KubaP pisze: ↑01 lip 2025, 14:31
I jeszcze odnośnie do tego, czy na Essen się opłaca jechać: zupełnie nie opłaca.
Opłacalności nie na co zakładać. Po prostu trzeba wziąć pod uwagę, że nie jest to tania PRZYJEMNOŚĆ.
KubaP pisze: ↑01 lip 2025, 14:31
Czy na Essen jechać warto: O BORZE JEDYNY, TAK!!!
Moim zdaniem - KAŻDY, dla kogo planszówki są absolutną pasją, MUSI chociaż raz odwiedzić Spiel! (oczywiście pod warunkiem, że nie cierpi na agorafobię.)
Propi pisze: ↑01 lip 2025, 13:07
Bardzo prosimy!
Przepraszam, że trwało to tak długo, ale dopiero teraz mam chwilę. Oczywiście jeszcze nie wiem na 100%, czy wymienione tytuły na 100% będą obecne na tegorocznym Spiel, ale jest na to bardzo duża szansa. Czasu mam mało, więc w żołnierskich słowach, ale polecam zerknąć po więcej informacji na BGG!
ECHOES OF TIME - Karcianka, engine builder, prosto od włochów. Simone Luciani i Roberto Pellei na designerskim stołku. Powalająco przepiękne ilustracje. Kocham zagrywać karty na kilka sposobów. Moim zdaniem mocny kandydat na absolutny hit.
ETHERSTONE - Virginio Gigli i Simone Luciani, więc jeszcze lepsze "combo" włoskich autorów. Nie wierzę, że to się może nie udać. Ponownie karcianka, ale tym razem to deckbuilding. Również może namieszać w planszowym światku.
DEWAN - Space Cowboys wydają zawsze piękne gry i tutaj nie będzie inaczej. Johannes Goupy ma u mnie duży kredyt zaufania po doskonałym Hen Daleko. Nie grałem w inne gry jego autorstwa, ale wszyscy, którzy je znają - bardzo je chwalą, więc muszę nadrobić zaległości.
SOLARION: FOUNDATION OF EMPIRES - 4X w kosmosie, ma być głębokie, ale szybkie, a głównym silnikiem napędzającym rozgrywkę ma być deckbuildkng, więc jedna z moich ukochanych mechanik. Gra niestety ma trafić na jakąś platformę wspierczkową, ale twórcy chcą ją mocno promować, więc jest duża szansa, że pojawią się na Essen.
PILGRIMS: CURIOUS ADVENTURES - Jestem absolutnym fanem, wręcz fanatykiem wszystkiego od Amanita Design, więc jak zapowiedzieli na FB, że decydują się wydać własną grę planszową, to z miejsca mój portfel sam się otworzył. Mają blisko, więc obecność na targach w Essen, to powinna być formalność.
PANTHEUM: DEMIGODS OF OLYMPIA - Karciano kafelkowe 4X, z bardzo oryginalną mechaniką. Obejrzałem filmiki i wydaje się być sprytną i bardzo angażującą grą. Trzymam kciuki, bo pasuje mi tutaj zarówno tematyka greckich mitów, jak i poziom interakcji.
KAURI - Rodzinne, asymetryczne area control, z przepięknymi ilustracjami i fajnymi zwierzako-meeplami. Twórcy chwalą sie, że to "rodzinny Root", więc z miejsca mnie kupili. Przy okazji polecam dyskusję na BGG, bo gra wywołała olbrzymie kontrowersje wśród społeczności Maori, którzy są oburzeni, że "ktoś eksploatuje historię kolonializmu Nowej Zelandii, zacierając tragedię rdzennej ludności". Niestety sporo wpisów z tej dyskusji poleciało w kosmos i próżnię niebytu cenzury, więc rozrywka nie jest już tak przednia, ale warto z ciekawości tam zajrzeć. Choćby po to - jak serio można odebrać tematykę niewinnej gry rodzinnej.
RAVOHRIA - Złożona gra rywalizacyjna, miks wielu mechanik, której kampania wywołała sporo kontrowersji, bo grafiki wygenerowano w AI. Mnie też to uwiera, ale bardzo podoba mi się wykreowany świat, a także dużo ciekawych pomysłów mechanicznych. Gra przekracza więc wiele granic, a ja lubię takie odważne projekty.
Potencjalnym hitem będzie też
Gilded Realms, którym zachwycają się niemal wszyscy.
Wroth od CTG też może być cichym hitem, no ale obydwa są bodaj już zapowiedziane, więc spokojnie będzie je można wypróbować na innym konwencie w Polsce.
To tyle ode mnie. Wypisałem same "duże" gry, bo oczywiście jesteśmy jeszcze przed oficjalnymi zapowiedziami, a ja i tak zawsze sporządzam listę dopiero, jak zostaje uruchomione TTT i jest tam przynajmniej dodane kilkaset pozycji.