CMON i zamrożenie aktywów na giełdzie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3733 times
Been thanked: 3933 times

Re: CMON i zamrożenie aktywów na giełdzie

Post autor: japanczyk »

pol-6 pisze: 14 cze 2025, 12:47 Ja to czekam na 3 gry od nich :(

Mordred myślę że odwiążą, gry o tron może tez się doczekam ale GoW to chyba już nie :(
Za GoW jest licencja, poko co martwiłbym się realnie o HEL :-P
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: psia.kostka »

To wspaniale, ze wspieraczkowy rak nie umrze wraz z CMON, a zainfekowal juz innego planszowego giganta :mrgreen:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1130 times

Post autor: brazylianwisnia »

psia.kostka pisze: 17 cze 2025, 23:01 To wspaniale, ze wspieraczkowy rak nie umrze wraz z CMON, a zainfekowal juz innego planszowego giganta :mrgreen:
Oczywiście, że dobrze. W szczególności, że to źródło wspaniałych gier. Poza Arkham LCG właściwe wszystkie najlepsze gry ameri wzięły się ze wspieraczki :)
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: psia.kostka »

Obrazek
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

psia.kostka pisze: 18 cze 2025, 01:57 Obrazek
Żaden bait a sama (subiektywna) prawda :)

Aeon Trespass Odyssey
Arkham Horror LCG
Too Many Bones
Cloudspire
Kingdom Death Monster
Elder Scrolls BOTSE

Star Wars Rebelia
7th Citadel
ISS Vanguard
Tainted Grail
Nemesis

Tylko 2 z tych najlepszych gier ameri nie są z KS.
Wiem, że wiele osób ceni także Middare, Primal, Earthborn Rangers, Arydia, Isofarian Guard ale akurat w żadne z tych nie grałem. Nadchodzą kolejne killery jak Kingdoms Forlorn czy Sins of Herakles. I to tylko świetne lub wybitne gry. Jest też dużo dobrych i solidnych jak Bloodborne, Blood Rage, Rising Sun, Hoplomachus, Cthulhu DMD, Sleeping Gods...
Przede wszystkim są to świetne gry ze względu na gameplay, fabule a wykonanie czesto tylko dodaje do tego.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 936 times
Been thanked: 420 times

Post autor: Gromb »

I pyk... zmiana terminów...
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
baradnor
Has thanked: 59 times
Been thanked: 18 times

Post autor: baradnor »

W przypadku Massive Darkness 3 z 2026Q2 na 2026Q1 ;P
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3171 times
Been thanked: 3082 times

Post autor: Gizmoo »

Obiecywałem sobie, że nic nie wezmę od CMON i za każdym razem łamałem tę obietnicę. :lol: Bo zawsze później się okazywało, że nie dość, że obsuwy znaczne, to jeszcze Portal wyda to taniej i bardziej przystępnej dla postronnych graczy wersji językowej. No i skusiłem się na tego Mordreda, bo miało nie być innych wersji językowych i mieli dostarczyć to w przyzwoitym terminie - lipca 2024. W międzyczasie okazało się, że Portal to wyda. Miałem zatem przynajmniej nadzieję, że dostanę swoją paczuszkę przed polską wersją językową. Tymczasem okazuje się, że Mordred KS przesunięty na Q4 2025. :roll:

Not Cool.
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1569 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Gizmoo pisze: 27 cze 2025, 10:46 No i skusiłem się na tego Mordreda, bo miało nie być innych wersji językowych
Skąd taka informacja? Bo nawet w FAQ kampanii jest info, ze to tylko angielska wersja, a inne mogą być od lokalnych partnerów.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Gizmoo

Jak kampania startowała, to takiego info nie było. Nawet w którymś miejscu na forum była o tym dyskusja. Dlatego między innymi się skusiłem... :|
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1569 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Gizmoo pisze: 27 cze 2025, 11:44 Jak kampania startowała, to takiego info nie było. Nawet w którymś miejscu na forum była o tym dyskusja. Dlatego między innymi się skusiłem... :|
Nie no wg FAQ, które przechowuje czas aktualizacji to ino z 13 July 2023. Czyli z czasu kampanii.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Gizmoo

Ktoś na forum pisał, że jeżeli polska wersja będzie kiedyś, w nieokreślonej przyszłości, o ile w ogóle będzie, to na pewno nie będzie zawartości KS Exclusive. A tutaj było tego 3x tyle co zawartość podstawki. Nie pamiętam gdzie to było, a nie chce mi się teraz szukać. W każdym razie ten fakt przesadził o moim wsparciu.
Awatar użytkownika
Irr3versible
Has thanked: 732 times
Been thanked: 708 times

Post autor: Irr3versible »

baradnor pisze: 27 cze 2025, 10:17 W przypadku Massive Darkness 3 z 2026Q2 na 2026Q1 ;P
Dla płynności firmy to dobra zmiana, te dodatki jak i sama gra sprzedają się w retail. w/w Mordred sukcesem sprzedażowy to raczej nie będzie - nie oceniam gry, ta może być świetna.
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 157 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Niewodnik »

Gizmoo pisze: 27 cze 2025, 10:46 Obiecywałem sobie, że nic nie wezmę od CMON i za każdym razem łamałem tę obietnicę. :lol: Bo zawsze później się okazywało, że nie dość, że obsuwy znaczne, to jeszcze Portal wyda to taniej i bardziej przystępnej dla postronnych graczy wersji językowej. No i skusiłem się na tego Mordreda, bo miało nie być innych wersji językowych i mieli dostarczyć to w przyzwoitym terminie - lipca 2024. W międzyczasie okazało się, że Portal to wyda. Miałem zatem przynajmniej nadzieję, że dostanę swoją paczuszkę przed polską wersją językową. Tymczasem okazuje się, że Mordred KS przesunięty na Q4 2025. :roll:

Not Cool.
No ale w czym problem? Przecież tak jak mówisz, wesprzesz kolejny projekt. Mogą Cię dymać ile chcą :)

I tak właśnie działają sobie wydawnictwa nie mające prawa działać. Cały tłum ludzi, którzy nie powinni im dać grosza wręcz wrzuca im swoje portfele. Głupie FOMO.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3733 times
Been thanked: 3933 times

Post autor: japanczyk »

Gizmoo pisze: 27 cze 2025, 11:44 Jak kampania startowała, to takiego info nie było. Nawet w którymś miejscu na forum była o tym dyskusja. Dlatego między innymi się skusiłem... :|
Gizmo, nigdy takiej informacji nie bylo.
mormakil
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Post autor: mormakil »

Otorek pisze: 12 cze 2025, 09:40 Z płynnością też nie jest najlepiej, co już pisałem we wcześniejszych postach. Rezerwa gotówki topniała w 2024. Ich plan strategiczny zakłada dodatkowe pożyczki, co też przytaczałem. Sytuacja jest bardzo, bardzo zła czy tragiczna to już pewnie sam CMON wie najlepiej.
Jestem pesymistą co do ich przyszłości, ale może upadek nie będzie spektakularny, albo jakoś uda im się przetrwać. Spółka należy do ludzi, którzy (o ile się nie mylę) zarządzają też Razer-em, więc powinni mieć trochę obycia, choć nie wiem czy Razer był kiedyś w tak beznadziejnej sytuacji.
Ja bym na odbicie nie liczył

W firmie z takimi problemami zaczynają się procesy "gnilne"

Kazdy kto ma doświadczenie szuka sobie nowej pracy, wiec zostają tylko ludzie którzy nie mogą sobie znaleźć czegoś nowego. Zazwyczaj gorsi pracownicy. a częśc tych co zostaje pracuje na pół gwizdka i patrzy jak tu sobie coś na lewo dorobić, coś wyprowadzić z firmy.

Wyprowadza się pieniądze legalnymi sposobami, np zatrudniona się "ciotkę żeby zrobiła grafiki" grafiki robi student ( labo czatgpt)
ale płaci się jak za fachowca.

Nie mówię że to niemożliwe, ale trudne i mało prawdopodobne.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

Skoro pozbyli się gier, które mogliby sprzedawać w retail I pozbyli się możliwości tworzenia nowych gier zwalniając ludzi to jak mają się odbic? Skąd źródło nowych pieniędzy?
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 157 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Niewodnik »

Z pobożnych życzeń tych co czekają na gry, które wsparli :P
Arius
Has thanked: 415 times
Been thanked: 266 times

Post autor: Arius »

Niewodnik pisze: 01 lip 2025, 13:07 Z pobożnych życzeń tych co czekają na gry, które wsparli :P
Nie tylko.
Po pierwsze jak wcześniej wspomniano sprzedają aktywa jakie posiadają. Sprzedaż polega na tym, że jedna strona dostaje również pieniądze. A czasem nawet dodatkowo pobożne życzenia.
Innym źródłem może być po prostu inwestor. Owszem, czasem mogą te rozmowy zakończyć się wymianą pobożnych życzeń, ale czasem kapitałem na rozruch firmy.
O ile plany mają ręce i nogi.

Żeby nie było w jednej z firm w której pracowałem groziło widmo bankructwa. Ale wbrew pobożnym życzeniom niektorych pracowników, żeby ta firma sie rozwaliła jednak udało się pozyskać finanowanie i pracowałem tam jeszcze ładnych kilka lat.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

Arius pisze: 01 lip 2025, 17:13
Niewodnik pisze: 01 lip 2025, 13:07 Z pobożnych życzeń tych co czekają na gry, które wsparli :P
Nie tylko.
Po pierwsze jak wcześniej wspomniano sprzedają aktywa jakie posiadają. Sprzedaż polega na tym, że jedna strona dostaje również pieniądze. A czasem nawet dodatkowo pobożne życzenia.
Innym źródłem może być po prostu inwestor. Owszem, czasem mogą te rozmowy zakończyć się wymianą pobożnych życzeń, ale czasem kapitałem na rozruch firmy.
O ile plany mają ręce i nogi.

Żeby nie było w jednej z firm w której pracowałem groziło widmo bankructwa. Ale wbrew pobożnym życzeniom niektorych pracowników, żeby ta firma sie rozwaliła jednak udało się pozyskać finanowanie i pracowałem tam jeszcze ładnych kilka lat.
No wlasnie byłeś i pracowałes a oni zwolnili designerów, testerów. W co ma właściwie tu zainwestować inwestor? Gdybym ja chciał wejść z kasą w taki rynek to wolałbym zainwestować w nowy startup uznanych, zwolnionych twórców gier niż w prezesa, księgowa, sprzątaczkę i kadrowa co zostali w CMON. nie widzę tego. Została im tylko Marka CMON ale przez obecna sytuację mogą nie budzić dużego zaufania.
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 182 times
Been thanked: 655 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

- CMON będzie na Essen i zapowie na nim kilka nowych gier
- W oświadczeniu CMON napisał że wszystkie ich zespoły kreatywne przeszły redukcję, a nie że zostały całkowicie zredukowane.
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 304 times
Been thanked: 335 times

Post autor: Scamander »

Nie skreślałbym ich jeszcze. Charlie Munger w takich sytuacjach mówił o Cancer Surgery Formula, wyciąć wszystko co się da, zostawić to co jest w stanie się samo "utrzymać przy życiu". Oczywiście jeśli proces się nie uda to dojdzie do likwidacji.
ODPOWIEDZ