Najwięcej rozgrywek: Szachy - 35, Colt Express - 6, Civolution - 5
Nowości:
Civolution (5 rozgrywek) ++ Mówi się, że to "najcięższy Feld" i coś jest na rzeczy. W grze mamy do czynienia z kilkudziesięcioma akcjami które możemy wykonać. Odpala się je oddając kości, które później w fazie "odpoczynku" przerzucamy na nowo. Jest kilka obszarów gry: spora planszetka gracza na której decydujemy się o rodzaju akcji, ulepszamy je, gromadzimy zasoby i umieszczamy w jej otoczeniu karty, plansza główna na której przestawiamy mepelki, produkujemy zasoby, migrujemy i eksplorujemy. Dodatkowo plansza z torami za poszczególne dziedziny i plansza organizująca przebieg rozgrywki, m,in z kartami wydarzeń. Gra jest solidnie i ładnie wykonana a sama rozgrywka bardzo ciekawa. Trzeba liczyć koło 1 godziny na zawodnika. 8.5/10
River of Gold (Rzeka złota) 3 rozgrywki +/- Nic mnie w tej grze nie zaskoczyło. Jest lekkim eurasem z prostymi zasadami. Jednak bawiłem się całkiem dobrze. Przesuwamy nasze statki na rzece, zbieramy zasoby, budujemy i opłacamy klientów. Stosunkowo krótki czas gry. Nie odmówię rozgrywki, sam zaproponuję gdy będę chciał wciągnąć kogoś w to hobby (bo ten tytuł świetnie się do tego nadaje). Prawdopodobnie za rok nie będę pamiętał o tej grze.
Bonfire 2 rozgrywki ++ Kolejny Feld poznany w tym miesiącu i kolejny bardzo sprytny tytuł. Gra się toczy dosyc szybko aż zostanie spełniony warunek końca gry i wtedy zostaje jeszcze 5 rund. Są meeple, są karty, są żetony, jest zabawa. Liczy się sporo rzeczy na koniec gry za które można uzyskać punkty. Gra jest typowym pasjansem. Jest ładnie wykonana i zamyka się w sensownym czasie około 1,5 h na 3 graczy.
Endeavor: Age of Sail (1 rozgrywka) Ciekawa eurogra, w której rozwijamy swoje imperium, czyniąc naszą gospodarkę i militaria coraz silniejszymi. Żeglujemy po morzach i oceanach zakładając nasze placówki. Trzeba zaznaczyć, że w grze występuje efekt śnieżnej kuli i w zasadzie po dosyć krótkim czasie rozgrywki można przewidzieć kto wygra. Trochę mało jest elementów gry, które ograniczają prawdopodobnego lidera. Znaczy takie możliwości są ale mają duży koszt. Generalnie i tak mi się podobało. Rozgrywka była długa ale ciekawa i nie nużyła. Z chęcią zagram kolejny raz
Qwirkle Tytuł z tych logicznych zabaw. Dociągamy żetony i dokładamy na stół do innych. Takie scrabble obrazkowe.
Powroty:
Star Wars: Rebellion - Powrót na stół po ponad dwóch latach. Nie będę pisał tych wszystkich słów dlaczego tak rzadko jak takie to dobre, braku czasu, itd. Ta gra jest po prostu genialna. Nie żałuję ani minuty które poświęciłem na granie w nią (licząc wszystkie rozgrywki). Esencja Gwiezdnych Wojen w każdej partii.
Pax Renaissance: 2nd Edition - Powrót po rocznej przerwie. W tym miesiącu na stół wracają same rewelacyjne pozycje. Dwie emocjonujące i bezlitosne rozgrywki. Czekam na więcej
Cyklady Prawie rok przerwy. Gra ograna do bólu, zwłaszcza w podstawowej wersji każdy wie jak wygrać. Tylko najpierw trzeba to zrobić .... Ponadczasowy klasyk.
Stali bywalcy (ważniejsze rozgrywki)
High Frontier 4 All - Kolejna rozgrywka z modułem 5. Osobiście nie jestem admiratorem 4 modułu i w zasadzie korzystam tylko z kontraktów w nim zawartych. 5 moduł zwany Ekonomią jest moim zdaniem dużo lepszy. Dodaje dobre elementy takie jak giełda, na której otwieramy firmy, wypłacamy dywidendy, kupujemy akcje. Mamy w grze dodatkową akcję główną czyli transakcję, która uatrakcyjnia zwłaszcza początek gry, gdy nie latamy rakietą. Ułątwia też pozyskanie nowych akcji dzięki umiejętnością zakładanych firm.
Company of Heroes Kolejne testy polskiej frakcji. Wnieśliśmy z kolegą trochę poprawek aby zbalansować rozgrywkę, która sama była znakomita. Ja ja lubię tę grę to aż słów brakuje. Gdybym miał wziąć jedną grę ze sobą na pokład Arki to byłby ten tytuł.
Tyrants of Underdark - kolejny tytuł, który chyba nigdy nie znudzi mi się. Jest tu wszystko co lubię czyli karty w połączeniu z planszą i kontrolowanie terenu, za który zdobywa się też punkty. Stałe miejsce na moim stole
Shipyard - najlepszy Suchy? być może i nie ale mój ulubiony. Takie proste i szybkie eurasy to mogę grać. W tym zbiorze to jedna z najlepszych pozycji
Kanban - Lacerda to jeden z moich ulubionych twórców gier. Niestety ostatnio rzadziej grywam w jego twórczość. Tym przyjemniej było zagrać w jeden z jego tytułów. Kanban jest szybki i prosty w zasadach ale tylko mistrzowie wygrywają

1817WO - Jeszcze bardziej minimalistyczna wersja kultowej 1817. Dobrze mi się grało choć mapa gry była dla mnie nieznanym obszarem (poprzednio grałem z dwa lata temu). Jeszcze mniej pożyczek i jeszcze mniej firm i pociągów. Czas gry około 5 godzin. Z chęcią zagram kolejny raz
Inne gry godne wymienienia:
Ślimaki, Sniper Elite, Teotihuacan, Terraformacja Marsa, Survive the Island, Capital czy Platformer
Gra miesiąca: Rebelia
Podium: Company of Heroes i Pax Renesans