Gra miesiąca - Kwiecień 2025

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
buhaj
Has thanked: 1034 times
Been thanked: 665 times

Re: Gra miesiąca - Kwiecień 2025

Post autor: buhaj »

Kwiecień był bardzo przyjemnym miesiącem pod kątem planszówkowym. Zagrałem 86 rozgrywek w 30 tytułów w tym kilka nowości i gigantycznych powrotów.

Najwięcej rozgrywek: Szachy - 35, Colt Express - 6, Civolution - 5

Nowości:
Civolution (5 rozgrywek) ++ Mówi się, że to "najcięższy Feld" i coś jest na rzeczy. W grze mamy do czynienia z kilkudziesięcioma akcjami które możemy wykonać. Odpala się je oddając kości, które później w fazie "odpoczynku" przerzucamy na nowo. Jest kilka obszarów gry: spora planszetka gracza na której decydujemy się o rodzaju akcji, ulepszamy je, gromadzimy zasoby i umieszczamy w jej otoczeniu karty, plansza główna na której przestawiamy mepelki, produkujemy zasoby, migrujemy i eksplorujemy. Dodatkowo plansza z torami za poszczególne dziedziny i plansza organizująca przebieg rozgrywki, m,in z kartami wydarzeń. Gra jest solidnie i ładnie wykonana a sama rozgrywka bardzo ciekawa. Trzeba liczyć koło 1 godziny na zawodnika. 8.5/10

River of Gold (Rzeka złota) 3 rozgrywki +/- Nic mnie w tej grze nie zaskoczyło. Jest lekkim eurasem z prostymi zasadami. Jednak bawiłem się całkiem dobrze. Przesuwamy nasze statki na rzece, zbieramy zasoby, budujemy i opłacamy klientów. Stosunkowo krótki czas gry. Nie odmówię rozgrywki, sam zaproponuję gdy będę chciał wciągnąć kogoś w to hobby (bo ten tytuł świetnie się do tego nadaje). Prawdopodobnie za rok nie będę pamiętał o tej grze.

Bonfire 2 rozgrywki ++ Kolejny Feld poznany w tym miesiącu i kolejny bardzo sprytny tytuł. Gra się toczy dosyc szybko aż zostanie spełniony warunek końca gry i wtedy zostaje jeszcze 5 rund. Są meeple, są karty, są żetony, jest zabawa. Liczy się sporo rzeczy na koniec gry za które można uzyskać punkty. Gra jest typowym pasjansem. Jest ładnie wykonana i zamyka się w sensownym czasie około 1,5 h na 3 graczy.

Endeavor: Age of Sail (1 rozgrywka) Ciekawa eurogra, w której rozwijamy swoje imperium, czyniąc naszą gospodarkę i militaria coraz silniejszymi. Żeglujemy po morzach i oceanach zakładając nasze placówki. Trzeba zaznaczyć, że w grze występuje efekt śnieżnej kuli i w zasadzie po dosyć krótkim czasie rozgrywki można przewidzieć kto wygra. Trochę mało jest elementów gry, które ograniczają prawdopodobnego lidera. Znaczy takie możliwości są ale mają duży koszt. Generalnie i tak mi się podobało. Rozgrywka była długa ale ciekawa i nie nużyła. Z chęcią zagram kolejny raz

Qwirkle Tytuł z tych logicznych zabaw. Dociągamy żetony i dokładamy na stół do innych. Takie scrabble obrazkowe.

Powroty:
Star Wars: Rebellion - Powrót na stół po ponad dwóch latach. Nie będę pisał tych wszystkich słów dlaczego tak rzadko jak takie to dobre, braku czasu, itd. Ta gra jest po prostu genialna. Nie żałuję ani minuty które poświęciłem na granie w nią (licząc wszystkie rozgrywki). Esencja Gwiezdnych Wojen w każdej partii.

Pax Renaissance: 2nd Edition - Powrót po rocznej przerwie. W tym miesiącu na stół wracają same rewelacyjne pozycje. Dwie emocjonujące i bezlitosne rozgrywki. Czekam na więcej

Cyklady Prawie rok przerwy. Gra ograna do bólu, zwłaszcza w podstawowej wersji każdy wie jak wygrać. Tylko najpierw trzeba to zrobić .... Ponadczasowy klasyk.

Stali bywalcy (ważniejsze rozgrywki)
High Frontier 4 All - Kolejna rozgrywka z modułem 5. Osobiście nie jestem admiratorem 4 modułu i w zasadzie korzystam tylko z kontraktów w nim zawartych. 5 moduł zwany Ekonomią jest moim zdaniem dużo lepszy. Dodaje dobre elementy takie jak giełda, na której otwieramy firmy, wypłacamy dywidendy, kupujemy akcje. Mamy w grze dodatkową akcję główną czyli transakcję, która uatrakcyjnia zwłaszcza początek gry, gdy nie latamy rakietą. Ułątwia też pozyskanie nowych akcji dzięki umiejętnością zakładanych firm.

Company of Heroes Kolejne testy polskiej frakcji. Wnieśliśmy z kolegą trochę poprawek aby zbalansować rozgrywkę, która sama była znakomita. Ja ja lubię tę grę to aż słów brakuje. Gdybym miał wziąć jedną grę ze sobą na pokład Arki to byłby ten tytuł.

Tyrants of Underdark - kolejny tytuł, który chyba nigdy nie znudzi mi się. Jest tu wszystko co lubię czyli karty w połączeniu z planszą i kontrolowanie terenu, za który zdobywa się też punkty. Stałe miejsce na moim stole

Shipyard - najlepszy Suchy? być może i nie ale mój ulubiony. Takie proste i szybkie eurasy to mogę grać. W tym zbiorze to jedna z najlepszych pozycji

Kanban - Lacerda to jeden z moich ulubionych twórców gier. Niestety ostatnio rzadziej grywam w jego twórczość. Tym przyjemniej było zagrać w jeden z jego tytułów. Kanban jest szybki i prosty w zasadach ale tylko mistrzowie wygrywają ;)

1817WO - Jeszcze bardziej minimalistyczna wersja kultowej 1817. Dobrze mi się grało choć mapa gry była dla mnie nieznanym obszarem (poprzednio grałem z dwa lata temu). Jeszcze mniej pożyczek i jeszcze mniej firm i pociągów. Czas gry około 5 godzin. Z chęcią zagram kolejny raz

Inne gry godne wymienienia:
Ślimaki, Sniper Elite, Teotihuacan, Terraformacja Marsa, Survive the Island, Capital czy Platformer

Gra miesiąca: Rebelia
Podium: Company of Heroes i Pax Renesans
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 155 times
Been thanked: 938 times

Post autor: Bart Henry »

Poprzednie zestawienia: ---------- KWIECIEŃ ----------

Eufemistycznie można powiedzieć, że kwiecień był słaby. Nawet rekordowo, bo pewnie w ostatnich kilku latach nie znalazłbym drugiego miesiąca z zaledwie 4 rozgrywkami. Przyczyną braku grania w gry planszowe są... gry komputerowe. W kwietniu skończyłem The Dredge, który zajął mi ponad 20h. Jeszcze więcej godzin poświęciłem Cobalt Core, którą to grę polecam serdecznie fanom gier w stylu Slay the Spire. Dwuosobowo grane były także RoboQuest (FPS + rougelike) oraz The Spell Brigade (bullet hell + rougelike).

Graficzne podsumowanie bieżącego miesiąca w spoilerze
Spoiler:
Gry, które trafiły na stół w tym miesiącu (gwiazdki w nawiasie to ocena frajdy z rozgrywek):
  • Cyklady: Edycja Legendarna (★★★★★)
    Spoiler:
  • Platformer (★★★☆☆)
    Spoiler:
---------- PODSUMOWANIE ----------
Rozgrywek mało więc standardowej gry miesiąca, nowości miesiąca i rozczarowania miesiąca nie ma sensu przyznawać. Niech jednak będzie...

💥 Rozgrywka miesiąca dla gry Cyklady: Legendarna Edycja, bo udało mi się sprytnie wygrać przegraną grę.

---------- PLANY NA MAJ ----------

W maju z czasem na grę raczej różowo nie będzie, ale już wiem, że będzie to lepszy miesiąc. Na pewno napiszę o Wielkiej Drace w Małym Mieście i o Szybkiej kawce. W planach Galactic Cruise oraz Pax Renaissance lub Trickerion.
Awatar użytkownika
mordimer5
Has thanked: 50 times
Been thanked: 94 times

Post autor: mordimer5 »

Eloszka mordeczki ! Tym razem proces budowy domu zabiera mi tyle czasu, że nawet nie mam kiedy skrobnąć dla was szybkiego info odnośnie tego co wam polecam a co odradzam, ale ufff udało się :D <happy> - LETS GO ! :

NOWOŚCI:
- Captain Sonar - Topka moich gier imprezowych, sterowanie i polowanie na inną łódź podwodną w 6 bądź 8 graczy w czasie rzeczywistym to złoto, cud, miód i orzeszki. Zawsze będę rekomendować aby spróbować tej gry, bo to JEST WŁAŚNIE ORYGINALNY POMYSŁ ! "UWAGA SONAR, PUSZCZAMY TORPEDE, BUM OBRAŻENIA ! " <3

- Kosmiczne Spotkania - kolejne szybkie nietypowe party game, ale ile tam jest chamskich zagrywek, ile śmiechu i zabawy. Nie dla każdego ale jest ogromna przyjemność obcować z tym co dzieje się nad stołem i tym ogromem ras, zacytuje klasycznie : " To kto się do mnie dołączy, zapraszam wszystkich". A potem cisza w eterze i zwieńczenie śmiechem XD Kocham, polecam !

- Shipyard - kupiłem na promce z czeskiego sklepu za jakieś 130 ziko w tej nowej edycji ( polecam dział OKAZJE NIE DO PRZEGAPIENIA na forum).Gra niezależna językowo i powiem tak, bardzo dobry suchy, może nie innowacja ale przyjemnie się obcuje z tym całym procesem tworzenia swojego TITANICA :D i te różne formy z tektury, powiem wam Delicious Games wie jak bawić się tekturą !

- 20 Century - tutaj też V.Suchy ale w wersji ekolodżikal, bo budujemy miasta i ogarniamy żeby z nich za dużo śmieci nie było a do tego fajna licytacja kafelków, stare ale jare :)

- Adele - no i przyszedł czas na adelajde... Pomysł fajny, wykonanie fajne, proste zasady nawet bardzo, ale kurcze nudne. Brakuje w tym jakiś emocji, albo moja SI ( PIOTREK ) była tragiczna. Nie mam już chęci aby usiąść ponownie.

STALI BYWALCY:
- Bezkrólewie - kolejne gry z nową ekipą naszej przyszłej strategosowej planszóweczki :) Polecam zagrać na konwentach, można zagrać przed premierą.
- Poszły Konie - emocje górą, ekspresowa gra dla znajomych, rodzinny a i nawet dzieciaków :) Ogromnie Polecam!
- Królestwo Królików - uwielbiam ten draft połączony z delikatnym area controlem, Riczard tutaj zrobiłeś dobrą grę.
- Terraformacja Marsa Gra kościana - klasyk od jakiś 4 miesięcy, powtarzam jak mantre, jeśli nie lubisz losowości to możesz się mocno odbić, nawet bedąc fanem oryginału.
- Acquire - proste, losowe a przyjemne. Jak to mówią moi znajomi, specyficzne te scrable połączone z monopoly :D ehhh, ja im dam monopol!

-Scout, Avalon, Sabotażysta, 6 bierze, Death by daylight, Karczma Pod Pękatym Kuflem,

ROZCZAROWANIE :

- Adele, tak jak pisałem powyżej czuję się lekko zażenowany, bo gra się dłużyła a emocje były niczym w łóżku rozwodników ;)

Dziękuje każdemu z was za to, że piszecie bo złapałem się na tym, że dzięki wam wracam do starych tytułów z mojej półki i przypominam sobie jak dobre gry zakupiłem :) A kult nowości zostawiam w tyle ;)
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 316 times

Post autor: JollyRoger90 »

Moje zestawienie kwietnia 2025:

Od nowego roku zmieniam skale ocen gier na bardziej ogólne:
[+++] - Moja topka. Zagram zawsze i wszędzie.
[++] - Gra bardzo dobra. Chętnie zaproponuję rozgrywkę
[+] - dobra/niezła gra, zagram jak ktoś zaproponuje. Okazjonalnie zaproponuję rozgrywkę.
[+/-] - takie meh, gra poprawna, nic specjalnego.
[-] - Kasztan. Nie chce w to grać.

1) Standardowe rozgrywki

Nowości:
Spoiler:
Dawno nie widziane, czyli gry które powracają na stół po dłuższej przerwie i uważam, że warto o nich wspomnieć:
Spoiler:
Bywalcy z poprzednich miesięcy:
Spoiler:
Łącznie rozgrywek - 60 w 28 gier

2) Board Game Arena.
Spoiler:
Łącznie rozgrywek - 43 w 18 gier
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Podsumowanie: rozgrywek wszelakich - 103 w 42 gry
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Podsumowanie miesiąca:
Wycieczka na wybrzeże zaowocowała nie tylko wizytą u chłopaków w Koszalinie, ale też zawarciem nowej planszowej znajomości. Z tego miejsca pozdrawiam Łukasza i Anię, których tam poznaliśmy i wspólnie zasiedliśmy do nie jednej planszówki. Jest plan ponownego spotkania najpóźniej na Alegramy!
Poza tym z okazji urodzin wpadły trzy pozycje, które natychmiast wjechały na stół, z czego jestem bardzo zadowolony. Spora ilość rozgrywek, ale to głównie rodzinne pozycje, które wpadły z okazji przerwy wielkanocnej.

Wyróżnienie miesiąca:
Z gier to bez apelacyjnie Biały Zamek skradł moje i żony serce. W drugiej kolejności Dorfromantik: Sakura.
Tuż za postawiłbym na Wild Tiled West. Mimo jednej rozgrywki, bardzo pozytywnie odebrałem ten tytuł.

Rozczarowanie miesiąca:
Na drugim biegunie - TALISMAN - nikt mi nie zwróci tego zmarnowanego czasu....

Plany na kolejny miesiąc:
Na pewno wybieramy się na "Łódź you play?" na całą sobotę. Dodatkowo w drugiej polowie maja wpadnie paczka z poczty planszowej - może tym razem się przekonamy do serii Unmatched.
Poza tym standardowo, planujemy dalsze rozgrywki w Brzdęk Legacy i Łowców oraz zejście kolejnych pułkowników :)

PS. No i tym razem podsumowanie wpadło wcześniej, niż ostatnio ;)
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 883 times
Been thanked: 584 times

Post autor: kuleczka91 »

Już jesteśmy za połową maja, a ja nie miałam czasu w sumie napisać odnośnie kwietnia, więc wrzucam na szybko tylko streszczenie co było grane ;)

Wsiąść do pociągu: Legendy zachodu - Po rozegranej kampanii została nam plansza do normalnych rozgrywek. W kwietniu udało się zagrać w 3 rozgrywki: 2 z rodzicami i 1 dodatkowo z siostrą. Ogólnie na plus są karty wydarzeń, które zostały w grze oraz pomocnicy. Momentami było śmiesznie jak nam się trafiły zbliżone trasy na tak rozległej mapie i zaczęły się zawody, kto szybciej zajmie tory, a kto będzie musiał robić objazdy :).

Monopoly Deal - z siostrą odgrzebałyśmy jedyne słuszne Monopoly. A, że to szybkie to wpadło 5 partii z rzędu jedna za drugą, bo ciągle udało mi się jej ukraść całe kompletne dzielnice i wygrać dzięki temu xD

Szczury z Wistar - lubię ten tytuł, choć czasem losowość w kartach daje się we znaki i ciężko coś sensownego ugrać, a inne są zupełną odwrotnością ;) Ta gra ma u mnie tak, że jednego dnia ją uwielbiam, a drugiego wręcz nienawidzę. Tak czy siak czekam na dodatek jak w końcu wyjdzie. Zaliczyliśmy 3 rozgrywki. Wszystkie wygrała siostra.

Terraformacja Marsa: Gra Kościana - co jakiś czas wracamy do tego tytułu. U nas jest jednym z ulubionych. Wpadły 2 rozgrywki, obie szczęśliwie wygrane dla mnie. Tutaj również czekam na dodatek.

Sankore: The Pride of Mansa Musa - wpadła jedna rozgrywka z siostrą, bo gra jej przypasowała. Nasze wyniki w tej rozgrywce były bardzo zbliżone do siebie 81 do 78, więc walka była zacięta. No, ale cóż, wygrała najlepsza, czyli siostra.

7 cudów świata: Pojedynek - również jeden ze starszych tytułów w naszej kolekcji, do którego chętnie wracamy. Zagraliśmy tylko w samą podstawkę, bo w dodatki za rzadko graliśmy i nie chciało nam się przypominać zasad do nich. Wpadła tylko 1 rozgrywka i skończyła się wygraną siostry.

Z całego tego zestawienia na grę miesiąca wybieram Sankore, bo do samego końca walczyliśmy o układanie książek, żeby to nasze były więcej warte.

Z planów na maj tylko poznanie gier Maracaibo, Endeavor Deep Sea i Scout, które udało się ustrzelić w Poczcie planszówkowej. Oby się udało poznać każdą z nich :)
krecony1
Has thanked: 51 times
Been thanked: 85 times

Post autor: krecony1 »

Podejrzewałem, że w marcu i kwietniu nie będzie u mnie za dużo grania, więc pozwoliłem sobie połączyć te dwa miesiące. Ostatecznie nie wyszło tak źle, ale tak już zostało.

GRA MIESIĄCA:
HEGEMONY (++)
Była to moja najlepsza gra poznana w ubiegłym roku i nadal bawi. Po jednej rozgrywce na miesiąc, więc raczej jeszcze długo się nie znudzi. Byle były okazje. Jedna z partii pokazała mi, co się dzieje, kiedy przegrywasz wszystkie głosowania ustaw: niefajnie się dzieje :D

NOWOŚĆ MIESIĄCA:
DIUNA IMPERIUM: POWSTANIE
(++) Bardzo lubię pierwszą Diunę. Odrobiono lekcje i naniesiono parę pozytywnych zmian poprawiając niedociągnięcia poprzedniej podstawki. Jednak ze względu na swoją alergię na dodatki i odgrzewane kotlety zostaję przy starej wersji (do grania w domu), a w Powstanie zagram jak kolega przyniesie.

INNE NOWOŚCI:
MOJA WYSPA (+/-) Wzięta na wyjazd. Jednak już brak z mojej strony tak świetnego odbioru, jak przy Moim mieście. Gdyby nie pierwsza odsłona serii pewnie lepiej oceniłbym Wyspę, ale jest po prostu słabsza od poprzedniczki, bardziej losowa. Bawię się dobrze, ale to już nie to.

HALO, WIEŻA (+) Jako osoba bardzo niechętnie siadająca do kooperacji jestem naprawdę miło zaskoczony. Co prawda widzę, że raczej będzie mnie coraz bardziej nudzić, ale planuję nie zarżnąć jej zbyt wcześnie ;)

KSIĘGA SMOKÓW (+/-) Nie będę szukał okazji do zagrania, ale też nie widzę powodu do odmowy. Szybkie, proste, rodzinne zbieranie setów. Niczego nie udaje, daje to, co obiecuje.

RAVEN MANOR (- -) Dla pewności zagrana dwa razy. Albo nie zrozumieliśmy gry, albo to jakieś kuriozum.

BANDA PAND I KAWAŁKI BAMBUSA (-) Nie przekonuje mnie. Tak naprawdę sprowadza się do mechanizmu znanego z Wojny. Kostka wskazuje nam zadanie, np.: „wybierz pandę z najdłuższym bambusem”. Spośród wielu kart każdy z graczy wybiera jedną i je porównujemy. Z tym, że zazwyczaj są nieporównywalne i rewers karty wskazuje nam, że ten bambus ma 57, a ten 58 cm.

REVIVE (+) Pierwsze wrażenia pozytywne, choć jeszcze nie ułożyłem sobie tego w głowie. Może dlatego, że nie czytałem wcześniej specjalnie o tej grze, a okładka mnie zwiodła całkowicie, zupełnie nie tego się spodziewałem, co dostałem. Bardzo chętnie jeszcze siądę.

POWROTY:
WICEHRABIOWIE ZACHODNIEGO KRÓLESTWA (+) Zagrana po blisko 5 latach, po raz pierwszy solo (ogólnie to jest skład, w jakim praktycznie nie grywam :D ) Rozumiem, że ma wielu wrogów – jest to kilka mini gierek, które udają, że są jakoś połączone. Mi to jednak zupełnie nie przeszkadza.
Spoiler:
SPARTAKUS: KREW I ZDRADA (++) Dla odmiany – w 5 osób. Grane bardzo rzadko, ale zawsze z emocjami. Mam wrażenie, że to bardziej wydarzenie niż gra, więc nie doszukuję się niedociągnięć, tylko dobrze bawię.

No i cała reszta. Endeavor: Wiek Żagli (++) - świetny stosunek czasu do intensywności grania, Rauha (+) - nie rozumiem dlaczego jest taka niedoceniana, świetna familijna gierka, Colt Express (+), Turbo (+), King of Tokyo (-), Wyprawa do El Dorado (+), Ra (+) Trochę na dwie osoby: Holmes: Sherlock & Mycroft (+/-), CLASH: Jihad vs. McWorld (-/+), Star Realms (+). Trochę drobiazgu: List Miłosny (++) - znów zaczął z nami podróżować, Scout (+) - ale tylko od 4 osób, Na sprzedaż (++) - najlepszy chwiler

O co chodzi z plusami i minusami
++ Zawsze chętnie
+ Są lepsze gry, ale i w tę chętnie zagram
+/- i -/+ Gra jakich wiele, ale zagram bez bólu (raczej na tak i raczej na nie)
- Wolałbym nie, ale skoro ci zależy…
- - Zabierzcie to ode mnie
ODPOWIEDZ