ta wizja może się komuś oczywiście nie podobać.
Tak jak z filmem: można oglądać, można omijać. Można też rozmawiać o kontrowersjach, byle spokojnie.
Ja na przykład nie gram w GWT bo tematyka hodowli bydła wywołuje u mnie nieprzyjemne odczucia.
I takie podejście jest właśnie bardzo zdrowe. Jeżeli komuś coś się nie podoba, bo ma oczywiście prawo czuć się w jakiś sposób urażony/a lub nie przyjemnie to najlepszym wyjsciem jest poprostu nie granie w takie gry i po sprawie. Można wyrazić zdanie również że coś takiego jest dla kogoś nie przyjemne i wszystko jest w porządku. Być może kiedy znajdzie się takich osób więcej to wtedy producenci podejdą do sprawy inaczej. Rzeczą ludza mieć własne preferencje.

Problem zaczyna się kiedy takie osoby zaczynają nawoływać innych do cancelowania gry/autora, hejtować że nie powinno się tego kupować, ogólnie propagować cała masę "cancel culture" dlatego że skoro oni czuja sie urażeni to wszyscy inni też powinni. A niestety tak jest na BGG w środowiskach lewicowych. Albo myślisz tak jak my albo "GTFO".
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

VivoBrezo pisze: 13 cze 2025, 09:36 Oczywiście, sam mam swoje granice. Obrażanie religii (oczywiście zachowując różnicę między kościołem, a religią), nawoływanie do linczu, treści wykorzystujące dzieci, rasizm i tak dalej, powinny być podciągnięte pod treści niedozwolone.

I to właśnie w tym wszystkim chodzi, aby zrozumieć zasadę kiedy coś jest tylko nawiązaniem do czegoś, a kiedy jest bezpośrednim propagowaniem tematu. Inaczej się odbierze grę, która nawiązuje do czasów powstawania Ameryki i wykorzystywania robotników do zbierania bawełny, a co innego kiedy stworzy się grę o zbieraniu zasobów z upraw i celowo będzie się zaznaczało że sa to "murzyni". To już jest ta granica na która trzeba uważać. Jedno to tylko nawiązanie do historii - jaka kolwiek by ona nie była, taka była i trzeba to uszanować i nie tuszować jej. Choćby po to by edytować ludzi. A inna sprawa kiedy w czasach obecnych celowo coś propaguje niewolnictwo, czy inne kontrowersyjne tematy.

To, że np w grze mafijnej jedna z opcji jest sutenerstwo w czasach 30-40, albo handlowanie alkoholem i narkotyikami, to nie jest dla mnie nic kontrowersyjnego. Ale gdyby powstała dziś gra która celowo skupia sie na sutenerstwie i/lub produkowaniu i dystrybuowaniu narkotyków to już jest ta granica, której nie powinno się przekraczać.

Wiele osób z środowisk skrajnie lewicowych tego nie rozumie (lub nie chce) i jak maja tylko pretekst do Hejtu to będą to robić. A wtedy każdy powód jest dobrym powodem. I myśle że trzeba właśnie ludzi uświadamiać, żeby zrozumieli te różnice.

Nie można tez z społeczeństwa eliminować wszelkiego "zła" dlatego że samo jego istnienie musi być, aby pokazywać różnice, by ludzie rozumieli gdzie ta granica stoi. A gdyby wg zasad lewicowych "zcancelować" całe zło tego świata, to człowiek zatracił by granicę co jest złem, a co jest dobrem.

Tak więc wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba umiejętnie edukować i pokazywać róznice, a nie banować/cancelować.

PS: Kiedyś ponoć grajac we wszystkie satanistyczne gry pokroju GTA, Diablo dziś pewnie powinienem siedzieć za liczne morderstwa i rytułały :P
Ostatnio zmieniony 13 cze 2025, 14:54 przez Sheade, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3145 times
Been thanked: 3074 times

Post autor: Gizmoo »

Sheade pisze: 13 cze 2025, 14:17 "cancel culture" dlatego że skoro oni czuja sie urażeni to wszyscy inni też powinni
O i tutaj właśnie rozbija się o te mityczne "uczucia religijne", których nie wszyscy posiadają, a wszyscy są zmuszeni do trzymania klawiatury na wodzy i nawet słuszne zdjęcie krzyża z sali lekcyjnej, powoduje oburzenie i święta wojnę.

Jak już "prawa strona" powołuje się na "cancel culture" i jednocześnie gloryfikuje każdy rodzaj krytyki, jako "wolność słowa", to sama powinna się do tego stosować. Tymczasem na naszym forum można zostać ocenzurowanym za tak niewinne zdanie, jak "to człowiek stworzył religię i boga, a nie na odwrót." Polecam zresztą wejście na dowolny profil polityka i sprawdzenie, po której stronie szybciej dostanie się bloka i po której stronie szybciej oberwie się bluzgami. Bardzo ciekawy eksperyment w kategorii "cancel culture".

A wracając do tematu - jeżeli tematyka jakiejś gry danemu graczowi nie siedzi, to akurat omijanie rozgrywek w taką grę jest bardzo proste. Cały ten wątek, nie ma nic innego na celu, jak kręcenie inby,

Serio, nie ma nic prostszego, niż omijanie kontrowersyjnej według naszego światopoglądu, rozrywki, sztuki, idei.

Ja powinienem ominąć ten wątek, ale wszedłem z ciekawości, a jak wszyscy wiemy, "Ciekawość to pierwszy stopień do p... Samorozwoju." :lol:
emka
Has thanked: 35 times
Been thanked: 42 times

Post autor: emka »

Na kilku stronach tematu wymienione są przeróżne tytuły, w których można znaleźć choćby jeden mały, kontrowersyjny akcent. Dziwne, że nie ma wśród nich Spartakusa - gry, która od początku do końca opiera się na niewolnikach/gladiatorach zmuszanych w przeszłości do walk na arenie. Czy grę należałoby zbojkotować? Uważam, że nie. Bardzo lubię ten tytuł co nie znaczy, że popieram niewolnictwo i taki rodzaj rozrywki w rzeczywistości. Pewne aspekty należy tutaj zdecydowanie rozgraniczyć.
Barbarzyńca
Has thanked: 531 times
Been thanked: 324 times

Post autor: Barbarzyńca »

Idąc takim tokiem rozumowania należało by zakazać w zasadzie jakiejkolwiek aktywności artystycznej czy twórczej w ramach szeroko pojętej kultury. Zaczynając choćby od biblii, która np. pochwala niewolnictwo.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3086 times
Been thanked: 2698 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Barbarzyńca pisze: 13 cze 2025, 15:27 Idąc takim tokiem rozumowania należało by zakazać w zasadzie jakiejkolwiek aktywności artystycznej czy twórczej w ramach szeroko pojętej kultury. Zaczynając choćby od biblii, która np. pochwala niewolnictwo.
A idąc jeszcze innym tokiem, to tego typu wzniecanie gównoburzy na forum powinno się skończyć przynajmniej czasowym banem. I następnym razem się skończy.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Barbarzyńca

:shock:

Przecież to temat o kontrowersjach. I nie ja przecież napisałem biblię, która reguluje zasady postępowania z niewolnikami. Do niczego nie nawołuję, jedynie przytaczam skrajny przykład by wykazać absurd takiej koncepcji.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

To temat o kontrowersyjnych GRACH, a nie temat do szydzenia z czyjejś wiary. Myślę, że nie potrzebuję wykazywać różnicy, bo jesteś inteligentny i doskonale wiesz co mam na mysli. Posty pisane w tonie pasywno agresywnym po prostu będą kasowane.

A tak w ogóle, to regulamin forum, punkt 2M.

I nie mam ochoty wracać do tematu. Zrobisz co uważasz, ale licz się z konsekwencjami.
antonio3333
Has thanked: 63 times
Been thanked: 101 times

Post autor: antonio3333 »

Nie widzę w poście @Barbarzyńca niczego co by szydziło z czyjejś religii, ale może mam inne odczucia wobec jego słów.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

antonio3333 pisze: 13 cze 2025, 18:39 Nie widzę w poście @Barbarzyńca niczego co by szydziło z czyjejś religii, ale może mam inne odczucia wobec jego słów.
Wybacz mi drobną uszczypliwość, ale piszesz o poście, którego już z nami nie ma. Miał piękny pogrzeb.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 512 times
Been thanked: 1237 times

Post autor: detrytusek »

Curiosity pisze: 13 cze 2025, 18:46
Wybacz mi drobną uszczypliwość, ale piszesz o poście, którego już z nami nie ma. Miał piękny pogrzeb.
A to nie ten, który jest z nami w Twoim cytacie?
Pogrzeb może i był piękny ale noga wystaje 🙂.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Xyhoo
Has thanked: 461 times
Been thanked: 250 times

Post autor: Xyhoo »

To nie ten, w tamtym Barbarzyńca przyrównał czyjeś wierzenia do krasnoludków
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 109 times

Post autor: Lailonn »

detrytusek pisze: 13 cze 2025, 21:01A to nie ten, który jest z nami w Twoim cytacie?
Pogrzeb może i był piękny ale noga wystaje 🙂.
Prawie oplułem monitor ;D

Agricola - wariacja i review bombing na BGG, bo np. za mało kobiet na kartach. Mniejsza o to, że nikt tych grafik jeszcze nie widział, lewicowy tłum już wie.

BGG jest ultralewicowe zresztą widać ekipę, która tam rządzi. Za krytykę białych nic się nie stanie. Ja dostałem perm bana za stwierdzenie, że nigdy nie przyszło mi do głowy grając w Puerto Rico, że workersi są brązowi abym mógł się pobawić afroamerykanami ;D Twórca tematu, który ma mini kanał YT gdzie doszukuje się rasizmu w grach(tylko tym się zajmował) został tym uciskany przeze mnie według moderacji i pyk. To był mój PIERWSZY i jedyny post na BGG przez 13 lat konta ;D

Pech chce, że tacy fanatycy rządzą też Wikipedią i wieloma mediami. Dzierżąc władze banów bawią się w faszystów na całego ale ręce czyste, bo ofiar nie widać ;)

A moim zdaniem film/gra to idealne medium na trudne tematy. Dlaczego The last of us tak wysoko oceniano a ludzie przeżywali finał? Bo podświadomie zrozumieli więź "rodzic-dziecko" jaką w grze budowano i pokazano. Nikt nie smucił się prawdziwą córkę zabitą na start ale wizja śmierci przysposobionej sierotki już wywoływała łzy i emocje.

Dajcie grę gdzie gracz zobaczy, że niszczenie środowiska dla szybkich korzyści prowadzi do katastrofy. Ze wysyłanie młodych ludzi na bezmyślną wojnę, to katastrofa dla narodu.

Publikowane realne materiały np. z wojny na Ukrainie zmieniły moje stanowisko w sprawie konfliktów, zresztą podobnie materiały z Gazy. Propagandowa papka z grzecznych filmów działa tak jak chcą elity. Brzydka prawda jest niezbędna do zrozumienia wielu rzeczy.
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

Irka pisze: 13 cze 2025, 14:10 W Podwodnych miastach, w które gram z przyjemnością, zdziwiła/rozbawiła mnie rola kobiet i bardzo mała ich liczba. I nikt poza mną chyba tego nie zauważył. Podzieliłam się tym spostrzeżeniem na forum i część osób chyba się zirytowała (może wybrałam zły wątek). (...)
A jak wygląda sprawa z kobietami w Agricoli? Tutaj też na kartach jest ich nieproporcjonalnie mało.
Dlaczego dla kobiet jest to tak istotne, aby była równa ilość kobiet na kartach? To jest tylko gra, co ma to niby co kołwiek udowadniać?

Mnie osobiscie też irytują te wszelkie feminiatywy, czy sztuczne propagowanie równości kobiet poprzez takie absurdy tego typu jak równa ilość postaci = równość kobiet. Niby w jakim aspekcie? Co ma ilość ilustracji do równości kobiet w rzeczywistości? I dlaczego tyłe feministek próbuje wywalczyć front w tak blahych sprawach, które nijak się nie przejawiają na rzeczywistość.

Czy naprawdę będziesz/cię się lepiej czuć jak zobaczysz że w grze z 12 postaciami, 6 to kobiety? Czy to sprawia że czujesz się bardziej równą kobieta?

Dlaczego do tej pory wszystkie określenia zawodów które były odmienione bezosobowo nagle stały się frontem do "zwalczania szowinizmu" i walka o prawa kobiet. Dlaczego w takiej grze Station Fall mamy całą masę feminiatywy w wersji polskiej jak mechaniczka, mikrobiolożka, medyczna robotka, telepatyczna Szczurzyca, Astroszympanska itp podobne absurdy językowe. Ale już np. Cyborg to cyborgówna? Cyborzyca? Cyberloszówna?

Do kąd ten absurd dojdzie? Dlaczego takie pierdoły w ogóle maja udowpdniac coś w kwestii praw kobiet?

To nie ma żadnego znaczenia we wpływie na realne prawa kobiet i równouprawnienia, a mimo to tego typu rzeczy stają się frontem do podziałów i polaryzacji społeczeństwa, za które można jeszcze bana na bgg zaliczyć za sam fakt podważenia sensowności tego.

Nie wspominając o usilnie wpychania kobiecych ról i wybielania kobiet kosztem mężczyznw różnym medium popkulturowym, po to by sztucznie pokazać że kobiety są również wartościowe. Jakby nie były.

Zawsze były i są, to dlaczego coś takiego jak ilość postaci w grze staje się punktem kulminacyjnym do konfliktów między ludźmi?

To są takie drobne rzeczy, które odpalają innych nie dlatego że miały by realny wpływ na równouprawnienia, tylko dlatego że jak tego zabraknie to zaczynają się wojny, protesty i ogólnie wprowadzanie problemów tam gdzie ich nie było.

Dochodzi to do takich absurdów jak np. to że w Martwej Zimie postać leżącej kobiety doprowadziła do nawoływania by zcancelowac wydawnictwo za "brak szacunku do kobiet"?!?

Najgorsze później w tym wszystkim jest to, że tak błaha rzecz jak ilość postaci w grze może się przyczynić do szkalowania autora/wydawnictwa zarzucając brak szacunku do kobiet.

Osobiście nie pojmuje jak takie pierdoły mogą w jakiś sposób wpływać na równouprawnienia kobiet i dlaczego jest w ogóle tematem dyskusji.

Kiedyś przygotowywałem na pewną stronę internetową zestaw zdjęć pracowników firmy, ustawiając ich od góry wedle hierarchii i stanowiska i pewna firmowa feministka przyczepila się do mnie i zrobiła zamieszanie, że powinny być na stronie osoby wymienione na przemian facet/kobieta by pokazać równouprawnienie. Jak tylko zanegowalem to, uzasadniając że idzie wg hierarchii stanowisk, to zrobiła z tego awanturę na pół firmy, co oczywiście zatriggeroealo wiele osób.

I dlatego tak samo wcale się nie dziwię, że podejmowanie kurzu w tak błahych sprawach wiele osób triggeruje bo mają już po prostu dość tego lewicowego terroryzmu.

Więc kolejny raz ktoś zwróci uwagę na coś podobnego to wywołuje to fale oburzenia, bo jest kropla przepełniające czare goryczy, bo ludzie mają po prostu dość tej politycznej poprawności wylewającej się w każdy aspekt życia i popkultury.

Gry planszowe powinny łączyć ludzi, a nie być kolejnym medium do walki na tle płci, czy rasowosci. Jeżeli jakiś autor zrobił tak, a nie inaczej to widocznie miał taki zamysł artystyczny, więc nie doszukujmy się w tym podtekstów i pretekstów, aby doprowadzać do podziałow i polaryzacji społeczeństwa.

To są gry i jeżeli ktoś z osób grających w gry planszowe ma poglądy bardziej lewicowe i dostrzeże coś co mu nie pasuje, to niech zagryzie żeby i schowa swoje oburzenie do kieszeni, bo najgorsze do czego może doprowadzic to aby właśnie gry planszowe których celem jest jednanie ludzi - stały się frontem do konfliktów i podziałow. A jeżeli nawet jest coś co bardzo komuś przeszkadza to porpostu nie grać w to i zachować własne zdanie dla siebie.

Cała ta lewicowa walka o uprawnienia robi więcej szkody i bardziej dzieli społeczeństwo niż czyni przytyku, bo mam wrażenie że tu chodzi o egoistyczne zwrócenie uwagi na jednostki i chęć wyrzucenia emocji, niż faktyczne dobro dla społeczeństwa i samej idei.

Cała ta walka o równouprawnienia doprowadziła do takich absurdów na np. BGG że strach wyrazić swoje zdanie, żeby nie dostać bana bez ostrzeżenia. Cała ta walka o prawa człowieka/równouprawnienia sprowadza się do tego że albo myślisz jak my, albo zostajesz wykluczony z społeczeństwa. Absurd :)
Ostatnio zmieniony 14 cze 2025, 09:26 przez Sheade, łącznie zmieniany 3 razy.
Barbarzyńca

Sheade pisze: 14 cze 2025, 08:36 Dlaczego do tej pory wszystkie określenia zawodów które były odmienione bezosobowo nagle stały się frontem do "zwalczania szowinizmu" i walka o prawa kobiet
Kiedyś też ktoś się wkurzył gdy niewolnictwo stało się passe. Przecież było od tysiącleci. Też pewnie pytał dokąd ten absurd zmierza. Też to niektórych mocno odpalało. Tacy Rzymianie, na ten przykład, zbudowali tysiącletnie mocarstwo oparte na gospodarce niewolniczej. I bardzo się odpalali gdy jakiś niewolnik domagał się feminatywów. Zwykle dostawał ostry wp...wycisk. A jak się bardzo upierał to krzyżyk na drogę. Znaczy przy drodze.
Barbarzyńca

Sheade pisze: 14 cze 2025, 08:36 To są gry i jeżeli ktoś z osób grających w gry planszowe ma poglądy bardziej lewicowe i dostrzeże coś co mu nie pasuje, to niech zagryzie żeby i schowa swoje oburzenie do kieszeni, bo najgorsze do czego może doprowadzic to aby właśnie gry planszowe których celem jest jednanie ludzi - stały się frontem do konfliktów i podziałow. A jeżeli nawet jest coś co bardzo komuś przeszkadza to porpostu nie grać w to i zachować własne zdanie dla siebie.
Czyli prawicowcy powinni zagryzać żeby (sic!), gdy ktoś jedzie po religii, patriotyzmie, czy robi grę o "polskich obozach koncentracyjnych"?
Sheade pisze: 14 cze 2025, 08:36 Cała ta lewicowa walka o uprawnienia robi więcej szkody i bardziej dzieli społeczeństwo niż czyni przytyku,
Powiem ci że niezgoda na niewolnictwo też bardzo dzieliła. Doprowadziła nawet do jakiejś tam wojny secesyjnej czy coś.
Sheade pisze: 14 cze 2025, 08:36 Cała ta walka o prawa człowieka/równouprawnienia sprowadza się do tego że albo myślisz jak my, albo zostajesz wykluczony z społeczeństwa. Absurd
Tak, dość mamy tego terroru praworządności. :D

I poza wszystkim. Ja rozumiem literówki, każdemu się zdarza, ale ogarnij się.
antonio3333
Has thanked: 63 times
Been thanked: 101 times

Post autor: antonio3333 »

Spokojnie @Sheade , zaraz przyjdzie Irka i powie, że ją to nie triggeruje, tylko ciekawi, a sami widzimy jak jest xD Myślę, że trzeba wrócić serio do głównego wątku tego tematu, co rzeczywiście jest kontrowersyjne, a nie czepiać się o pierdoły.

Dla mnie właśnie jest kontrowersyjny Dark Blood, który porusza sprawy okultyzmu. Temat ciekawy, ale lekko odrażający patrząc po ilustracjach, ale coś czuję, że ta gra skonczy na wyprzedażach jak katedra koszmarów.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 512 times
Been thanked: 1237 times

Post autor: detrytusek »

A nie prościej wysnuć wniosek, że każde ekstremizmy czy to prawe czy lewe są złe? Zamiast się przerzucać przykładami, które nikogo nie przekonają.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
ODPOWIEDZ