[Tychy] Spotkania planszówkowców w Wenecji

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Altos

Post autor: Altos »

Carcassone jak Carcasone, ale na PowerGrida to się chyba wszyscy napaliliśmy :(. No nic, mówi się trudno.
"Wy macie rację, ale my mamy karabiny."
Mao Tse-tung
Awatar użytkownika
AvantaR
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: AvantaR »

No niestety, dla mnie tez nie jest mile jak widze, gdy gry kurza sie na polce i nie mam z kim w nie zagrac :(
Gór mi mało i trzeba mi więcej
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Post autor: Pat_Garret »

avantar pisze:Ech, musze Was przeprosic - mimo zapowiedzi po raz kolejny nie moge przybyc na spotkanie :( Mama mojej dziewczyny ma urodziny i dzisiaj sie dowiedzialem, ze jestem zaproszony.
Ale co sie odwlecze, to nie uciecze!
Pzdr
Ps. Pat - mam nadzieje, ze nie potrzebujesz tego Carcassonne, glupio mi, ze to tak trzymam :/
Nie przepraszaj nas, nie masz za co :wink: , a co do mojego Carcassonne to łowcy i zbieracze godnie go zastępują :). Zapraszamy za tydzień.

Jutro przyjdę koło 17. mx 1010 weź mykerinosa i puerto chętnie w nie zagram.
"Over the hills and far away..."
Awatar użytkownika
Altos

Z braku laku może nawet do Was w Puerto dołączę. Aha, weź Mystery of Abbey, naszła mnie na niego jakoś ostatnio ochota, może chętnych też się uda znaleźć...

Ja zaś tradycyjnie wezmę Neuroshimę, w którą i tak (również tradycyjnie) nikt ze mną nie zagra :).
Mao Tse-tung
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Kurcze a moze kiedys jakies niezobowiazujace spotkanie w tygodniu? Mala konretna ekipa (max 5 osob) - 1 lub 2 tytuly (dluzsze troche - na przyklad Funkenschlag i cos tam jeszcze, tudziez Zeglarze).
Awatar użytkownika
Użytkownik 21

Post autor: Użytkownik 21 »

Atlos jak przypomnisz to zagram w neuro bu jakoś dawno nie grałem (mało og. grałem :) )
Awatar użytkownika
Altos

avantar pisze:Kurcze a moze kiedys jakies niezobowiazujace spotkanie w tygodniu? Mala konretna ekipa (max 5 osob) - 1 lub 2 tytuly (dluzsze troche - na przyklad Funkenschlag i cos tam jeszcze, tudziez Zeglarze).
Hehe, na PowerGrida w sumie możnaby się było umówić, ale w tygodniu roboczym? Hmm... Prawdę mówiąc, to średnio mi to pasuje, ale w czwartek w sumie mógłbym z Wami zagrać o rozsądnej porze...
Mao Tse-tung
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Czwartek jest jak dla mnie bardzo OK ;)
Awatar użytkownika
Pat_Garret

ja też mam czwartkowe popołudnie wolne, więc chętnie się przyłączę :wink:
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

No to wstepnie jestesmy umowieni - przydalyby sie jeszcze 2 chetne osoby :) (Powergrid chodzi na 6sciu w sumie, ale ...)
Awatar użytkownika
Altos

Myślę, że MX i Użytkownik także byliby chętni, ale o to to już ich trzeba by było zapytać...

Jaka godzina by Wam pasowała? Ja jestem właściwie wolny od 17... Aha - Garrett, mógłbyś załatwić miejscówkę? Bo u mnie niestety nie da rady upchnąć sześciu ludzi (no chyba, że jedną za oknem).
Mao Tse-tung
Awatar użytkownika
Użytkownik 21

Post autor: Użytkownik 21 »

Chiałbym zauważyć iż ja jestem w czwartek wolny jak nasze szkolne komputery, po zakończeniu zaplanowanych lekcji szkolnych chętnie wybiore się z wami. Mam jedno pytanie:
Ile rozegranie parti owej gry czasu nam zajmie (zajmie nam czasu).

Atlos ciągle zapominasz o tym że masz dach :wink:

:arrow: Pozdrawiam :arrow:
maksymalnie/ordynarnie/całościowo i ogólnie nienormalny
Tomasz Paweł Smołka
*Exsiccatum est faenum, cecidit flos*
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Funkenschlag ma na opakowaniu napisane, ze trwa do 120 minut. Takze - jako, ze bedzie to pierwsza gra, przy ktorej bedzie trzeba tlumaczyc zasady - nastawialbym sie wlasnie na taki czas (aczkolwiek nie wiem dokladnie).

Ja moge byc o 17 w Tychach (na dzien dzisiejszy). A w tym Avanti nie mozna zagrac?

Pozdrawiam :)

Ps. Jakas relacja z wczoraj :> ?
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Wczoraj na spotkaniu pierwsza gra trafiła na stół o godz.17, w sumie przyszło 12 osób. Grano w Thurn und Taxis, Land Unter, Konfrontacje, Manile, Mare Nostrum, Mystery of the Abbey, Cytadelę i w Sto. Ja zacząłem od Konfrontacji. Tematyka gry absolutnie mi nie pasuje (ale jak nie ta, to jaka?) i na pierwszy rzut oka nie wygląda ciekawie, ale za to mechanika jest genialna i nadrabia wszystkie wady :) . Uwielbiam tą niepewność kiedy próbuję odgadnąć jaką przeciwnik obrał taktykę, gdzie się ukrywa ork, a gdzie czai się Saruman, albo jaką kartę właśnie kładzie na stół :twisted: . Uwielbia tę grę, albo po prostu ją rozumiem :wink: . Po konfrontacji zacząłem budować urzędy pocztowe. TuT jest aktualnie jedną z moich ulubionych gier, pobiło nawet Ticketa. Dlaczego? Po prostu w TuT jest o wiele mniej szczęścia i o wiele więcej taktyki niż w TtR, i to mi właśnie odpowiada. Podczas gdy na stole obok toczyły się walki o Morze Śrudziemne, ja z pięcioma znajomymi zacząłem Sto. Na ogół nie lubiłem grać w kości, tylko rzucasz i liczysz na szczęście (czyt. poker szóstkowy), ale Sto to nie tylko czysty fart, gra wymusza na graczach wysilenie trochę swojej mózgownicy (co zresztą widać było w tabeli wyników :) ). Po zatym przy każdym rzucie kośćmi czujesz ogromny napływ emocji jakiego nie znajdziesz w innych grach kościanych (takich jak chodź by poker). Warto wspomnieć że autorem gry jest aeragram, któremu gratuluję pomysłu. Tu znajdziesz zasady gry w Sto. Kolejną grą w jaką grałem było Mystery of the abbey. Wczorajsza partia strasznie mi się ciągnęła i była taka se, ale i tak uważam że MotA jest bardzo dobrą grą. Chodź by dlatego że na tygodniowych wakacjach na mazurach grałem w nią dzień w dzień. Ostatnia gra która pojawiła się na moim stole to Land Unter. Bardzo szybka i fajna gra karciana, w dużej mierze polegająca na blefie, polecam w przerwach między cięższymi tytułami.
Wszystkich których nie było i tych którzy byli zapraszam ponownie za tydzień.
avantar pisze:A w tym Avanti nie mozna zagrac?
Ja też myślałem o Avanti i wydaje mi się że spokojnie można się tam na czwartek umówić.
Awatar użytkownika
Altos

Tak, przekonaliście się mam nadzieję, że hazard z nawiedzonym matematykiem to nie jest najlepszy pomysł :P.

A co do PowerGrida - załatwiłem jeszcze Szubca, czyli mamy pięciu. Jeszcze tow. Białoń (aka MX) i mamy komplet :).
Mao Tse-tung
mx1010

Post autor: mx1010 »

To może ja się jednak zerwę z tego angielskiego? :)
PS. Kto by był chętny na partię w Puerto Rico w tym tygodniu w piątek? W końcu dostałam tę grę miesiąc temu i jeszcze w nią nie grałam :(
Awatar użytkownika
Altos

Jakoś mnie niezbyt do tej gry ciągnie, nie bardzo wiadomo dlaczego - niby nic w niej od szczęścia nie zależy, pierwszą swoją partię wygrałem :), ekonomiczna jest, jak lubię i myśleć przy niej trzeba, recenzje znakomite zbiera, ale... Może zbyt idealna jest :). Ale postaram się w piątek pojawić, acz niczego nie obiecuję.
Mao Tse-tung
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

mx1010 pisze:To może ja się jednak zerwę z tego angielskiego? :)
PS. Kto by był chętny na partię w Puerto Rico w tym tygodniu w piątek? W końcu dostałam tę grę miesiąc temu i jeszcze w nią nie grałam :(
A mnie za to bardzo ciagnie! Tylko pytanie czy bede w piatek na spotkaniu - wiem jedno, jak tylko kiedys sie pojawie to jestem bardzo, ale to BARDZO chetny partyjke (tylko przeczytaj porzadnie zasady :D)

Pzdr
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Puerto Rico... hm, ostatni raz w nią grałem parę miesięcy temu, i nie zabardzo mi podeszła. Może to wina ekipy, źle zrozumianych zasad, albo po prostu małej ilości rozegranych partii? Nevermind, dam jej jeszcze jedną szansę już dawno chciałem w nią raz jeszcze zagrać i tym razem przeczytam w necie opis każego budynku, żeby potem nie wybierać pierwszych lepszych które rozumiem :wink: . Pozatym dziwię się że otrzymałeś tę grę jakiś miesiąc temu i jeszcze ani razu w nią nie grałeś, chociaż wiesz że jest ona na pierwszym miejscu w rankingu BBG i wszyscy ją zachwalają - tak, do ciebie mówię mx1010 :) . Ja przyjdę ok. 17 i wezmę ze sobą um krone und kragen, pirte's cove, thurn und taxis i jeszcze jakąś strategie.
Awatar użytkownika
Altos

Może się nie rozpędzajcie, tow. Garrett... Choć w sumie w dwie gry to może zdążymy zagrać (PowerGrid i Porto), to już na resztę raczej czasu nie starczy...
Mao Tse-tung
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Chyba mnie źle zrozumiałeś Altos, w czwartek gram tylko w power grida, natomiast w piątek chętnie bym zagrał w puerto, bo wtedy mam więcej czasu.
Awatar użytkownika
Altos

To zmienia postać rzeczy :). Zresztą, jak dobrze pójdzie, to może nawet zdąrzymy dwie partyjki rozegrać :).
Mao Tse-tung
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Altos pisze:To zmienia postać rzeczy :). Zresztą, jak dobrze pójdzie, to może nawet zdąrzymy dwie partyjki rozegrać :).
No ja na dzien dobry proponuje PowerGrida, a na deser (jesli bedzie oczywiscie czas) Puerto.

Pzdr
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Maly offtopic - Altos, nadal chcesz kupic starter do Crystalicum? Mozesz na PM odpowiedziec, albo na GG ;)
Awatar użytkownika
Pat_Garret

avantar pisze:
Altos pisze:To zmienia postać rzeczy :). Zresztą, jak dobrze pójdzie, to może nawet zdąrzymy dwie partyjki rozegrać :).
No ja na dzien dobry proponuje PowerGrida, a na deser (jesli bedzie oczywiscie czas) Puerto.Pzdr
Tak jak już wcześniej pisałem, niestety po jednej partyjce Wysokiego Napięcia muszę lecieć, ew. w puerto zagracie bezemnie(to nawet lepiej bo PR jest na pięciu), ja pogram w piątek :wink: .
ODPOWIEDZ